Tel: 060.7673.192, 064.387.222.4, 011.267.31.92   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Uvod u tumačenje natalnog horoskopa Astrologija je specifičan jezik, čije specifično pismo - nebesku abecedu je potrebno znati čitati i tumačiti. Ona je veština sklapanje reči i rečenica koje nastaju kombinovanjem astroloških simbola. Kurs "Uvod u tumačenje natalnog horoskopa" počinje u sredu, 8. septembra od 19h na Kepler Institutu.
» prikaži celu vest
Kurs: Tehnike Tranzita u Astrologiji U ponedeljak, 6. septembra, od 19h na Kepler Institutu počinje dvomesečni kurs iz tehnika tranzita u astrologiji. Svi događaji iz života jedne osobe su sadržani u njenom natalnom horoskopu. Međutim, da bismo mogli da ih procenimo kada će se oni dogoditi, neophodno je da na određeni način “oživimo” natalne planete, da ih pomeramo u vremenu i na osnovu tih promenjenih pozicija zaključimo kada će se realizovati određeni natalni potencijal.
» prikaži celu vest
Kurs: Karmička Astrologija Prošlih Života Ono što mi treba da tražimo u karmičkoj astrologiji i u ovom reinkarnacijskom otkrivanju potovanja Duše, jesu različite potrebe nas samih koje se ispoljavaju u različitim životima, trenucima koje negde živimo. Kurs iz karmičke astrologije počinje u utorak, 7. septembra od 19h na Kepler Institutu u trajanju od 10 nedelja. Ovaj kurs je moguće pohađati i online.
» prikaži celu vest
Upis u školu je u toku! Da li biste želeli da steknete astrološko obrazovanje po svetskim standardima koje će vam omogućiti da se profesionalno bavite astrologijom? U toku je upis u prvu godinu studija astrologije na Institutu za Astrološka Istraživanja i Edukaciju “Johannes Kepler”!
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2021. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2021. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu hrabrosti i inspirativnih akcija na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Severna Koreja i sezona eklipsi

Svi događaji u astrologiji zasnivaju se na oživljavanju potencijala koji postoje u natalnoj karti. Naravno, kada govorimo o opštim, mundanim zbivanjima, ključno je razumeti cikluse vremena u kome se nalazimo, a tek nakon toga horoskop države, a na samom kraju i horoskop vladara. Izuzetak iz ovog pravila ne predstavlja ni Severna Koreja – zemlja koja je u ovom vremenu upravo aktivirana “sećanjem” koje živi u njenom natalu.

Poslednja zemlja na planeti koja još oživljava sećanje na period “hladnog rata” rođena je sa Ascendentom na 26º Škorpiona, baš na istom onom mestu na kome su Ascendent imali i Lenjin, kao i Boljševička Rusija (više o ovome pogledati u članku “Rusija i 26º fiksnih znakova” od Smiljane Gavračnić).

Vladar Ascendenta (Mars) nalazi im se na samom vrhu 12. kuće što jasno opisuje najtajanstveniju i najzatvoreniju naciju na svetu. Nadalje, taj Mars se ovde nalazi u Škorpionu, što naciju čini izuzetno militantnom i okrenutoj ka razvoju vojne sile. Ipak, sve to se nalazi na Južnom Čvoru, što ih dodatno čini zatvorenom nacijom bez jasne perspektive (Južni Čvor), okrenutoj “sećanju na prošli rat”, žudnji za osvetom i “svođenjem računa”. Južni Čvor govori ovde i o njihovom susedu – Južnoj Koreji – na koju su još 1950. godine izvršili invaziju i prema kojoj je ta potreba za osvajanjem stalno prisutna. Peti stepen Škorpiona, na kome se nalazi vladar Ascendenta (narod), je ovde jako blizu samom stepenu pada Meseca (3º Škorpiona), pa je izvesno da narod ovde ne živi naročito dobro, što potvrđuje i opšte stanje Meseca u znaku Jarca. Sam Mesec ima sekstil od Marsa, koga svojim stanjem ujedno i egzaltira – pa je ovo narod koji obožava vojsku i daje sve od sebe da je razvije. Ipak, kvadrat koji Mesec trpi i od Merkura i od Neptuna (vladara 4. i 10. kuće) govori o nemaštini (aflikcija Meseca u drugoj kući), pri čemu je dispozitor u znaku Lava, ali na poslednjem stepenu – koji retko daje jasnu perspektivu. Ipak, ovaj narod jako voli grandiozne parade, što nas baš podseća na horoskop Hitlera koji je isto imao Mesec u Jarcu, a Saturna u Lavu, pa je narod (Mesec) koju je vodio i predstavljao osećao snagu baš kroz grandiozne parade moći. Ipak, sada u ovom Lavu (parada) vidimo i Veneru, koja pored militantnog Plutona na 15º Lava (najsnažnije, nuklearno oružje) ovde predstavlja i godišnje “slet parade” kakve su i kod nas (u mnogo manjoj varijanti) održavane povodom rođendana maršala…

No, da će ova nacija, ne samo biti ratoborna, već i da će ulaziti u sukobe sa drugim zemljama – govori i kvadrat vladara prve kuće (već pomenuti Mars) sa vladarem sedme kuće (Venera), što predstavlja druge zemlje…

Ciklus Urana i Plutona

Mi se globalno nalazimo u periodu kvadrata Urana i Plutona (od 2012. – 2015. godine), tokom kojih će ove dve planete ponoviti egzaktan kvadrat čak 7 puta. Da li Severna Koreja ima veze sa ovim ciklusom? Apsolutno! Ona je rođena sa tačnim polukvadratom ove dve planete, pri čemu se Uran nalazi u 8. kući na kardinalnom (0º) Raka – a Pluton na kraljevskom (15º) Lava, čime je moć obe planete dodatno naglašena. Ovaj egzaktan polukvadrat lako može biti aktiviran u “periodu egzaktnog kvadrata” ove dve planete – a to je upravo ovaj period u kome se nalazimo. Još ako imamo u vidu da je u međuvremenu ova zemlja ovladala tehnologijom “rada” sa uranijumom i plutonijumom – tada ova simbolika dolazi do one pretnje, koju Mars u ovom delu Škorpiona često priziva – “nuklearne”.

Lunarna eklipsa

Imamo, dakle, osnovni ciklus u kome se nalazimo (Uran kvadrat Pluton), kao i zemlju koja se povezuje sa njim (Severna Koreja). Aktivatori događaja na opštem nivou država su svakako eklipse (pomračenja), a kako će period od kraja aprila do kraja maja biti vreme “prve sezone eklipsi” u ovoj godini, one predstavljaju moguće okidače događaja ukoliko se nađu na ključnom mestu za dati region.

Prva eklipsa koja će se uskoro desiti će biti lunarna i odigraće se 25. aprila (u Koreji 26. aprila) upravo na 5º Škorpiona – dakle, baš na Marsu (vladaru Ascendenta) Severne Koreje! Ovo je često snažan pokazatelj da, u najmanju ruku, dolazi do “pomračenja svesti” na kolektivnom nivou, kao i do mogućih opasnosti za datu naciju. Ako pritom imamo u vidu da će jedan vladar eklipse (Mars) baš u tom trenutku biti na 4º Bika u gotovo egzaktnoj opoziciji sa njihovim natalnim Marsom i samom eklipsom – slika nesvesnog delovanja biva još naglašenija. Ovde se vidi i slika “vrhovnog lidera” (Sunce) koji je sada u konjunkciji sa Marsom na vrhu šeste kuće (vojska) – te izdaje naređenja za napad na svog južnog suseda (opozicija Južni Čvor). Svo vreme dok Mars bude bio u Biku, energija je “niska”, te više nije u dostojanstvu svog znaka (Ovna), već bez podloge znaka deluje prilično nesvesno. Ovaj vladar eklipse u kući vojske je veoma nepovoljan za vojsku same zemlje u ovom periodu.

Drugi vladar eklipse (Pluton) će sada svoj upliv dodatno preneti Mesecu, preko koga već neko vreme tranzitira, što za ovaj već izgladneli (Jarac) narod (Mesec) svakako nije znak lakog perioda.

Solarna eklipsa

Druga eklipsa u ovom periodu će se odigrati 10. maja na 19º Bika – što je gotovo egzaktan stepen gde se nalazi prenatalna eklipsa Severne Koreje (18º Bika) koja je, baš isto kao i ova, bila solarna. Prenatalna eklipsa je uvek osetljivo mesto, pa u veoma senzitivnom periodu lako može aktivirati nesvesne i impulsivne reakcije.

Ipak, ovde se radi o još jednom važnom “igraču” u ovom periodu – Sjedinjenim Državama. Pogledajmo zajednički (Davison) horoskop ove dve zemlje, kome se osa Ascendent (Sjedinjene Države) – Descendent (Severna Koreja) proteže preko 17º Škorpiona i Bika.

Ne samo što će ova eklipsa pasti u 7. polje, koje u ovom horoskopu opisuje Severnu Koreju (kao mlađi horoskop), već će pasti na već pomenuti stepen njihove prenatalne eklipse. Sama tranzitna osa čvorova se inače u celom ovom periodu nalazi baš na 17º Škorpiona i Bika, što snažno priziva odnos ove dve zemlje i to preko pomračenja koje se na ovoj osi dešava! Ne treba mnogo gledati njihov zajednički horoskop da bi se otkrilo da su im vladari – Mars i Venera – u egzaktnim kvadratima preko 15º kardinalnih znakova. Sve su ovo pokazatelji izvesnog sukoba, ali treba imati u vidu da se i poslednji u nizu ovih kvadrata između Urana i Plutona odigrava početkom 2015. godine baš na 15º kardinalnih znakova, tako da je izvesno da trenutna situacija ima svoj nastavak i kasnije razrešenje.

Vreme ukrštenih mačeva

Da Severna Koreja želi da “sravna račune” sa Sjedinjenim Državama, nedvosmisleno govori i njena progresija.

Progresivni Mars (vladar Ascendenta Severne Koreje) je ove godine došao na 21º Strelca što je egzaktna opozicija sa natalnim Marsom Amerike (takođe, njihovim vladarem Ascendenta). Pored toga, progresivni Merkur Koreje (vladar njihove 8. kuće) ove sada je baš na 8º Škorpiona, što je sam stepen Ascendenta Sjedinjenih Država. Upravo je ovo pokazatelj i izuzetno agresivne retorike (Merkur, vladar 8. kuće…) koju Severna Koreja ima prema Americi (…na stepenu Ascendenta Amerike). Tokom ove sezone eklipsi, sekundarni Mesec Severne Koreje će biti svo vreme na stepenu pada Urana, što ukazuje na negativno dejstvo Urana (avioni, eksplozije…) na naciju u datom periodu…

Ko je kome ko?

Kao astrolozi ne možemo a da se ne zapitamo ko predstavlja Ameriku u horoskopu Severne Koreje, a ko Severnu Koreju u horoskopu Amerike? Iako ima više načina za postupno određivanje ovog pokazatelja, ne mogu a da ne primetim sledeću činjenicu: ako relociramo horoskop Sjedinjenih Država na Pyongyang (glavni grad Severne Koreje) Ascendent USA pada na 0º Raka – tačno na mesto Urana u horoskopu Severne Koreje. Ako, sa druge strane, relociramo horoskop Severne Koreje na Washington D.C. – njihov Ascendent pada na 8º Blizanaca – tačno na stepen na kome se nalazi Uran u horoskopu Amerike!

I jedna i druga planeta u natalnim horoskopika ovih zemalja se nalaze u 8. kućama (rat), te ova slika ukazuje na opasnost koju jedna zemlja drugoj čine. Naravno, ne treba biti veliki prorok da bi se zaključilo da Severna Koreja ne može biti stvarna opasnost za Sjedinjene Države, ali ćemo se setiti i mita o Škorpionu koji je predstavljao pretnju velikom džinu Orionu. Izvesno je da iza Koreje može stojati i neka veća sila, te da sukob oko ove zemlje “Zmajevog Čvora” može izazvati komplikacije na relaciji Istok – Zapad.

Ako pođemo od pretpostavke da su ove dve zemlje jedna drugoj predstavljene Uranom, to ne samo da nije mnogo “simpatično” biti u ciklusu kvadrata Urana i Plutona, već nas prirodno interesuje šta nam kažu progresije ovih horoskopa spram njihovih natalnih pozicija Urana. Ako su ove dve zemlje međusobno predstavljene ovim planetama, logično bi bilo i da u svojim progresijama trenutno imaju veoma izazovne aspekte baš ka Uranu.

Progresivno Sunce Sjedinjenih Država upravo se nalazi na 8º Riba, odakle gradi egzaktan kvadrat ka natalnom Uranu koji se nalazi na 8º Blizanaca.

S druge strane, progresivni Jupiter Severne Koreje je baš ove godine ušao na 0º Jarca odakle formira egzaktnu opoziciju sa svojim natalnim Uranom koji je nalazi na 0º Raka! Ponovo imamo snažne pokazatelje aktiviacije onih planeta koje ove zemlje jedna drugoj predstavljaju, što lako može dovesti do “nepredvidljivosti” koja je tako svojstvena Uranu…

Barak Obama i Kim Jong Um

Poslednji pokazatelj koji razmatramo jesu slike natalnih horoskopa lidera zemalja, budući da se preko njih, kao eksponenata kolektivne svesti, preslikavaju svi opšti događaji.

Barak Obama natalno ima Marsa koji se nalazi u konjunkciji sa vrhom 8. kuće što može ukazati i na potencijalni rat koji će voditi tokom svog mandata, a kako je u Devici, to lako može biti slika nekog poluostrva, na šta svaka Devica ukazuje. Da je to izvesno baš poluostrvo, a ne neka druga simbolika Device, ukazuje i egzaktna konjunkcija njegovog Marsa sa Neptunom horoskopa Amerike (na 22º Device), pa je ovo bitka (Mars u 8…) na moru (…Neptun), vezana za neko poluostrvo (…u Devici).

Kim Jong Um je rođen 08.01.1983, ali se tačno vreme rođenja ne zna, tako da u nedostatku tačnog vremena koristimo njegov Sunčev horoskop (Sunce na Ascendentu).

Vladar njegovog Ascendnta, odnosno Sunčevog znaka, jeste Saturn, koji se njemu nalazi baš na 3º Škorpiona, što ga izvesno čini važnim predstavnikom svog naroda, jer je i vladar Ascendenta Severne Koreje na 5º Škorpiona. To ga, takođe, opisuje kao osobu koja voli borbu, a posebno ga privlači osećaj apsolutne moći uz snažno (nuklearno) oružje. Da narodu sa njim nije lako, govori i pozicija Meseca u Škorpionu u konjunkciji sa Saturnom. Sa druge strane, konjunkcija koju prima ovaj Saturn je pod uplivom Meseca u padu, te će ovaj lider biti sklon da važne odluke (Saturn) donosi iz osećaja strasti (Mesec u Škorpionu) ili preciznije negativnog osećaja prema Americi (…na 8º Škorpiona – stepenu Američkog Ascendenta).

Iako u o  snovnim crtaka, horoskopi ovih zemljalja, kao i njihovih lidera jesu ključni pokazatelji mesta i vremena u kome se kvadrat Urana i Plutona može manifestovati kao rezultat kolektivne napetosti.

Potreba vremena

Sva događanja na kolektivnom nivou uvek opisuju i određena događanja koja se dešavaju u svakome od nas. Ne postoji Severna Koreja samo kao geografski pojam ili neki deo sveta koji je odvojen od nas, već se istovremeno u svakome od nas zbivaju važne promene koje su izražene u mnogim našim životnim situacijama i odnosima kroz koje prolazimo. Stoga je bitno razumeti da u zavisnosti od lične sposobnosti da u sopstvenom životu budemo kvalitetniji i da ispunavamo potrebu za boljitkom u onoj simbolici u kojoj nam naš natalni Pluton nalaže – mi tada lečimo sopstveni život, baš kao što i doprinosimo efektu balansa na mundanom nivou.

Vreme u koje se ulazi sa prvom eklipsom (od 25. aprila) jeste vreme Plutona (desiće se gotovo na samom stepenu Plutonove egzaltacije u znaku Škorpiona). Pluton je u kvadratu sa Uranom, te će ove dve zemlje koje su jedna drugoj baš Uranom predstavljene, biti glavni akteri na velikom platnu svih onih naših “mailih” stvari koje nosimo u sebi i projektujemo na druge. Vreme je da se okrenemo radu na sopstvenim energijama i da nju naučimo da živimo u ravnoteži sa izazovnim okolnostima, koje Uran sobom nosi. Tada ispunjavamo ovu potrebu vremena, a period nakog toga onda donosi sobom čistotu, lakoću i oslobođenje kakvo samo Uran može dati.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD