Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon paket “90 dana za življenje duhovnosti” Preko sopstvenog tela mi materijalizujemo sve što vidimo, a plan onoga što materijalizujemo strukturisan je na nivou naših uverenja. Kroz energiju naredna tri puna Meseca otvaramo se za jednu veliku promenu unutar našeg života, koju povezujemo sa kvalitetom življenja duhovnosti, zahvaljujući razvoju novih uverenja – jul (uverenja o bliskosti), avgust (uverenja o promeni) i septembar (uverenja o beskonačnosti).
» prikaži celu vest
Full Moon project radionica „Uverenja o bliskosti“ Pridruži nam se na novoj Full Moon radionici „Uverenja o bliskosti“, koja će se održati 13. jula u formi live webinara od 19 do 20.30h. Naš zadatak ovog punog Meseca biće da izbalansiramo sve emotivne kvalitete u našoj genetici, što je osnova za uspostavljanje stanja bliskosti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Princ George Alexander Luis

Posle veoma burnih geopolitičkih događaja u Siriji, Egiptu, Iraku, Turskoj..., tokom kojih je veliki broj ljudi izgubilo svoje živote, kao i nesmanjenih briga oko posustale svetske privrede i ekonomije, konačno je svet dobio priliku da se raduje, svedočeći jednom lepom događaju – rađanju novog života u liku malog princa – britanskog prestolonaslednika Georgea Alexandera Luisa, koji je ovaj svet ugledao i svojim dolaskom ga obradovao 22. jula ove godine! Ovaj, po svemu poseban događaj se odigrao u veoma posebnom danu, tokom koga se desilo nekoliko značajnih astronomskih, ali i spiritualnih događaja, što nam može dati naznake da je Britanija, ali i svet, dobila jedno veoma posebno biće.

Guru Purnima na 0º Vodolije

Mali princ je rođen uoči Punog Meseca, koji je pri tom, sa Suncem obrazovao egzaktnu opoziciju preko Hermetične ose 0º Lava (Sunce) – 0º Vodolije (Mesec), nedugo po prinčevom rođenju. Osim što ova Hermetična osa predstavlja izuzetno moćno mesto u Zodijaku, mesto na kome se Zodijak „otključava“, aktivirajući tako 6. čakru planete Zemlje, ovaj pun Mesec je ujedno slavljen u Hinduizmu i kao Guru Purnima, praznik Učitelja – dakle Jupitera! Ovaj praznik se tradicionalno slavi svakog prvog punog Meseca u mesecu julu, tokom koga se odaje počast svim učiteljima, označavajući vreme istine i čistog znanja. Astrološki, on je zaista vezan za Jupitara, budući da se Jupiter na sanskritu i zove Guru.

Međutim, ovaj pun Mesec je za razliku od drugih proslava Guru Purnime, imao i svoje pravo spiritualno težište u znaku Raka, u kome boravi egzaltirani Jupiter (Guru), što je svakako ovom spiritualnom događaju dalo posebnu moć i značaj. Rođenje ovog malog prestolonaslednika jedne od najmoćnijih nacija sveta, uoči punog Meseca na nultom stepenu Vodolije, je time dobilo znamenje za nekoga ko će svojim uticajem i moći stečenoj samim svojim rođenjem, uticati na buduće promene kako u okviru svog kraljevstva, tako i na nivou sveta.

San letnje noći

Osim Guru Purnime i Punog Meseca obrazovanog na Hermetičnoj osi (0º Lava – 0º Vodolije), prinčev dolazak na svet se odigrao i tokom još jednog važnog datuma, koji se u tradiciji irske i keltske kulture slavio kao „Letnja noć“ (hrišćanstvo ga je iz ove drevne tradicije preuzelo kao Ivanjdan, koji se kao takav slavi), a kojoj je i Vilijam Šekspir posvetio svoju dramu „San letnje noći“. Ovaj datum je tradicionalno posvećen drevnoj vilinskoj kraljici Aine, kao i njenom kraljevstvu elementala i eteričnog sveta, čija je ona tradicionalna vladarka.

Sa pretežno smeštenim planetama u vodenim znacima, kao i samim Suncem i Asc u njima, ova karta nam otkriva izuzetno emotivno i osećajno biće, koje bi moglo biti čak i emotivno preosetljivo. Zbog prevelike količine vode u njegovom natalu, ali i zbog vladara Asc – Marsa – koji se nalazi u izuzetno emotivnom znaku Raka (i znaku svog pada), ali ujedno i usled nezgodno smeštenih emotivnih planeta (Mesec u Jarcu na militantnom stepenu egzaltacije Marsa u znaku svoga izgona, kao i Venere u znaku svoga pada), ovaj mladi prestolonaslednik bi tokom života mogao steći jednu od glavnih životnih lekcija koja se odnosi na pravilno kanalisanje emocija i ovladavanje njima, pa su stoga veoma izvesne emotivne turbulencije koje ga mogu pratiti tokom života. Uticaj vladara Asc (Marsa) na život će dodatno biti ojačan i samim ličnim brojem 8 pod kojim je rođen, što može doprineti burnom životu, stalnim promenama (dodatno je i u 8. kući), ali i buđenju posebnih spiritualnih moći i dubokih transformacija.

Veoma je zanimljivo što vladari čak osam kuća natala stavljaju težište u 8. kuću, koja samim tim postaje veoma dominantna. Osim što je u ovoj kući smešten stelijum planeta, ona je ujedno i boravišno mesto vladara 1, 5, i 9. kuće, ali ujedno i 2, 4, 8, 10. i 12, pa uviđamo veoma snažan intenzitet strasti i emocija, kao i transformišućih sila koje će bojiti život ovog natusa. Ukoliko se osvrnemo na sam Mesec, kao dispozitora vladara Asc, uočićemo sliku stepena egzaltacije Marsa, ka kome u budućnosti hrli njegov vladar Asc uz pomoć svog dispozitora. Stoga, nije isključeno, da se u budućnosti pokrenu i davne težnje njegovih predaka (Mesec u Jarcu) ka vraćanju stare slave britanske imperije, koje bi kroz potencijalne ratove mogao da realizuje ovaj britanski princ. Izuzetno jaka 8. kuća, kao i lični broj 8 pod kojim je rođen, ali i odlazak samog Marsa na stepen svoje egzaltacije preko dispozitora, ukazuju na potencijalno velikog vojskovođu koji i ovim putem može menjati svet u budućnosti. Takođe i drugi vladar Asc – Pluton, svojim kvadratom sa vladarem 3. kuće u 4. – Uranom u Ovnu, ukazuje na potencijalne ratne pohode, koji se mogu pravdati ratom za oslobođenje teritorija (Uran u Ovnu) na koje Britanija polaže pravo.

Ipak, slika snažne osmice odaje i potrebu Duše da pronikne u dublje dimenzije postojanja i razotkrije suštinsku vezu koja povezuje pojavni i nepojavni svet.  Stoga bi skrivena, okultna znanja, ali i duboke spiritualne težnje mogle povesti ovu ličnost ka duhovnoj stazi kojoj će mladi prestolonaslednik sve više težiti kako bude odrastao. Takođe je zanimljivo, da u prilog ovih dubokih duhovnih aspiracija govori i sam vrh 8. kuće, koji se nalazi u konjunkciji sa fiksnom zvezdom Polaris iz sazvežđa Mali Medved, a koja je od strane indijskih astronoma poznata i kao “Težište planeta”, ali za čije ime se vezuju i ostala značenja kao što su “Pupak sveta”, “Kapija nebesa”, “Zvezda vodilja”, “Najviši vrh planine sveta”, “Putokaz” i dr. (Aleksandar Imširagić“Stubovi sudbine”). S’obzirom da ova zvezda ukazuje na “centar oko koga se vrti čitav Univerzum”, kao i na nove početke, novu duhovnost, Novo Doba, njen uticaj bi mogao biti izuzetno veliki na duhovni aspekt prinčeve ličnosti, sobzirom na najveće težište njegovog horoskopa koje se ostvaruje baš u kući koja počinje na Polarisu. Takođe, ova zvezda može ukazati i na veoma značajan uticaj prinčeve zemlje kao i njegovu ličnu ulogu u budućnosti, na geopolitičke svetske događaje.

Odnos roditelja

Ipak, moramo primetiti, da na nivou razvoja ličnosti, mladom princu neće biti lako da u sebi spoji i harmonizuje opozitni muško – ženski princip, koji se odražava u velikoj različitosti njegovih roditelja, koje razotkriva jedno od znamenja njegovog rođenja – pun Mesec. Ovoj važnoj životnoj lekciji će svakako doprinositi i veoma izražena 8. kuća u znaku Raka, kao i činjenica da se vladar Asc, koga predstavlja tipično muška planeta Mars, nalazi u tipično ženskom znaku Raka. Ova opozicija Sunca i Meseca može doprineti tenzijama na psihološkom nivou usled unutrašnje dualnosti, ali takođe i unutrašnji konflikt koji može nastati usled onoga što natus duboko u sebi oseća da jeste i onoga što se od njega očekuje da bude. A na ovaj konflikt i potrebu da se on pomiri, ukazuju i snažni duhovni potencijali ovog horoskopa, koji pri tom moraju da se harmonizuju i usaglase i sa velikom svetovnom moći koja mu je data po rođenju i za koju se samim tim i očekuje da se sa njom kroz život uspešno nosi. Sama opozicija Sunca i Meseca će tako biti osnovna okosnica njegovog životnog puta tokom koga će princ morati da uči o sintezi duhovnog i svetovnog života, kao i o harmonizovanju svesnih i podsvesnih delova svoga bića. Stoga možda i nije slučajno što ovaj moćan natal u sebi sadrži veoma oprečne težnje po pitanju duboke duhovne potrage i svetovne moći koja za rezultat može imati i same ratne, pa čak i osvajačke težnje. Veoma je zanimljivo da su ove dve antipodne sile podjednako snažno utisnute u natal mladog prestolonaslednika. Često se kod velikih ličnosti istovremeno prepliću snaga koja može biti destruktivna, ali isto tako i veliki potencijal za ljubav i duhovnost koji zajedno živi sa njom. Održati jedinstvo ova dva dela jeste istinski poduhvat snažnih duhovnih inkarnacija, preko kojih se često čiste kolektivna sećanja. Takvi ljudi nose potencijal za važne transformacije u društvu.

Pun Mesec, koji nije mogao a da ne obrazuje veoma snažnu opoziciju sa Suncem, otkriva činjenicu da i pored velike ljubavi njegovih roditelja, postoji i velika različitost među njima, koja vremenom može predstavljati i prepreku za ostvarenje dugogodišnje bliskosti i sreće koju ona sa sobom nosi. Vladari 4. kuće (majke) i 10. kuće (oca) se nalaze u široj separacionoj konjunkciji u 8. kući tansformacije, između kojih boravi Mars u izgonu, pa vremenom odnos prinčevih roditelja Kejt i Vilijema, može postati opterećen emotivnim povredama, svađama i sve većom distancom među njima. Ipak, ovaj Mars ukazuje i na najznačajniji razlog očuvanja njihovog braka, a to je svakako duboko emotivno biće princa Georgea, koji će biti jedna od najsnažnijih karika za povezivanje dvoje supružnika, pa samim tim nije toliko izvesno da će se ponoviti sudbina bračnog kraha prinčeve bake i dede. Vojvotkinja Kejt, predstavljena Mesecom na stepenu egzaltacije Marsa, prikazuje ženu, kojoj će svakako najveći interes predstavljati budućnost njenog sina, pa samim tim i imidž njega i njegove porodice u javnosti.

O ovome govori i dominantna slika  izuzetno snažne veze između majke i sina, koja će se realizovati i putem velikog uticaja koji će vojvotkinja Kejt imati na mladog prestolonaslednika.

Osim što su Mesec natala i sam Asc u snažnom sekstilu, takođe su i vladar Asc kao i jedan od vladara 4. kuće (Jupiter) u veoma snažnoj konjunkciji. Sam Mesec egzaltira vladara Asc (Marsa), pa je ovo slika obožavanja sina, ali takođe i Mars boravi u Mesečevom znaku iz čega vidimo i veliku ljubav sina prema majci.

Budući kralj?

Ipak, za jednog prestolonaslednika, veoma interesantnu astrološku sliku pred nas stavlja Sunce, koje se nalazi na 29º i 59’ znaka Raka, usled čega se pitamo da li je ovo pridošlo biće budući kralj ili „kralj za malo“? Samo Sunce, koje prirodno predstavlja vladara i kralja, se nalazi u konjunkciji sa fiksnom zvezdom Aludra iz sazvežđa Veliki Pas. Baš kao što se vladar prinčeve 10. kuće vezuje za ovo sazvežđe, jer se Merkur nalazi u snažnoj konjunkciji sa fiksnom zvezdom Sirius, tako se i Sunce vezuje za ovo sazvežđe, koje predstavlja Orionovog psa koji mu je pomagao u lovu. I pored toga što pozicije glavnih predstavnika jednog vladara borave na važnim zvezdama iz ovog sazvežđa, ukazujući na “najavljivače nečeg novog i velikog što upravo dolazi”, ipak, ovde se radi o Orionovom psu čuvaru, a ne o samom Orionu, pa je veliko pitanje da li će mladi prestolonaslednik tokom svog života poneti kraljevsku krunu, ovenčavši se time svetovnom vladarskom moći. Vrh prinčeve 5. kuće koja počinje na stepenu egzaltacije Sunca, razotkriva njegovog muškog naslednika koji može poneti kraljevsku krunu u budućnosti. Još jedan pokazatelj koji pred nas postavlja pitanje prinčevog svetovnog vladanja je skriven i u samoj poziciji Kirona koji boravi na stepenu pada Merkura (vladara 10. kuće natala). Kiron i Merkur jesu u egzaktnom trigonu, što može ukazivati da mladi princ svojom ulogom može doprineti dobrom imidžu kraljevskoj porodici, ali Kiron na stepenu pada Merkura može ukazati i na problem koji princ može imati po pitanju preuzimanja kraljevskog nasleđa.

Ipak, vladar 10. kuće – Merkur se nalazi na jednom od kritičnih stepenova (13º kardinalnih znakova), na kome je ova planeta veoma istaknuta, pa samim tim ukazuje i na veliki značaj njegove buduće potencijalne vladarske ili prinčevske karijere, ali ujedno i na moguće opasnosti koje ovaj kritičan stepen sobom nosi. Merkur se, kao što smo već napomenuli, nalazi i u konjunkciji sa fiksnom zvezdom Sirijus, čiji je uticaj povezan sa izuzetnom moći i uticajem. Svakako, ova moć može biti i veoma dobro sredstvo za pomeranje granica u svesnosti ljudi i duhovnom aspektu ka kome će ovaj princ težiti.

Međutim, već postojeće naznake da ovaj mladi prestolonaslednik možda ne ponese za svog života kraljevsku krunu, mogu biti potkrepljene i ne tako dobrim stanjem njegove 6. kuće i njenim vladarem. Južni čvor u 6. kući u znaku Bika, kao i Venera u znaku svoga pada, ukazuju na potencijalni gubitak zdravlja i problematiku po pitanju fiziologije. Ipak, Venera u 9. kući, može ukazati da upravo krhko zdravstveno stanje princa, može za rezultat imati veću posvećenost životnoj misiji koja pozicijom Venere na Regulusu otkriva dublji značaj misije ove Duše za čovečanstvo i buduće promene na nivou sveta.

Venera je najistaknutija planeta horoskopa sa pozicijom na najvišem delu horizonta i s’obzirom da se nalazi na kritičnom stepenu Device, razotkriva ljubav prema prirodi, kao i otvoren kanal između Neba i Zemlje, pa će se osnovna životna misija ovog natusa ogledati u potrebi da učestvuje u promenama kolektivne svesti o suštinskoj vezi čovečanstva i Majke Zemlje, kao i o očuvanju životinjskog i biljnog sveta i same planete. U ovoj slici se upravo očituje i jedno od tri znamenja njegovog rođenja – “Letnja noć” – praznik koji slavi elementarno kraljevstvo i stvaralačke duhove planete Zemlje, koji o njoj brinu i svojim uticajem održavaju sav život na njoj.

Venera svojom postavkom u 9. kući, može ukazati i na potencijalni drugi brak ili pak, kao vladar 7. kuće na kritičnom stepenu Device u konjunkciji sa Regulusom, na buduću izabranicu prinčevog srca, koja neće biti kraljevskog roda, već devojka iz naroda kojoj će se time otvoriti vrata za ulazak u kraljevsku porodicu (konjunkcija Venere sa Regulusom).

Ipak, najznačajniji pečat ovog natala je svakako oslikan u Velikom Vodenom Trigonu. Vladar Asc (Mars) se nalazi u snažnoj konjunkciji sa egzaltiranim Jupiterom, koji boravi na fiksnoj zvezdi Dirah, pa ovde vidimo osim težnji ka duhovnosti i velike umetničke i kreativne sklonosti, što možemo naslutiti i po velikoj količini planeta u vodenim znacima. Takođe, veoma snažnu sliku prinčevih najdubljih težnji i afiniteta daje egzaltirani Jupiter koji snažno boji njegovog vladara Asc, a koji ujedno obrazuje i jednu od najmoćnijih duhovnih i spiritualnih konfiguracija – Veliki Vodeni Trigon, sa Neptunom u znaku svoga sedišta u Ribama i Saturnom u Škorpionu.

Jedan od učesnika Velikog Vodenog Trigona (Neptun) se nalazi u konjunkciji sa fiksnom zvezdom Fomalhaut iz sazvežđa Južne Ribe, koja predstavlja jednu od najznačajnih zvezda iz duhovnih zvezdanih konstelacija, otkrivajući otvoren kanal koji dubokim uvidima spaja Nebo i Zemlju. I Saturn u 11. kući, kao vladar 3. kuće i Meseca i Plutona, koji takođe predstavlja učesnika u ovom Velikom Trigonu, opisuje duboke spoznajne težnje, koje vode transformaciji ličnosti i razvoju Višeg Uma, kao i razvoju Duhovne inteligencije.

Iz poštovanja prema novom životu, nećemo se upuštati u dublje detalje ove životne karte, ali ćemo na kraju, radi sagledavanja najbitnijih pečata ove životne staze i uticaja koji ona može imati za svet u budućnosti, razmotriti šta o nekima od najdominantnijih stepenova ovog natala ima za reći knjiga Igora Ognjenovića “360 Pandorinih kutija”.

Sabijski simboli:

Asc“Kralj iz bajke ponovo stiže u svoju zemlju. Svečana vilinska povorka se ukazala smrtnim očima. Kralj malih ljudi prima dobrodošlicu za povratak u svoju zemlju. Kralj iz bajke prima svečane pozdrave u svojoj stvarnosti. – Ušli smo u područje bajki, paralelnu stvarnost koja nastaje izvan svih ustaljenih šema racionalnog promišljanja. Ovaj stupanj opisuje kolika je moć kreativne vizuelizacije… Pozitivno manifestovanje ovog stepena daje veliku maštovitost. Ti ljudi imaju sposobnost da svoje unutrašnje vizije ostvare na planu konkretne fizičke stvarnosti… Iako žive u materijalnom svetu, oni poseduju svest o paralelnom postojanju drugih nivoa egzistencije unutar kojih traže svoju inspiraciju.”

Mars (vladar Asc) – Dve vile obasjane mesečinom... Dva vilenjaka plešu pod mesečinom. Ovaj nas stupanj uvodi u astralni svet i upoznaje sa njegovim zakonitostimaPozitivno manifestovanje daje pojačanu kreativnost kroz natprosečno razvijenu imaginaciju. Ti ljudi se po svemu ističu i dolaze u poziciju da ostave blagotvorni uticaj na okolinu. Poseduju vrlinu nesebičnog pomaganja, a ponekad čak i izlečenja onih kojima je to potrebno. Kroz spontano uspostavljanje kontakta sa višim nivoima postojanja oni unose red unutar društvenog haosa.”

Merkur (vladar 10. kuće) – ”... Ovaj stupanj opisuje kontakt sa apsolutnom svetlošću, mudrošću koja ne podleže zakonima promene, već se jednako manifestuje u različitim vremenima. Za takav kontakt sa intenzivnom svetlošću, tražitelj mora biti dobro pripremljen, jer u suprotnom njegove nenavikle oči mogu ostati zaslepljene. Osim za pojedinca, isto pravilo važi i za čitavo čovečanstvo”...

Napomena: Za značenje i prirodu ostalih važnih stepenova ove natalne karte, možete pogledati knjigu Igora Ognjenovića “360 Pandorinih kutija”.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD