Tel: (+381) 11.4113.164, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Astrološki kalendar za 2024. godinu Astrološki kalendar je praktični vodič za celu 2024. godinu, koji vam služi da brzo i lako dobijete najvažnije astro informacije svakog dana.

Pomaže da se odredi kvalitet i osobina svakog dana tokom 2024. godine (mundana astrologija), planira aktivnosti (elekciona astrologija) i dobije odgovor na postavljena pitanja (horarna astrologija).
» prikaži celu vest
Knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

22. - 29. VII 2013

Veliki trigon traje od 17. – 19. jula 2013. U skladu sa ovom konfiguracijom, američke berze su prošle nedelje skočile na još jedan maksimum svih vremena, a Dow Jones Industrial Average je 18. jula dostigla 15.589. Međutim, dramatični društveno-politički događaji od prošle nedelje su u senci slavljeničkog raspoloženja na berzama, i više su bili u skladu sa kvadratom Urana i Plutona. Da biste dobili uvid u značenje ove moćne konfiguracije, na našem veb sajtu postavili smo odsečak iz knjige Prognoze za 2012:http://www.mmacycles.com/articles/articles/the-uranus%11pluto-waxing-square%3a-2012%112015/. Ili jednostavno idite na našu naslovnu stranu www.mmacycles.com, i skrolujte dole dok ne dođete do ovog članka. Zaista je fascinantno da studije mundane astrologije daju pregled vremena u kojem živimo u ovom trenutku, kao što smo to videli po tragičnim događajima prošle nedelje, pa čak i protekle godine.

Prošle nedelje je većina svetskih berzanskih indeksa skočila. Međutim, samo su u SAD cene prevazišle svoj maksimum dostignut 22. – 23. maja. Druge globalne berze su bile znatno ispod tih maksimuma, stvarajući širom sveta potencijalni slučaj međutržišnog odstupanja, pošto se sada završava Veliki trigon Jupitera, Neptuna i Saturna. U Aziji i Pojasu Pacifika, japanski Nikkei je u petak, 19. jula, dostigao 14.953, ali je to bilo daleko ispod 15,942, petogodišnjeg maksimuma koji je dostignut 23. maja. Australijski All Ordinaries je istog dana dostigao 4993, ali to je bilo daleko ispod njegovog nedavnog maksimuma od 5229 od 15. maja. Hongkongški Hang Seng se 12. jula oporavio na maksimum od 21,522, daleko ispod nivoa od 23,512, koji je dostigao 20. maja. Kineski Shanghai indeks je zapravo 19. jula naglo pao, na 1982, što je daleko ispod maksimuma od 2092 koji je dostigao 11. jula. Indijski Sensex je prošao bolje, 19. jula je skočio na 20.256, ali je čak i to bilo manje od njegovog maksimuma od 20.443 dostignutog 20. maja.

Isto je bilo i u Evropi. Svi indeksi su se prošle nedelje značajno oporavili, ali ni jedan nije uspeo da prevaziđe svoj maksimum od 22. maja (što je bio slučaj sa DAX, SMI i FTYSE) ili od 28. maja (slučaj AEX-a). Moskvski MICEX indeks se takođe oporavio, ali ne na novi godišnji maksimum.

Situacija u Južnoj Americi je bila sasvim drugačija, dok su se u Brazilu i Argentini borili da dostignu korektivni oporavak posle ogromnog rasprodavanja od pre nekoliko nedelja. Samo su u SAD akcije skočile na nove maksimume svih vremena ili višegodišnje maksimume. Samo SAD ima Bena Bernankea, šefa centralne banke koja kontroliše dominantnu svetsku standardnu valutu - američki dolar. Verujemo u Bena. Ben je prošle nedelje dao izjavu, a američke berze su skočile. Dogodilo se upravo ono što je želeo. Obično je tako.

Ostale berze su takođe dobro funkcionisale. Sirova nafta je skočila na novi godišnji maksimum od 109.32, testirajući maksimum od 110.55 koji je dostigla 1. marta 2012. Ovo je veoma važno jer su Jupiter i Neptun prošle nedelje pravili trigon. Jupiter i Neptun vladaju sirovom naftom. Čovek bi pomislio da je vrh na "normalnim" berzama, na dohvat ruke. Zlato i srebro su uglavnom imali tendenciju rasta, ali u prilično uskom opsegu (1269 - 1299 za zlato). Državne obveznice i valute su takođe rasle prošle nedelje. Sve u svemu, to je bilo ono što bi se očekivalo od Velikog trigona Jupitera i Neptuna. Ali sada šta će se desiti kada oni završe svoju romansu i kada aspekt prođe?

Najbolji berzanski potezi protekle sedmice

Još jednom je nedeljni berzanski izveštaj bio relativno miran (nismo inicirali mnogo novih trgovina jer je Merkur bio retrogradan). Ušli smo u samo 2 nove trgovine. Jedna je bila sirova nafta za koju smo savetovali: "Brzi brokeri mogu da prodaju kratkoročno po ceni nedeljnog otpora (108.23 - 108.61) sa zaustavljanjem kupovine iznad 112,20". Maksimum je bio 109.32, a kupovalo se za 108.05. Drugi savet smo dali za SLV, ETF srebro (ETF - Exchange Traded Fund - investicioni fond): "Brokeri su u dugoročnom sa zaustavljanjem kupovine ispod 17.00. Možete prodati ove pozicije i sada ponovo kupiti jer su pale na nivo nedeljne potpore (18.57 - 18.66) sa zaustavljanjem kupovine ispod 17,75". Minimum je u nedelji bio 18,58, a kupovalo se za 18.88.

Najbolja trgovina koju smo savetlovali u dnevnom berzanskom izveštaju bila je za zlato. U berzanskom izveštaju od ponedeljka, 15. jula, savetovali smo: "Brzi brokeri su u dugoročnom (ispod 1210) sa zaustavljanjem kupovine ispod 1260 ili 1244, u zavisnosti od rizika koji želite da preuzmete. Prodajte 1/3 dugoročnih akcija, ali i druge ako budete imali ponudu iznad 1290". Zlato je toga dana bilo 1293,60, a ostvareni profit više od 23.000 američkih dolara za tri ugovora. Dva dana kasnije, zlatom se trgovalo ispod 1270. Ali najbolja nova trgovina koja je pokrenuta, bila je za državne obveznice, gde smo prošlog ponedeljka, u berzanskom izveštaju, savetovali sledeće: "Brzi brokeri mogu ići u dugoročno kada dođe do povlačenja u novu bikovsku zonu (ispod 125/31), sa zaustavljanjem kupovine ispod 125/18". Minimum toga dana je bio 125/26, a na kraju berzanske nedelje 127/03. Sve u svemu, prošla nedelja je bila jedna od najprofitabilnijih nedelja ove godine za naše pretplatnike na dnevne berzanske izveštaje, jer su ostvarili veliki profit na nekoliko berzi, a brzi brokeri su se pozicionirali na nekoliko novih pozicija blizu nedeljnog minimuma. Ponekad pogodite pravo u metu, a ponekad se čini da morate čekati zauvek (za brokere je dve - tri nedelje zauvek).

Kratkoročna geokosmička kretanja

Veoma redak i moćan Veliki trigon Jupitera, Saturna i Neptuna koji je trajao od 17. – 19. jula, se završio (ponavljamo... jer želimo da izvučemo zaključak). Moguće je da će rast na berzama dostići najviši nivo do kraja meseca, kada se 29. jula formira Veliki sekstil (šestokraki heksagram, Davidova zvezda ili Dijamant). To je retka konfiguracija, ali pošto je u nju uključen Mesec, koji se veoma brzo kreće, nismo sigurni da može da donese nešto značajno. Ova konfiguracija će trajati samo nekoliko sati. Ako se iznenada poljulja mir u svetu, mi ćemo promeniti svoje mišljenje o ovome, ili će suština uticaja Velikog trigona - a samim tim i njegova poruka saosećanja i jedinstva i proširenja osnovnih prava – početi da bledi.

U ovom periodu, Uran i Merkur menjaju pravac (vidi "Razmišljanja o dugoročnim kretanjima planeta"). U ponedeljak, 22. jula, Sunce i Venera će promeniti znak, što znači da će investitori verovatno pomeriti svoj fokus. Istog dana, Mars će biti u konjunkciji sa Jupiterom, što je – normalno, bikovski signal. Ali zatim, 27. jula, Sunce će biti u kvadratu sa Saturnom, a Mars će biti u opoziciji sa Plutonom, posle čega će 31. jula Mars biti u kvadratu sa Uranom. Čini se da će se sve promeniti sledeće nedelje, posle konjunkcije Marsa i Jupitera. Mogli bismo brzo da pređemo iz stanja kontrole i zdravog razuma, u histeriju i pretnje. Ali čemu se preti? Našim finansijama? Našoj postavci vlade? Našim životima? Pod uticajem ove kombinacije geokosmičkih konstelacija, postoji mogućnost za "kretanje rulje". Svima bismo savetovali da se drže dalje od potencijalno eksplozivnih, pa čak i nasilnih situacija.

Razmišljanja o dugoročnim kretanjima planeta

"U prošlom veku, nasilje je skoro uvek bilo kontraproduktivno u američkoj politici. Pokreti protiv rata u Vijetnamu i za građanska prava bili su najjači kada su bili verni svojim nenasilnim korenima."

-       Moris Isermen (Maurice Isserman) i Majkl Kazin (Michael Kazin), "Podeljena Amerika: Građanski rat 1960-ih," Oksfordske univerzitetske novine (Oxford University Press), Njujork, 2011.

“I tako, iako mislimo da se suočavamo sa poteškoćama koje se javljaju danas i sutra, ja i dalje imam san. To je san duboko ukorenjen u američkom snu.”

“Ja imam san da će jednog dana ova nacija ustati i živeti pravi smisao svoje vere: 'Držimo da su ove istine očigledne, da su svi ljudi stvoreni jednaki'.”

“I, ako Amerika treba da bude velika nacija, to se mora ostvariti.”

"A kada se to desi, kada dozvolimo slobodi da zazvoni, kada dozvolimo da zvoni iz svakog sela i svakog zaseoka, iz svake države i svakog grada, mi ćemo biti u stanju da pokrenemo taj dan kada će sva Božja deca, crnci i beli ljudi, Jevreji i pagani, protestanti i katolici, moći da se uhvate za ruke i da pevaju staru crnačku duhovnu pesmu: "Konačno slobodan! Konačno slobodan! Hvala Bogu Svemogućem, konačno smo slobodni!" - Martin Luter King mlađi, 23. avgusta 1963, Linkoln Memorial, Vašington, DC      

Ovo je ludost. Ah, ali prvo moramo da definišemo šta je "ludost" za astrologa, bez obzira na ideju da većina ljudi misli da je samo proučavanje astrologije "ludost", i zato oni koji je proučavaju mora da su "ludi". Bez obzira što ni jedna druga disciplina u istoriji čovečanstva nije trajala toliko dugo koliko astrologija. Zašto je to tako? Mora biti da se istorija civilizacije uglavnom sastoji od ludaka. Ali, slažemo se. Po našem mišljenju, sastav onih koji sada nastanjuju svet je verovatno najluđi ikada.

Ali, vratimo se našem zaključku... da, postoji matematička poenta za našu tvrdnju "To je ludost", i u vezi je sa Merkurom i Uranom. Sada, ako nešto ima veze sa "ludošću", to je Uran, zabog čega ludilo, ako ne zbog sklonosti da traži ono što je izvan norme? A to je upravo ono što Uran radi. Osim toga, Uran je sada naglašen, jer menja pravac. Upravo je 17. jula krenuo retrogradno. Kada planeta menja pravac, ona je "stacionarna", a kada su planete "stacionarne" (kao što je slučaj sada sa Uranom) njihovo kretanje je tada naglašeno. A pošto Uran predstavlja sklonost da se poludi ili rade lude stvari... pa, dajemo vam ideju. Nije važno samo to što Uran vlada takvim poduhvatima kao što je astrologija, jer on takođe, vlada tehnologijom, naučnim otkrićima, neobično visokim intelektom (ali ne nužno zdravim razumom), astronautima, psihopatama i raketnim brodovima. Mora da ovde postoji neka zajednička nit.

Ipak, stacionarni Uran je samo polovina priče. Druga polovina je Merkur. Kao i Uran, i Merkur je stacionaran ove nedelje. U subotu, 20. jula, završava svoje retrogradno kretanje i kreće direktno. Dakle, principi Merkura su takođe naglašeni ove nedelje. Ako je Uran poput višeg uma - ono što je izvan ravni zdravog razuma i praktičnosti - onda je Merkur više normalan, svestan um, ili više jednostavna težnja za "znanjem i učenjem". Šta se dešava kada Uransko razmišljanje (dalekosežno, radikalno i ekstremno) dođe u kontakt sa Merkurom, koji je normalan svesni um? Ludilo.

Ali ovde postoji problem: nisu Merkur i Uran naglašeni samo zbog toga što su stacionarni, već i zbog toga što su u kvadratu sa veoma malim orbisom. Kvadrati nisu lagani. Oni su izazovni. Oni nas bacaju u sukob potpuno suprotnih pitanja, vrednosti i uverenja. Mi smo postali bipolarni. Trudimo se da se ova različita kretanja uklope, a kada se ne uklope, poludimo i radimo lude stvari. A kada radimo lude stvari, onda gubimo kontrolu. U ovom slučaju, oni koji gube kontrolu verovatno imaju planete na istim stepenima i takođe u lošem aspektu sa planetama koje prave kvadrat. To bi bilo 12 - 14 stepeni kardinalnih znakova (Ovan, Rak, Vaga i Jarac). SAD ima Sunce i Saturn na tim stepenima, tih znakova. Sunce je predsednik. Saturn je zakon i red za ljude (pravda). Predsednik i oni koji su u pravosuđu su sada verovatno poludeli, pokušavajući da zadrže kontrolu nad društvom koje je na ivici gubitka kontrole u vezi sa duboko podeljenim mišljenjima o pitanjima koja se odnose na rasu, pravu ulogu poreske uprave i državne bezbednosti, i mnoga druga pitanja koja premošćavaju jaz oslobođenja, slobode i nacionalne bezbednosti.

Šta je pravda i šta je pravedno? Šta su rasne predrasude i koje su prave granice nužne odbrane? Šta je smisao života Trevon Martina i Džordža Cimermana ili Kristofera Stevensa, po tom pitanju? Kada "stojimo na zemlji" i kada ćemo reći našoj vojsci da treba da "stoji na zemlji", kada nam druga brutalno pretuku i ubiju? Gde je odgovornost za ove besmislene gubitke života (Pluton)? "Neko mora da plati", kaže Pluton u Jarcu, jer ovo je “vreme plaćanja”. Nažalost, oni koji na kraju najviše plate, često su nevini.

Ovo je srce kvadrata Urana i Plutona, od juna 2012. - marta 2015. Nalazimo se u samoj sredini, a osećamo se više kao da smo u čeljustima nego u srcu bilo čega. I to nas sve izluđuje. Da, to je definicija "ludosti" za finansijskog i mundanog astrologa, jer dok se sve ovo dešava, amričke berze nastavljaju da skaču na nove maksimume svih vremena.

U knjizi Prognoze za 2013, govorili smo o Velikom trigonu Jupitera, Saturna i Neptuna koji traje od 17. – 19. jula 2013. To će biti prvi put od 1967. da se dešava ova retka konfiguracija. Hiljadu devetsto šezdeset i sedma je bila "leto ljubavi", kao što smo napisali prošle nedelje, Vol strit žurnal je imao veliki naslov pod nazivom "Leto ljubavi na Volstritu", opisujući euforični rast američkih berzi na nove maksimume svih vremena. Međutim, 1967. je takođe bila godina rasnih nemira i velikih protesta protiv vladinih akcija koje su smatrali nepravednim. To je bilo vreme oslobođenja od dubokih nepravdi. To je ponovo leto ljubavi, i leto besa i socijalnog nezadovoljstva. To je Veliki trigon Jupitera, Neptuna i Saturna. To je takođe T-kvadrat Jupitera, Urana i Plutona. Godine 2008, narod je glasao za "nadu i promene". Sada čezne za "nadom i bezbednošću". Niko se ovih dana u Americi ne oseća sigurno i bezbedno.

Ovo jeste ludost. Ovo je Uran koji preteruje i pravi kvadrat sa Plutonom. Da li osećate brušenje zupčanika?

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Tadije Sondermajera 3, Wellport, Novi Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2022. // Design & Coding by studio triD