Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vitalnost, zdravlje i sinteza natalnog horoskopa Zdravlje i bolest žive u jednom horoskopu kao suprotni principi, kao stvar uzroka i posledice koji se mešaju. Bolesti nastaju kao rezultat nekadašnjih akcija, zato što Mars (naše akcije) vremenom postaje Saturn (karma, posledica naših akcija). Ovaj dvomesečni kurs počinje 11.05. i održavaće se svake srede od 19h u online varijanti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Šta ako horarni horoskop „ne radi“?

Prvo pravilo kome se trudim da naučim učenike glasi: „Morate imati jasan sistem za tumačenje horarnih horoskopa i držite se tog jednog sistema.“ Potom, dolazi na red drugo značajno pravilo: „Nemojte se držati sistema u situacijama u kojima vam je jasno da on ne funkcioniše.“ Ovde je reč upravo o ovom drugom pravilu.

U poslednje vreme mi se par puta dogodilo da već na prvi pogled horarni horoskop ne odslikava realnu situaciju i ne odgovara činjenicama koje klijent iznosi, a zbog kojih i postavlja pitanje. Ovo se uglavnom ne događa kada klijent tokom našeg razgovora postavi pitanje za neki svoj problem, nego u slučajevima kada je pitanje stiglo mejlom, preko neke druge osobe ili kada osoba pita za nekog bliskog.

Horarni horoskop se po pravilu pravi za trenutak kada je astrolog čuo i razumeo pitanje. Dakle, ako klijent pošalje mejl, sms ili zamoli treću osobu da prenese pitanje astrologu, vreme koje uzimamo kao relevantno je ono u kome je pitanje konačno stiglo do astrologa. Trenutak u kome je osoba pisala sms ili objašnjavala posredniku šta je interesuje bi predstavljao momenat kada je pitanje začeto, a smatramo da je pitanje rođeno tek kada ga čuje onaj ko ume i da protumači njegov horoskop. Ovde želim da podelim sa vama jedan izuzetak od ovog pravila.

Primer 1

Nedavno sam dobila mejl od klijentkinje koja kaže: Trenutno mi je jako teško i jako sam uplašena. Imam uskoro jedan operativni zahvat pod totalnom anestezijom. Zanima me da li će sve proći kako treba i da li ću posle toga biti dobro.“

Klijentkinja je ovde predstavljena vladarem Ascendenta, Jupiterom koji se nalazi u znaku svoje egzaltacije u 5. kući. Kako je ona? Sjajno! Ushićena je, puna samopouzdanja i negde se zabavlja. Mesec je njen kosignifikator i upravo je napustio znak svog izgona. Iako je peregriniran, trenutno nema neki značajan problem. Kako Mesec predstavlja emocije pitača, jasno nam je da se ona osećala loše, ali je izašla iz teškog emotivnog stanja. Da li se ovo uklapa u njenu tvrdnju da joj je trenutno jako teško i da je uplašena? Apsolutno ne.

Pomislih kako je Mesec doskora bio u Jarcu i kako bi takva pozicija daleko bolje opisala njeno emotivno stanje. Ona je mejl napisala nekoliko sati pre nego što sam ga ja pročitala i to upravo u atmosferi koju je u tom trenutku pravio Mesec u Jarcu. Odlučih da napravim i horoskop za trenutak u kome je poslala mejl.

U ovom horoskopu već na samom Ascendentu imamo znak Škorpiona, znak koji može ukazati na operaciju, ali i na strah. Vladar Ascendenta je sada Mars u Raku u 8. kući. Kada se vladar 1. kuće nađe u 8. kući kažemo da je osoba uplašena ili zabrinuta zbog predmeta pitanja. Mogli bismo da zaključimo i da to samo znači da je zainteresovana za operaciju, ali bi za taj zaključak Mars pre trebalo da se nađe u znaku na vrhu 8. kuće (u ovom slučaju u Blizancima jer bi time pokazao svoje interesovanje za Merkura, koji kao vladar 8. kuće ovde predstavlja operaciju). Činjenica da je Mars u znaku svog pada nam govori da klijentkinja nije dobro.

Mesec je u Jarcu, znaku svog izgona, što nam daje jasnu sliku da je klijentkinji emotivno teško. Kako se ovaj drugi horoskop savršeno uklapa u ono što je klijentkinja napisala, jasno je da je u ovom slučaju on relevantan.

Možemo se zapitati zbog čega ovaj primer predstavlja izuzetak od pravila. Moguće je da je reč o emocijama kojima je klijentkinja bila preplavljena u trenutku dok je pisala mejl, te da je zbog toga energija tog trenutka bila daleko jača od one u kome sam ja čitala pitanje, a samim tim je i taj momenat bio autentičan.

Ko je postavio pitanje?

Ukoliko se postavljeno pitanje ne odnosi na pitača nego na neku drugu osobu, važno je da proverimo ko je postavio pitanje. Moguće je da je klijent samoinicijativno odlučio da pita za nešto što muči nekog njemu bliskog, poput pitanja: „Kada će moja supruga naći posao? ili „Da li će moj brat ove godine diplomirati?“ U tom slučaju pitač je klijent (osoba koja je postavila astrologu pitanje), a osobu za koju pita ćemo naći u horoskopu u zavisnosti od toga u kavom su odnosu (supruga – vladar 7. kuće, brat – vladar 3. kuće...)

Međutim, ne treba bez provere isključiti ni mogućnost da je osoba na koju se pitanje odnosi zamolila našeg klijenta da postavi određeno pitanje astrologu. U tom sučaju osoba na koju se odnosi pitanje je predstavljena vladarem 1. kuće (ona je pitač), dok posrednika koji je samo preneo pitanje tada ni ne tražimo u horoskopu. Kao i u prethodnom slučaju, i ovde se mogu pojaviti izuzeci.

Primer 2

Pre nekog vremena mi se javila jedna stara klijentkinja vrlo uznemirena zbog kćerke. Naime, kćerka je raskinula s momkom s kojim je godinu dana bila u vezi. On je prilično nervozan zbog nekih problema vezanih za postdiplomske studije, propao mu je višemesečni rad i sada mora da se usredsredi na rešavanje tih problema. Kako studiraju u inostranstvu, a ona je trenutno ovde na raspustu, rekao joj je da će razgovarati kada se vrati na fakultet. Kćerka ne može da poveruje da se to zaista dogodilo i potpuno je van sebe. Kaže da ne može da živi bez njega i ne razume kako je mogao da raskine s njom kada tvrdi da je voli. Nekoliko dana je klijentkinja gledala kako kćerka pati i, zabrinuta zbog njenog stanja, odlučila da postavi pitanje: „Da li će se moja kćerka pomiriti s momkom?“

Kako smo i tokom prethodnih godina razgovarale o devojci, ali ona sama nije bila uključena u to, podrazumevala sam da će klijentkinja biti predstavljena 1. kućom, dok će kćerkin signifikator biti vladar 5. kuće. Pogledajmo u kojoj meri takva postavka odgovara situaciji „na terenu“.

Kćerka je predstavljena Venerom u Lavu u 8. kući, dok je momak predstavljen vladarem 11. kuće (7. od 5.), Marsom u Blizancima. Osma kuća bi ukazala da je ona trenutno u problemu. Međutim, na 14 stepeni Lava je Mars peregriniran. Ako se ona toliko potresla zbog raskida, očekivali bismo ili da nam njen signifikator pokaže da ga ona mnogo voli (da je Venera u znaku u kome je Mars u sedištu ili egzaltaciji) ili da je u znaku njegovog izgona ili pada, što bi značilo da je jako ljuta na njega. Međutim, ovde imamo sliku devojke koja je potpuno ravnodušna prema momku.

Mars je na 27 stepeni Blizanaca, pa ni on ne pokazuje apsolutno nikakvo interesovanje za nju, a nije ni ljut na nju. Ni jedna od ove dve planete nije u skorijoj prošlosti menjala znak, što bi ukazalo na promenu interesovanja, niti imamo neki separacioni aspekt koji bi bio u skladu sa prethodnim dešavanjima. Dakle, ovakvo tumačenje ne možemo uzeti u obzir jer ne odgovara realnoj situaciji.

S obzirom da su konsultaciji prisustvovale i majka i kćerka, pitala sam ko je postavio pitanje. Na to je majka rekla da je kćerka danima nju to pitala, a onda je ona odlučila da pita mene. Bez obzira na ovakav odgovor, pogledala sam situaciju iz drugog ugla da vidim da li ću dobiti realniju sliku.

Ako smatram da je kćerka postavila pitanje, tada će mi ona biti predstavljena Jupiterom (vladarem 1. kuće), Mesecom i Venerom. Momak je u tom slučaju predstavljen Merkurom (vladarem 7. kuće) i Suncem.

Mesec i Venera su u znaku kojim vlada Sunce, što nam govori da ona njega zaista voli. Takođe se nalaze u 8. kući, što nam govori da je situacija u kojoj se nalazi jako plaši. Merkur i Sunce su u znaku kojim vlada Mesec i u kome je Jupiter egzaltiran, odakle zaključujemo da i on nju mnogo voli. Merkur je u kazimi konjunkciji sa Suncem, što će nam reći da je situacija potpuno u njegovim rukama – ona će pristati na sve. Takođe, Merkur je nedavno napravio kvadrat sa Uranom, što je slika stresne situacije kroz koju je momak nedavno prošao (zanimljivo je da je njegov natalni Ascendent na mestu gde je Descendent u horarnom horoskopu, a u sekundarnoj progresiji mu je Merkur u konjunkciji s Uranom). Takođe, možemo da kažemo i da je fakultet predstavljen Merkurom (vladar 9. kuće), a Merkur je u srcu Sunca (momka), pa je trenutno sva njegova pažnja usmerena ka fakultetu. Za razliku od prethodne slike, ova potpuno odgovara stvarnom stanju stvari, te ćemo ovaj horoskop tumačiti kao da je mama bila samo posrednik u postavljanju pitanja.

Ako se zapitamo zašto je kćerka ovde predstavljena kao da je sama postavila pitanje, možemo izvesti sličan zaključak kao i u prethodnom slučaju. Njene emocije su bile vrlo intenzivne, kao i želja da zna šta će biti s njima.

I na kraju, podsetimo se da do Urana ne možemo doći dok ne savladamo lekciju Saturna, ali ne treba po svaku cenu da ostajemo u granicama koje nam Saturn postavlja. Drugim rečima, imajte sopstveni sistem, ali budite slobodni da, kada je to potrebno, izađete iz njegovih okvira.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD