Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Karmička astrologija Mundana astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Seminar: Magnet Srca Na ovom seminaru se polaznici obučavaju da preko natalnog horoskopa imaju uvid u nasleđenu energetsku strukturu. Seminar je organizovan tako da kroz lično iskustvo svaki polaznik može prepoznati zakonitosti svojih energetskih centara kao i tehnike isceljivanja. U nedelju, 29. septembra od 16h do 20h, dr Lea Imširagić će održati predavanje iz modula Energetska Astrologija, a ovaj seminar će biti predviđen za rad na 4. čakri, ili tj Mesecu. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Seminar: Tehnologija svesti Meseca Tokom kursa Tehnologija Svesti praktikovaćemo određene vežbe koje će nam omogućiti da celu oblast Energetske Psihologije oživimo u svom svakodnevnom životu, u odnosima sa ljudima, ličnom odnosu prema poslu, finansijama, i pre svega prema sebi. Aleksandar Imširagić će održati seminar iz Tehnologije Svesti na temu 4. čakre ili tj Meseca, u nedelju 29. septembra od 12h do 15h. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Predavanje: Superkomunikacija uz Energetsku Psihologiju "Možeš postati superwomen ili superman ako naučiš super-komunikaciju sa sobom jer baš od ove primarne svakodnevne komunikacije sa sobom nastaju svi drugi odnosi. Namera ove radionice je da podelim sa vama dar u vidu jednostavnih tehnika Energetske psihologije kojima možete da naučite da komunicirate sa najinteligentnijim delom svog Uma - sa svojim telom. Jer vi zaslužujete da koristite svoj prirodni dar - da naučite svoju energiju da radi za vas." Dr Lea Imširagić će održati predavanje "Superkomunikacija uz Energetsku Psihologiju" u hotelu Tulip Inn Putnik, 20.09. u 19h.
» prikaži celu vest
Predavanje i promocija knjige: Anđeli Zodijaka Svi imamo određenu svetlosnu prirodu, što je u suštini priroda naše Svesti, jer Svetlost predstavlja kvalitet Svesti. I svako od nas ima svoju energetsku strukturu, odnosno svoj energetski zapis kojim privlači sve događaje u svom životu. Čovek je spoj Neba i Zemlje i predstavlja energetsku matricukoja nosi čitav niz svih njegovih sećanja. Aleksandar Imširagić će održati javno predavanje o Anđelima Zodijaka uz istovremeno predstavljanje istoimene knjige, u hotelu Tulip Inn Putnik.
» prikaži celu vest
Kurs: Anđeli Zodijaka “Radost je emocija koju stvara svetlost. Svi astrološki pokazatelji koji opisuju inerciju bića u natusu, govoreći o njegovim nesvesnim potrebama – što ukaz sudbine jeste – dobijaju svoj smisao i srećan ishod onda kada su prožeti svetlošću. Svetlost je inteligentna sama po sebi, a osnovna jedinica inteligencije svetla jeste Anđeo”. Sedmomesečni kurs Anđeli Zodijaka počinje u subotu, 28. septrembra od 12h do 19h na Kepler Institutu. Moguće je pohađati i online.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti
Horarna astrologija

Pitanja o trudnoći i deci

Iako na samo pitanje „Da li sam trudna?“ danas lako i brzo možemo dobiti odgovor i bez pomoći horarne astrologije, zbog čega ih kljenti retko postavljaju, pitanja vezana za mogućnost ostajanja u drugom stanju, kao i za opstanak trudnoće su poslednjih godina sve češća jer je sve više problema u ovoj oblasti.

„Da li sam trudna?“

Za razliku od pitanja koja se  odnose na mogućnost ostajanja u drugom stanju, kod kojih se uzima kao značajno prisustvo plodnih znakova, kod pitanja „Da li sam trudna?“ to nije bitno.

Pokazatelji koji će nam ukazati na pozitivan odgovor bi bili:

-     Vladar 5. kuće u 1. kući

-     Vladar 1. kuće, vladar 5. kuće ili Mesec u aspektu i snažnoj recepciji s planetom u ugaonoj kući

-     Vladar 1. kuće ili Mesec u 5. kući su samo znak da klijentkinja razmišlja o trudnoći, ali ako je vladar 1. kuće ili Mesec u aspektu sa snažnim benefikom ili se snažan benefik nalazi na vrhu 5. kuće, tada imamo potvrdan odgovor

Na negativan odgovor će nam ukazati:

-       malefik blizu Asc ili vrha 5 kuće (osim ako je u pitanju vladar 1. ili 5. kuće)

-       spaljen vladar 5. kuće  

Dok se pozicija vladara 5. kuće u 8. ne smatra problematičnom, vladar 5. kuće koji se nalazi na vrhu 8. kuće, ali se tek sprema da u nju uđe jeste znak da će doći do prekida trudnoće.

Ukoliko bi potencijalni otac postavio pitanje da li je njegova partnerka trudna, partnerka će biti predstavljena 7. kućom, a beba 5. ili  11. (kao 5. od 7.), pa bi pozitivan odgovor, za razliku od prethodnog slučaja, dala pozicija vladara 5. ili 11. kuće u 7.

Primer 1

Klijentkinja sumnja na neželjenu trudnoću i pita: „Da li sam trudna?“

Signifikatori klijentkinje su, kao i obično, vladar Ascendenta (u ovom slučaju je to Venera) i Mesec. Oba signifikatora se nalaze u 8 kući, odakle je jasno da je zabrinuta zbog eventualne neželjene trudnoće. Venera je na fiksnoj zvezdi Algol, koja ukazuje na gubljenje glave, pa je očigledno da je ona figurativno „izgubila glavu“.

Na vrhu pete kuće se nalazi Neptun. Iako transcendentne planete retko uzimamo u obzir, u ovom slučaju je planeta egzaktno na vrhu kuće, pa ćemo njenu poziciju uvažiti, kao što bismo uradili da se na istom mestu nalazi i neka značajna fiksna zvezda. Neptun bio ovde mogao da ukaže da je verovatno u pitanju lažna uzbuna.

Vladar 5. kuće, koji predstavlja bebu, je Saturn. Saturn je u znaku svog izgona i u konjunkciji je s malefikom (Marsom), što takođe ukazuje na negativan odgovor. Mesec je u aplikacionom kvadratu sa Saturnom, a kako se pitanje odnosi na nešto što se već dogodilo, za potvrdan odgovor nam je potreban separacioni aspekt između majke i bebe.

Kako nemamo vladara 5. kuće u prvoj, a klijentkinjini signifikatori, Venera i Mesec, nemaju aspekt sa nekim snažnim benefikom, nedvosmisleno možemo zaključiti da nije trudna.

Primer 2

Klijentkinjina kćerka je išla na veštačku oplodnju. Po povratku kući imala je malo krvarenje, pa je pozvala lekara. On joj je rekao da to nije problem, ali su one ipak zabrinute. Klijentkinja postavlja pitanje: „Šta će biti s kćerkinom trudnoćom?“

Iako bismo ovde mogli dodeliti Jupitera, kao vladara Ascendenta, klijentkinji, to nije neophodno jer se pitanje ne odnosi na nju, nego na njenu kćerku. Jupiter se nalazi u znaku svog izgona, pa se klijentkinja ne oseća dobro u celoj situaciji jer brine za kćerku.

Kako je kćerka predstavljena 5. kućom horaranog horoskopa, Rak na vrhu 5. kuće upravo odslikava njenu želju za majčinstvom, a njen signifikator će biti vladar ove kuće – Mesec, koji vlada znakom Raka. Mesec je u Škorpionu, znaku svog pada, što ne mora neminovno da ukaže da trudnoća neće opstati, nego nam govori da je klijentkinja jako zabrinuta i da se ne oseća dobro. Kada se planeta nađe u padu, to ukazuje i na izvesno preterivanje, pa su ovu mladu ženu sigurno preplavili strahovi.

Međutim, problematično je to što se Mesec upravo sprema da uđe u 8. kuću. Bilo bi daleko bolje da je već u 8. kući jer bi to, slično kao i pozicija Meseca u Škorpionu, ukazivalo na brigu, dok ovako imamo daleko malefičnije tumačenje. Takođe, Mesec odmah po ulasku u 8. kuću ide u konjunkciju s Marsom, koji je vladar 8. kuće, što potvrđuje pretpostavku da će imati spontani pobačaj.

Beba bi bila predstavljena 5. kućom od 5., što je 9. kuća. Vladar 9. kuće je Jupiter, koji se nalazi u znaku svog izgona, odakle takođe vidimo da ova trudnoća neće opstati.    

„Da li ću zatrudneti?“

Ovo pitanje se odnosi na slučaj u kome klijentkinja planira trudnoću u narednom periodu. Iako postoje pravila na osnovu kojih možemo odgovoriti i na generalno pitanje o mogućnosti da bilo kad u životu ostane trudna, nije etički davati odgovore klijentima koji glase: „Nikada.“ Zbog toga treba izbegavati ovakva pitanja i sugerisati kljentu da postavi pitanje koje se odnosi na neki konačan vremenski period (na primer, u narednih godinu dana). 

Pokazatelji koji će nam ukazati na pozitivan odgovor bi bili:

-       vladar 1. kuće ili Mesec u aplikacionom aspektu sa vladarem 5. kuće

-       bilo bi poželjno da se vladar 5. kuće i jedan od klijentkinjinih signifikatora (vladar 1. kuće ili Mesec) nađu u plodnim znacima (to su vodeni znaci – Rak, Škorpion i Ribe, dok se Blizanci, Lav i Devica smatraju neplodnim, a ostali znaci su neutralni).

-       povoljno je i ukoliko se Jupiter u Raku ili Ribama nađe na vrhu 5. kuće, kao i ako bi se o ovoj kući našao severni Mesečev čvor

Negativan odgovor bi dali:

-       Saturn u 5. kući (naročito ako se nađe na vrhu kuće)

-       spaljen vladar 5. kuće

Lečenje neplodnosti

Iako se u horarnim horoskopima vezanim za pitanja o bolestima 10. kuća vezuje za tretmane i terapije, u slučaju pitanja koja su vezana za lečenje neplodnosti, ova kuća se ne uzima u obzir.

Ovde je potrebno da prvo razmotrimo da li postoji potencijal za plodnost. To drugim rečima znači da ćemo proveriti da li se vladari 1, 5, 7 i 11. kuće, kao i Mesec i Mesečev dispozitor (planeta koja vlada znakom u kome je Mesec) u plodnim znacima. Čak i ako nema mnogo signifikatora u plodnim znacima, bilo bi dobro da se bar ne nalaze u neplodnim znacima (neutralni još uvek daju šansu za pozitivan odgovor).

Nakon toga treba pogledati kakvo je stanje 1, 5, 7  i 11. kuće i njihovih vladara.

Primer 3

Klijentkinja treba da ide na veštačku oplodnju i pita: „Da li će uspeti veštačka oplodnja?“

Kako je Ascendent u znaku Jarca, klijentkinjin signifikator je Saturn, koji vlada ovim znakom. Saturn se nalazi u Devici – jednom od tri neplodna znaka. Mesec, kao njen kosignifikator, je u Vodoliji, koji spada u neutralne znake. Takođe, i vladar 5. kuće, Merkur se nalazi u neutralnom znaku (Vagi). Nedostatak plodnih znakova uz prisustvo nepolodnih nije ohrabrujući, ali još uvek nije dovoljno za negativan odgovor.

U 5. kući nemamo neku snažnu planetu koja bi podržala trudnoću. Predstavnici klijetnkinje (Saturn i Mesec) i bebe (Merkur) nisu snažni – Merkur i Mesec su peregrinirani (nemaju nikakvo osnovno dostojanstvo), dok je Saturn u svom terminu (ima vrlo malo osnovno dostojanstvo).

Ostaje nam još da proverimo da li je neki od klijentkinjinih signifikatora u aplikacionom aspektu sa signifikatorom bebe. Vidimo da Mesec ide u konjunkciju sa Jupiterom, prvi Saturnov aspekt će biti konjunkcija sa Suncem, dok pogledom u efemeride možemo videti da će se Merkur vrlo brzo okrenuti (već na 6 stepeni Vage) i u svom retrogradnom hodu će prvo napraviti kvadrat s Marsom. Dakle, niti Saturn i Mesec direktno idu u aspekt s Merkurom, niti postoji indirektan aspekt (prenos ili skupljanje svetlosti), gde bi smo ih mogli povezati preko neke treće planete. Odavde definitivno možemo zaključiti da veštačka oplodnja ovaj put neće uspeti.

Deca

„Da li je dečak ili devojčica?“

Da bismo odredili pol bebe (ukoliko klijent pita za svoju bebu), potrebno je da pogledamo da li su vladari 1, 5, 7 i 11. kuće, kao i Mesec i Mesečev dispozitor muške ili ženske planete, a zatim da prebrojimo i koliko je njih u muškim, a koliko u ženskim znacima.

Ako je broj ženskih znakova i planeta jednak broju muških znakova i planeta, onda možemo još pogledati kog je pola prva planeta s kojom Mesec ide u aspekt i kog je pola planeta koja je u trenutku postavljanja pitanja bila vladar sata.

Usvajanje deteta

Ukoliko bi klijenti postavili pitanje vezano za dete koje žele da usvoje, treba imati uvidu da to još uvek nije njihovo dete, te će samim tim ono biti predstavljeno 11. kućom (5. od 7. – tuđa deca), a ne 5. kućom. Na primer, kod pitanja: „Da li ću usvojiti dete?“ potvrdan odgovor bi dao aplikacioni aspekt vladara 1. i vladara 11. kuće.

 

Literatura:

„Udžbenik horarne astrologije“ Džon Froli

(objavljeno u Astrologosu maj 2013.)

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD