Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon paket “90 dana za življenje duhovnosti” Preko sopstvenog tela mi materijalizujemo sve što vidimo, a plan onoga što materijalizujemo strukturisan je na nivou naših uverenja. Kroz energiju naredna tri puna Meseca otvaramo se za jednu veliku promenu unutar našeg života, koju povezujemo sa kvalitetom življenja duhovnosti, zahvaljujući razvoju novih uverenja – jul (uverenja o bliskosti), avgust (uverenja o promeni) i septembar (uverenja o beskonačnosti).
» prikaži celu vest
Full Moon project radionica „Uverenja o bliskosti“ Pridruži nam se na novoj Full Moon radionici „Uverenja o bliskosti“, koja će se održati 13. jula u formi live webinara od 19 do 20.30h. Naš zadatak ovog punog Meseca biće da izbalansiramo sve emotivne kvalitete u našoj genetici, što je osnova za uspostavljanje stanja bliskosti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Mudra boginja Atina Palada

Drugi po redu otkriveni asteroid iz asteroidnog pojasa između Marsa i Jupitera je Palas, koji je dobio ime po Atini - boginji koja je u antičkoj Grčkoj slavljena kao zaštinica grčkih država, mudrosti, umetnosti, nauke, zanata i pravednog ratovanja. Ova boginja ratnica, bila je kćer vrhovnog boga Zevsa i boginje mudrosti Metide, a po antičkom predanju braća i sestre su joj Apolon, Ares, Hefest, Hermes, Dionis, Afrodita i Artemida.

Njen pandan u rimskoj mitologiji je Minevra, koja je kao i u grčkoj predstavljala boginju koja je žene učila da predu i tkaju, a muškarce izgradnji brodova, bojnih kola i zanatskoj delatnosti.

Prve priče o Atini govore o njoj kao o boginji ptica, pa je prvobitno bila predstavljana kao boginja sa krilima. Njena najbolja prijateljica je bila Nika – boginja pobede, koja je pomogla Zevsu u borbi za prevlast nad Olimpom i njegovu pobedu nad Hronom. Atina je u mitologiji bila predstavljena i kao zaštitnica mnogih grčkih junaka poput Odiseja, Ahila, Perseja, Herkula i Jasona, a ujedno je bila i najmilija Zevsova kći.

Postoji nekoliko verzija njenog rođenja od kojih je najpoznatija ona u kojoj je Metida – boginja mudrosti zatrudnela sa Zevsom. Kada je to saznao, Zevs se veoma uplašio jer je postojalo proročanstvo po kome će Zevs sa njom imati dvoje dece od koje će mu jedno biti najodanije, dok će drugo biti veliki nasilnik koji će pokušati da ga sruši sa trona Olimpa, baš kao što je i on srušio sa vlasti svoga oca Hrona. Stoga je Metidu pretvorio u muvu koju je progutao. Međutim, Metida nije gubila vreme u njegovoj glavi, već je počela da priprema kacigu, oklop, mač i štit za svoju nerođenu kćer. Zvuk čekića kojim je Metida kovala ratnu opremu za Atinu je uzrokovao veliku buku i nesnosnu bol u glavi vrhovnog boga Olimpa, pa mu ju je Hefest, kako bi ga oslobodio muka rascepio, usled čega je Atina potpuno naoružana, sa štitom i kacigom na glavi, uz ratni poklič iskočila iz glave svoga oca Zevsa.

Atina je kao i Vesta bila devičanska boginja koja se nikada nije udavala niti je pripadala i jednom muškarcu. Međutim, iako bez sopstvenog potomstva, imala je svog posinka Erihtona, koji je nastao tako što je Posejdon pokušao da siluje Atinu. Međutim, kada mu to nije pošlo za rukom, od njegovog semena koje je palo na Geu, nastao je Erihton. Atina je svog posinka odgajala sa velikom pažnjom i ljubavlju, ali je u jednom trenutku dala na staranje korpu sa bebom trima sestrama Pandrosi, Hersi i Agleji zapovedivši im da je nikada ne otvaraju. Ipak, nad zavetom koji su joj dale, prevladala je znatiželja, pa kada su ugledale malog Erihtona koji se odvažno igrao sa zmijama u korpi, pretrnule su od straha razbežavši se na sve strane. Atina se, čuvši šta su učinile razbesnela, ispustivši iz ruku ogromnu planinu koju je nosila na Akropolis. Tada su se bogovi razgnevili, kaznivši sestre ludilom usled čega su se one bacile sa Akropolisa. Erihton je kasnije postao vidar i kralj Atine, koji je uspostavio kult obožavanja boginje Atine, spojivši zauvek njeno ime sa ovim narodom. Pod vladavinom Erihtona su se desile značajne promene u atinskoj kulturi, čija je glavna zaštitnica bila ova boginja mudrosti.

Međutim, Atina nije oduvek bila zaštitnica helenske države Atine, već je za svoju vladavinu morala da se izbori sa Posejdonom, koji je takođe gajio pretenzije da postane vladar ovog grčkog polisa. Stoga su se dogovorili da svako od njih dvoje podari nešto ljudima što će im biti od koristi. Tako je Posejdon, udarivši svojim trozupcem o zemlju, stvorio ogromnu rupu iz koje je iznikla voda, koja je međutim bila slana. Ljudima se stoga više svideo Atinin dar njima - drvo masline od koga su dobijali plodove, ulje i ogrev. Tako je Atina, konačnom odlukom Zevsa postala zaštitnica Atinjana. Osim u Atini bila je glavno božanstvo u još nekoliko grčkih gradova, a posebno je bila poštovana u zemlji hrabrih ratnika - Sparti. Kao ratnička boginja, Atina je predstavljala zaštitnicu naroda i države u vreme rata, pa je, uprkos tome što nije volela nasilje, bila žestok i hrabar borac u odbrani svoga naroda. Ona je obično oslikavana ili vajana sa kacigom na glavi, oklopom, kopljem i štitom u rukama na kojoj se nalazila egida sa glavom Gorgone meduze, poklon Atini koju je dobila od Perseja, u znak zahvalnosti za njenu pomoć, jer mu je pozajmivši svoj štit, pomogla da odrubi Gorgoninu glavu. Zaštićena tim oklopom paralisala bi svoje neprijatelje i činila bi svoje štićenike nepobedivima. Kada bi jednom stupila u bitku, nikada ne bi gubila, čak ni protiv samog Aresa – boga rata koga je uspevala sa lakoćom da nadmudri jer je u odnosu na njega koristila mudrost u strategiji i taktici. Stoga su joj se velike vojskovođe uvek molile pred bitku i tražile njen savet. Međutim, bez obzira na ratničku prirodu, njeno milosrđe je bilo toliko da, kada bi Grci glasali da nekoga optuže, njen glas bi uvek bio presudan za oslobađanje krivca.

Znak njenog asteroida je predstavljen simbolom koplja, a njeni dodatni simboli su sova - ptica mudrosti, zmija koja simboliše moć znanja, maslinovo drvo kao simbol mira, štit i koplje, ali i egida sa glavom Gorgone Meduze, kojom je paralisala svoje protivnike. U horoskopu ona predstavlja inspiraciju kroz vizije, radoznalost, genijalnost i izuzetnu moć percepcije. U njenom vladarstvu nad zodijačkim znakom Vage, ogleda se potreba za pravednošću, kao i ostvarivanjem harmonije koja rat vodi ka miru i sukobe ka pomirenju i skladu. Ona doprinosi korišćenju razuma usred razbuktalih strasti rata, pa dominantno predstavlja i diplomatiju i savetodavnu moć.

Atina Palada u patrijarhalnom svetu

Devičanstvo Atine Palade joj je omogućavalo da stiče veliki broj prijatelja u muškom svetu, međutim da bi ostvarila ovaj privilegovani odnos, morala je da se odrekne svoje ženstvenosti i ženskog porekla. Na ovu dominantno mušku crtu u njenom karakteru, koja je odvaja od svih drugih boginja, ukazuje priča njenog rođenja po kojoj je njen roditelj prevashodno bio Zevs, iz čije je glave ponikla. Stoga je muški princip kojim odiše čitava njena ličnost, dominantno prevladao u njoj. Međutim upravo je ova žrtva omogućila Atini da uđe u patrijarhalni svet u kome je uspostavila harmoničniju komunikaciju između muškaraca i žena. Njena uloga tokom nastupajućeg doba buđenja ženskog principa, ukazuje na njen uticaj u domenu postizanja ravnoteže u stvaralačkom muško – ženskom polaritetu, koji utiče na uspostavljanje njegovog harmoničnog odnosa i u svakom pojedincu.

Božanski princip boginje Atine igra značajnu ulogu u patrijarhalno uređenom svetu u kome se budi ženski princip kroz mudrost i kreativost, a koja označava i razvoj ljudske svesti od instiktivne do svesne mudrosti. Tako uzdizanjem urođenih, animalnih instikata na nivo kreativne inteligencije, rođenje ove boginje označilo je da je došlo do obrta u razvoju ljudske psihe. Sobzirom da je Atina Palada predstavljala boginju koja je iznikla iz Zevsove glave, a ujedno i boginju ratnicu koja svoje dominantne muške atribute koristi sa mudrošću i taktikom, ona daje zamah buđenju ženske svesti u patrijarhalno ustrojenom svetu, koja vodi čovečanstvo ka svom daljem razvojnom putu premošćujući animalne instinkte ka razvoju racija, mudrosti i kreativne inteligencije, oplemenjujući primarne muške osobine, ženskim atributima mudrosti.

Koristeći moć racionalnog razmišljanja, osobe sa dominantnim Atininim arhetipom, mogu postići uspeh u svetu politike, biznisa, obrazovanja i nauke. Kreativna inteligencija Atine Palade odražava se prevashodno kroz politiku, afirmaciju u domenu karijere, umetnost i isceliteljstvo. Sobzirom da je ova boginja u antičkoj Grčkoj bila zaštitnica majstora i njihovih zanata, ona inspiriše umetničke ideje omogućavajući umetniku da pretoči u stvarnost svoje vizije.

U astrološkom smislu, njen uticaj se u domenu umetnosti odražava na slikanje, crtanje, fotografiju, dizajn, grafiku, film, ali i na grnčarstvo, tkanje, izradu goblena, kao i ručnih radova uopšte. Loše aspektovana Palas može ukazati na probleme u vizuelnoj i čulnoj percepciji, usled čega se može javiti slepilo, nedostatak sluha, daltonizam, teškoće u učenju i mentalnom izražavanju.

U smislu isceliteljstva ona je bila i učiteljica prvog iscelitelja Asklepija kome je podarila bočicu sa krvlju iz Meduzine odsečene glave, naučivši ga da oživljava mrtve i regeneriše žive.

U astrološkom smislu asteroid Palas vlada onim isceliteljskim tehnikama koje se prvenstveno odnose na mentalne tehnike samoizlečenja kao što su vizuelizacija, afirmacija, kontrola uma, meditacija, bioenergija i hipnoza, ali i na one tehnike koje pospešuju protok životne energije kroz telo poput akupunkture, praničnog lečenja, homeopatije, makrobiotike i regeneracije ćelija. Stoga će povoljni aspekti Palas u karti ukazati na potencijal osobe da koristi ove tehnike bilo u cilju lečenje drugih ili samoiscelenja. Teški aspekti mogu ukazati na prisustvo bolesti koja vuče koren iz uma, kao i na veće poremećaje u funkcionisanju tela.

Kao ratnička boginja, Atina je predstavljala zaštitnicu naroda i države u vreme rata koja se isticala kao hrabar borac u odbrani svoga naroda. Stoga će povoljno postavljena Palas ukazati na hrabrost, smelost i čvrstinu u kriznim trenucima, dok će takođe u natalnoj karti, ukoliko je snažno postavljena, ukazivati na političku aktivistkinju, militantnu feministkinju ali i zaštitnicu potlačenih manjina. Takođe, ovaj arhetip vlada i borilačkim veštinama, posebno odbrambenim u koje spadaju aikido, mačevanje, tai či i džudo.

U vladarstvu Palas nad zodijačkim znakom Vage, ogleda se potreba za pravednošću, kao i ostvarivanjem harmonije koja rat vodi ka miru i sukobe ka pomirenju i skladu. Ona doprinosi korišćenju razuma usred razbuktalih strasti rata, pa dominantno predstavlja i diplomatiju i savetodavnu moć. U lošim aspektima ukazuje na nedostatak takta, diplomatije i slabosti karaktera, ali i na nesposobnost osobe da odoli napadu.

Palada Atina predstavlja ženu visokog ugleda koja poseduje ravnopravan status u muškom svetu, koju muškarci prihvataju kao sestru, saradnicu pa i vođu. Njena povezanost sa znakom Vage ukazuje na njenu ulogu u postizanju ravnoteže u polaritetu muškarac – žena, utičući na uspostavljanju jedinstva muških i ženskih principa u samoj osobi. Stoga uticaj ove boginje ukazuje prevashodno na potrebu za stvaranjem drugarskih odnosa što isključuje emotivna i seksualna vezivanja.

Ipak, sobzirom da je Atina Palada nastala iz Zevsove glave, što navodi na činjenicu da je nju izrodio otac a ne majka, govori u prilog dominantno razvijenog muškog principa kroz koji se iskazivala. Iz tog razloga žene tipa Atine Palade snažno se suprotstavljaju svojoj ženskoj prirodi poistovećujući se sa muškarcima kako bi ostvarile ravnopravnost. Sve snažniju ulogu Atine Palade buđenjem njenog arhetipa, prepoznajemo i kroz živote modernih žena koje su sve više usmerene na ostvarenje profesionalnog uspeha i afirmacije kako bi ostvarile ravnopravniji društveni status u muškom svetu. U današnjem svetu takve žene možemo prepoznati po borbenosti i agresivnosti kao i po takmičarskom duhu u domenu svoje profesije, koje su izgubile od svoje blagosti i nežnosti. Ciljevi ovakvih žena su usmereni na pobedu, moć, uspeh i nepobedivost čime njihov emotivni život ostaje u drugom planu. Stoga snagu ovog arhetipa možemo prepoznati kroz visoke društvene pozicije političarki, direktorki i vlasnica kompanija i preduzeća.

Za razliku od Ceres koja vlada Ic-om (4. kućom), Palas vlada MC-om (10. kućom), pa samim tim i društvenim priznanjem i profesionalnom afirmacijom. Stoga će žene ovog tipa osećati da njihova potreba da se iskažu kroz karijeru nadjačava njihovu posvećenost porodici, čime će u društvu biti karakterisane kao “žene od karijere”. Ovaj arhetip posebno je došao do izražaja tokom 20. Veka u kome je došlo do znatnog porasta poslovno uspešnih žena, koje su polnu diskriminaciju želele da prevaziđu dokazivanjem da su podjednako vredne, radne, kreativne i uspešne poput muškaraca. U horoskopu muškarca snažno postavljena Palas može ukazati na dominaciju ženskog principa u okviru njegove ličnosti što može usloviti izražavanje pasivnosti, zavisnosti i nemogućnost da ispolji svoju volju.

U oba slučaja identifikacija sa Atinom Paladom će dovesti do poremećaja urođene prirode što dovodi do sprečavanja intimnosti sa suprotnim polom.

Zaštitni oklop koji je Atina Palada navukla preko sebe da bi lakše ušla u svet muškaraca, postaje prepreka za ulazak u svet emocija. Uticaj ove boginje stvara potrebu da se uravnoteži muški i ženski pol u nama, ali takođe vodi i ka teškoćama ako se ova harmonija ne postigne.

Rođenje Atine Palade iz glave njenog oca Zevsa simbolizuje potrebu žene da uspostavi odnos sa autoritetom oca. Cerera tako vladavinom IC-a označava majčino delovanje kroz unutrašnji emotivni život koji delimo sa bližnjima kroz brigu o njima, dok se Atina Palada prepoznaje kroz primarni uticaj oca koji nas upućuje kako da delujemo u spoljnom svetu, što se iskazuje i njenom vladavinom nad Mc-om.

U slučaju da Atina Palada ne uspeva da uspostavi vezu sa ocem, mogu nastati psihološki problemi. Ovi kompleksi se stoga mogu ispoljavati u dva vida kroz psihološki profil ,,tatine male devojčice’’, koja je izrazito poslušna prema svom ocu ali i takmičarski nastrojena prema svojoj majci u pokušaju da osvoji primat nad očevom pažnjom i ljubalju. U braku će ovakva žena biti najveći zaštitnik i desna ruka svome mužu. Drugi vid kompeksa se ispoljava kroz ženu ,,Amazonku’’ koja želi da imitira moć svoga oca. U mladosti se ona izražava kroz nipodaštavanje svojih ženstvenih osobenosti, prezirući ženske zabave svojih drugarica i najčešće bivajući okružena muškarcima u čijem se društvu uporno dokazuje u pokušaju ostvarenja njihovog poštovanja. Da bi zaštitila svoju ranjivu žensku prirodu ona poriče svoja osećanja i emocije, što u kasnijem dobu može dovesti i do homoseksualizma.

Astrološki, Atina Palada predstavlja kompleks oca i za žene i za muškarce, pri čemu se može dogoditi da dete zanemaruje majčin uticaj i njenu ulogu u svom odgoju.

Iako je Atina Palada bila visoko poštovana i cenjena u muškom svetu, ona se nikada nije potvrdila kao žena. I pored toga što su njene mentalne i kreativne sposobnosti bile izuzetno cenjene, one nikada nisu bile smatrane ženskim kvalitetima. Zbog toga ni ona sama a ni drugi nisu pridavali značaj potrebi njene prirode da se ispolji kao žena kroz ljubav, nežnost i bliskost. Stoga će se u horoskopu i muškaraca i žena ovaj arhetip izražavati kroz potiskivanje osećajnosti i nežnosti, a u slučaju muškaraca ovaj arhetip ukoliko je dominantan, može usloviti da se predstavljaju kao veliki mačo zavodnici.

Arhetip Atine Palade simbolično predstavlja rascep između stvaralaštva i ljubavne veze, odnosno između glave i emocija, što dovodi do toga da je osoba razapeta između svojih poslovnih ambicija i intimnih ili porodičnih veza. U modernom svetu koji prevashodno ističe takmičarski duh, snagu, smelost i intelektualnu sposobnost koji se smatraju primarno muškim osobinama, od žene koja izražava ovakve odlike se očekuje da raskrsti sa svojim ženskim osobenostima, jer se smatra da ženstvenost i mentalna snaga isključuju jedno drugo.

Stoga žena tipa Atine Palade mora da radi na sebi i da voli i prihvata sebe kao ženu punu ljubavi, nežnosti i ženskih vrlina koja u sebi nosi princip mudrosti i kreativnosti koje su joj podjednako darovane kao i muškarcima. Izlazak iz Atininog začaranog kruga predstavlja spoznaja sopstvenih kvaliteta koje žena već poseduje, bez prevelike potrebe da ih dokazuje kroz odricanje od svoje ženske prirode, kako bi ujedinila svoju hrabrost i ranjivost, kreativnost i preduzimljivost, koje su podjednako ženske osobine kao i muške.

Na svojim grudima, na oklopu Atina Palada je nosila amblem sa glavom Gorgone Meduze koji simbolizuje ,,zastrašujuće genitalije Velike majke i strah od njene ženske seksualnosti’’ – što je verovanje samog Frojda. Stoga je ženska seksualnost izazivala veliki strah u patrijarhalno ustrojenom svetu, koga je i sama crkva tokom uspona svoje vladavine, žigosala satanizući je, što je doprinelo seksualnom potčinjavanju žena i njihovom potiskivanju iz društvenih tokova i njihovom masovnom obespravljivanju.

Potčinjavanje i satanizovanje ženske seksualnosti je doprinelo patrijarhalnom ustrojstvu kako bi se uspostavila linija nasleđa po muškoj liniji, što je obespravilo žene u domenu njihovog porodičnog nasleđa, koje je po udaji, kao i njihov život, pripadao njihovim muževima, koji su tako postajali zakonski vlasnici kako njihovog života, tako i njihove imovine.

Stoga, zbog ove arhetipske asocijacije čovečanstvo je dugo vremena iskazivalo strah od instinktivne i iskonske ženske prirode koja se stoga morala razdvojiti od intelekta, što uočavamo i u današnjem sve većem strahu muškaraca od uspešnih, inteligentnih i lepih žena, a koji je nastao usled oslobođenja ženske seksualnosti i konačnog uspostavljanja vlasništva žena nad sopstvenom seksualnošću. Kako bi se nosila sa sopstvenim strahom, patrijarhalno ustrojena civilizacija još uvek gaji izvitoperenu sliku uspešnih i jakih žena koje iz sopstvenog straha ne uspeva da spoji sa njihovom senzualnošću, nežnošću i lepotom.

Stoga prepoznavanje ženske snage integrisane sa mentalnim i inelektualnim funkcijama od velikog su značaja za sintezu ženskih i muških odlika Atine Palade, koja se ogleda i u razrešenju rascepa između ženske prirode pune ljubavi i njene mentalne i duhovne kreativnosti.

Asteroid Palas

Asteroi Palas je drugi po redu posle Ceres otkriveni asteroid iz asteroidnog pojasa između Marsa i Jupitera, za čije otkriće 28. marta 1802. god. je zaslužan nemački astronom Heinrih Vilhem Olbers. Ovaj asteroid predstavlja najnepravilnije telo u Sunčevom sistemu odnosno telo čija gravitacija nije uspela da ga zaobli, po čemu možemo prepoznati i samu arhetipsku prirodu Atine Palade koja nije pristala da bude zaobljena, odnosno koja se odrekla svojih ženskih atributa. Njegov prečnik je oko 538 km a ekscentričnost orbite je poput Plutonove, što ga takođe razlikuje od ostalih asteroida.

Asteroid Palas se u trenutku svog otkrića našao na 0 stepeni znaka Vage, čime dokazuje kako arhetipsku diplomatsku ulogu Atine u domenu politike i ratovanja, (jer se nalazi u 7. znaku), tako i njenu potrebu da harmonizuje muško – ženske odlike. Njen dispozitor je Venera na 9. stepenu Ovna, po čemu vidimo Zevsovu kćer ratnicu, koja svoju ženstvenost stavlja u službu muške ratničke prirode. Njen otac Zevs je predstavljen kako samim Jupiterom u Lavu (koji se nalazi u opoziciji sa Aresom – Atininim bratom koga Zevs zbog njegove krvožedne prirode nije voleo a i zbog proročanstva da će ga jedno od njegove dece svrgnuti sa vlasti), tako i sa Suncem - dispozitorem Zevsa koje takođe predstavlja njega u znaku svoje egzaltacije u konjukciji sa Venerom, odnosno Atinom, koja je bila njegov ponos i naslednica njegove božanske mudrosti.

Palas na nultom stepenu Vage u konjuciji sa Uranom u istom znaku, govori o slobodnom statusu koji je imala, jer je partnerski odnosi nisu zanimali. Uran je takođe i u opoziciji sa dispozitorem Palas – Venerom u Ovnu, što dodatno potvrđuje slobodan status večno mlade boginje ratnice.

Značaj ove boginje mudrosti za Doba Regulusa u Devici, uviđamo i u natalnoj karti trenutka ulaska ovog velikog Duha vremena u ovaj ženski ljudski znak. U karti ovog događaja Palas obrazuje egzaktan trigon sekstil sa osom čvorova, čime se razotkriva i njena uloga koju će imati u domenu našeg daljeg evolutivnog puta. U samoj slici buđenja ženskog principa kroz Veneru (Hebu) na prvom stepenu znaka Vodolije, a koja se našla u sekstilu sa njenim vladarem Uranom, vidimo i samu Palas u Vodoliji na ovnovskom stepenu koja dovodi do oslobađanja ženskog principa, ali takođe uviđamo i njenu inkonjukciju sa bratom Aresom odnosno Marsom na lavovskom stepenu znaka Device, iz čega možemo predvideti dalju tendenciju sve veće potrebe za prilagođavanjem muškog i ženskog principa.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD