Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Karmička astrologija Mundana astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Seminar: Magnet Srca Na ovom seminaru se polaznici obučavaju da preko natalnog horoskopa imaju uvid u nasleđenu energetsku strukturu. Seminar je organizovan tako da kroz lično iskustvo svaki polaznik može prepoznati zakonitosti svojih energetskih centara kao i tehnike isceljivanja. U nedelju, 29. septembra od 16h do 20h, dr Lea Imširagić će održati predavanje iz modula Energetska Astrologija, a ovaj seminar će biti predviđen za rad na 4. čakri, ili tj Mesecu. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Seminar: Tehnologija svesti Meseca Tokom kursa Tehnologija Svesti praktikovaćemo određene vežbe koje će nam omogućiti da celu oblast Energetske Psihologije oživimo u svom svakodnevnom životu, u odnosima sa ljudima, ličnom odnosu prema poslu, finansijama, i pre svega prema sebi. Aleksandar Imširagić će održati seminar iz Tehnologije Svesti na temu 4. čakre ili tj Meseca, u nedelju 29. septembra od 12h do 15h. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Predavanje: Superkomunikacija uz Energetsku Psihologiju "Možeš postati superwomen ili superman ako naučiš super-komunikaciju sa sobom jer baš od ove primarne svakodnevne komunikacije sa sobom nastaju svi drugi odnosi. Namera ove radionice je da podelim sa vama dar u vidu jednostavnih tehnika Energetske psihologije kojima možete da naučite da komunicirate sa najinteligentnijim delom svog Uma - sa svojim telom. Jer vi zaslužujete da koristite svoj prirodni dar - da naučite svoju energiju da radi za vas." Dr Lea Imširagić će održati predavanje "Superkomunikacija uz Energetsku Psihologiju" u hotelu Tulip Inn Putnik, 20.09. u 19h.
» prikaži celu vest
Predavanje i promocija knjige: Anđeli Zodijaka Svi imamo određenu svetlosnu prirodu, što je u suštini priroda naše Svesti, jer Svetlost predstavlja kvalitet Svesti. I svako od nas ima svoju energetsku strukturu, odnosno svoj energetski zapis kojim privlači sve događaje u svom životu. Čovek je spoj Neba i Zemlje i predstavlja energetsku matricukoja nosi čitav niz svih njegovih sećanja. Aleksandar Imširagić će održati javno predavanje o Anđelima Zodijaka uz istovremeno predstavljanje istoimene knjige, u hotelu Tulip Inn Putnik.
» prikaži celu vest
Kurs: Anđeli Zodijaka “Radost je emocija koju stvara svetlost. Svi astrološki pokazatelji koji opisuju inerciju bića u natusu, govoreći o njegovim nesvesnim potrebama – što ukaz sudbine jeste – dobijaju svoj smisao i srećan ishod onda kada su prožeti svetlošću. Svetlost je inteligentna sama po sebi, a osnovna jedinica inteligencije svetla jeste Anđeo”. Sedmomesečni kurs Anđeli Zodijaka počinje u subotu, 28. septrembra od 12h do 19h na Kepler Institutu. Moguće je pohađati i online.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti
Horarna astrologija

Pitanja u vezi znanja i obrazovanja

Gotovo svi smo nekad osetili tremu pred ispit ili teskobu tražeći svoje ime na rang listama neke škole ili fakulteta. Upravo zbog toga, najčešće postavljana pitanja iz oblasti obrazovanja jesu: „Da li ću položiti ovaj ispit?“ i „Da li ću uspeti da upišem ovu školu/fakultet?“

Za razliku od moderne astrologije gde su različiti stepeni obrazovanja predstavljeni različitim kućama, u tradicionalnoj horarnoj astrologiji osnovna škola je predstavljena 3. kućom, dok je svo ostalo obrazovanje predstavljeno 9. kućom. Nije bitno da li je reč o srednjoj školi, fakultetu, masteru, doktorskim studijama ili kursu za frizere.

Kako ni jedna obrazovna institucija ne pripada učeniku ili studentu, ovde ne koristimo derivatne kuće. Dakle, ako roditelj pita za školu koju dete pohađa ili tek želi da upiše, nećemo je posmatrati kroz 1. kuću (što je 9. od 5.), nego kroz radikalnu 9. kuću.

Deveta kuća predstavlja i naše znanje, pa će 10. kućom, kao 2. od 9., biti predstavljeno ono što ćemo dobiti od tog znanja, odnosno koliko ono vredi. To može biti izraženo kroz ocenu koju ćemo dobiti na ispitu ili kroz novac koji možemo zaraditi zahvaljujući tom znanju.  

Da li ću položiti ispit?

Iako je u horarnoj astrologiji obično neophodno da pronađemo aplikacioni aspekt između signifikatora da bismo zaključili da će se neki događaj odigrati, ovde to nije slučaj. Dovoljno je da postoji bilo kakva pozitivna recepcija između studenta i ispita da bi odgovor bio potvrdan.

Ukoliko postoji aplikacioni aspekt između vladara 1. i 9. kuće, svakako moramo obratiti pažnju na njega. Konjunkcija, sekstil, trigon i kvadrat će ukazati da će pitač položiti ispit. Izuzetak je kvadrat između signifikatora koji su u negativnoj recepciji. To bi bio znak da će pasti. Opozicija će takođe ukazati na padanje, mada bi snažna recepcija između signifikatora ukazala da će ipak položiti, ali sa nezadovoljavajućom ocenom.

Stanje vladara 1. kuće će nam reći u kojoj meri je student sposoban da odgovori zahtevima ispita. Imajte u vidu da njegovo slabo dostojanstvo nije neminovno znak da će osoba pasti na ispitu. Još uvek postoji šansa da položi s mukom i najnižom ocenom. Praksa pokazuje da u slučaju odgovora: „Nećeš položiti.“ horoskop to pokazuje više nego očigledno i ne daje nikakvu nadu u suprotno.

Primer 1

Klijentkinja je postavila pitanje: „Da li ću položiti ispit?“

Ona je ovde predstavljena Jupiterom koji je u Devici, znaku svog izgona, što nam govori da će teško odgovoriti zahtevima ispita i da joj je samopouzdanje na niskom nivou. Mesec, kao kosignifikator pitača, se nalazi u 9. kući i zainteresovan je za vladara 9. kuće, Sunce, što nam potvrđuje njenu zainteresovanost za ishod ispita.

Sunce ovde predstavlja i njeno znanje. Kako je ono u Vagi, znaku svog pada, jasno je da ona ne zna gotovo ništa.

Ocena je predstavljena vladarem 10. kuće, Merkurom. Merkur je u svom terminu, ali spaljen, što je najteža slučajna debilitacija, pri čemu još aplicira ka Suncu. Ovde vidimo da je njeno znanje, ili bolje reći neznanje, ono koje maksimalno ugrožava ocenu na ispitu.

Vladari 1. i 9. kuće nisu u aplikacionom aspektu. Mesec, koji je kosignifikator pitača, aplicira u sekstil sa Suncem, ali Merkur prohibira aspekt. Ovde očigledno nije bilo elemenata koji bi dali bilo kakvu nadu da će položiti. I zaista - pala je.

Primer 2

Klijentkinja treba da polaže terorijski deo vozačkog ispita. Kaže da se jako plaši da će pasti i postavlja pitanje: „Da li ću položiti teoriju u auto školi?“

Klijentkinja je predstavljena vladarem Ascendenta, Saturnom. Saturn se nalazi u 8. kući, što potvrđuje njenu izjavu da je uplašena. Međutim, Saturn ima snažno osnovno dostojanstvo – u znaku je svoje egzaltacije, što joj daje dosta energije da dobro uradi ispit.

Vladar 9. kuće (ispita) je Mars koji je peregriniran, ali je osnažen pozicijom u ugaonoj kući, što će joj omogućiti da pokaže ono što zna. Mars je „ravnodušan“ prema Saturnu, pa ispit nema ništa protiv nje i ne ide u aspekt sa Saturnom.

Sam rezultat ispita je predstavljen 10. kućom. Vladar 10. kuće je Jupiter koji je peregriniran. Kako nema planeta koje su u izgonu ili padu, možemo zaključiti da neće pasti. Jupiter je u znaku Mesečeve egzaltacije, a Mesec je njen kosignifikator. Rezultati ispita joj idu u prilog. Dodatni pozitivan pokazatelj je severni Mesečev čvor u blizini MC-a.

I zaista, klijentkinja je položila ispit.

Primer 3

Tri nedelje kasnije ista klijentkinja kaže da sada treba da polaže vožnju, ali da sve lošije vozi kako si bliži ispit. Instruktor joj je čak predložio da javi da je bolesna i da odloži polaganje. Postavlja pitanje: „Da li ću sutra položiti vozački ispit?“

U ovom primeru Ascendent je u znaku Raka, tako da je kljentkinja predstavljena Mesecom. Iako je Mesec u znaku svoje egzaltacije, on je u konjunkciji sa fiksnom zvezdom Algol, što nam kaže da je „izgubila je glavu“ – sve lošija vožnja nam i sama govori da je ona u panici.

Vladar 9. kuće je Jupiter u Biku, koji je retrogradan, što ukazuje na određene poteškoće u savladavanju vožnje.

Vladar 10. kuće je Mars, koji je peregriniran, što ne ukazuje na problem kada je reč o ishodu polaganja.

Kao i u prethodnom slučaju vladar Ascendenta je snažno postavljen u znaku, tako da s obzirom da ostatak horoskopa ne ukazuje na neki veliki problem, za očekivati je da klijentkinja položi vožnju, kako je i bilo na instruktorovo veliko iznenađenje.

 

Upis u školu

Ponekad postoji dilema oko izbora škole. U tom slučaju potrebno je prvo odrediti signifikatore svake škole ponaosob. Škola koju pitač preferira predstavljena je 9. kućom (osim u slučaju osnovne škole, koja je predstavljena 3. kućom). Ostale opcije moramo potražiti na osnovu opisa same škole. Na primer, škola sa dugom tradicijom bi bila predstavljena Saturnom, umetnička Venerom, velika, luksuzna škola Jupiterom itd.

Dostojanstvo vladara 9. kuće, kao i planete koje se nalaze u ovoj kući, reći će nam koliko je sama škola kvalitetna. Ipak, ni najbolja škola nije garant da će se dete u njoj dobro osećati. Zbog toga je neophodno pogledati recepcije između signifikatora deteta i signifikatora škole. Ukoliko je data škola predstavljena 9. kućom, možemo zamisliti da se detetov signifikator nalazi na vrhu 9. kuće i proceniti kako se tamo oseća (kakvo mu je dostojanstvo). Ukoliko je dete samo postavilo horarno pitanje, ovo isto možete uraditi i sa Mesecom, jer će upravo on odslikati njegovo emotivno stanje. Ovo naravno nije moguće ukoliko je pitanje stiglo od roditelja jer nas ne interesuje kako bi se oni osećali u školi.

Ukoliko nas interesuje da li će dete biti primljeno u jednu određenu školu, potrebno je da potražimo aplikacioni aspekt između signifikatora, a svakako je dobro ako postoje i pozitivne recepcije.

Literatura:

1. Džon Froli: „Udžbenik horarne astrologije“

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD