Tel: 060.7673.192, 064.387.222.4, 011.267.31.92   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Uvod u tumačenje natalnog horoskopa Astrologija je specifičan jezik, čije specifično pismo - nebesku abecedu je potrebno znati čitati i tumačiti. Ona je veština sklapanje reči i rečenica koje nastaju kombinovanjem astroloških simbola. Kurs "Uvod u tumačenje natalnog horoskopa" počinje u sredu, 8. septembra od 19h na Kepler Institutu.
» prikaži celu vest
Kurs: Tehnike Tranzita u Astrologiji U ponedeljak, 6. septembra, od 19h na Kepler Institutu počinje dvomesečni kurs iz tehnika tranzita u astrologiji. Svi događaji iz života jedne osobe su sadržani u njenom natalnom horoskopu. Međutim, da bismo mogli da ih procenimo kada će se oni dogoditi, neophodno je da na određeni način “oživimo” natalne planete, da ih pomeramo u vremenu i na osnovu tih promenjenih pozicija zaključimo kada će se realizovati određeni natalni potencijal.
» prikaži celu vest
Kurs: Karmička Astrologija Prošlih Života Ono što mi treba da tražimo u karmičkoj astrologiji i u ovom reinkarnacijskom otkrivanju potovanja Duše, jesu različite potrebe nas samih koje se ispoljavaju u različitim životima, trenucima koje negde živimo. Kurs iz karmičke astrologije počinje u utorak, 7. septembra od 19h na Kepler Institutu u trajanju od 10 nedelja. Ovaj kurs je moguće pohađati i online.
» prikaži celu vest
Upis u školu je u toku! Da li biste želeli da steknete astrološko obrazovanje po svetskim standardima koje će vam omogućiti da se profesionalno bavite astrologijom? U toku je upis u prvu godinu studija astrologije na Institutu za Astrološka Istraživanja i Edukaciju “Johannes Kepler”!
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2021. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2021. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu hrabrosti i inspirativnih akcija na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Američki dolar i 15º Raka

Najveći benefik, Jupiter, uskoro ulazi u znak svoje egzaltacije, znak Raka, a američka nacija (pa i ostatak sveta) se opravdano može radovati trenutku kada će u tranzitu kroz ovaj znak Jupiter doći i na 15º Raka, na sam stepen svoje egzaltacije, iz razloga što se baš na ovom mestu (15º Raka 05’) nalazi tačka srednjeg rastojanja između Jupitera (esencijalnog signifikatora za veći novac, ali ovde i vladara 2 – valuta, bankarski sistem zemlje) i Merkura (vladara 8 – krediti, pozajmice...) u karti Sjedinjenih Država!

Svemu ovome će se pridružiti direktivni Saturn (stabilnost) predsednika Obame sa 15º Riba, kao i natalni Saturn (stabilnost) Jack Lewa (novi ministar finansija u Obaminoj administraciji) sa 15º Škorpiona, praveći veliki vodeni trigon preko 15º, te je 2013. godina zaista godina sjajnih prilika kada je reč o stabilnosti američke valute. Ovo nije godina kraja ekonomoske krize, ali svakako jeste godina u kojoj se mogu dogoditi izvesni pozitivni pomaci. Međutim, kao i svaka priča, i ova priča ima svoj početak...

Šesti jul 1785. i 15º Raka

Američki dolar je postao zvanična valuta SAD-a 6. jula 1785. godine. Baš tog dana tranzitno Sunce (ugled nacije) je bilo na 14º Raka 58’ (gotovo na 15º Raka), dok je direktivni Jupiter (vladar 2 – valuta, kreće se oko 1º za 1 godinu) Sjedinjenih Država bio na 14º Raka 30’ (što je u dozvoljenom orbisu + - 30’) tj. takođe gotovo na 15º Raka.

Stoga, iako na prvi pogled u karti Sjedinjenih Država ne vidimo ništa na 15º Raka, ne smemo zanemariti gore pomenutu tačku srednjeg rastojanja (15º Raka 05’) koja je bila dodirunuta u trenutku kada je dolar postao zvanična valuta zemlje koja je danas prva ekonomija sveta. Nije iznenađujuće što se ova zemlja uspela razviti u vodeću ekonomiju na svetu, jer opšte je poznato da 15º Raka (pored svoje edukativne i spiritualne vrednosti) predstavlja i mesto na kome živi veliki novac!

Velika depresija

Sjedinjene Države kao zemlja jesu „osetljive“ na 15º Raka kada je reč o finansijskom sistemu. Naime, ako se vratimo unazad, tj. na dan koji je u istoriji poznat kao „Crni utorak“ (29. oktobar, 1929.), na dan kada je padom berze počela Velika depresija upravo u Sjedinjenim Državama, onda u dnevnom horoskopu (diurnal) ove zemlje nalazimo osu 2/8 (osa koja se vezuje za finansije) preko 15º Ovna – 15º Vage.

Kako 15º Raka predstavlja vrh kardinalnog T-kvadrata i njegovo glavno težište, zaključujemo da 15º Raka jeste mesto koje i te kako možemo vezati za američku valutu. Svemu ovome dodajem i činjenicu da se i Saturn (dugovi, zaduživanja...) u karti ove zemlje nalazi na 14º Vage 48’ (gotovo na 15º Vage), praveći takođe kvadrat (problem) na 15º Raka (američki dolar).

No, bilo kako bilo, ali i te 1929. godine Uran (promene) je bio u Ovnu, baš kao i danas (od 2011. do 2018.), dok je Pluton (duboka transformacija) bio u Raku (a sada je u suprotnom znaku – Jarcu). Tačnije, to je bilo vreme Uran-Pluton kvadrata, baš kao što i trenutno živimo u vremenu sedam istorijskih Uran-Pluton kvadrata (od 24. juna 2012. do 17. marta 2015).

Petnaesti septembar 2008.

Kako je svetska ekonomska kriza i danas naša realnost, onda je ovde zanimljivo pogledati direkcije Sjedinjenih Država za dan kada je kriza počela. Kao datum se uzima 15. septembar, 2008. (više o ovome možete čitati u članku „Prognoziranje Finansijske krize 2008“, autor - Raymond Merriman).

Naime, u direkcijama (Naibodov luk) nalazimo da je Mesec (američki narod, nacija) tog dana bio na 14º Vage 20’, dakle egzaktno na stepenu natalnog Saturna, koji već kvadrira pomenuti stepen (15º Raka)... Ovo je samo po sebi več slika “depresije”, baš slične onoj koja je 1929. nazvana “velikom depresiojom”.

Veliki Vodeni Trigon preko 15º

Međutim, Nova, 2013. godina, započela je 21.12.2012. (zimskim solsticijem), i u tom trenutku smo na nebu imali čuvenu „Bumerang“ konfiguraciju na 8º Strelca koja je najavila mogućnost razrešenja napetosti tokom 2013. godine, i to baš na polju finansijske situacije, s’ obzirom da je vrh „Yoda“ bio na natalnom Uranu iz 8. polja (polje finansija).

Da postoji prilika da se stvari na polju finansija stabilizuju, konsoliduju, tokom 2013., govori i činjenica da baš ove godine predsednik Obama u direkcijama ima Saturna (stabilizacija) na 15º Riba koji pravi egzaktan trigon sa 15º Raka (američka valuta). Saturn, pored toga što je esencijalni signifikator za stabilnost, u karti Obame jeste i u znaku svog sedišta (u Jarcu), što ga dodatno osnažuje, ali je i planeta koja „boji“ retrogradnog Jupitera (vladara 2 – valuta, od 10 – on kao predsednik).

I na kraju, novi ministar finansija u Obaminoj administraciji, Jack Lew (29. avgust, 1955., New York, New York) u svojoj natalnoj karti ima Saturna (stabilizacija) na 15º Škorpiona, što je sada već veliki vodeni trigon preko 15º. Veliki trigon jeste uvek neka vrsta dara, talenta, i budući da se ovde radi o vodenom trigonu – potrebno je da se ne bude inertan i lenj, jer ako se ne prepustimo inerciji – ovde rezultati mogu biti veoma zapaženi. Ovde je potrebno iskoristiti talenat koji nam je dat...

Zmaj konfiguracija

Međutim, rekla bih da je u ovoj priči 15º Škorpiona (mesto gde Jack Lew ima Saturna) nešto na šta treba da obratimo pažnju budući da će se na tom istom mestu naći Mesec 17. jula, 2013., u trenutku kada se na nebu bude formirala „Zmaj“ konfiguracija! Taj Mesec sa 15º Škorpiona će u sebi nositi čak četiri planete iz Raka koje će praktično dodirnuti četiri planete iz karte Sjedinjenih Država (više o ovome možete čitati u članku „Godina vodenog Zmaja“ od Aleksandra Imširagića), te je postavka Jack Lewa za novog ministra finansija (krajem januara 2013.) bio odličan Obamin potez...

Jupiter u Raku (26. jun 2013. do 17. jula 2014.)

U trenutku kad Jupiter uđe u znak Raka (posmatrano za Washingotn D.C.) osa 4-10 (opozicija-vlast, tj. republikanci-demokrate) će ići baš preko 14º Bika 45’-14º Škorpiona 45’ što će biti u sekstil-trigonu sa 15º Raka (američka valuta), te možemo zaključiti da će stabilnost američke valute biti ono što „miri“ ovu opoziciju, tj. demokrate i republikance, tokom boravka Jupitera u znaku svoje egzaltacije. Svemu dodajem još i to da će i osa čvorova takođe da podrži 15º Raka, što je isto obećavajuće.

Svoj prvi dolazak na 15º Raka Jupiter će imati već početkom septembra 2013. Još dva puta će tokom svog boravka u Raku preći preko 15º – u svom retrogradnom hodu početkom januara 2014., i poslednji put početkom maja 2014, u direktnom hodu (ali i dalje u svojoj senci...).

Lunarna eklipsa na 15º Ovna

Dok nam 2013. godina (kao i dobar deo 2014.) donosi mogućnost stabilizacije i konsolidacije, već sam kraj 2014. godine može Sjedinjene Države opet staviti pred neku vrstu izazova. Naime, lunarna eklipsa (Pomračenje Meseca) od 8. oktobra 2014. može biti nešto što će dovesti stabilnost američke valute u pitanje, budući da će se dešavati na 15º Ovna što će automatski kvadratom zakačiti 15º Raka (američka valuta), ali i Saturna (dugovi) sa 14º Vage 48’ iz karte Sjedinjenih Država, te ovo može biti ponovni početak izazovnog perioda za prvu ekonomiju sveta. Dakle, ovde je opet glavno težište na 15º Raka (američka valuta) kao planeti koja je vrh kardinalnog T-kvadrata!

Inače, na 15º Ovna 15’ se u karti Sjedinjenih Država nalazi tačka srednjeg rastojanja Venere i Plutona, prirodnih vladara ose 2/8 (ose finansija), te eklipsa na 15º Ovna svakako aktvira ovu tačku.

Sedmi Uran-Pluton kvadrat

Rekla bih da će pomenuta eklipsa biti samo uvertira pred sedmi (poslednji) kvadrat Urana i Plutona (17. mart, 2015.) koji će se upravo dešavati preko 15º Ovna – 15º Jarca, što će opet uključiti 15º Raka (američka valuta), kao i Saturna (dugovi) sa 14º Vage 48’.

Lunarna eklipsa na 14º Vage

Zanimljivo je da će ovaj kvadrat biti propraćen i prvim Pomračenjem Meseca (lunarna eklipsa) u 2015. godini (4. aprila), ovaj put na 14º Vage 24’, tačno na natalnom Saturnu (dugovi) u karti Amerike, tj. preko puta poslednjeg pomračenja sa 15º Ovna (8. oktobra, 2014.). Tačnije, sedmi kvadrat Urana i Plutona će se praktično dogoditi između dve lunarne eklipse koje idu preko 15º Ovna – 15º Vage!

9º Ovna

No, izlaz iz napete situacije će postojati. U karti sedmog kvadrata Urana i Plutona upravo Mesec sa 9º Vodolije 28’ (inače i dispozitor 15º Raka – američka valuta) će ići u aplikacioni egzaktan sekstil sa direktivnim Ascendentom predsednika Obame (tada na 9º Ovna 58’), te je i ključ za razrešenje ove napete situacije (kardinalni veliki krst) po svemu sudeći u rukama prvog čoveka Amerike!

Da je 9º Ovna bitno mesto u karti ove zemlje govori i činjenica što se baš na tom stepenu nalazi tačka srednjeg rastojanja Marsa i Plutona (9º Ovna 25’), a kako su i Mars i Pluton vladari Ascendenta (prilike u zemlji, glavni grad...) Sjedinjenih Država, onda ovo jeste upravo i slika samog Washingtona D.C. Mars i Pluton su i prirodni vladari serije 8 (finansije), te ovu tačku možemo posmatrati i iz ugla serije 8! S’ druge strane, znak Vodolije (gde će se naći dispozitor 15º Raka) svakako da nudi priliku da se stvari menjaju, jer to je znak koji priča o slobodnoj volji, o pravu na izbor, te će predsednik Obama zaista imati priliku da napravi preokret... Alternativa će postojati, i to je ono što je ovde obećavajuće...

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD