Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vitalnost, zdravlje i sinteza natalnog horoskopa Zdravlje i bolest žive u jednom horoskopu kao suprotni principi, kao stvar uzroka i posledice koji se mešaju. Bolesti nastaju kao rezultat nekadašnjih akcija, zato što Mars (naše akcije) vremenom postaje Saturn (karma, posledica naših akcija). Ovaj dvomesečni kurs počinje 11.05. i održavaće se svake srede od 19h u online varijanti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Dostojanstva planeta

Odgovor na pitanje u horarnoj astrologiji nam ponekad može dati sama pozicija planete u znaku. Ona će nam reći koliko planeta ima osnovnog dostojanstva, kakav je njen stav prema drugim planetama, a može nam i opisati samu planetu.

U Ptolomejevoj tabeli osnovnih dostojanstava vidimo da postoji 5 različitih dostojanstava (vladarstvo, egzaltacija, triplicitet, termin i lice), kao i 2 debilitacije: izgon i pad.

Na primer, planeta koja se nalazi na 6° Ovna je u Marsovom znaku, u kome je egzaltirano Sunce. U dnevnom horoskopu bi bila i u Sunčevom triplicitetu, dok je u noćnom horoskopu u triplicitetu Jupitera. U delu tabele sa terminima pored Jupitera stoji broj 6, što znači da se Jupiterov termin prostire od 0°0’ do 5°59’ Ovna. Dakle, planeta na 6° Ovna biće u Venerinom terminu, koji se proteže od 6°00’ do 13°59’ Ovna i u Marsovom licu (u prvih 10° Ovna je lice Marsa). Takođe, nalazi se u Venerinom izgonu i Saturnovom padu.

Osnovno dostojanstvo planete

Što planeta ima snažnije osnovno dostojanstvo, to će se bolje ponašati i biće sposobnija za ispravnu akciju. Planeta je najsnažnija u znaku kojim vlada, zatim u znaku egzaltacije, pa čak i kada je samo u svom u triplicitetu smatramo da je prilično snažna. Treba imati u vidu da, iako je egzaltacija snažno dostojanstvo, ona uvek nosi i izvesnu dozu nerealnosti – stvari izgledaju bolje nego što realno jesu.

Što se tiče termina i lica, možemo ih opisati kao „bolje išta nego ništa“. Ukoliko planeta nema ni jedno od ovih 5 osnovnih dostojanstava, kažemo da je peregrinirana (na potpuno nepoznatom terenu – poput beskućnika).

Osnovne debilitacije planete

Kada se planeta nađe u znaku u kome je debilitirana (u izgonu ili padu), ona je tada u lošem stanju. Okolnosti u kojima se nalazi ne odgovaraju njenoj prirodi, te ona nije sposobna da reaguje na adekvatan način, zbog čega se oseća loše. To ne znači da nema snage da deluje, jer je snaga planete definisana njenim slučajnim dostojanstvom (npr. ako se nađe na uglu horoskopa). Debilitirana planeta na uglu je poput osobe koja je zahvaljujući vezama i protekciji dospela na određenu poziciju, čime joj je pružena mogućnost da deluje, ali je njeno delovanje pogrešno jer nema potreban kvalitet ili znanje.

Slično egzaltaciji, pad nosi određenu količinu nerealnosti. Stanje planete u padu jeste loše, ali ona ipak preterano očajava.

Primer 1

Jednom prilikom je moj muž pozvao vodoinstalatera koji je trebalo da uradi određene prepravke na vodovodnim instalacijama u magacinu. Ovaj ga je pitao kog je prečnika postojeća odvodna cev i objasnio mu da će, ukoliko je suviše uska, morati da je zamene širom. Prečnik od 10 cm bi bio zadovoljavajući, dok uža cev ne bi bila adekvatna. Da ne bi nepotrebno razbijali beton i pločice kojima je bila prekrivena, moj muž je došao da mi postavi horarno pitanje, koje je glasilo: „Pogledaj mi, molim te, da li je ona cev fi5 ili fi10.“

Moj prvi odgovor je zapravo bilo pitanje: „Kako uvek smisliš pitanja kod kojih ne znam odakle uopšte da krenem?“ A onda napravih horoskop za taj trenutak i shvatih da je odgovor vrlo jednostavan.

Prvo je trebalo pronaći cev u horoskopu. Ona je mogla biti predstavljena ili vladarem 2. kuće (kao pokretna imovina) ili vladarem 4. kuće (jer je ukopana, a 4. kuća predstavlja nepokretnu imovinu, kao i zakopano „blago“, što zvuči verovatnije). Ovakve dileme generalno možemo razrešiti na dva načina:

  • tako što ćemo posmatrati za šta je pitač zainteresovan
  • tako što ćemo posmatrati koji signifikator bolje opisuje predmet

Pitač je, kao i obično, predstavljen vladarem Ascendenta (Suncem) i Mesecom. Vladar 2. kuće je Merkur, a četvrte – Mars. Sunce je u Blizancima, znaku kojim vlada Merkur, pa je očigledno zainteresovano za Merkura. Mesec je u Škorpionu, Marsovom znaku, odakle zaključujemo da je Mesec zainteresovan za Marsa. Kako je pitač zainteresovan za oba signifikatora, ovaj pristup nam nije od neke naročite pomoći.

Pogledajmo sad same signifikatore. Škorpion na vrhu 4. kuće sasvim odgovara slici nečeg podzemnog, kao i nečeg što je povezano sa otpadnim vodama. Vladar 4. kuće, Mars je u zemljanom znaku, što opet odgovara nečem što se nalazi blizu površine zemlje.

Na vrhu 2. kuće imamo znak Device, a Merkur je otišao u vazdušne Blizance. Da je u pitanju cev koja se pruža po zidu ili plafonu (vazduh), dupla cev, odnosno više cevi (dvojni znak) ili cev za grejanje (Merkur je u konjunkciji sa Suncem), tada bismo mogli uzeti Merkura za signifikatora. Međutim, ovde je jasno da se Mars daleko bolje uklapa u sliku.

Kakav nam odgovor na pitanje on daje? Debilitirana planeta generalno ukazuje da ono što predstavlja nije u dobrom stanju, da nema dovoljno kvaliteta i slično. Kako se Mars nalazi u znaku svog izgona, jasno je da cev nije zadovoljavajućeg prečnika. Dakle, odgovor je glasio: „Cev je prečnika 5 cm.“

Ipak, setih se da je pitač bio zainteresovan i za Merkura, pa razmislih da li i on šalje neku dodatnu poruku. Merkur je u svom sedištu, ali je u jakoj konjunkciji sa Suncem. Dakle, iako planeta sa snažnim dostojanstvom može ukazati da je sve baš kako treba, ona se ne vidi od Sunca. Smatra se da planeta koja je u znaku kojim vlada ne može biti spaljena od Sunca, bez obzira koliko su blizu. To znači da je Sunce neće oštetiti, ali praksa pokazuje da ono i dalje zadržava svoju sposobnost da zamagli pogled i da na neki način sakrije ono što planeta predstavlja. Odlučih da dopunim svoj odgovor, pa rekoh: „Može se dogoditi da kada krenete da kopate, na prvi pogled bude sve uredu, pa je bolje da iskopate malo veći deo cevi jer imam utisak da se nešto neće videti odmah.“

Epilog: Dogodilo se upravo ono što sam i očekivala. Pri površini je bila ukopana jedna kratka cev većeg prečnika, koja je već posle petnaestak centimetara dobila nastavak u vidu uske cevi.

Primer 2

Dok smo razgovarali o predstojećem godišnjem odmoru i razmatrali moguće morske destinacije, moj muž je predložio da idemo u Dubrovnik. Dok je on bio potpuno oduševljen tom idejom, ja nisam imala jasan stav. Postavila sam pitanje: „Kako bismo se proveli u Dubrovniku?“

Sva posebna putovanja, pa i ona na godišnji odmor su predstavljena 9. kućom, dok 3. kuća predstavlja rutinska putovanja. Dakle, Dubrovnik je predstavljen vladarem 9. kuće, Suncem.

Moj muž je predstavljen Merkurom koji je spaljen od Sunca, što znači da je on potpuno zaslepljen svojom idejom i da je oduševljen ovim gradom. Ipak, Merkur će vrlo brzo promeniti znak, čime će izaći iz spaljenosti, pa on neće još dugo insistirati na tome.

Ja sam predstavljena Jupiterom i Mesecom. Ni jedno od njih ne pokazuje nikakvo interesovanje za Sunce. Naime, Sunce je peregrinirano ili, drugim rečima, nema nikakvo dostojanstvo, ni na 2 stepena Bika, gde se nalazi Jupiter, niti na 6 stepeni Jarca, gde je Mesec. S druge strane, Sunce nije ni debilitirano u tim znacima. Odavde je jasno da sam ja potpuno ravnodušna – niti sam za, niti protiv predloga.

Ipak, ne možemo da ne primetimo da je Mesec u svom izgonu i u egzaktnoj konjunkciji sa Plutonom, što odslikava moj strah od mogućih neprijatnosti. Kako Mesec predstavlja moje emocije, a Jupiter racionalni deo, pri čemu je Jupiter na mestu Mesečeve egzaltacije, očigledno mi je racio potpuno u vlasti emocija.

Sunce (Dubrovnik) je u znaku Blizanaca, gde je Jupiter (ja) u izgonu, što ukazuje da na neki način tamo nisam dobrodošla.

Da bismo videli kako bih se osećala ukoliko bih otišla tamo, možemo da zamislimo moje signifikatore na vrhu 9 kuće (smeštamo mene u Dubrovnik). U ovakvim slučajevima je primarnija informacija koju će nam dati Mesec jer on predstavlja emotivni deo pitača. Kako je Mesec peregriniran u Lavu, a na 19 stepeni Lava Jupiter je u terminu i licu (u pitanju su dva najslabija dostojanstva), iako bi opšti utisak bio blago povoljan, ne bih se tamo osećala sasvim ugodno.

Ubrzo sam shvatila da želim potpuno drugačiji odmor i krenuli smo u novom smeru...

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD