Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vitalnost, zdravlje i sinteza natalnog horoskopa Zdravlje i bolest žive u jednom horoskopu kao suprotni principi, kao stvar uzroka i posledice koji se mešaju. Bolesti nastaju kao rezultat nekadašnjih akcija, zato što Mars (naše akcije) vremenom postaje Saturn (karma, posledica naših akcija). Ovaj dvomesečni kurs počinje 11.05. i održavaće se svake srede od 19h u online varijanti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

10.-16. X 2011.

Još jednom su se svetske berze kretale savršeno po scenariju koji smo prognozirali u prošlonedeljnom poglavlju “Kratkoročna geokosmička kretanja”. Kako smo i očekivali, berze su loše započele prošlu nedelju. Do utorka, Dow Jones Industrial Average je pala na 10.400, znatno ispod svoje najniže vrednosti od 9. avgusta (10,604) i 22. septembra (10,597). S&P i NASDAQ su takođe pale na nove godišnje najniže vrednosti, kao i berzanski indeksi u Hong Kongu i Argentini. Ali onda se na samom kraju berzanskog dana, u utorak, nešto desilo. DJIA je iznenada skočila za 400 poena. Na vestima je prvo objavljeno da je to kratkoročni oporavak. Bez sumnje je to i bio, ali je takođe, bilo više od pukog zadovoljstva. Zapravo je bilo veliko zadovoljstvo, ali većina to nije mogla da vidi. Kao što je navedeno u prošlonedeljnom berzanskom izveštaju: ...“obzirom da su se nedavno akcije na američkoj berzi rasprodavale, malo je verovatno da će (sledeća) nedelja početi smireno, zbog toga što će na samom početku nedelje, u ponedeljak, Mars napraviti kvadrat sa Jupiterom. Zapamtite: u periodima u kojima su Mars, Jupiter i/ili Uran u međusobnim aspektima, postoji tendencija da dođe do velikih oscilacija cena na berzama. Mi se upravo nalazimo u jednom od takvih perioda.” Pad sa skoro 11.000 u ponedeljak na 10.404 u utorak, a zatim istog dana, zatvaranje iznad 10,800, smatra se izuzetno velikim oscilacijama cena. Do petka, na DJIA je trgovino iznad 11.200, pre nego što je cena ponovo malo pala, neposredno pre zatvaranja berze, u skladu sa već najavljenim lunarnim preokretom.

Nakon padova u utorak, pod uticajem kvadrata Marsa i Jupitera, gotovo svi svetski berzanski indeksi su se u petak - naglo oporavili. Neke berze, kao i ciriški SMI indeks, su se oporavili i dostigli najviše vrednosti u poslednja dva meseca. Prošlog utorka, kada su berze pale na najniže vrednosti, u nekoliko svetskih regiona, bilo je brojnih slučajeva međutržišnog odstupanja bika. Na primer, na američkom kontinentu, nova godišnja najniža vrednost DJIA, S&P, NASDAQ Composite i argentinskog Mervala nije bila ista kao nova godišnja najniža vrednost brazilskog Bovespa indeksa, koji se održao iznad najniže vrednosti od 9. avgusta. U pojasu Pacifika i u Aziji, nova najniža vrednost hongkongškog Hang Senga nije bila ista kao nova najniža vrednost berzanskih indeksa u Japanu, Indiji ili Australiji (kineska berza je cele nedelje bila zatvorena). U Evropi, prošlonedeljna najniža vrednost bila je iznad najniže vrednosti od septembra, kao i od avgusta meseca.

Nafta je takođe, prošlog utorka, pala na novo dno ciklusa, i tako se pridružila cenama akcija, što ima još više smisla, zbog toga što, prema finansijskoj Astrologiji, kvadrat Marsa i Jupitera ima mnogo veći uticaj na kretanje cene sirove nafte nego na tržište kapitala. Evro je takođe, u utorak 4. oktobra, pao na najnižu vrednost od januara meseca. S druge strane, u utorak, cene zlata i srebra pale su na još jednu najnižu vrednost, ali su ostale daleko iznad svojih najnižih vrednosti od našeg 26. septembra, koji smo pominjali kao kritični datum preokreta sa tri zvezdice. Bilo je ovo uspešno ponovno testiranje njihovih prethodnih najnižih vrednosti, ali da bismo to potvrdili potrebno nam je više vremena i/ili više preokreta.

 

Kratkoročna geokosmička kretanja

Šta sada? Uvek postavljamo to pitanje, zar ne? Da li su signali od 4. oktobra, koji najavljuju berzanske preokrete i međutržišno odstupanje bika, dovoljni da potvrde kraj 5-mesečnog tržišta medveda? Još uvek nisu dovoljni, ali smo na dobrom putu. Pun Mesec ove nedelje mogao bi da nam ukaže na još jedan važan trag. Kao što je navedeno prošle nedelje: “Još jedna stvar koju treba zapamtiti je da mlad i pun Mesec, kada je Sunce u Vagi, mogu da utiču na veoma važne preokrete na berzama. Prošlonedeljna najviša vrednost dostignuta je u utorak, 27. septembra, tačno na dan mladog Meseca. Pun Mesec će biti 11. oktobra, neposredno pred izuzetno nestabilan period tranzita heliocentričnog Merkura kroz znak Strelca, koji će trajati od 15. - 27. oktobra. I vrlo je zanimljivo da se taj tranzit završava upravo pre početka ultra nestabilne godišnje opozicije Sunca i Jupitera, koja će se desiti 28. oktobra.” Još uvek očekujemo tehničku potvrdu da su američke berze pale na dno 15,5-mesečnog ciklusa. Ako je tako, onda bi berze do kraja meseca, mogle veoma naglo da skoče. Ako još nisu, pred nama je još jedan pad. Ali, u svakom slučaju, ovaj značajan pad će biti praćen oporavkom od 10 - 20%, koji će trajati od 2 - 5 meseci, pod uticajem Jupitera koji će se od 7. oktobra - 7. marta ponovo nalaziti na 0 - 7° Bika. Jedino pitanje koje se postavlja investitorima je: da li želite prerano da uđete u rizik, pre još jednog mogućeg pada od 10%, ili suviše kasno, kada dno već odavno bude formirano? Iako je ovo “jedino pitanje”, to je isto pitanje sa kojim se brokeri suočavaju svaki dan pre nego što počnu trgovinu. Učesnici na berzama su pod uticajem stalne interakcije između Saturna (strah) i Jupitera (pohlepa). Prošla nedelja i ostatak ovog meseca su u znaku Jupitera. A ako uticaj Jupitera postane negativan - ako pohlepa počne da vlada emocijama i berzom koja je u padu - on se vrlo brzo pretvara u histeriju i paniku. Naravno, to onda postaje strah koji se pretvara u simboliku predstojećeg kvadrata Urana i Plutona.

 

Razmišljanja o dugoročnim kretanjima planeta

            Ekstremna nestabilnost na berzama koja se povećava, ukazuje i u direktnoj je vezi sa još većim dramama koje se upravo sada dešavaju na nebesima. Približavamo se kvadratu Urana i Plutona, kosmičkom događaju koji se dešava otprilike svakih 126 godina. Četvrtine ciklusa su takođe veoma važne. Ove dve planete započele su svoj dugoročni ciklus konjunkcijom 1965. - 1966, kada su obe planete, takođe, bile u opoziciji sa Saturnom. Ovo je prva četvrtina novog dugoročnog ciklusa. Prethodna četvrtina ciklusa desila se 1931. Ne morate da tražite po istorijskim knjigama da biste shvati šta se dešavalo 1931. ili 1965. - 1966. u društvima širom sveta, njihovim ekonomijama i na berzama. Na mnogim nivoima ljudskog iskustva desile su se fundamentalne, strukturne promene.

Sada ponovo prolazimo kroz to, kao što smo naglašavali u svakoj knjizi Prognoza još od 1994. U svakoj knjizi je navedeno da će period od 2008. - 2015. biti veoma sličan onom od 1928. - 1934. Na mnogo načina, takođe će se ponavljati isti problemi koji su se javljali sredinom 1960-ih, pošto se svi kvartali ciklusa odnose na dešavanja koja su pokrenuta za vreme konjunkcije.

Dakle, razmotrimo na trenutak koje vrste ljudskih aktivnosti su bile naglašene u periodu od dve godine, od 1965. – 1966. (recimo od 1963. – 1968.), kada su Uran i Pluton bili u konjunkciji, naglašavajući one ljudske aktivnosti kojima vladaju ove dve planete, u skladu sa principima najstarije nauke koja je poznata Čoveku. Uran vlada masama, ako hoćete - “pogledom na svet”. On je povezan sa promenama - nagle promene – u koje su često uključene mase ili velike grupe ljudi. Uran je novina, budućnost i kaže se da nema obzira za tradiciju i autoritet. On želi slobodu, oslobođenje i jednakost za sve. To je, takođe, planeta koja “isključuje” druge. To je stranac, čudak, ne-konformista. On je revolucionaran i vlada pokretima mladih. Uran ne stari, ali može biti otuđen.

Razmotrimo sada Pluton, planetu reforme. On posmatra stvari, i ako odluči da nešto nije u redu, kreće da to ispravi - na svaki mogući način. Ponekad, kada nešto popravljate, morate prvo da srušite do temelja, a zatim da ponovo napravite. Uran je kao tornado ili oluja koja dolazi iznenada - niotkuda. Pluton je kao oluja koja se pomalja u daljini kao nešto veliko i dolazi polako. Znate da dolazi i ne možete mnogo da učinite da to izbegnete, osim da siđete u sklonište i da se nadate da ćete preživeti njegov bes. Pluton vlada smrću i porezima. Znate da njih ne možete da izbegnete i sve što možete da uradite pre nego što stignu, jeste da budete sigurni da ste sredili sve svoje poslove. Ili, ako ste dovoljno inteligentni, da zapravo napravite promene gde je to moguće i preokrenete situaciju tako što ćete, pre svega, pre nego što bude prekasno, promeniti ponašanje koje je moglo da izazove problem. Što se tiče duga, možete ili promeniti ono što radite ili bankrotirati, ili i jedno i drugo, kada je u pitanju narod. Dug postaje toliko ogroman da nikada ne možete da ga otplatite. Sve što možete uraditi je da se predate, i da obećate da ćete početi iz početka - ili da date svoj život i/ili svoju slobodu.

Dakle, Uran i Pluton se odnose na eksploziju duga kroz koju sada prolazimo, na koju je još davno ukazivano u ovom berzanskom izveštaju, da će se verovatno dešavati od 2008. - 2015. Ali i više od toga. Ove planete takođe, sadrže seme neke vrste revolucije, kao i društvene transformacije na globalnom nivou, a posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, jer kvadrat Urana i Plutona pravi Veliki krst sa natalnim kvadratom Sunca i Saturna u horoskopu SAD.

Pokret protesta pod nazivom “Okupiraj Vol strit” (Occupy Wall Street) koji sada hara zemljom, savršen je primer Urana (masa, mladi ljudi) koji zahteva korenite promene u vladi, bankarskom sistemu i preduzećima. Pokret nema baš jasno definisane ciljeve, ali nije teško videti u kom pravcu se kreće, imajući u vidu principe Astrologije, a posebno finansijske ili mundane Astrologije. Sličan fenomen se pojavio sredinom 1960-ih, i počeo kao miran pokret “dece cveća”, gde su mladi protestvovali protiv vrednosti prethodne generacije – one na koju se Tom Brokov stalno pozivao kao na “najbolju generaciju”. Ako pitamo tadašnje “bebi bumere” (Baby Boomers), a možda čak i današnje, reći će nam da je to bio predmet velikog neslaganja. Ali, “mirna revolucija” 1960-ih, uskoro se pretvorila u nasilje, kada su se politički aktivisti priključili masama i uspešno ih preusmerili u anti-ratni i anti-vladin pokret koji je ubrzo evoluirao i proširio se dalje u nasilnu trku za rasna prava. Takođe, tri izuzetno važna ubistava su se dogodila u tom periodu: Džon F. Kenedi, Martin Luter King i Robert Kenedi. Pokret je bio toliko snažan da je 1) izazvao tadašnjeg predsednika da odustane od predsedničkih izbora 1968, i 2) doveo do nasilnih sukoba između policije i demonstranata zbog Demokratske predsedničke konvencije 1968. u Čikagu.

Ove činjenice vam navodimo zbog toga što je period od 2012. – 2015, prva četvrt ciklusa Urana i Plutona, koji je započeo 1965. - 1966. Iz semena koje je posejano sredinom 1960-ih, sada niče cvet (mada nismo sigurni da je “cvet” prava reč). Suština je da taj period – od sada do 2015, stvarno može biti najbolji trenutak za čovečanstvo, kada se suštinski izmeni ponašanje i politika koji su doveli do ove strašne eksplozije duga širom sveta. To može biti najbolji trenutak za čovečanstvo, ukoliko uspe da se izdigne iznad mržnje rasnih predrasuda i socijalne nejednakosti.

Kada pogledamo predsedničku trku u SAD 2012, sa uznemirenjem primečujemo ove podele polariteta, kao i mantru republikanaca da je njihov najvažniji zadatak da jednostavno pobede Baraka Obamu. Stvarno? To je najvažnija obaveza konzervativaca i republikanaca? Ako Barak Obama ponovo bude izabran u ovakvoj neprijateljskoj klimi masovnih polariteta, verovatnoća je velika da 1) bi mogao biti zbačen ukoliko u isto vreme republikanci budu imali kontrolu Bele kuće i Senata, kao što ranije ankete pokazuju da će dogoditi, ili 2) može doći do revolucije u zemlji (i u mnogim zemaljama), uključujući obaranje vlade. Ukoliko Obama ne bude izabran, i dalje će postojati opasnost od revolucije u SAD, a možda i u njenoj vladi, ali će, verovatno, doći do masovnih nereda u borbi za rasna prava. Isto će se desiti ako Obama bude izabran ili zbačen.

Kao što je 2008 bila istorijska, zato što je na izborima u Americi prvi put izabran afro-američki predsednik, Astrologija ukazuje na to da će izbori 2012. biti isto tako istorijski i veoma značajni. Ali nisu samo izbori ti koji nas tako fasciniraju, već ono što se dešava posle, kao rezultat toga. Čovečanstvo - a posebno Amerika, će ubrzano krenuti i doći do najboljeg trenutka svih vremena, i pretvoriti ovu neprijateljsku privrednu i društvenu klimu u nešto na šta možemo biti ponosni, ili će potonuti na najniži nivo i pasti u ambis koji je vrlo tragičan, kako ekonomski, tako i socijalno.

Pogledajte pokret protesta pod nazivom “Okupiraj Vol strit” (Occupy Wall Street). Pogledajte ko učestvuje u tom pokretu i pokušava da ga ubaci u pokret političkih aktivista, da bi imao potencijal da pokrene veliko nasilje. Možda ovo postaje pokret leve partije. Ako Obama želi da postane heroj i da poveća svoj glasački rejting, možda će odlučiti da marince ili vojsku stavi između njujorške policije i demonstranata u trenutku kada policija počne da se ponaša nasilno. On može da napravi priču u kojoj se kaže kako štiti prava demonstranata na okupljanja i slobodu govora (on je i ranije pričao takve priče). Da li mislite da živimo u zanimljivom vremenu? Radi se o povlačenju samo jednog poteza. Nadajmo se da će naši lideri napraviti korak napred i iskoristiti ovaj najbolji trenutak za našu generaciju. Ovo je moguće samo ako krenu u tom pravcu, a ne putem podela i polarizacije na kojem se trenutno nalaze.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD