Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Saturnova Karma i Lanac Prethodnih Inkarnacija Aleksandar Imširagić će održati dvodnevni seminar “Saturnova Karma i Lanac Prethodnih Inkarnacija” u Ljubljani, Slovenija, 22. i 23. februara. U okviru ovog dvodnevnog seminara Aleksandar će objasniti sećanja prošlih života koja se otvaraju pomoću posebnih Persona Horoskopa, kao i kroz razumevanje Saturnove karme i specifične karme koju u sebi nose retrogradne planete.
» prikaži celu vest
Planetarni Povratci u Prediktivnoj Astrologiji U sredu, 29. januara, počinje kurs „Planetarni Povratci u Prediktivnoj Astrologiji” na Kepler Insitutu. Polaznici kursa će biti upoznati sa jednom od najpopularnijih prognostičkih tehnika - solarni povratak, kao i sa jednom od najinteresantnijih tehnika za razmatranje prilično uskih vremenskih perioda – solarni eneidi. Ovaj kurs je moguće pohađati kako u redovnoj, tako i u dopisnoj varijanti.
» prikaži celu vest
Kurs: Procena profesionalnog života, finansija i izbora studija U utorak 11. februara, u 18h na Kepler Institutu će početi tromesečni kurs najčešćih oblasti života koje se tumače u astrološkoj konsultaciji, a to su: profesija, finansije, talenti i studije. Kurs je moguće pohađati u dopisnoj i online varijanti.
» prikaži celu vest
20. Međunarodna Astrološka Konferencija u Beogradu Od 20. do 22. marta u Beogradu će se održati jubilarna 20. Međunarodna Astrološka Konferencija na Balkanu „The Age of Aquarius”. Tema Konferencije je posvećena Velikim Konjunkcijama koje se dešavaju u ovoj godini, a posebno konjunkciji Jupitera i Saturna koja će se odigrati 21.12.2020. Na ovoj Konferenciji ćemo imati 8 sjajnih predavača koji će nam iz različitih astroloških pristupa govoriti o Astrologiji koja otvara kapije Doba Vodolije.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Kad uhvatiš talas

Osvanulo je predivno oktobarsko jutro. Predivan dan za boravak u prirodi. Da li je to dovoljan razlog da se krene negde? Kako se čovek uopšte i odluči da krene negde, kako odredi put i destinaciju? Ako se dovoljno prepusti i ne mozga, nekada ga sam put navede na odredište u kome treba biti u datom trenutku. Tako je i mene presek jednog vremena, jedan trenutak odveo u posetu jugoistočnoj Srbiji.

Magični trenutak

Sam trenutak koji nas je poveo u ovu avanturu ima Strelca na Ascendentu, sa Jupiterom u Raku. Na samom ASC je Venera. Moćan trenutak koji naglašava potrebu za uživanjem, ma šta to za svakoga predstavljalo. Vlada Ascendenta je u Raku, a za mene je ovo baš prava slika porodičnog putovanja radi zabave i zadovoljstva u prirodi (Venera, vladar 5. i 10. kuće – cilj i jeste dobar provod). Sunce postavljeno visoko u 10. kući na 3º Škorpiona je odredilo cilj ka kome idemo i naše prvo odredište. I sam stepen Jupitera je bio vodilja ka tome. Naime, 20º, Škorpionske prirode sa lunarnim delom tog stepena koji je pod vladavinom Sunca. Naravno ovaj trenutak je trebao imati podlogu i u našim natalnim kartama, a nosač sam očigledno bila ja, jer je Ascendent trenutka pao baš na mog vladara Ascendenta (Marsa), a tranzitni Mars baš na moje Sunce, tako da sam se savršeno sinhronizovala i dopustila da me nosi. Dakle, kako krajnji cilj određuje Sunce, krenuli smo put Đavolje varoši (3º Škorpiona). Nikada nismo bili u tom kraju, tako da ništa nismo ni znali o njemu.

Kako je Merkur retrogradan, bila sam spremna na razne dogodovštine, ali na su sreću, nije se mnogo šalio sa nama, imali smo samo jedno pogrešno skretanje u Koršumliji, pa smo iz nekoliko pokušaja izašli na pravi put. Možda baš u Koršumliji jer je retro Merkur bio u konjunkciji sa Saturnom, a sama Koršumlija je dobila naziv po Turskoj reči kuršum – olovo (Saturn), zato što su crkve tamo bile pokrivene olovnim kapama, koje su blještale na suncu.

Đavolja varoš

Stigavši na destinaciju, bili smo prijatno iznenađeni. Boje jeseni su ukrasile okolinu ispunjavajući nam dušu nekom prijatnom tišinom i udobnošću, za razliku od naziva koje je ovo mesto nosilo.

Ascendent trenutka je tada već stigao do 9º Jarca aktivirajući tranzitnog Plutona u Jarcu, što je potvrđivalo Škorpionsko-Saturnovsku prirodu ovog mesta, kao i sam njegov naziv. Kroz šumu je tekla rečica crveno-narandžaste boje u kojoj ništa ne živi zbog prevelike kiselosti. Takođe je i zemlja crvene boje, što potvrđuje veliku količinu gvožđa i bakra u sebi. Nekada su ovde bili rudnici, gde se i sada vide njihova okna.

Sama Đavolja varoš, inače varoš bez stanovnika (3º Škorpiona – pad Meseca – “bez ljudi”), čije stanovnike čine peščani stubovi pokriveni kamenom kapom, ne odaje tako jezoviti utisak kako prenose narodna predanja, već naprotiv – nešto čemu se treba diviti kao čudu prirode i njenoj posebnoj, maštovitoj kreaciji.

Jedno predanje nosi priču da su ti stubovi okamenjena deca, koja su nadmudrila đavole (Saturn konjunkcija Merkur u Škorpionu), pa i beživotni potok koji protiče kroz varoš nosi ime đački potok. Drugo predanje je, pak, vezano za incest (venčanje brata i sestre koje su organizovali đavoli), ali je neka viša sila okamenila svatove da se spreči greh, što je opet priča iz Merkura, Saturna i Škorpiona, ali u trigonu sa egzaltiranim Jupiterom.

Ono što je mene fasciniralo je da su ti stubovi napravljeni od zemlje, koja se  već blagim dodirom dva prsta pretvara u prah, a ipak ovi stubovi opstaju i odolevaju vremenu. Erozijom nastaju i nestaju, ali postoje. To me je podsetilo da bez obzira kako nam neki bol (koji je okamenjen) može izgledati zastrašujuće, on se pod blagim dodirom može pretvariti u prah i nestati, samo se treba usuditi i ne pokleknuti pred njegovim zastaršujućim izgledom.

Sama varoš ima svoju zaštitnicu, a to je sveta Petka. Stepen svete Petke iz astrološkog ugla je 3º Škorpiona (slavi se 27. oktobra, kada je Sunce na tom stepenu), koji me je očigledno i doveo na ovo mesto. U samoj crkvi kažu da možeš da uzmeš parče tkanine (ima je u crkvi), vežeš svoj bol ili problem i onda se on okameni i nestaje duboko u zemlji. Pravo mesto pada Meseca (problema koje transformiše jezgro Zemlje – Pluton).

Utisak koji smo poneli iz Đavolje varoši je utisak snage, moći i samopostojanja.

Ubrzo nas je stomak podsetio da je Ascendent trenutka prešao u znak Riba, pa smo ogladneli (Jupiter konjunkcija Mesec u Raku). Sobzirom da je Jupiter u Raku, izbor restorana trebao je sadržati reč “etno”. Ustvari, to nam je spontano  privlačilo pažnju. Pošto je moj sin Vaga sa Mesecom u Biku, prepustila sam njemu da bira, verujući u njegove i estetske i čulne percepcije (i izgled i ukus). Njegov izbor je pao na etno krčmu u Prolom banji. Vodeni Jupiter, vladar Riba nas nije izneverio, banja je bila pravi izbor. U pitanju je bila stara srpska krčma postavljena u predivnom okruženju na vodi, kao i vodenicom u njenom sastavu. Hleb ispod sača, kajmak i drugi srpski specijaliteti su jednostavno ispunili naša očekivanja.

Slika koju vidite je konjunkcija Meseca i Jupitera u Raku. Izvor termalne vode u Prolom banji.

Za završnicu dana, poželeli smo na kratko da se vidimo sa prijateljima i obiđemo Prokuplje. Ascendent je već stigao do Bika, a Mesec na 29º Raka. Prijatelji su nas odveli na njihov vidikovac (vladar trenutka je Venera u Strelcu), koji se nalazi na brdu Hisar (turska reč za brdo), odakle se pružao predivan pogled na okolinu. Kako je već pao mrak svuda oko nas su blještala svetla i činila trenutak još upečatljivijim. Zvuci zvonika crkve Svetog Prokopija, po kome je Prokuplje i dobilo ime, su se savršeno uklapali u ovaj doživljaj.

Inače, 29º Raka na kome se nalazio Mesec, odgovara 21. julu, kada se praznuje ovaj svetac, pa je moguće da i sam grad ima ovu simboliku.

U svakom slučaju ovaj 29º je priveo kraju naše putovanje po okolini, pa smo se puni utisaka, kada je Ascendent ušao u Blizance, uputili natrag (retro Merkur).

Kada izabereš pravi trenutak ili trenutak izabere tebe, dovoljno je samo da imaš poverenja i da se pustiš, a nagrada neće izostati…

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD