Tel: (+381) 11.4113.164, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Astrološki kalendar za 2024. godinu Astrološki kalendar je praktični vodič za celu 2024. godinu, koji vam služi da brzo i lako dobijete najvažnije astro informacije svakog dana.

Pomaže da se odredi kvalitet i osobina svakog dana tokom 2024. godine (mundana astrologija), planira aktivnosti (elekciona astrologija) i dobije odgovor na postavljena pitanja (horarna astrologija).
» prikaži celu vest
Knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Kupoprodaja nekretnina

Pitanja o kupoprodaji nekretnina često postavljamo kada nam ponestane strpljenja jer ova vrsta transakcija traži dosta vremena. Zato se  često mogu čuti pitanja poput: „Kada ću kupiti stan?“, „Kada ću prodati kuću?“ ili „Kada ćemo se useliti?“. Ponekad imamo dilemu: „Da li je pametno da kupim ovaj lokal?“ ili „Da li da iznajmim stan ovoj osobi?“ itd.

 

Kuće koje su najčešće relevantne u ovim pitanjima jesu:

  • 1. kuća – pitač (bez obzira da li je on kupac ili prodavac)
  • 7. kuća – druga strana u kupoprodaji (ukoliko je reč o osobi koju poznajemo i koja već ima neku ulogu u našem životu, u tom slučaju ćemo joj dodeliti onu kuću koja joj inače pripada)
  • 4. kuća – nekretnina
  • 10. kuća – cena nekretnine
  • 5. kuća – profit od nekretnine (ako nekretninu ne kupujemo za sebe, nego želimo da je preprodamo)
  • 6. kuća – buduće komšije (3. od 4.), podstanari

Da li ću kupiti/prodati ovu nekretninu?

Da bismo potvrdno odgovorili na ovo pitanje, neophodno je da povežemo preko bilo kojeg aplikacionog aspekta vladara 1. kuće i vladara 7. kuće (kupca i prodavca) jer se kupoprodaja vrši potpisivanjem kupoprodajnog ugovora. Daleko slabiji pokazatelj predstavlja aplikacioni aspekt između signifikatora kupca i signifikatora nekretnine.

Negativna recepcija između ugovornih strana može ukazati na problem, ali ne mora neminovno dati negativan odgovor. Nije obavezno da vam se neko dopada da biste mu prodali stan.

U kakvom je stanju nekretnina?

Međutim, ako kupujete nekretninu, osim što treba da vam se svidi, bilo bi poželjno i da je realno u dobrom stanju. Stanje nekretnine zavisi od stanja vladara 4. kuće. Nekretnina je u korektnom stanju čak i ako ima vrlo malo dostojanstvo (termin ili lice). Međutim, ukoliko je peregrinirana, stanje nije dobro i to može biti pokazatelj da nekretnina propada. Kako za peregriniranu planetu kažemo da je poput beskućnika, peregriniranost ne bismo uzeli kao nešto negativno jedino ukoliko bi se pitanje odnosilo na kamp kućicu, kiosk koji se može preneti i slično.

U čemu je problem?

Ako je vladar 4. kuće ili planeta u njoj u izgonu ili padu, pogledaćemo kom elementu pripada znak u kome se planeta nalazi i to će nam pružiti informaciju odakle problem dolazi:

·      vazdušni znak: krov ili prozori

·      vodeni znak: vodovodne instalacije, vlaga ili podzemne vode

·      vatreni znak: grejanje, zidovi ili gipsani radovi

·      zemljani znak: temelj

Ukoliko je vladar 4. kuće loše aspektovan, treba pogledati iz koje kuće dolazi aflikcija, kako bismo procenili šta je ono što nam može napraviti problem. Takođe, ukoliko je signifikator nekretnine u opoziciji s nekom planetom, treba obratiti pažnju šta se nalazi preko puta nekretnine jer je to mogući izvor neprijatnosti.

Da li nekretnina ima realnu cenu?

Cena nekretnine treba da bude usklađena sa stanjem nekretnine. Što je više dostojanstvo vladara 10. kuće, to je i cena viša. Ukoliko je vladar 10. kuće u fiksnom znaku – fiksna je i cena. Ipak, ukoliko je reč o samom kraju fiksnog znaka, ima nade da bi uskoro mogla da se spusti.

Kada pitate za nekretninu koju želite da kupite, za očekivati je da vam se ona dopada. Međutim, ako vaš signifikator egzaltira signifikatora nekretnine, vaša očekivanja su nerealna i nekretnina ih neće ispuniti, čak i ako je realno posmatrano sasvim dobra.

Ukoliko se vladar 4. kuće nađe u izgonu kupca, ta nekretnina će ga na neki način uvući u problem, pa sa kupovinom treba biti oprezan.

Iznajmljivanje nekretnina

Iako kupoprodaja nekretnina može biti zadovoljavajuća čak i ako je predstavljena aspektom opozicije, ukoliko je iznajmljivanje stana predstavljeno ovim aspektom – mogli biste se pokajati.

Ukoliko želimo da procenimo da li je neka osoba dovoljno pouzdana da bismo joj iznajmili stan, potrebno je da pogledamo:

·      u kakvom je stanju vladar 6. kuće

·      da li je vladar 6. kuće (podstanar) u izgonu ili padu (nanosi štetu) vladara 4. kuće (stanu) ili vladaru 5. kuće (kiriji).

Primer 1

Klijentkinja je nezadovoljna stanom u kome živi i želi da ga proda. Stan je u procesu legalizacije i potrebno je još neko vreme dok se ta procedura ne završi. Postavlja pitanje: „Da li da prodam stan sada ili da čekam legalizaciju? Kada ću ga prodati?“

Kao i obično, pitač je predstavljen vladarem Ascendenta, a to je u ovom slučaju Jupiter. Jupiter se nalazi u 4. kući, što je i logično s obzirom da klijentkinja pita za svoju nekretninu.

Stan je predstavljen vladarem 4. kuće, Marsom, koji se nalazi u Raku, znaku svog pada i tripliciteta. To može značiti da je stan u prilično lošem stanju, ali sigurno ima i nešto što je njegova prednost (možda ga „izvlači“ lokacija ili to što se nalazi u prizemlju). Mars je u vodenom znaku, tako da ovde problem mogu da prave podzemne vode, vodovodne instalacije ili loša izolacija zbog koje izbija vlaga po zidovima.

Vladar desete kuće će nam reći kakva je trenutno cena nekretnine. Ovde je to Venera u znaku Device, znaku svog pada. Dakle, stan trenutno ima izuzetno nisku cenu – niža ne može biti. Da stvar bude gora, Venera je spaljena od Sunca – neke spoljašnje okolnosti dodatno ruše cenu.

Ako želimo da vidimo kakva bi vrednost stana bila nakon legalizacije, zamislićemo da je Venera prešla u naredni znak – u Vagu. Kako je u pitanju znak kojim Venera vlada, vidimo da bi vrednost stana tada bila značajno veća. Uz malo strpljenja, stan bi se mogao prodati po odličnoj ceni.

Ostaje nam još da pogledamo kada bi klijentkinja mogla očekivati prodaju stana. Mars (stan) je trenutno u znaku Raka, znaka Jupiterove (klijentkinjine) egzaltacije i Mesečevog sedišta, što nam govori da je stan trenutno u klijentkinjinom posedu. Za nešto više od 7° Mars će promeniti znak i preći u Lava, gde su Jupiter i Mesec peregrinirani. To drugim rečima znači da će za 7 jedinica vremena stan dobiti novog vlasnika. Vremenske jedinice koje ovde dolaze u obzir jesu nedelje, meseci i godine, pa kako se Mars nalazi u kardinalnom znaku, koji ukazuje na najkraću vremensku jedinicu, i u ugaonoj kući koja ukazuje na najdužu vremensku jedinicu, ovde bismo se mogli opredeliti za srednju vremensku jedinicu. Dakle, odgovor klijentkinji glasi: „Sačekaj legalizaciju i postići ćeš mnogo bolju cenu za stan nego sada. Stan ćeš prodati za 7 meseci.“ 

Primer 2

Žena želi da izda sobu u stanu u kome živi. Jedna devojka je dolazila da pogleda stan i treba da javi da li joj odgovara. Dok čeka njen poziv, ona postavlja pitanje: „Da li ću Ani izdati sobu?“

Pitač je ovde predstavljen Jupiterom (vladarem Ascendenta), a njegov kosignifikator je Mesec. Oba nebeska tela su debilitirana: Jupiter je u izgonu, a Mesec u padu, što nam govori da se osoba loše oseća i da je u nekakvom problemu zbog traženja podstanarke.

Signifikator podstanarke je vladar 6. kuće, Merkur. Ovde želim da stavim jednu napomenu. Iako William Lilly kaže da je 6. kuća – kuća podstanara, John Frawley nam sugeriše da ih posmatramo kroz 7. kuću jer su podstanari danas u ravnopravnom položaju sa poslodavcima. Ukoliko se slažete sa ovim stavom, posmatrajte ih kroz 7. kuću. U ovom konkretnom primeru to nema značaja jer je Merkur vladar kako 6., tako i 7. kuće.

Merkur (Ana) se nalazi u Jarcu, znaku Marsove egzaltacije, pri čemu Mars vlada 4. kućom i predstavlja stan, odnosno sobu koja se izdaje. Ani se očigledno soba baš dopala. Takođe, Merkur je u triplicitetu Venere, koja vlada 5. kućom (2.od 4.), pa vidimo da Ana ne bi pravila nikakav problem s plaćanjem zakupa.

Možda ste pomislili kako je Venera vladar zemljanog tripliciteta u dnevnim horoskopima, a da horoskop nazivamo dnevnim kada je Sunce iznad horizonta, što ovde nije slučaj. Vidimo da je ono u ovom horoskopu još uvek ispod horizonta. Međutim, ovde je Ascendent na 27° Strelca, a Sunce na 1° Jarca, tako da mu nedostaje svega 4° da dođe do horizonta. To je vreme kada se prvi sunčevi zraci pomaljaju u zoru, iako sunce još uvek nije izašlo. Dakle, horoskop u kome se Sunce nađe nekoliko stepeni ispod horizonta, bez obzira da li upravo treba da izađe (dolazi na Ascendent) ili je upravo zašlo (prešlo preko Descendenta) takođe smatramo dnevnim jer nam njegovi zraci obezbeđuju dnevnu svetlost.

Vratimo se na naš primer. Kosignifikator pitača, Mesec, je u aplikacionom sekstilu s Merkurom (Anom), što bi nas moglo navesti na zaključak da će do dogovora doći. Međutim, Merkur je u znaku Mesečevog izgona i Jupiterovog pada, što nam govori da se stanodavka Ani nikako nije dopala, čak je izazvala kod nje snažnu odobojnost. Ovo je veoma značajno kada uzmemo u obzir činjenicu da bi trebalo da žive u istom stanu. To što će Mesec vrlo brzo doći u aspekt sa Merkurom u ovom slučaju samo znači da će njih dve doći u kontakt. I zaista, Ana se uskoro javila da kaže da je odustala od sobe.

Ako još malo pogledamo, videćemo da će Mesec, nakon aspekta s Merkurom, obrazovati kvadrat sa Venerom. Sama Venera je na 17° Vodolije, gde su peregrinirani Mars (stan), Jupiter (pitač) i Mesec (pitač). Dakle, ne gaji nikakvu simpatiju prema stanu i stanodavki, ali nema ni otpor. Kada je reč o kupoprodaji nekretnina, za očekivati je da nam se sviđa nekretnina koju želimo da kupimo, ali ovde je reč samo o iznajmljivanju sobe, pa je dovoljno da osoba nema negativan stav (možda joj je važnije da joj odgovara lokacija i cena). Odavde možemo zaključiti da će se vrlo brzo pojaviti druga zainteresovana osoba.

Mesec je u Škorpionu, znaku Venerinog izgona, što ukazuje na određenu odbojnost koju stanodavka može osetiti prema ovoj drugoj devojci. Međutim, drugi njen signifikator, Jupiter, je u znaku Venerinog tripliciteta, tako da racionalno posmatrano ona može da zaključi da je ova devojka sasvim prikladna da je primi u stan. I zaista, već sutradan je došla Biljana (Venera) koja se i uselila.

 

Literatura:

Džon Froli: „Udžbenik horarne astrologije“

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Tadije Sondermajera 3, Wellport, Novi Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2022. // Design & Coding by studio triD