Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Webinar: Tehnologija Svesti Urana Tri nivoa svesti, Kopče astralnog i eteričnog sveta, Univerzalni provodnik, Povezivanje uma i tela, Mentalni provodnik, Proces oživljavanja mentalnog tela, Otkrivanje sopstvenog simbola - samo su neke od tema o kojima će biti reči na webinaru Tehnologije Svesti Urana koji će se održati u subotu 11.04. od 12h do 15h.
» prikaži celu vest
Webinar: Buđenje U subotu 11. aprila, dr Lea Imširagić će održati webinar Energetske Astrologije Urana, sa početkom od 17h. Ovaj put učimo igru transformacije i oživljavamo biće Urana. Webinar će vam omogućiti da osvestite svoju vezu sa Univerzumom (na svoj lični način), da prepoznate i razvežete obrasce koje ponavljate, kao i navike u kojima ste zaglavljeni, da se oslobodite povećane mentalne napetosti i ubrzanosti i da naučite da disanjem kroz 8. čakru dovodete svoj nervni sistem u balans, kao i svoj odnos sa vremenom.
» prikaži celu vest
Kurs: Rektifikacija i elekciona astrologija U petak, 03. aprila od 18h počinje online četvoronedeljni kurs iz Rektifikacije natalnog horoskopa i Elekcione astrologije. Ovaj kurs je namenjen svima koji imaju osnovno astrološko predznanje ali žele da izračunaju tačno vreme svog rođenja, kao i da usvoje sistem izračunavanja tačnog vremena rođenja klijenta i takođe onima koji žele da otkriju veštinu pravilnog odabira trenutka za započinjanje znaćajnih životnih projekata (poslovi, venčanja, selidbe, itd...).
» prikaži celu vest
Full Moon Project Radionica „Inspiracija“ Pozivamo vas na novu Full Moon Project Radionicu „Inspiracija“ koja će se održati u sredu, 8. aprila 2020. godine. Sam znak Vage u kojem se odigrava ovaj Pun Mesec govori o ravnotežu koju je izuzetno važno uspostaviti na nivou svog tela, dovodeći unutar sebe sve strahove predaka u jedno stanje mira. Ova radionica će biti online i trajaće od 19.00h do 20.30h.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Astrolog - Robert P. Blaschke

Poznato je da je Robert Blaški još u detinjstvu imao neverovatnu memoriju, kojom je bio blagosloven, da je kasnije kada se počeo baviti astrologijom dobio nadimak „zamena za efemeride“, jer je pamtio datume rođenja, položaje planeta, i vrteo planetarne cikluse u datom horoskopu, što je bilo prilično fascinantno. Imao je, takođe, veoma nekonvencionalne filozofske i religijske stavove. Naime, budući da je odrastao u duhu rimokatoličkog katehizisa, nije mu predstavljalo problem da putuje i u Indiju kod Maharishi Mahesh Yogi-ja, što je za posledicu imalo ličan neverovatan spoj poznavanja zapadne religije, sa istočnjačkim verskim doktrinama koje je koristio i u svom praktičnom radu, a koji je kasnije pretočio u svoje knjige.

Petnaestog novembra 2013. godine, Robert Blaški bi napunio tačno 60 godina, da 18.01.2011 godine nije mirno završio svoj „Zemaljski hod“. U jednom svom izvanrednom intervjuu (link tog intervjua je priložen na kraju članka), Blaški je rekao da on smatra da je astrologija neophodan jezik – Sveti Duh koja kao deo svetog Trojstva povezuje Nebo i Zemlju...

Kratka biografija

Robert Blaški je bio poznati američki profesionalni astrolog, predavač i pisac čiji je rad bio temeljen na ezoteričnoj astrologiji, poput Alice Bailey, Dane Rudhyara i Alexandera Ruperta koji su mu bili uzori, kao i Alan Leo i C.E.O.Carter. On je osnovao školu astrologije „Eartwalk School of Astrology“ još 1992. godine, a samom astrologijom se bavio punih 30 godina, kada se zbog zdravstvenih razloga povukao. Bio je vlasnik knjižare, koja je služila i kao škola ali i kao mesto za rad sa svojim klijentima. Držao je predavanja na astrološkim konferencijama u SAD-u, Kanadi, Australiji, Južnoj Africi, Rumuniji i Srbiji gde je više puta gostovao. Bio je učesnik velikih astroloških kongresa kao što su UAC, ISAR i NCGR (National Council for Geocosmic Reserch). Takođe je bio i predsednik astrološkog udruženja Oregona i Vašingtona. Redovno je sarađivao sa „Mountain astrologer-om“ najvećim astrološkim časopisiom na svetu.

Napisao je pet astroloških knjiga u ediciji „Jezik života“ (Language of Life)

  • Volume I. Progressions; 1998. (preveo na srpski jezik i izdao Astro. Lab)
  • Volume II. Sabian Aspect Orbs; 2000.
  • Volume III. A Handbook for the Self-Employed Astrologer; 2002.
  • Volume IV. Relationship Analysis; 2004. and (preveo na srpski jezik i izdao Astro. Lab)
  • Volume V: Holographic Transits. 2006. (preveo na srpski jezik i izdao Astro. Lab)

Knjige koje je Blaški napisao su proizvod njegovog višedecenijskog praktičnog iskustva kao profesionalnog astrologa, i one se smatraju stručnom literaturom koje su čvrsto utemeljene na teorijskim i praktičnim osnovama.

Na UAC konferenciji 2012. godine je posthumno dobio Regulus nagradu za istraživanja, otkrića i inovaciju u oblasti astrologije.

Kôd za astrologa

Kao što znamo, pokazatelji koji u natalnoj karti ukazuju na kôd za astrologa su povezanost serija 3 i 11, koje dodatno moraju da budu povezane i sa serijom 12 koja predstavlja jedno skriveno i metafizično, dakle područje „nepoznatog”, a takođe predstavlja i prošlost, kao i budućnost. Serija 12 je tajna koju treba intuitivno otkriti, jer jezik simbola za mnoge je nevidljiv, a astrolog uz pomoć svoje veštine treba da iz tog kolektivnog i ličnog nesvesnog (znak Ribe, 12) izvuče poseban "film", ili mitološku priču koja se odnosi samo na tog klijenta. U seriji 12 žive sve ispričane priče i mitovi, svi snimljeni filmovi jer je ona nesvesno, jedan okean u kojem živi sve prošlo i buduće. Dobrom postavkom serija 3, 11 i 12 (Merkura, Saturna, Urana, Jupitera i Neptuna) astrolog ima mogućnost da se odmah poveže sa tim poljem nesvesnog i da iz njega prati slike koje povezuje sa astrološkom simbolikom, i na taj način protumači sudbinu i budućnost iz natalne karte. Pored povoljne povezanosti ove tri serije, veoma je poželjno da one budu povoljno povezane i sa osom Mesečevih čvorova koji, kao delovi samog Meseca, ukazuju na astrologovu sposobnost da se poveže sa prošlošću (Južni Mesečev Čvor) i budućnošću (Severni Mesečev Čvor).

Dve Lotos planetarne konfiguracije

Blaški je rođen sa Suncem u znaku Škorpiona, a Ascendent mu se nalazi u znaku Device. Ovo je spoj dubinske analize, koja je veoma poželjna za poziv astrologa.

Sunce koje je, inače, vladar natalne 12. kuće, a nalazi se u 3. kući, ukazuje na njegovu sposobnost da se poveže za poljem nesvesnog i da ga svesno analizira, jer je Sunce u jakoj konjunkciji sa vladarem Ascendenta – Merkurom. Konjunkcija Merkura i Sunca je u (egzaktnom) trigonu sa Uranom koji se nalazi na vrhu 11. kuće, što je veoma snažan kôd za astrologa, pogotovo jer je Uran u konjunkciji sa južnim Mesečavim čvorom, što ukazuje na njegovu prethodnu inkarnaciju u kojoj se takođe verovatno bavio astrologijom.

Ascendent je u lotos planetarnoj konfiguraciji kroz sekstil sa tom konjunkcijom Urana i Južnog Mesečevog Čvora u 11. kući, kao i sekstilu sa konjunkcijom Merkura i Sunca u 3. kući. Vladar 12 (Sunce) je u 3. kući i u trigonu je sa već pomenutim Uranom na vrhu 11. kuće – čime je ostvaren ključni preduslov za astrološki kod, jer je ovim opstvarena snažna veza između serija 3, 1 i 12.

Sam Blaški za sebe kaže da je skoro 30 godina, pored studija i astrološke prakse, bio posvećen i proučavanju ezoterijskog hrišćanstva, istočnog misticizma kao i Teozofije – što su sve različiti vidovi duhovnosti. Na ovo ukazuje i Pluton u 12. kući (a suvladar je 3.), koji je u egzaktnom sekstilu sa Neptunom (esencijalnim predstavnikom serije 12) i egzaktnom sekstilu sa Jupiterom (serija 12) u znaku Blizanaca (serija 3), što ustvari formira egzaktnu Lotos konfiguraciju (na 24º – koji je analogan znaku Riba).

Vladar 3. kuće i 8. kuće je Mars koji je doduše u izgonu u znaku Vage, ali je snažan postavkom u 1. kući, ali dispozicijom ide u znak svog sedišta – Škorpiona. On je značajan jer se nalazi na Fiksnoj zvezdi Vindemiatriks iz sazvežđa Virgo (Devica) a koja čini desno krilo konstelacije Device, i ona je vezana za nagradu ili dobitak, pa kako je sam Mars u trigonu sa Fortunom u 9. kući, a njegov dispozitor (Venera) u trigonu sa Mesecom (vladarem 11) – tako je i predmet njegovog istraživanja bila astrologija za koju je posthumno dobio Regulus nagradu. Izreka „ono što si posejao-sada ćeš požnjeti“ što je još jedan aspekt delovanja ove fiksne zvezde, koje je i sam Blaški sigurno bio svestan, ne samo kroz karmu koju je potrebno ispraviti, već i kroz onu koju je potrebno stvoriti!

„Onaj koji je poslat u veri“

Na arapskom se zvezda Vindemiatrix zove Al Muredin ili „onaj koji je poslat u veri“ (pogledati knjigu „Stubovi Sudbine“ od Aleksandra Imširagića) i ona daje jako duhovno iskustvo, kroz spremnost osobe da kroz svoju duhovnu transformaciju prihvati odgovornost za ono što je posejano. Nema dileme da je ceo život Blaškog bio snažno obojen duhovnim radom kako sa klijentima tako i na samom sebi, a to se vidi kroz skoro sve planete kojima je sam Mars dispozitor, a to su Saturn, Venera, Merkur i Sunce. Merkur je vladar Ascendenta i Blaške je stvarno „onaj koji je poslat u veri“. Blaški je dobio nagradu (Venera) Regulus za istraživanja, otkrića i inovaciju u astrologiji. Venera se nalazi na Fiksnoj zvezdi Ceginus Glava pastira iz sazvežđa Bootes - Čuvar stada. Izvesno da je on, kao vrstan astrolog sa razvijenijom formom svesti, spoznao svoju veliku misiju koju je dobio kroz ovo sazvežđe, čime je postao „prvi do Boga“ – onaj koji sprovodi tumačenje astrologije ili „Duha svetog“ na Zemlju, što posebno naglašava njegovu spiritualnu misiju. S druge strane, Saturn kao natalni vladar 5. kuće koja ukazuje na njegovu kreativnost, nalazi se na Fiksnoj zvezdi Princeps koja se nalazi takođe u sazvežđu Bootes, i povezana je sa postavljanjem principa, u ovom slučaju u astrologiji, a samo vreme će pokazati da li je to tako.

Mesec, kao vladar 11. kuće (astrologija) nalazi se na jednom posebnom duhovnom mestu, budući da je tu fiksna zvezda Biham koja čini Glavu Pegaza čiji upliv simbolizuje prolaz sa jedne ravni na drugu i na taj način pretvara loše u dobro, odnosno stalno prevazilaženje svojih nedostataka i stalno usavršavanje u duhovnom smislu. A kako je mitološki sam Pegaz odgajan od strane Muza, koje su bile čuvarke umetnosti osoba sa ovakvom postavkom – naročito Meseca, jer je on posebno prijemčiv na uplive fiksnih zvezda – razvija umetničke talente i ima posebnu poetsku inspiraciju, koju je i Blaški posedovao, što je i evidentno u posveti njegove knjige „Astrološke progresije“.

U gore pomenutoj knjizi Robert Blaški u svojim završnim mislima obraća se kolegama astrolozima rečima: „ U iskrenoj nadi i molitvi da će vam ova knjiga pomoći da koristeći progresije u svom radu, pomognete svojim klijentima da steknu perspektivu o životnim promenama kroz koje prolaze, ova knjiga je napisana za vas, astrologe praktičare. Znam da su potrebne godine i godine da bi se održala astrološka praksa. Potreban duhovni napor koji prethodi konsultaciji, kako bi ste voleli i služili svog klijenta, ponekad je veoma teško učiniti. Šaljem svakome od vas svoju ljubav, divljenje i poštovanje za dobar posao koji obavljate u svetu koji ne ceni uvek našu profesiju. Molim vas da održite veru jer je posao koji radite istinski vredan i trebalo bi da ste ponosni na sebe što ste se obavezali da postanete profesionalni astrolog. Bog vas blagoslovio prijatelju moj.

Intervju Blaškog dat 2008.godine http://www.youtube.com/watch?v=5SjF7U3Q1YE

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD