Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon paket “90 dana za življenje duhovnosti” Preko sopstvenog tela mi materijalizujemo sve što vidimo, a plan onoga što materijalizujemo strukturisan je na nivou naših uverenja. Kroz energiju naredna tri puna Meseca otvaramo se za jednu veliku promenu unutar našeg života, koju povezujemo sa kvalitetom življenja duhovnosti, zahvaljujući razvoju novih uverenja – jul (uverenja o bliskosti), avgust (uverenja o promeni) i septembar (uverenja o beskonačnosti).
» prikaži celu vest
Full Moon project radionica „Uverenja o bliskosti“ Pridruži nam se na novoj Full Moon radionici „Uverenja o bliskosti“, koja će se održati 13. jula u formi live webinara od 19 do 20.30h. Naš zadatak ovog punog Meseca biće da izbalansiramo sve emotivne kvalitete u našoj genetici, što je osnova za uspostavljanje stanja bliskosti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Asteroid Vesta u astrologiji

Arhetip Veste možemo prepoznati u psihološkim obrascima i društvenim ulogama žena gotovo kroz čitavu ljudsku istoriju, koje su činile središnji stub svake porodice, kao osnovne ćelije društva. Potiskivanjem i kontrolisanjem ženske seksualnosti u patrijarhalnim društvima, vekovima su dominantno opstajali arhetipovi Demetre (majke), Here (supruge), Kore (Persefone - smerne kćerke) i Hestije (čuvarke porodice i plamena ognjišta) kroz ženske društvene uloge, čime su ostali arhetipski predstavnici ženske psihologije držani pod snažnom kontrolom društveno prihvatljivih i ustaljenih normi i vrednosti.

Najpoštovanija od svih boginja Olimpa – Hestija (Rimska Vesta), svojom božanskom ulogom čuvarke Svetog Plamena ognjišta, predstavljala je centralnu figuru Zevsovog Olimpa, ali se kroz svoje arhetipske psihološke obrasce i uloge žena u društvu, ogledala i u svakoj ženi koja je činila centralnu figuru svakog doma i porodice. Sobzirom da je Vesta ispoljavala svoju prirodnu introvertnost i fokus na svoj unutrašnji život, dok je u spoljnom svetu ostajala neprimetna, na isti način se i od žena očekivalo da u društvenom smislu ostanu nevidljive za svet, koji je bio dodeljen muškarcima i njihovoj ekstrovernoj društvenoj ulozi. Ovaj arhetipski obrazac je kroz čitavu istoriju istrajavao takvom snagom, da se, baš kao i od Hestijinih Vestalki, očekivala i od običnih žena smernost, predanost i posvećenost očuvanju porodice i Svetog Plamena kroz potomstvo i brigu o domaćinstvu. Ovaj, dominantno ženski arhetip je stoga morao biti ispoljen kroz istorijsku žensku ulogu u društvu u cilju rađanja i opstanka čovečanstva, jer svaka žena je svojom biološkom predodređenošću čuvarka Svetog Plamena Života i bez ovog uzvišenog dara ni čovečanstva ne bi bilo.

Osnovni psihološki obrazac Hestijinog arhetipa se ogleda u unutrašnjoj centriranosti i uporištu koje Hestija ima duboko u sebi. U njenom mitološkom obrascu se dominantno ogleda i sama priroda ženskog ljudskog znaka Device sa svojom tačkom suprotnosti u uporištu znaka Riba sa kojim čini celovitost, a koji je i sam Jung, opisujući Hestijin arhetipski obrazac, veoma verno prikazao sledećim rečima: „Osnovni motiv (Hestijinog psihološkog obrasca) je predosećanje središta ličnosti, neke vrste centralne tačke u psihi sa kojom je sve povezano, u odnosu na koju se sve uklapa i koja je sama po sebi izvorište energije. Energija ove središnje tačke ogleda se u gotovo neodoljivoj prinudi da čovek postane ono što jeste, kao što svaki organizam mora da uzme oblik koji je svojstven njegovoj prirodi, bez obzira na okolnosti. Ovaj centar se ne oseća kao ego i o njemu se ne misli kao o egu; on je unutrašnje iskustvo koje se ispoljava kada osećamo vezu sa „Jednim“, vezu koja nas spaja sa suštinom svega oko nas“. Stoga, možda ni jedan arhetipski obrazac ne opisuje toliko dominantno psihološku prirodu i potrebu znaka Device, kao arhetip Hestije.

Ova dominantna potreba posvećenosti unutrašnjem životu i osami, izvire iz samog preolimpskog mitološkog događaja, na samom početku Hestijinog života, tokom koga je bezosećajni Hron progutao svu svoju decu, a u čijoj utrobi je Hestija provela najviše vremena u tami i samoći od sve Hronove dece. Hestija je prvo Hronovo dete koje je završilo u njegovoj mračnoj utrobi, ali je isto tako i poslednje koje je iz nje izašlo. Stoga je Hestija, najduže od sve Hronove dece, bila prepuštena samoj sebi, čime se duboko u nju usadila potreba za osamom i posvećenošću unutrašnjem životu. Iz ovog razloga Hestijin arhetipski obrazac nalazi svoje uporište u introvertnim i nenametljivim ženama, koje uživaju u svojoj samoći i uravnoteženosti. Ove žene ostaju u pozadini događaja, ne vezujući se za spoljnu manifestaciju života, za ljude, imovinu, slavu, ugled i moć, već njihova centriranost i fokus na unutrašnji život daje osnovni smisao njihovom postojanju. Stoga se može reći, da sve ono što čini osnovne vrednosti i ciljeve naše moderne civilizacije, prepoznate u takmičarskom duhu, bogaćenju, slavi, moći, ugledu, sticanju materijalnih vrednosti i uspinjanju na društvenim lestvicama, za ženu Hestiju ostaje potpuno strano i besmisleno. Njen ego je dezintegrisan, u službi više svrhe koju pronalazi i u služenju drugima, a njena ličnost uravnotežena, bez potrebe ega da se dokazuje, vezuje i takmiči. Stoga se za osobe sa dominantnim arhetipom Hestije može reći da su stare duše (Hestija je najstarije dete Reje i Hrona) sa stečenom mudrošću i snažno utemeljenom unutrašnjom vezom sa Izvorom, koja ih vodi ka prosvetljenju.

Psihološke odlike Hestijinog arhetipa

Hestijine arhetipske odlike u ličnosti se mogu prepoznati još u najranijem dobu devojčica, u kojima se još tada prepoznaje “mudrost stare žene”, koja kao da je sve već videla i sve prošla svojim neizmernim iskustvom. Ovo prepoznavanje Hestijinog obrasca u najranijem dobu detinjstva se može povezati i sa stupanjem malih šestogodišnjih devojčica u službu Vestalki, koje se praktikovalo u Starom Rimu. Ovo su obično tiha i povučena deca, koja ne govore mnogo, ali koja vas ostavljaju širom otvorenih očiju, onog trenutka kada iskažu svoje mišljenje zaprepašćujući vas razboritošću i mudrošću. Mala Hestija nije gladna pažnje, kao ostala deca, jer je ona dovoljna samoj sebi i najsrećnija je kada u igri neometano provodi vreme sama sa sobom. Ona se ne trudi da svojim prisustvom ili ponašanjem skreće pažnju na sebe, pa i kada je u igri sa drugom decom, obično ostaje po strani, tiha i neprimetna. Nikada se neće boriti za svoja “prava” niti će želeti da bilo kome dokazuje “istinu” koju duboko u sebi snažno oseća. Stoga će mala Hestija još u najranijem dobu biti zaštićena od takmičarskih i egoističnih sklonosti ega, jedne od najdominantnijih osobina čovečanstva. I u dobu devojaštva, mlada Hestija može ostati na periferiji socijalnih aktivnosti. Velike strasti, ljubavne intrige i burna prijateljstva, koji obično prate adolescentsko doba, prolaze pored mlade Hestije čiji je ona samo posmatrač. Međutim, osetljivo tinejdžersko doba može biti period u kome će se ova mlada osoba, sa dominantno izraženim Hestijinim arhetipom, još više povući u sebe, ostajući strana i daleka u svetu svojih vršnjaka. Ipak, uvek će biti i onih koji će duboko poštovati njeno prijateljstvo u kome će nalaziti sigurno utočište i mudre savete za svoje mladalačke probleme.

I u dobu svoje zrelosti, ove osobe čine pravo utočište i mirnu luku za svoju porodicu i prijatelje. Njen dar da sluša svim srcem i da deli radost i tugu sa svojim bližnjima, a da pri tom ostane čvrsto usidrena i uravnotežena i u burnim vremenima, predstavlja veliki oslonac onima koji je poznaju i sa kojima živi. Ni u prijateljstvima, kao ni u poslu, Hestija neće iskazivati ljubomoru niti ambiciju, već će maksimalno i strpljivo biti posvećena i predana svemu što radi, bez ikakvog očekivanja nagrade ili pažnje. Iz tog razloga, ljudi se prema njenim vrednostima i trudu mogu odnositi kao da se oni podrazumevaju, ne uviđajući da i ona ima ljudsko srce kome je potrebna pažnja, podrška i pohvala.

Ženi Hestiji seksualnost neće biti toliko bitna u životu, što ne znači da neće biti posvećena svom suprugu, koji će u njoj imati uvek sigurno utočište. Često muškarci ovih žena mogu imati ljubavnice, u kojima će pronalaziti više strasti nego u svojoj ženi Hestiji, ali će se teško odlučivati na raskid veze ili braka, jer takvu sigurnu luku, teško da će naći u drugim ženama. Ove žene obično privlače muškarce koji vole tihe, nenametjive žene, koje će im biti verne i predane supruge. To su slike tradicionalnih brakova u kojima žena predstavlja stub porodice i doma, a muškarac hranioca i “glavu porodice”. Kao što je prirodna potreba žene Demetre da bude majka, Here da bude supruga, Atine Palade da se iskazuje u poslu, karijeri i društvu, tako je Hestijina suštinska potreba ispoljena kroz dom i njegovu toplinu.

Žene Hestije možemo naći i u manastirima i ašramima, u vidu velikih religijskih i duhovnih posvećenica, čiji je osnovni cilj potpuno povlačenje iz sveta kako bi živele u svom unutrašnjem sopstvu predane molitvi i meditaciji. Ova snažna duhovna potreba za osamom i predanosti Duhu kroz molitvu i osamu, ukorenjena je u vekovima dugoj tradiciji sveštenica Vestalki, koje su se odricale svog pređašnjeg identiteta, odbacujući staro ime i oblačeći iste odore kao i ostale Vestalke, kako bi se njihov identitet utopio sa duhovnim družbenicama, čija je jedina svrha bila u služenju velikog božanstva – Boginje Majke.

Asteroid Vesta u znacima i kućama

Osnovna odlika Vestinog arhetipa je predanost i posvećenost, koju su iskazivale Vestalke u služenju svojoj boginji. Stoga Vesta u astrološkom smislu ukazuje na ovu odliku izraženu kroz znak i kuću u kojima se nalazi u okviru natalne karte, ali će takođe ukazati i na “centriranost” u svom ličnom identitetu i njegovom fokusu. Snažno izražen arhetip Veste omogućava odlučnost, integrisanost, celovitost, kao i veliku posvećenost, pažnju i fokus u delanju i ostvarivanju ciljeva, međutim preterano izražavanje ovog arhetipa može dovesti do uskogrudosti i skučenog pogleda na svet, što se može prepoznati i u prirodnoj odlici znaka Device i u njenoj nemogućnosti da vidi širu sliku od preterane fokusiranosti na detalje. Povoljni planetarni aspekti prema ovom asteroidu će stoga ukazati na ključnu povezanost koju osoba ima sa svojim centrom, iz čega crpi snagu i kreativnost za delovanje u spoljnom svetu, dok će loši aspekti ukazati na nedostatak usredsređenosti i fokusa, kao i na nemogućnost nalaženja čvrstog oslonca u sebi samom. Dominantan Vestin arhetip može ukazati i na određenu vrstu žrtve koju je potrebno podneti radi ostvarenja određenog cilja ili lične misije, što proističe iz samog života Vestalki koje su se žrtvovale za više ciljeve svoje službe Boginji Vesti. U astrološkom smislu Vesta će ukazati na posvećenost, ličnu predanost cilju, disciplinu u rutinskim aktivnostima, na odnos prema zdravlju, ishrani, duhovnom razvoju, inicijacijama i duhovnim i ezoterijskim učenjima, širenju znanja i svetla, žrtvovanju radi postizanja ciljeva, potrebu za osamom, centriranjem i celovitošću, ostvarivanje poverenja, očuvanje tradicije i osećaja sigurnosti i zaštite.

Svakako da sam po sebi asteroid Vesta ne mora učestvovati u određivanju dominantnih odlika ovog arhetipa, već u obzir treba uzeti i poziciju vladara Asc, koji snagu ovog arhetipa i njegove mitologije može dobiti u znaku Device, Riba i Raka, kao i u 4. i 12. kući.

Vesta u znaku Ovna i 1. kući

Ove osobe za svoja delovanja i ciljeve pronalaze čvrst oslonac u sebi, što ih može odvesti ka velikim životnim ostvarenjima. Imaju izraženu motivaciju kroz predvodništvo, ali ukoliko se ne disciplinuju, postoji opasnost od gubitka fokusa na svoj cilj, usled usredsređivanja na više stvari istovremeno. Glavni zadatak sa Vestom u ovom znaku predstavlja razvijanje tačke oslonca na sebe i svoje kvalitete, ali kroz istrajnost, strpljivost i upornost. Kod ovih osoba postoji snažna potreba za nezavisnošću, čime se može iskazati tvrdoglavost i zanemarivanje i nerazumevanje potreba drugih, što doprinosi uskogrudosti i preteranoj samovolji. Ostvarenje ličnih ciljeva ovde dominantno dolazi do izražaja, pa je za ovu poziciju Veste od najvećeg značaja da se steknu iskustva koja su primarno vezana za samu ličnost ove osobe, njenu centriranost i fokus. Zbog ove posvećenosti ličnim ciljevima i ostvarenjima kroz traženje i uspostavljanje ličnog identiteta, ova osoba često može rušiti svoje prijateljske i emotivne veze, ispoljavajući samodovoljnost. Možda je dominantnije nego u ostalim znacima Zodijaka, u ovoj arhetipskoj postavci Hestijinog obrasca, prisutna samodovoljnost, kao jedna od njenih osnovnih odlika. Osnovna odlika – posvećenost ličnom razvoju.

Vesta u znaku Bika i 2 .kući

Položaj asteroida Vesta u drugom zodijačkom znaku i njegovoj kući, ukazuje na predanost i posvećenost u obezbeđivanju udobnosti, komfora i finansijske stabilnosti koju ova osoba obezbeđuje za svoj dom i porodicu. Ovo su prave domaćice, u čijoj kući nikada ništa ne nedostaje i čije središte životnog angažovanja i posvećenosti čini stabilnost, udobnost i prosperitet njihove porodice, a čiji je ona noseći stub i oslonac. Ovo su stabilne osobe koje čvrsto stoje na svojim nogama i koje sa puno rada, upornosti, odgovornosti i strpljenja grade stabilnost svoga doma i ukućana, koji ujedno čine glavno težište njihovog života. Osnovna odlika – posvećenost stabilnosti doma i porodice.

Vesta u znaku Blizanaca i 3. kući

Asteroid Vesta u ovakvoj postavci doprinosi fokusu na misli i reči. Svoje veštine, ove osobe realizuju kroz razvoj mišljenja, učenje, razmenu informacija, govorništvo, pisanje i komunikaciju. Preterani fokus na intelektu, u ovom slučaju može umanjiti značaj emocija, što uslovljava emotivnu distanciranost, površnost i bezosećajnost. Iako je Vestinom arhetipu povremeno potrebna osama kako bi se ličnost centrirala, fokusirala i ucelovila, Vesta u Blizancima nikada nije sama jer je u večitom društvu sa svojim mislima. Ovo može predstavljati veliko opterećenje za predstavnika ovako postavljene Veste, jer često od buke misli u svojoj glavi, ne sagledava jasno ciljeve i rešenja. Glavni zadatak osoba sa Vestom u znaku Blizanaca i 3. kući je fokus intelekta, čija interesovanja mogu biti kratkog daha, pa i znanje, kojime se znak Blizanaca toliko diči, može ostati površno i rasplinuto, bez suštinskog razumevanja. Stoga ove osobe moraju razvijati lično inelektualno razumevanje i njegovo prenošenje drugim ljudima kroz znanje i informacije. Osnovna odlika – posvećenost razvoju inetelekta, znanja i razumevanja.

Vesta u znaku Raka i 4. kući

Ovo je jedna od osnovnih pozicija u natalnoj karti, koja može ukazati na dominantan arhetip Veste koji osoba živi. Osnovu životne posvećenosti ovih osoba čine njihova porodica i deca. Ovo su prave arhetipske Velike Boginje Majke koje predstavljaju čuvarke svoga ognjišta i potomstva. U njihovom domu se uvek oseća iskonska toplina, čije ognjište nije više u centralnom delu kuće, već u centru njihovog bića i toplini srca. I u mladosti ovim osobama mogu biti poverene velike porodične odgovornosti, koje se u zrelom dobu ustaljuju i same po sebi podrazumevaju. Ove snažne arhetipove Veste možemo prepoznati i u ženama čija su se braća i sestre otisnule od svog porodičnog doma osnivajući svoje porodice, dok su one ostale pored svojih roditelja, da ih u starosti neguju i štite kao prave čuvarke porodične loze i ognjišta. Lične potrebe ovih žena se uvek nalaze u drugom planu i neretko su njihove potrebe i osećanja zanemarene usled dužnosti kojom su se obavezale. Ipak, veliki rezervoar njihove izdržljivosti i snage čini spoznaja da su svojim bližnjima potrebne i neophodne i da čine glavni oslonac sigurnosti u njihovim životima. Međutim, ne može se zanemariti prirodna potreba znaka Raka za nežnošću, toplinom i ljubavlju, pa u životima ovih žena koje uvek stavljaju u svoj fokus potrebe drugih ljudi, može doći do obolevanja usled neadekvatnog ispoljavanja ličnih potreba i emocija. Ova Vesta će za vas učiniti sve, a njena jedina nagrada koju traži su ljubav i toplina. Osnovna posvećenost – toplina doma i sreća porodice.

Vesta u znaku Lava i 5. kući

Osnovni fokus i potreba ispoljavanja odlika Veste u znaku Lava i 5. kući je kreativnost, koja ovu osobu dovodi u žižu interesovanja drugih ljudi. Sobzirom da je fokusna tačka njihovog izražavanja iskazana kroz talenat, ove osobe će učiniti sve za njega i njegov plasman u javnosti i društvu. Kao što je Vesta u znaku Raka lučonoša svoga doma, tako je i Vesta u znaku Lava lučonoša pod reflekteroma u javnosti, gde svi mogu da vide sjaj njenog unutrašnjeg plamena. Ove osobe, međutim, mogu biti toliko zanesene svojim sjajem, da će teško primetiti kako “prže” sve pred sobom u svojoj slavi i samoljublju. Stoga poremećaj ličnosti može nastati u preteranoj centriranosti i fokusu na iskazivanje sopstvene ličnosti, koja se iskazuje preteranim ponosom i arogancijom. Zadatak ovih osoba je da šire svetlost ovog prirodnog sunčevog znaka, ali da sačuvaju skromnost u deljenju svoje svetlosti drugima, jer najveći vođa je onaj koji služi svojim podanicima, što će retko koji Lav razumeti. Osnovna posvećenost – iskazivanje svojih talenata.

Vesta u znaku Device i 6. kući

Evo još jednog znaka u kome je Hestijin arhetip dominantno izražen. Za ove osobe se može reći da su pravi posvećenici ma u kojoj oblasti da se nalazi fokus njihovog interesovanja i delovanja. Ovde se arhetipovi Veste i samog znaka Device sreću u svoj svojoj arhetipskoj snazi i punoći, pa ćemo ovde imati prilike da upoznamo smernu, tihu, nenametljivu, skromnu i povučenu osobu, koja se nikada ne ističe pričom o sebi, već svojim požrtvovanim radom, upornošću i zalaganjem. U ovako postavljenom Vestinom arhetipskom obrascu možemo prepoznati veliku posvećenost radu ili pak dubokoj duhovnoj i spiritualnoj potrazi za svojom sopstvenom suštinom koja se nalazi u samom centru njenog bića u kojoj počiva i sam Sveti Plamen Života koga Stvaraocem imenujemo. Sve predhodno navedeno u opisu Hestijinog psihološkog obrasca, možemo pripisati odlikama Veste u znaku Device. Ove osobe se neće bučno boriti za Istinu koja počiva duboko u njihovom srcu, a koje se može slamati pred slikom sveta koji ovu Istinu retko vidi, sagledava i razume. I uvek će čeznuti za danom kada će i svet ugledati lepotu postojanja koju samo ona spoznaje. Iz ovog razloga nemogućnosti da sa drugima podeli svoje duboke spoznaje, a u svetu koji ih ne prepoznaje, devičanska Vesta, ukoliko nije snažno centrirana u svom mudrom biću, može živeti život pun razočarenja i depresivnih epizoda. Celovitost ovog devičanskog znaka, koju čini sa svojim suprotnim znakom Riba, Vesti u Devici će dati nesagledivu mogućnost povezivanja sa dubokim duhovnim znanjima i spoznajama, koje će tiho i nenametljivo čuvati u svom biću kao najveću vrednost koju može steći. Fokus njene posvećenosti će uvek biti u razumevanju svih stvari i pojava, jer je ona prava čuvarka znanja i Večnog Plamena. Osim duhovnog aspekta, koji ih u krajnjem ishodištu može odvesti i u celibat ili manastir, ove osobe su dominantno fokusirane i na zdravlje i ishranu. Osnovna posvećenost – rad, zdravlje, ishrana i suštinsko znanje i razumevanje.

Vesta u znaku Vage i 7. kući

Osnovna posvećenost ovih osoba se ogleda u pronalaženju harmonije u svojim emotivnim i partnerskim odnosima, kao i u pronalaženju harmonije i balansa u sopstvenom biću, a u odnosu na druge ljude. Sobzirom da Vesta teži samodovoljnosti, a koja se najdominantnije izražava u vatrenim znacima Ovna i Lava, osoba sa Vestom u znaku Vage i u 7. kući može biti povremeno rastrzana između ove dve snažne oprečne potrebe da bude samostalna i samodovoljna i da razvije osećaj pripadnosti svom partneru. Stoga je važan zadatak ovih osoba da razviju balans između kooperativnosti i saradnje sa jedne strane i izražavanja sopstvene ličnosti i potreba u vidu samostalnosti sa druge strane. Osnovni fokus osoba sa izraženim arhetipom Veste u ovom znaku će stoga biti pronalaženje tačke balansa između potreba iskazivanja samostalnosti i harmoničnog odnosa u kome neće izgubiti sopstveni identitet i svoje lične potrebe. Osnovna posvećenost – harmonični odnosi i pronalazak ravnoteže između svojih i tuđih prioriteta.

Vesta u znaku Škorpiona i u 8. kući

U ovom znaku dolazi do izražaja onaj deo arhetipskog Hestijinog obrasca, koji govori o obrednim seksualnim ceremonijama u njenim hramovima, a koje su održavale njene sveštenice sa smrtnicima zarad obnavljanja životvorne stvaralačke moći njihove velike Boginje Majke. Stoga se ovaj mitološki obrazac, sa ovom astrološkom pozicijom ispoljava kroz snažna seksualna iskustva, koja nisu sama sebi cilj, već u kojima osoba doživljava iskonska arhetipska iskustva obnavljanja životne energije. Za ove osobe seksualni čin može predstavljati duboko spiritualno iskustvo, pa nije isključeno da one mogu postati i sledbenici tantra – yoge kao i tajnih ezoterijskih škola u kojima se neguju drevna i arhetipska znanja. Tajna znanja i posvećeništvo kroz rituale i obrede je nešto što prirodno privlači osobe sa Vestom u znaku Škorpiona, a nije im strana ni ideja o prosvetljenju kroz seksualni čin i podizanje kundalini. Sa druge strane, ovaj moćan arhetipski obrazac ispoljen u ovom znaku, može dovesti do dubokog osećaja krivice, stida i greha u ispoljavanju seksualnosti, baš kao što bi to osećale i Vestalke ukoliko bi prekršile svoj sveti zavet, a koje su celibatom iskazivale potpunu posvećenost boginji Vesti. Osnovna posvećenost – transformacija i obnavljanje životne energije i put spiritualnosti kroz seksualna iskustva.

Vesta u znaku Strelca i 9. kući

Vesta postavljena u znaku Strelca i 9. kući dominantno izražava potrebu za pronalaženjem lične svrhe, kao i posvećenost u potrazi za Istinom, znanjem i prenošenju mudrosti. Sobzirom da Vesta predstavlja drevni religiozni arhetip, ovde možemo naići i na veoma religioznu osobu, koja može imati veoma snažna verska, pa i politička uverenja, a koja je mogu odvesti u krajnost i fanatizam, ukoliko ovi snažni ideali ne vode u prilog istinskog širenja znanja i dobrobiti za svet. Ovde je dominantno izražena i potreba za življenjem lične svrhe, baš kao što su je imale i Vestalke u službi boginje Veste, pa ćemo ovde videti i sliku misionara, duhovnih učitelja, gurua ali i visoko obrazovanih ljudi i sveštenih lica, koji propovedaju svoju Istinu u cilju njenog širenja i prihvatanja. Ipak, prirodno ispoljavanje Vestinih kvaliteta u skromnosti, neprimetnosti i posvećenosti unutrašnjim spoznajama i dubinama, u znaku Strelca će teško doći do izražaja, koji mora svetu pokazati svu velečinu i sjaj duhovnog sveta kroz blještave i monumentalne hramove, crkve i pompezne odore koje odišu bogatsvom materijalnog sveta. Jer, arhetip Veste u znaku Strelca kaže: “Verujte i imaćete mudrost i bogatsvo”, ali i onu poznatu krilaticu: “Znanje je moć”. Ipak, istinom, pravdoljubivošću i visokim idealima kojima se predstavlja, ovaj Vestal u znaku Strelca će povremeno sebi davati oduška kroz emotivne intrige, preljube i neverstva, na koja često ne može ostati imun, čak ni kada ima ovaj arhetip smernosti i devičanstva u svom znaku. Ali, ne zaboravimo, osnovni fokus njegove misije će biti na širenju znanja i Istine u koju veruje. Osnovna posvećenost – pronalaženje lične svrhe i širenje znanja i Istine (šta god to za njega značilo).

Vesta u znaku Jarca i 10. kući

Osnovni fokus delovanja predstavnika Veste u znaku Jarca i 10. kući se nalazi u domenu njegove karijere, koja se godinama gradi sa velikim strpljenjem i upornošću, a čiji je cilj uspinjanje na najviše vrhove dvoglave planine zvane “status i karijera”. Ne možemo reći da je put ove osobe ka ostvarenju ovog cilja lak, jer će mu vladar znaka Jarca postavljati puno ispita i prepreka na njegovom putu. Ipak, osnovna odlika Veste koju čini posvećenost, osiguraće nadu u uspeh koju će strpljenje, disciplina, rad i temeljnost dodatno obojiti neophodnim kvalitetima i dati realnu šansu za uspinjanje ovog planinara na najviše vrhove. Sam znak Jarca poseduje neke od kvaliteta samog arhetipa Veste, pa će određena skromnost, odricanje, strpljenje, posvećenost, ali i stidljivost i kritičnost, usloviti da ova osoba u nekim trenucima svog života dobije snažan poriv za osamom ali i celibatom. Osnovna posvećenost – društveni status i karijera.

Vesta u znaku Vodolije i 11. kući

Vesta u ovom znaku izražava dominantnu potrebu za ispoljavanjem humanitarne motivacije, ali i socijalnog i političkog angažovanja. Svoju svrhu pronalazi u borbi za slobodu kao i za prava onih kojima su ona ugrožena ili uskraćena. Ovaj široki fokus Vodolije na potrebe celine i društvenih zajednica, često može usloviti nerazumevanje potreba njihovih najbližih, koji mogu ostati uskraćeni za ljubav, pažnju i emocije osobe sa ovim arhetipskim obrascem u Vodoliji, koja ima ljubavi za svet, ali ne i za nekog određenog i posebnog u svojoj okolini. Posvećenost ove osobe leži u angažovanju po pitanju pravednosti, slobode, jednakosti i svih onih aspekata delovanja koja će doneti dobrobit svima, a posebno ugroženima i nemoćnima. Ona u svom delovanju neće biti smerna, tiha i strpljiva kao Vesta, već će gromoglasno ispoljavati svoje nezadovoljstvo u borbi za pravdom. Ni Vestalkino poštovanje autoriteta, u ovom znaku neće doći do izražaja u kome dolazi do pobune i revolucije u cilju rušenja nametnutih ograničenja, kontrole, vlasti i autoriteta. Fokus ovih osoba su njihovi ideali koji čine osnovni motiv posvećenosti i pokretački motor njihovog delovanja i akcija. Osnovna posvećenost – angažovanje za više ideale i dobrobit svih.

Vesta u znaku Riba i 12. kući

Kao i u Vestinom prirodnom znaku njene vladavine – Device, tako se i u Ribama prepoznaju suštinske odlike ovog arhetipskog obrasca kroz služenje dubokim duhovnim idealima. U ovoj kući i znaku, predstavnik Veste gaji veliku dozu posvećenosti kroz nesebično služenje i traganje za najvišim duhovnim vrednostima, kroz meditaciju, molitvu a neretko i samim asketskim i posvećeničkim životom u ašramu i manastiru. Ove osobe nose duboko potisnuta arhetipska prasećanja na osamu, izolaciju i izopštenje iz sveta, kojima duboko provejava mit o Vesti i njenim sveštenicama Vestalkama. Duboka vera je osnova njene potpune posvećenosti i predanosti služenju, i dubokim duhovnim spoznajama kojima je darovana. Baš kao i u slučaju Vestalki, svojom posvećenošću može podneti veliku žrtvu zarad svoga verovanja, pa, sobzirom da se ovde radi i o 12. kući, u ovoj osobi mogu boraviti potisnuta duboka sećanja na nivou nesvesnog, na progone i žrtvovanje zarad svojih religioznih uverenja u prošloj inkarnaciji, što će dodatno ovu osobu voditi u osamu i distanciranje od spoljnog sveta. Ipak, ova snažna fokusiranost na unutrašnji život, može predstavljati prepreku za ispoljavanje ličnosti u spoljnom svetu, u kome osoba, zbog rasplinutosti znaka Riba, može delovati dezorjentisano, bez jasnog životnog cilja i fokusa. Od svih zodijačkih znakova, znak Riba sa svojim antipodom - znakom Device, pruža najsnažniju podršku za ispoljavanje psihološkog arhetipskog obrasca Veste, u kojima čuvarka Svetog Plamena nastavlja da živi svoj božanski život.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD