Tel: 060.7673.192, 064.387.222.4, 011.267.31.92   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Uvod u tumačenje natalnog horoskopa Astrologija je specifičan jezik, čije specifično pismo - nebesku abecedu je potrebno znati čitati i tumačiti. Ona je veština sklapanje reči i rečenica koje nastaju kombinovanjem astroloških simbola. Kurs "Uvod u tumačenje natalnog horoskopa" počinje u sredu, 8. septembra od 19h na Kepler Institutu.
» prikaži celu vest
Kurs: Tehnike Tranzita u Astrologiji U ponedeljak, 6. septembra, od 19h na Kepler Institutu počinje dvomesečni kurs iz tehnika tranzita u astrologiji. Svi događaji iz života jedne osobe su sadržani u njenom natalnom horoskopu. Međutim, da bismo mogli da ih procenimo kada će se oni dogoditi, neophodno je da na određeni način “oživimo” natalne planete, da ih pomeramo u vremenu i na osnovu tih promenjenih pozicija zaključimo kada će se realizovati određeni natalni potencijal.
» prikaži celu vest
Kurs: Karmička Astrologija Prošlih Života Ono što mi treba da tražimo u karmičkoj astrologiji i u ovom reinkarnacijskom otkrivanju potovanja Duše, jesu različite potrebe nas samih koje se ispoljavaju u različitim životima, trenucima koje negde živimo. Kurs iz karmičke astrologije počinje u utorak, 7. septembra od 19h na Kepler Institutu u trajanju od 10 nedelja. Ovaj kurs je moguće pohađati i online.
» prikaži celu vest
Upis u školu je u toku! Da li biste želeli da steknete astrološko obrazovanje po svetskim standardima koje će vam omogućiti da se profesionalno bavite astrologijom? U toku je upis u prvu godinu studija astrologije na Institutu za Astrološka Istraživanja i Edukaciju “Johannes Kepler”!
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2021. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2021. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu hrabrosti i inspirativnih akcija na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Godina vodenog Zmaja

Možda naslov članka pomalo zvuči kao da je u pitanju naziv neke “Kineske astrološke godine”, ali to nije bila moja namera, čak ni iz daleka. Ipak, kako su sve stvari povezane, ako proverite znak u kome je 2013. godina po Kineskoj astrologiji – pronaćićete da je u pitanju godina Vodene Zmije, a da uskoro upravo izlazimo baš iz godine Vodenog Zmaja!!! Naime, Kineska Nova godina koja je počela 23. januara 2012 i traje do 09. februara 2013. jeste baš godina Vodenog Zmaja, a od 10. februara počinje im Nova godina u simbolici Vodene Zmije.

Pored toga što je i sama simbolika “zmije” i "zmaja" u raznim kulturama veoma srodna, pa čak i istovetna  razlog zbog koga bismo mi 2013. godinu nazvali “godinom vodenog Zmaja” je taj što će se tokom 2013. na nebu formirati prilično retka konfiguracija “Zmaja” i to od četiri spore planete: Jupitera, Saturna, Neptuna i Plutona! Od toga će tri planete (Jupiter, Saturn i Neptun) graditi veliki vodeni trigon (što ovog “Zmaja” i čini “vodenim”) dok će svojom opozicijom Pluton biti u zemljanom Jarcu, kompletirajući sliku “Zmaj konfiguracije”.

Konfiguracija Zmaja

Ova konfiguracija već i svojim oblikom podseća na zmaja koji prave deca. Ipak, kako znamo za staro pravilo koje glasi “Nomen est omen” ili “Ime je znak”, tako i za ovu konfiguraciju kažemo da čini figuru izuzetne energije, baš one koja se vezuje za prirodu zmaja.

Samu sliku konfiguracije Zmaja možemo jasno prepoznati kao sliku napetog luka i strele koja jednostavno ukazuje na to da se određena energija iz jednog centra šalje u drugi. Upravo to i jeste poenta Zmaja. Njegova velika energija dolazi odatle što on aktivira potencijale velikog trigona, pretvarajući opoziciju u energiju potrebnu za ostvarenje cilja, koji je ovde predstavljen planetom na vrhu zmaja, odnosno onom koja prima dva sekstila.

Ouroboros

Primarna priča o svakom “Zmaju” u astrologiji jeste priča o osi čvorova, budući da oni predstavljaju osu “Zmajeve Glave” i “Zmajevog Repa”. Njihova svrha jeste da se ujedine i da postanu jedan potpuno zaokruženi sistem, koji je u Alhemiji poznat kao Ouroboros – zmija koja guta svoj rep i koja je tako spojila suprotnosti u sebi, obezbeđujući jedinstvo uzroka i posledice, energije i materije, Neba i Zemlje… Upravo je cilj evolucije izražen u spajanju dve suprotne tačke koje u astrologiji predstavljaju Zmajeva Glava (Severni čvor) i Zmajev Rep (Južni čvor). Konfiguracija Zmaja ima za svrhu da obezbedi ovu “fuziju”, odnosno spajanje onoga što nam je ostalo kao iskustvo iz prethodnog života sa svrhom sadašnjeg života.

Ova konfiguracija svakako nije bezazlena ili jednostavna, već je vrlo dramatična i snažna, baš kao što i svaka strela koja odapeta predstavlja veliku energiju usmerenu u jednu tačku – tačku koja u ovoj konfiguraciji čini cilj ili smisao. Stoga je ova Zmaj u planetarnoj prirodi Plutona, ne samo po imenu (Zmaj – Pluton), već i po tome što predstavlja veliku i “inteligentnu energiju” usmerenu ka ostvarenju svrhe i materijalizaciji.

Svakako, Zmaj konfiguracija može dati ili vrlo probuđenu individuu ili, ako to nije slučaj – ona može povrediti natusa na onaj način na koji je sve što je povezano sa “strelom” sklono povredama.

Tri faze 2013. godine

Kako 2012. godinu završavamo sa slikom konfiguracije Yoda na nebu (koji formiraju Saturn, Pluton i Jupiter), koji je oko 21.12. bio i “bumerang” zbog Venere i Merkura koji su formirali opoziciju sa fokusnom tačkom – i tokom prve trećine naredne godine imaćemo dominantnu sliku Yoda na nebu, što će uzrokovati da ovaj deo godine bude povezan sa neizvesnostima i izazovima uglavnom na planu finansija (Jupiter).

Nakon toga će se ova nebeska slika polako pretvoriti u već pomenutog zmaja, koji će nastati ulaskom Jupitera u Raka, 26.06.2013. Naime, prelazak Jupitera iz znaka svog izgona (Blizanci) u znak sopstvene egzaltacije (Rak) već jeste bitna promena atmosfere koja ojačava Jupitera, kao i sve pozitivne tendencije koje on sobom nosi. Ako tome dodamo da će Jupiter istovremeno izaći iz “bolnog” Yoda (koji će na Nebu biti prisutan sve do kraja aprila) i krajem juna ući u svoj daleko laganiji veliki vodeni trigon, a zatim i zmaj konfiguraciju – onda postaje jasno da dolaskom leta dolazi i lepši i laganiji deo godine.

Stoga će prvi deo 2013. godine na opštem planu biti karakterisan neizvesnošću i očekivanju da se nešto konstruktivno dogodi, uz stalnu brigu oko moguće eskalacije finansijske krize (Jupiter na vrhu Yod-a). Od 25. aprila do 25. maja proći ćemo kroz tri eklipse (dva pomračenja Meseca i jedno pomračenje Sunca), što će nagovestiti vreme otvorenosti za životne promene, ali i socijalne nemire. Budući da će se čak dva pomračenja odigrati u znacima koji su vezani za finansije (Škorpion i Bik), ovaj period će označiti preokrete i pad vrednosti novca, a odatle i sve ostale posledice koje ovim mogu biti prouzrokovane…

Ipak, ključna promena u godini dolazi sa ulaskom Jupitera u Raka, 26. juna, čime će se istovremeno formirati veliki trigon, ali i probuditi već pomenuti vodeni Zmaj. Kulminacija ovog aspekta nastaje od 17. do 19. jula kada će za manje od 48 sati na Nebu biti formirani egzaktni trigoni mundanih planeta – Jupitera i Saturna (17.07), a odmah zatim i Jupitera i Neptuna (18.07), kao i Saturna i Neptuna (19.07).

Kako je Pluton ovde vrh same Zmaj konfiguracije, predstavljajući “glavu Zmaja” a i njegov dispozitor (Saturn) se takođe nalazi na Glavi Zmaja (Severni čvor), jasno je da je baš Pluton u Jarcu ključna tema ove konfiguracije, a prevedeno na svakodnevni jezik – to je dug koji postoji u svačijem životu, bio on problem svetske ekonomije i dužnička kriza ili karmički dug koji pojedinac nosi. Tek, ovo je vreme kada se javlja nužnost ali i energija i smisao, pa se i rešenja sa ovom konfiguracijom sama nameću.

Na globalnom nivou vidimo odobravanje novih zaduženja ili otpisivanje dela duga određenim zemljama, a pre svega Grčkoj, koja je najdirektnije simbolizovana Plutonom u Jarcu. Ovo je, takođe, i vreme u kome će odnosi na bliskom Istoku tražiti da budu rešeni, pa čak će se i napetost između Irana (Pluton u Jarcu) i Izraela (Jupiter u Raku) dati u određena kompromisna rešenja. Treba imati u vidu da ovo nije vreme rešenja finansijske krize, ali jeste vreme u kome se trenutna finansijska kriza (Pluton opozicija Jupiter) prevazilazi novim zaduživanjem (dispozitor Saturn na Severnom čvoru u velikom trigonu). Jupiter (novac, banke) ovde daje nadu i određeno rešenje Plutonu (dug), iznalazeći viziju za dugoročno rešenje.

Da je leto 2013. vreme velikih zbivanja na planu finansija i svetske politike, uglavnom u pozitivnom smislu, pokazuje nam i veza perioda ovog trigona sa horoskopom Sjedinjenih Država.

Ovo je zaista izuzetno retka povezanost svih planeta koje se nalaze u Raku u horoskopu Amerike, sa svim planetama u Raku koje će se naći na nebu u trenutku formiranja Velikog Vodenog Trigona. Naime, zanimljivo je što će Merkur u tih par dana završavati svoj retrogradni hod, bivajući stacionaran na Sirijusu (velike odluke), odnosno na Suncu Amerike (predsednik). Istovremeno i samo tranzitno Sunce će biti na Merkuru iz horoskopa Sjedinjenih Država, pojačavajući važnost određene odluke. Nadalje, Jupiter (signifikator za novac, ali i vladar 2. kuće SAD) će praktično biti na svom natalnom mestu u Američkom horoskopu, dok će se i Mars naći tačno na stepenu Američke Venere. Sve ovo snažno upućuje na vreme u kome će se doneti važne odluke na nivou celog sveta, ali koje će imati prilično pozitivnu konotaciju u datim okolnostima.

Ova konfiguracija, koja će svoj vrhunac doživeti tokom jula i avgusta, malo će oslabiti na jesen, kada ponovo ulazimo u sezonu eklipsi, gde ćemo 19. 10. i 03.11. imati još dva pomračenja. U onoj meri u kojoj efekti načinjeni tokom leta budu bili konstruktivni, toliko će manja opasnost dolaziti sa ovim pomračenjima. Ovde posebno treba naglasiti ovo poslednje pomračenje Sunca u godini od 03.11. jer će se desiti neposredno nakon četvrtog kvadrata Urana i Plutona (01.11.). Naime, i jedna i druga sezona eklipsi u predstojećoj godini (april-maj i oktobar-novembar) nose sobom krizu jer se zajedno sa njima odigravaju i egzaktni kvadrati Urana i Plutona. Tako ćemo 20.05. imati treći po redu kvadrat ove dve spore planete, a 01.11. će se odigrati njihov četvrti kvadrat. Snagu ovih kvadrata, udruženih sa eklipsama, može neutralisati samo energija Zmaja koja će nastati kao kontrateža ovim silama.

Energija lične misije

Svaka osoba je rođena sa misijom ili bar sa darom koji je jedinstven za nju na čitavoj planeti. No, potrebno je, pre svega, biti srećan da bi se dar dobio ili misija aktivirala. Sreća je sadržana u lakoći emocija i energiji kojoj dozvoljavamo da ide kroz nas i druge ljude, vraćajući nam se isto tako lako. Energija naglašene vode nosi i rizik prejakog reagovanja i snažne ljubomore, pa ako se ovi izazovi budu prevazišli, osobi će ostati njena prirodna lakoća, koja je čini jednostavno srećnom. Tada se stiče dar.

Godina 2013. na ličnom nivou jeste godina buđenja ovog dara, koji se vremenom može pretvoriti i u ličnu misiju. Energija koju ima čovek sa misijom je jednaka energiji Zmaja – baš onog vodenog koji se u godini pred nama upravo budi. Voda sobom nosi energiju, pa veliki vodeni trigon upravo nosi talenat ili dar koji se treba materijalizovani u simbolici planete koja je u Zemljanom znaku. Kako je to ovde Pluton, materijalizacija će značiti i ličnu promenu. No, ta promena koju sebi dozvolimo će biti onolika kolika je razlika između života koji upravo živimo i onoga koji predstavlja našu pravu, srećnu i kosmičku varijantu u kojoj naš život ima svoju punu svrhu.

Stoga je godina 2013. posebno srećna, jer nudi neobično snažan spiritualni kanal između Jupitera, Neptuna i Saturna i to preko vodenih znakova, inkarnirajući veliko duhovno Biće kroz svakoga ko je otvoren za njega.

Kako bismo ovu priču završili onako kao što smo je i započeli, načinivši tako svojevrsni Ouroboros, pogledajmo šta nam Kineska Astrologija poručuje za godinu Vodene Zmije:

“Priroda ove duboko osećajne i ženske godine Zmije je postepeno sticanje snage. Tokom godine Vodene Zmije naša pažnja se okreće ka unutrašnjem rastu, spiritualnosti i otkrivanju razloga koji se nalaze iza stvari.”

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD