Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vitalnost, zdravlje i sinteza natalnog horoskopa Zdravlje i bolest žive u jednom horoskopu kao suprotni principi, kao stvar uzroka i posledice koji se mešaju. Bolesti nastaju kao rezultat nekadašnjih akcija, zato što Mars (naše akcije) vremenom postaje Saturn (karma, posledica naših akcija). Ovaj dvomesečni kurs počinje 11.05. i održavaće se svake srede od 19h u online varijanti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

17.-23. X 2011

Berze širom sveta nastavile su nagli rast u odnosu na najniže vrednosti od prethodne nedelje. Kao što je rečeno u našem prošlonedeljnom berzanskom izveštaju, nekoliko berzi je 4. oktobra, palo na nove višegodišnje najniže vrednosti, a druge su se zadržale na višegodišnjim najnižim vrednostima na koje su pale 12. septembra ili od 23. – 26. septembra, zbog čega su ove najniže vrednosti klasičan primer međutržišnog odstupanja bika u zoni geokosmičkih kritičnih preokreta. Geokosmički kritičan datum preokreta bio je 26. septembar, +/- 3 berzanska dana. Kada neke berze padaju na nove najniže vrednosti ciklusa, a druge, nekoliko dana kasnije, padnu na još nižu vrednost, to je slučaj međutržišnog odstupanja Bika, i obično je praćen veoma naglim oporavkom. Tako ni ovaj poslednji slučaj nije bio izuzetak.

Najznačajniji slučajevi koji su pratili ovaj obrazac bili su u Evropi, što je razumljivo s obzirom na nestabilnost i neizvesnost dužničke krize, koja je dovela do ekstremne nestabilnosti berzanskih indeksa. Uprkos pozitivnim nadama koje su se prošle nedelje čule od strane lidera u Nemačkoj i Francuskoj, dužnička kriza u evro zoni nije ni blizu svog rešenja. Ako pogledate horoskop evro zone od 1. januara 1999, videćete da će natalno Sunce, koje se nalazi na 10° Jarca, od 2012. - 2014, direktno gađati Pluton, a Uran će ga kvadrirati tokom većeg dela ovog perioda, kao i 2014.

Drugim rečima, 126-godišnji kvadrat Urana i Plutona će aktivirati horoskop valute evro zone, zbog čega smatramo da će ova valuta pretrpeti vrlo moćne transformacije i reforme. Pravila će se promeniti, bez obzira na prethodno postignut sporazum. Uranu se nikada nijedno pravilo ne dopada, a Pluton je opsednut reformisanjem pravila kad god stvari ne funkcionišu kako treba. Ponekad je ukidanje ili ne izvršavanje sporazuma jedino rešenje za Pluton, ili on bar tako misli. A ko će se raspravljati sa bogom vlasti? Ako Pluton kaže kreni - a vama se to ne svidi, budite spremni da trpite bol sve dok ne prihvatite i dok ne napravite promene koje on zahteva.

Ali, vratimo se evropskim berzanskim indeksima koji su iznenada postali zanimljivi... Pošto su 12, a zatim 23. septembra, pali na 2-godišnje najniže vrednosti, nemački DAX i holandski AEX su eksplozivno skočili za 21%, a zatim za 19%, i u petak 10. oktobra, dostigli svoje najviše vrednosti. Londonski FTSE i ciriški SMI indeksi su se oporavili za više od 13%. Na američkom kontinentu, argentinski Merval indeks je, u odnosu na godišnju najnižu vrednost od 2212 na koju je pao 4. oktobra, 14. oktobra skočio na 2677, što je dobit od 18% za samo nedelju dana! NASDAQ Composites je takođe u ovih 10 dana, skočio za 15,7%, dok su se Dow Jones Industrial Average i brazilska Bovespa, u ovih nedelju dana, oporavile za skoro 12%. Dobit nije bila toliko velika u Aziji i Pojasu Pacifika, osim u Hong Kongu, gde se Hang Seng od 4. – 13. oktobra, oporavio za 16%. S druge strane, kineski Shanghai indeks je 13. oktobra, pao na najnižu vrednost od jula 2010, da bi se zatim u petak oporavio.

Zlato i srebro su prošle nedelje doneli lepu dobit, tokom nedelje zlatom se trgovalo iznad 1690, a srebrom iznad 3300. Kada uzmete u obzir da je 26. septembra cena zlata pala na 1535, a srebra na 2615, ovo je prilično impresivan povratak, posebno srebra (26,6%). Sve ovo, međutim, može biti uvod u vatromet koji će kulminirati u naredne dve nedelje.

 

Kratkoročna geokosmička kretanja

            Vežite pojaseve na svojim sedištima. Heliocentrični Merkur će biti u Strelcu od 15. – 27. oktobra. Sada ne govorimo o geocentričnom Merkuru u Strelcu, koji se kao planeta vidi sa Zemlje, i čiji je položaj dat u većini efemerida (tabele planetarnih položaja). Sada govorimo o položaju planete kako se vidi sa Sunca, koje je centar našeg solarnog sistema, što proučava heliocentrična Astrologija. Ne znamo zbog čega baš ovaj položaj Merkura ima mnogo veći uticaj na ogromne oscilacije na berzama, u odnosu na geocentrični, ali je tako. I kao i sa pravilima Plutona, to je ono što jeste, i ako vam se ne sviđa, bolje bi vam bilo da se prilagodite ili da se suočite sa posledicama svojih akcija i lažnih uverenja nego da iskusite realnost. Naše iskustvo govori da u ovo vreme na berzama dolazi do velikih oscilacija cena - čak oko 80%.

            Kada heliocentrični tranzitni Merkur napusti Strelca i uđe u ograničavajući znak Jarca, Sunce će tada ući u moćnu opoziciju sa Jupiterom (28. oktobra). Ovo je jedan od najjačih uticaja u istoriji na osnovni ciklus koji će dovesti do kulminacije berzanskih indeksa u SAD, kao što je opisano u Trećem tomu naše knjige “Ultimate Book on Stock Market Timing” (“Osnovna knjiga o najpovoljnijem vremenu za trgovinu na berzi”) iz serije od pet knjige, gde je dat okvir od 10 berzanskih dana. Naravno, što se više približavamo ovom datumu, verovatniji je preokret, posebno u ovom slučaju, jer je ovo, takođe, sredina vremenskog perioda od 21. oktobra do 9. novembra, kada se odvija nekoliko geokosmičkih konstelacija. Nešto veliko će se desiti (zar to nije priroda Jupitera?), možda sa evropskim i američkim dugom, i naša pretpostavka je da će se to odraziti na cene na berzama - posebno na akcije, valute i plemenite metale. Imajte na umu da će, takođe, Jupiter 28. oktobra napraviti trigon sa Plutonom. Pluton - bog reforme i transformacije koji vlada smrću, dugom i porezima – može doneti objavu koja će uticati na bankarski sistem ili dužničku krizu. Da li bi američka kongresna komisija za dug tada mogla postići sporazum? Sasvim je moguće da će desiti ovo ili nešto podjednako značajno, ili možda još značajnije. Ovo bi mogao biti događaj od opšteg značaja.

 

Razmišljanja o dugoročnim kretanjima planeta i lične priče o tranzitima

            Osnovna svrha ovog berzanskog izveštaja je oduvek bila da edukuje čitaoce o odnosu planetarnih ciklusa na cikluse ljudskih aktivnosti. Mi pristupamo ovom zadatku tako što proučavamo različite planetarne cikluse koji se trenutno odvijaju, ili tek slede, a zatim proučavamo šta se kroz istoriju dešavalo pod istim geokosmičkim konstelacijama. Kao mundani ili finansijski astrolog, g. Merimen zatim izveštava o rezultatima ovih istraživanja i u vidu mogućnosti projektuje ih na budućnost, na osnovu sličnosti sadržaja ili događaja koji su se odvijali tada i sada. Zatim pokušava da utvrdi da li su prisutne neke dublje sličnosti koje mogu “izazvati”, ili se poklopiti sa tim događajima i sadržajima.

G. Merimen : “Pre nekoliko godina sam, na primer, proučavao dugoročne berzanske grafikone iz 17. veka. Primetio sam obrazac po kome cene akcija imaju tendenciju da rastu tokom 16 – 20-godišnjeg rastućeg ciklusa Saturna i Plutona (od konjunkcije do opozicije). Takođe sam primetio da tokom 16 – 20-godišnje opadajuće faze ciklusa ovog planetarnog para, oporavci cena akcija imaju tendenciju da budu kraći i praćeni sa mnogo više i sa mnogo dubljim periodima opadanja. Rezultate ovih istraživanja objavio smo u mnogim člancima, kao i u godišnjoj knjizi Prognoza.

Zatim sam počeo dodatno da usavršavam ova saznanja, da bih video da li je bilo i drugih sličnih sadržaja ili dešavanja u politici koja su se poklapala sa periodima ekonomskog i berzanskog prosperiteta u odnosu na stagnaciju i pronašao sam da je bilo. Na primer, u periodima prosperiteta za vreme rastuće faze Saturna i Plutona, državni deficit i dug su obično padali, kao i porezi i kamatne stope (na primer 1947. - 1966, i 1982. – 2001.). Tokom perioda opadanja, bilo je suprotno. Dug vlade i deficit su se povećavali, kao i porezi i deficiti i kamatne stope (na primer 1931. - 1947, 1966. - 1982, 2001. – 2020.). Ovo sam takođe objavio. Problem je u tome što ponekad ova saznanja ne odgovaraju određenoj političkoj strukturi. Kada bih rekao, na primer, da je za vreme Džordža Buša, američka vlada zapala u isti obrazac povećanja federalne potrošnje, a samim tim i deficit i dug koji su mučili vlast i u prethodnim slučajevima opadajućeg ciklusa Saturna i Plutona, dobio bih e-mejlove od konzervativnih čitalaca koji bi tvrdili da sam vatreni liberal. Tako je, jedan od najkonzervativnijih web sajtova na kojima je ovaj berzanski izveštaj bio postavljan svake nedelje, prestao je da objavljuje moj izveštaj u sred Bušove vladavine baš iz tog razloga, jer sam morao biti “radikalno levičarski demokrata” i zato što nisu želeli da ovakav pogled bude u vezi sa njihovim sajtom, bez obzira na dokumentaciju ili izvore koje sam naveo, a koji idu u prilog mojim saznanjima.”

Danas se odvija nekoliko dugoročnih planetarnih ciklusa koji su nagomilani u kratkom vremenskom periodu. Najznačajniji sledeći je rastući kvadrat Urana i Plutona, koji smo nadugačko objasnili prošle nedelje. Egzaktan aspekat ovog rastućeg kvadrata dešavaće se sedam puta u periodu od juna 2012. do marta 2015. Međutim, njegov uticaj će se osećati najmanje dve godine pre i dve godine posle ovog perioda (2010. – 2017.). Mi ovaj tekući period povezujemo sa konjunkcijom kojom je započeo ovaj 126-godišnji ciklus, od 1963. - 1968, koje je bilo vreme ogromnih socijalnih nemira, nezadovoljstva naroda vlašću i autoritetima, i velikim masovnim protestima. Protesti su u Americi bili upereni protiv vlade i “vojno-industrijskog kompleksa”, ili velikih poslovnih koncerna koji su profitirali od vojnog angažovanja zemlje u drugim zemljama ili kulturama. Ovi periodi su se takođe, poklapali sa početkom nagle ekonomske recesije, a u slučaju četvrtine ciklus koji se dešavao pre ovog perioda od 1963. - 1968, desilo se dno “Velike depresije” 1931.

Ono o čemu nismo govorili u prošlonedeljnom berzanskom izveštaju, je razlika između faze prve četvrtine (kvadrat) Uranovog ciklusa, što je ovaj tekući period, i faze poslednje četvrtine (kvadrat) istog ciklusa, koji se odvijao od 1928. - 1934. Svi kvadrati su bolni, ali nije svaki bol isti, i ne završava se svaki bol gubitkom. Po našem shvatanju mundane Astrologije, kako je i objašnjeno u knjizi “Evolutionary Astrology: The Journey of the Soul through States of Consciousness” (“Evolutivna Astrologija: Putovanje duše kroz stanja svesti”): rastući kvadrat, ili prvi kvadrat koji sledi posle konjunkcije, sličan je bolu pri rođenju. To je težak period, ali vi ćete uspeti to da prebrodite i onda će stvari da krenu u dobrom pravcu. To je upravo ono što se sada dešava. S druge strane, opadajući kvadrat je više kao bol pri smrti ili gubitku, odnosno završetku. Obzirom na ovo možemo da izvedemo zaključak, da je vreme da pustite sve staro i započnete proces pronalaženja novog načina. Upravo to se desilo kada su 1931. ove dve planete bile u kvadratu. Današnji protesti, kao i oni od 1963. - 1968, su bolni, ali su deo procesa rađanja i mogu biti veoma snažni i borbeni. Protesti 1931. bili su drugačiji. Oni nisu bili toliko deo procesa rađanja, koliko su bili potvrda da je čitav sistem posrnuo, zastareo i nije bio u mogućnosti da zadovolji potrebe tog vremena. Morao je da bude srušen i obnovljen kako bi svet krenuo napred, i bilo je potrebno 14 godina da se to učini.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD