Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vitalnost, zdravlje i sinteza natalnog horoskopa Zdravlje i bolest žive u jednom horoskopu kao suprotni principi, kao stvar uzroka i posledice koji se mešaju. Bolesti nastaju kao rezultat nekadašnjih akcija, zato što Mars (naše akcije) vremenom postaje Saturn (karma, posledica naših akcija). Ovaj dvomesečni kurs počinje 11.05. i održavaće se svake srede od 19h u online varijanti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Dete Ovan: očekujte neočekivano

Prva asocijacija za Ivu iz ove dečije pesme je da sigurno ima osobine znaka Ovna, jer Ovan je u svakoj prilici predvodnik i ima urođeno liderstvo.

Ivin voz
Iz kuće je izleteo na ulicu Iva
sav zadihan zahuktak k'o lokomotiva.
Ćihu, ćihu, ćihu-hu...
Videli ga drugovi, pa za njim i oni
potrčali, zahuhtali k'o pravi vagoni.
Ćihu, ćihu, ćihu-hu...
Sad ulicom tako juri ta čudna kolona
to voz Ivin putuje sa sedam vagona.

Znak Ovna, koji je kardinalni vatreni znak, daje ovoj deci jednu koleričnu prirodu. Od ove dece nikako nemojte očekivati da budu mirna, nežna, pasivna. Još kao bebe su pre od drugih vršnjaka mali Ovnovi počeli da puze ili hodaju, a vrlo je moguće da su se i rodili pre termina. Takođe, ovo su bebe koje su jako živahne, aktivne, bučne, njihova pažnja i interesovanja su kratktrajna, tako da možete da računate da treba stalno i iznova da ih zainteresujete za nešto. Nekada ćete biti zaista zapanjeni kada vidite da vaš mali Ovan pomera ili podiže predmete ili delove nameštaja, jer nikad ne bi ni pomislili da tako malo dete to može da uradi.

O, a tek kada prohodaju, a to se kod nekih dešava pre nego što počnu da puze! Tek tada ih ne drži mesto, stalno su u pokretu, jako su brzi i skloni povredama zbog nestrpljenja i neustrašivosti, pa morate dobro da zaštitite prostor gde se dete kreće, da izolujete oštre ivice nameštaja, utičnice i ostalo gde mogu da se povrede. A povređivaće se stalno, to im je u prirodi i to najpre glavu – pa, ako neko počne da pravi kacige za jednogodišnjake, sigurno je imao iskustvo sa malim Ovnom ili mališom sa Marsom na Ascendentu. Vole da istražuju jer su vrlo radoznala deca i po pravilu ih privlači sve ono što im se zabranjuje, pa morate stalno da ih držite na oku. Na forumu istražujući iskustva roditelja sa ovom decom videla sam preporuku da se obnovi znanje iz prve pomoći i da se kućna apoteka opremi sa dosta flastera, zavoja, sredstava za dezinfekciju i sl.

Osobine-temperament-ličnost

Priroda Ascendenta u Ovnu i uticaj vladara Marsa poručuje: “Ja sam!” i to ovoj deci u startu daje veliku energiju, dinamizam, potrebu za inicijativom, individualnošću, nezavisnošću, slobodom. U ovom znaku je Sunce egzaltirano što dodaje potrebu da se istakne sopstvo, da se dostignu ideali, da se pobedi, da se postane glavna i centralna ličnost u nečemu, stvori, gradi. Kod njih postoji veliki entuzijazam i cilj ka uspehu, ali ponekad i egoizam, egocentričnost i narcizam. Takođe, kako je ovde Saturn u padu a Venera u izgonu, može da se razvije i netolerantnost na slabost, bes zbog nekog limitiranja, potreba da se ide na sve ili ništa, naprasnost, svadljivost, fanatizam i destruktivnost na mnogim poljima. Kod njih ništa ne traje dugo, pa tako ni ljutnja, pa brzo zaboravljaju i opraštaju.

Čim počnu da pričaju, ova deca će vas obasipati hiljadu i jednim pitanjem. Bićete malo na muci da svom detetu objasnite da ne možete istog trenutka kada ono zaželi (a želeće stalno) da odgovorite na sva njegova pitanja i da ponekad morate i drugima da posvetite pažnju ili da trebate da pričate sa nekim telefonom. Jako rano ćete morati da mu napravite neki režim i raspored aktivnosti da bi se u startu naviklo na neka pravila i steklo određenu rutinu. Isto tako, pošto se ni sa čim ne bavi dugo, ništa mu ne drži toliko pažnju, moraćete da ga naučite da ono što neće više od igračaka da koristi, da mora da vrati na mesto i pospremi, jer ono je u stanju da za ½ sata razbaca sve igračke koje ima i napravi haos u sobi. Znači, treba im stalni podsticaj radnih navika i urednosti, a nešto kasnije kad budu nešto stariji i podsticaj suzdržanosti.

Odvažna Ovnovska ličnost oslikana je demonstrativnim i idealističkim kvalitetom. Ova deca su stalno u akciji, izuzetno su brzopleta, nepromišljena i sklona raznim opasnim ludostima, bez obzira na modrice ili povrede dobijene iz prethodnog poduhvata. Samouvereni, ambiciozni, spontani, smeli, brzi, njihova vitalnost je tolika da ih krasi celodnevna neumorna aktivnost, pa ih konstantno treba držati uposlenim u nečemu i što češće ih uključivati u neobične fizičke aktivnosti. Za njih morate imati veliku dozu energije i strpljenja, tu vam je potrebna i fizička i psihička spremnost, jer ona su neumorna i ako vam je za utehu, neće vam biti potrebne dodatne fizičke aktivnosti, teretana ili fitnes centar.

Kako je ovoj deci volja uglavnom iznad razuma, ona su rođena da budu predvodnici i da komanduju a ne da slušaju. To sve dolazi iz prirodne sklonosti (Sunce je ovde u egzaltaciji) da uvek budu u žiži nekih dešavanja i da uvek budu sveprisutni i svemogući. Kada se tome doda uticaj Marsa i potreba za opasnošću, avanturom, borbom, njihova instinktivna priroda i intuicija omogućuju im da jako brzo donesu odluke. Ona ne mogu da prihvate poraz, a problem se uglavnom javlja zbog neistrajnosti i nedoslednosti, pa mogu kad naiđu na problem da promene cilj, stav, ili mišljenje, jer ne mogu sami sebi da priznaju da nešto ne mogu. Ovde postoji opasnost od samoiscrpljivanja i preteranog trošenja, rasplinjavanja i konstantne nervne napetosti, jer ono je uvek kao ratnik u stanju pripravnosti i spremno na akciju i borbu. Od njih ne možete da očekujete da nakon preteranog jurcanja i velikog premora dođe period kada će da bude pasivno, da se odmori i naspava. A ne, ova deca još kao bebe će stalno i lako da se bude i da spavaju u kratkim intervalima, pa već tada pokazuju sklonosti da ne žele ništa da propuste i da moraju da budu učesnici svih zbivanja. Pozitivna strana toga je da će u prijatnom i toplom okruženju uz dosta pažnje usmerene ka njima, ove bebe biti jako srećne, zadovoljno će se glasno smejati, oduševljavaće se svime i svačim i prijateljski će odobravati svaku aktivnost u okruženju koja je usmerena da se privuče njihova pažnja. Ali, mogu da budu zahtevna i glasna, da burno i eruptivno negoduju ako osete na bilo koji način da nisu centar svega ili ako su na bilo koji način zanemarena, ili kasnije ako im na grublji način uskratite centar njihovih interesovanja ili ih onemogućite da ostvare neki svoj cilj.

Oni su jako nestrpljivi, kako sami prema sebi, tako i prema drugima i postaju frustrirani ako nešto ne mogu da postignu onoliko brzo kolko bi želeli. Ovde uvek treba da imate na umu da je ovo predvodnik i komandant celog Zodijaka i da će uvek biti problem da prihvati ograničenja i autoritete (Saturn u padu). Takođe, ovde je naglašen primarni, iskonski nagon za preživljavanjem i samoopstankom, tako da je njihova inteligencija aktivna, racionalna, instiktivna. Takođe, kreativnost i intuitivnost je naglašena, jer oni nastaju iz 12. znaka Riba, pa će instiktivno da osećaju situacije, a Mars će da utiče da brzo donesu odluke. Oni reaguju sveobuhvatno, shvataju i reaguju, tako da uvek i u svakoj situaciji instiktivno idu ka rešenju. Tu uvek stupa na snagu njihova spremnost na akciju, hrabrost i takmičarski duh, što im daje mogućnost da dosegnu veoma velike ciljeve i rezultate, jer oni ne razmišljaju mnogo, ne prave strategije, sisteme i dugoročne planove (Saturn). Takvo dete će kao oduševljeni entuzijazista da preduzme gomilu stvari i neće imati svest o tome koliko energije je potrebno da to realizuju. Njegovo veliko oduševljenje je vezano za sam početak, sam impuls akcije i preduzimanje nečega, ali suštinski retko nešto privode kraju. Zbog ovoga može da se pojavi problem u istrajnosti i doslednosti u ostvarivanju ciljeva i zato je bitno da im od malena pomognete da razviju osećaj za istrajnost, toleranciju, koncentraciju, procenjivanju svojih i tuđih mogućnosti i sl. Treba vremenom da nauče da prepoznaju šta tačno žele, da istraju i da ono što su započeli mogu da zaokruže, da završavaju stvari, jer njihov vladar Mars je analogan aspektu kvadrata, što je uvek akcija i prekid na pola puta.

Prilično spontano i naivno koriste svoj šarm, tako da ga ne zloupotrebljavaju da bi nešto dobili, jer im promišljenost i lukavost nije jača strana. Oni će vam direktno, otvoreno i najiskrenije reći sva svoja razmišljanja i opažanja bez ikakve poslednje namere. Nije da je ovo nešto što treba mnogo suzbijati, ali vremenom ih morate naučiti malo više diplomatiji i suzdržavanju od nekih komentara, jer tolika direktnost ili iskrenost nije uvek baš prihvaćena od drugih. Ovakva deca mogu vas hiljadu puta dovesti u neprijatnu situaciju svojom spontanom iskrenošću i otvorenošu. Tako, na primer devojčica moje drugarice je rekla komšinici da liči na majmuna, jer je imala nešto izraženija i punija usta. Komšinica je bila u šoku i mojoj prijateljici je bilo jako neprijatno, bila je i sama zatečena, jer sa ovom decom važi ono “očekujte neočekivano”. Da bi malo ublažila situaciju i trenutnu neprijatnu tišinu prijateljica je rekla: “Šališ se, naravno da ne misliš tako!”, a devojčica joj je na to odgovorila: “Pa naravno da mislim, ova teta ima usta kao majmun!” tako da na ovakve i slične stvari sa malim Ovnovima morate biti spremni. Takođe, imam i primer dvogodišnjeg dečaka Ovna koga su roditelji odveli na krštenje malog rođaka u crkvi. Posle 10-15 minuta pevanja sveštenika on je odjednom glasno protestovao: “Gasi!” što opisuje da od najranije dobi ne prihvataju da im se nameće nešto što im ne prija ili što im nije interesantno i da ne mogu da podrede svoju volju tuđoj.

Njih morate najpre naučiti najprimarnijem zakonu uzroka (Mars) i posledice (Saturn) na najbezbolniji način, a ne da drastičnim kaznama gušite njihovu primarnu radost, oduševljenje, razdraganost i entuzijazam. Takođe, jako je bitno da nauče da svoju volju potčine dobrim rezultatima i da treba svaki njihov trud da urodi plodom. Najbolje je da se usmeravaju na fizičke aktivnosti, što više igre u prirodi i sport, gde mogu da utroše višak energije koju imaju. Njihova prirodna implusivnost često ih navodi da prelaze izvesne granice (Saturn u padu), što će vam takođe biti zadatak da ih strpljivo učite o postavljanju granica u svakom smislu. Nisu im strani ni izlivi besa, jer teško im je da kontrolišu emocije, kako u negativnom, tako i u pozitivnom smislu, pa će često ili neizmenično imati i izlive oduševljenja i izlive radosti i sreće.

Pošto jako rano ispoljavaju nezavisnost, izbegavaju ograničenja i ne vole autoritete, morate biti odlučni i čvrsti, ali isto tako puni nežnosti i ljubavi, da bi ih naučili određenim pravilima i normama, da ne bi postali previše samovoljni. Njima svaka pohvala mnogo znači, jer oni uvek žele da budu prvi i najbolji. Ali, shodno tome ne treba ih ni previše podsticati, jer oni su sposobni za sve vrste preterivanja, pa i na agresiju i nasilje u krajnjoj liniji. Znak Vage je njima preko puta, pa u odnosu sa njima mora se u svemu biti odmeren i u balansu, svako preterivanje i u kritikovanju i u hvaljenju neće dobro uticati na njih.

Kako vole stalne izazove, treba im što ranije omogućiti da se oprobaju u takmičarskim sportovima, jer ćete ih time spasiti od raznih drugih nestašluka i nepromišljenih uletanja u opasnosti na drugim mestima. Oni će u svom naivnom optimizmu doživeti puno rušenja ideala i zato morate stalno da budete prisutni i upoznati sa svim onim što im zaokupljuje pažnju i interesovanje. Umesto da ih grdite ili postidite, morate kroz neki izazov da ih usmerite da to prevaziđu i da se vrate na pravi kolosek, jer za njih su samo izazovi prihvatljivi. Dajte im neke jednostavne zadatke ili ih zamolite da nešto urade za vas, ali to mora da bude nešto što mogu brzo da obave i naravno, nemojte nikada zaboraviti da ih pohvalite i da im se zahvalite. Suštinski, oni uglavnom imaju burne reakcije kad dožive neuspeh, jako su osetljiva i sve lično doživljavaju, tako da se sa njima u tim situacijama ne treba raspravljati, jer neće biti kraja. Mogu da budu jako tvrdoglava i uporna da sprovedu svoju volju, kao i njihov životinjski predstavnik ovan pognute glave će u naletu besa biti spremni i da idu glavom kroz zid. Pozitivna strana u takvim situacijama je da to ne traje dugo, jako brzo prođe, sve izbace van i nisu sklona da u sebi talože frustracije. Njihove emocije su zapravo jako nežne i tanane, mada ne odaju takav utisak i njihovi strahovi su vezani za to da se neće dopasti i da ih ne vole.

Za dete Ovna će takođe biti jako teška lekcija da nešto deli sa drugima, može da bude previše sebično, pa tu može nastati problem u njegovom odnosu sa braćom i sestrama, kao i sa drugarima u vrtiću ili u školi. Ono će u svakom okruženju želeti da bude prvo, u prvoj klupi u školi, u prvom redu i u prvom planu, da prvo recituje, odgovara i sl. Prvo će sa društvom da inicira i započne neku igru, da povede ostale, ali jako brzo može da se zainteresuje za nešto drugo i želeće da promeni tok te igre, želeći da celo društvo preusmeri u tom pravcu. Problem nastaje kada drugi ne žele to da prihvate, tako da u ovim situacijama deci koja nisu pažljivo vaspitana i usmerena nije strano da i na silu dođu do cilja ili rezultata. Isto tako će jako lako da se potuku da bi stali u odbranu druga, drugarice ili neke životinje, jer suštinski ovo su jako društvena deca. Vaše dete je prilično ranjivo, naivno, iskreno, ali i napadno i agresivno želeći da dobije svu pažnju i ljubav kakvu ono smatra da mu pripada, pa ponekad ima i ljubomorne ispade. Iako je zaštitnički nastrojeno, ono može svojom koleričnošću, zahtevnošću i prohtevnošću prosto da ugnjetava sve oko sebe. Morate takvoj deci obijasniti i naučiti ih da i drugi imaju svoja interesovanja i potrebe i da pored svoje ljubavi prema njima žele i još nekome da poklone vreme i pažnju.

Njihova interesovanja što se tiče igre, crtaća, knjiga, filmova i sl. uvek su usmerena na akciju, borbu, rat, avanturu, sve ono što je dinamično, gde se bori, osvaja, pobeđuje. Njihovi junaci su uvek oni koji izlaze iz nekih pravila i normi i najčešće vođeni nekim višim idealom ili ciljem da odbrane ili osvoje nešto, da pokažu svoju hrabrost i superiornost, da spasu druge ili da za njih osvoje nešto što je bilo nedostupno, gde će na kraju svi da ih slave kao heroje i pobednike.

Devojčice sa ovim podznakom svakako su malo živahnije, energičnije i grublje od ostalih devojčica. Ovan je izrazito muški znak, tako da će one često želeti da se poistovećuju sa dečacima, da govore u muškom rodu i u igri da uzimaju ulogu i likove muškaraca i junaka iz priča, crtaća, bajki itd.

Ova deca ne prihvataju lako savete i usmerenja, ali strpljivošću i upornošću morate ih navesti da vide da uglavnom postoje više mogućnosti ili rešenja. Njima treba da prepustite da od svih prihvatljivih mogućnosti izaberu ono što oni smatraju da je za njih najbolje, jer uvek moraju da imaju osećaj zadovoljstva da je nešto plod njihove volje i lične zasluge.

Znak Ovna se u Astrologiji odnosi na predeo glave, tako da je vašem malom Ovnu ovo osetljiva tačka, pa će, kako je već pomenuto, možda češće trpeti povrede i ožiljke na ovom delu. Kao beba imaće malo veći problem kod izbijanja zubića, a i kasnije u životu zubi mogu predstavljati problem. Osim toga, biće skloni naglim i visokim temperaturama, mogu imati osetljivije sinuse, oči ili problem sa vidom, a kasnije u životu mogu da se pojave glavobolje, migrene i problem sa krvnim pritiskom. Od malena morate da ih naučite da se odmaraju, jer svojim stalnim preterivanjem ova deca mogu jako da se iscrpljuju, a suštinski nisu od onih koji će davati poseban značaj potrebama svog organizma i samog tela. To vremenom može da dovede do jako velike nervne napetosti i hroničnog umora. Isto tako, zbog primarne urođene netolerancije, mogu postati i bukvalno netolerantni i alergični na razne stvari i namirnice.

U zavisnosti od toga u kom znaku je Mars kao vladar postavljen, kao i od aspekata koje pravi sa drugim planetama, kod deteta sa Ovnom na Ascendentu će ove osobine biti manje ili više izražene. Ovde se neću ponaosob baviti svim tim opisima i mogućnostima, jer suštinski, ovde sam pokušala uopšteno da opišem ono što možete primarno očekivati, a kao što u naslovu piše, sa detetom Ovnom uglavnom možete očekivati neočekivano.

Preporuka animiranog filma naročito za devojčice u znaku Ovna:

Mulan“

Mulan je mlada Kineskinja, jedinica u svojoj naširoko poznatoj porodici. Kada Huni okupiraju Kinu, jedan muškarac iz svake obitelji pozvan je u odbranu domovine. Mulanin otac ima staru ranu zbog koje ne može normalno hodati. Ipak se odlučuje odazvati pozivu kako bi odbranio čast porodice i pomogao domovini, znajući da odlazi u smrt. Nestašna Mulan, u želji da se dokaže, zauzima očevo mjesto u vojsci prerušivši se u muškarca. Prije odlaska moli se duhovima predaka da je štite. Oni joj usliše želju te šalju malog, obeščašćenog zmaja Mushua da se brine o njoj.

Hrabra Merida (Brave)

Još od davnih vremena, priče o epskim bitkama i mističnim legendama su se prenosile s generacije na generaciju preko brdovitih predela Škotske. U „Hrabroj Meridi" nova priča će se pridružiti predanju kad se hrabra Merida suprotstavi tradiciji, sudbini i najstrašnijim zverima.

Želeći da stvori sopstveni put u životu, princeza Merida krši običaje, što dovodi do haosa u njenom kraljevstvu.

Ona tada dobija pravo na ispunjenje jedne želje, te pomoću svoje hrabrosti i borbenih veština pokušava da poništi zversku kletvu koja je bačena na njen narod.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD