Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon project radionica „Uverenja o promeni“ Pridruži nam se na novoj Full Moon radionici „Uverenja o promeni“, koju će održati Lea i Aleksandar Imširagić 12. avgusta od 19 do 20.30h, u formi live webinara. Sa punim Mesecom u avgustu otvaramo se ka razvoju uverenja o promeni.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Majska kraljica

Prvi maj - praznika rada, kako su nas učili u školi, proslavlja se širom sveta u čast ljudi koji su se borili za prava radnika. Te davne 1886. godine, na tisuće radnika se pobunilo tražeći svoja prava. Zahtevali su od svojih pretpostavljenih da 8. časova budu radnih, 8 časova za odmaranje i 8 slobodnih sati. Pobuna je trajala i nekoliko dana, a mnogi su je i svojim životom platili. Tako je 1890. godine, u čast onih koji su svoj život dali za slobodu drugih, prvi maj proglašen međunarodnim praznikom rada. Od tada, pa do dana današnjeg, ovaj praznik je jedan od retkih koji se jednako slavi u celom svetu. Međutim, šta u povijesti stoji iza ovog praznika? Da li je samo praznik rada ili nešto više?

Glasnik Proljeća i Valpurgijska noć

Toga jutra probudila me „Luna“. Iz dubokog sna probudila me muzika, a jak zvuk trubadura, odjeknuo je u mojoj sobi. Nenaviknuta na bajerske trube, ništa mi nije preostalo već da se pridružim tom zvuku uz jutarnju kafu. Otvorivši svoj laptop, prva vest koju sam pročitala na internetu, bila je o značenju ovog praznika, ali u sasvim drugom kontekstu. U tom tekstu, nije bilo ni reči o prazniku rada već o velikom praznovanju povodom dolaska proljeća.

U srednjem veku, prvi maj je bio festival plodnosti koji je slavio povratak proljeća i birana je „Majska kraljica“. U zavisnosti od zemlje i običaji su se razlikovali. U srednjevekovnoj Englesokoj on se slavilo tako što bi selom prošao „glasnik proljeća“, lokalni mladić odeven u nošnju koja je evocirala proljeće Neki su ga zvali „Zeleni čovek“, neki „Robin od Grinvuda“, no u svakom slučaju on je pozivao devojke i mladiće na druženje, a u nekim je slučajevima davao blagoslov na polno združivanje već zaručenim parovima. Rituali su se odigravali u šumama ili na nekim pašnjacima u kojima bi na sredini bio postavljen stub, ukrašen šarenim trakama koji je simbolizovao mušku energiju.

Ovaj praznik je drugačije poznat i kao Beltane, a potiče "vatra Bel-a" (Bel, Beli, Belinus, Belenos - poznat kao keltski bog Sunca, i onaj koji sija, koji je blistav). Bel je otac, muž i zaštitnik Majke Boginje. Slavila se energija vatre, za koju se verovalo da ima pročišćujuće dejstvo, pa se upravo zbog te simbolike palila vatra.

Vatra je bila simbol oslobođenja. Njome su se opraštali od zime, ali i od svih starih stvari i uspomena koje su ih gušile i sputavale, te koje su želeli da ostave za sobom i zimom koja prolazi. Čin spaljivanja starih stvari i uspomena podrazumevao je oslobođenje i početak novog života. Oko vatre su plesali, slaveći na taj način život i radost.

Postoji još jedan naziv za noć između 30. aprila i 01. maja, a to je „Valpurgina noć“, koja se najviše slavi u Finskoj, Švedskoj i Nemačkoj. Slavi se plodnost, kao i zaštita od opsednosti duhovima i sličnim silama. Te noći kuće se ukrašavaju, pale se krijesovi i pleše oko vatre. Običaji su slični, samo je istorija drugačija. Slavi se u čast Svete Walburge. Ona je bila opatica, koja je 01. maja 870. godine proglašena sveticom, pa otud i proslava ovog praznika. Za života lečila je ljude od kuge i opsednutosti zlim duhovima, a životinje je lečila od besnila.

Sveta Walburga je poreklom iz Engleske, a nakon smrti oca od svoje desete godine odrasta u samostanu. Nekoliko godina kasnije, odlazi za Nemačku i nastavlja svoju službu u malom gradiću u Bavarskoj. Tamo zajedno sa braćom, Sv. Vilibardom i Sv. Vunibardom podiže samostan u kojem ostaje do kraja svog života. U Eihštatu, u Bavarskoj se čuvaju njihove relikvije, gde se posebno poštuju ovi sveci i njihovi praznici.

Trenutak buđenja – Lunarni povratak!

I kao što na početku rekoh, toga jutra probudila me „Luna“. Interesantna vest mi je privikla pažnju, a zatim i horoskop za trenutak mog buđenja. Kako ja verujem da slučajnosti postoje, ali da nikad nisu slučajne, tranzitni Mesec je bio na istom stepenu kao i moj natalni Mesec. Otvorivši svoj Lunarni povratak, želela sam da vidim koja je razlika između „Horoskopa događaja“ i Lunarnog povratka. Razlike nije bilo!! Isti stepen Ascendenta (4° Raka) i Mesec iz 8. polja, dali su mi jasan znak da poruka postoji.

Potpuno jasna slika žene, posvećenice (Mesec u Jarcu u 8. polju), iz neke zemlje Jarca (...iz Engleske). Njen život kao da je pričao iz mog Lunara. Dispozicijom Mesec ide u znak Škorpiona (mesto svog pada) i pravi opoziciju sa Marsom iz Bika. Odlazi nekud nakon smrti oca (Saturn u Škorpionu opozicija Sunce u Biku), u Nemačkoj (opozicija sa Marsom...) i to u Bavarskom gradu (... u Biku – Bavarska). Jedanaesto polje uvek se odnosi na stariju braću, koji su bili biskupi, a kasnije i sveci, pa stelijum u ovom polju izuzetno naglašava važnost osobe koja je predstavljena ovom kućom. Sunce će dati slavu, a Merkur (braća) na fiksnoj zvezdi „Alriša“ iz sazvežđa Riba, govori o posebnim i jako spiritualnim ljudima.

Da će njeno ime biti slavno, vidi se iz znaka Lava u trećem polju, a da će biti posebno cenjeno i poštovano u Bavarskoj, govori Sunce koje se našlo u znaku Bika.

I na kraju, ko je bila moja „Luna“?

Deseto polje govori o statusu i onome kako nas drugi vide. MC je na 3° Riba na kojem se nalazi fiksna zvezda „Fomalhaut“ iz sazvežđa Južne Ribe, govori o posebno spiritualnom biću. Simbolika ove zvezde naglašava izuzetno dobar kanal koji postoji između Neba i Zemlje, spiritualni napredak, a naglašena je kod osoba sa snažnom intuicijom i kod medijuma. Neptun u 10. polju i jakom trigonu sa Saturnom, slika je sveštenstva i duhovnog lica kao i dobrog nasleđa predaka.

Mnogi bi se pitali kako je sada povezan praznik rada sa ovom Sveticom?

Ako pogledam sopstvene progresije za taj događaj, za pobunu koja se dogodila 01. maja 1886. god, priča o radu i priča o Svetici prosto žive zajedno u istom horoskopu.

Ascendent na stepenu galaksije opisuje nešto što će biti povezano sa celim svetom. Praznik rada je jedan od retkih praznika koji se slavi istog dana u svim zemljama, bez obzira na nacionalnost i veroispovest. Vladar Ascendenta se nalazi na samom vrhu 6. polja (posao, rad..). Mars (koji esencijalno predstalja radnu snagu), sada je na poslednjem, 29° Jarca, što znači da će uslediti promene i to u vidu slobode i većih prava radnika (Mars u Vodoliji – radničke slobode). Sunce koje je vladar 8. progresivnog polja, ovde je sa Plutonom (orbis 6°- posao, rad...), pa će i promene biti velike, ali na žalost sa smrtnim gubicima (Pluton).

I na kraju, ko stoji iza cele ove priče? Okidač je Mesec u Biku u egzaktnom trigonu sa Marsom. Neka žena ili bolje Svetica, posebno spiritualna (Mesec na 29°)... Mesec na Plejadama, čiji mit govori o 7. sestara „Čuvarima Neba“, u ovom slučaju to može biti slika opatica i časnih sestara, čuvara svoje religije i vere... Pozicija Meseca u Biku je baš slika zemlje u simbolici Bika – Bavarske (trigon sa Marsom – Nemačke). Dispozicija Meseca vodi je u 12. polje u Strelca, negde daleko, u neku zatvorenu ustanovu – u njen samostan.

I da li je na kraju 01. maj samo praznik rada ili neki od „Wicca-nskih“ praznika ili samo proslava nekog sveca tj. Svetice, a možda i sve to zajedno? Ne znam... ali znam da je mene tog jutra probudila jedna posebna „Luna“ (Mesec)... negde u zemlji Ovna (...u Nemačkoj) i glavnom gradu Bavarske pokrajine (...Bik). Ipak, divno je kako se, baš kao u jednom holografskom svemiru, sve priče preslikavaju kroz naše horoskope. Primetićemo ih samo ako smo dovoljno pažljivi i obraćamo pažnju na znakove pored puta koje nam Univerzum uvek ostavlja.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD