Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vitalnost, zdravlje i sinteza natalnog horoskopa Zdravlje i bolest žive u jednom horoskopu kao suprotni principi, kao stvar uzroka i posledice koji se mešaju. Bolesti nastaju kao rezultat nekadašnjih akcija, zato što Mars (naše akcije) vremenom postaje Saturn (karma, posledica naših akcija). Ovaj dvomesečni kurs počinje 11.05. i održavaće se svake srede od 19h u online varijanti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

12.-18. IX 2011.

Svakog berzanskog dana tokom prošle nedelje na Dow Jones Industrial Average, cifre su bile trocifrene, bilo da berza raste ili pada. Zbog Praznika rada u Americi, prošlog ponedeljka, bila je to skraćena berzanska nedelja. U skladu sa najvažnijom temom ove sezone, predsednik Barak Obama započeo je svoju kampanju za otvaranje novih radnih mesta u Americi. Neposredno posle njegovog govora u Detroitu na Praznik rada, gde je izneo svoje ideje, DJIA je započela berzansku nedelju sa preko 100 poena u padu. Ali onda, kada je u svet procurila vest da planira veliki stimulativni paket mera za otvaranje novih radnih mesta, u kombinaciji sa napretkom bankarskih problema u evro zoni, DJIA se u sredu oporavila 275 poena. DJIA se u četvrtak takođe oporavljala, u iščekivanju predsednikovog velikog govora te večeri o “otvaranju novih radnih mesta”, ali na kraju dana je pala 119 poena. A onda je održan “govor”, koji je sve zatekao i iznenadio jer je Obama objavio svoje ohrabrujuće planove za stimulativni paket od 447 milijardi dolara, što je daleko iznad konsenzusa od 300 milijardi dolara. Berza je u petak reagovala rasprodavanjem za više od 300 poena da bi se zatvorila vrlo blizu svoje najniže vrednosti, na koju je pala 9. avgusta, kada je američka kreditna agencija S&P (Standard & Poor’s) smanjila kreditni rejting SAD. Možda postoji veza između drugog podsticajnog paketa i ovog poteza S&P od prošlog meseca. Na kraju krajeva, geokosmičke konstelacije početkom avgusta su vrlo slične nekim geokosmičkim konstelacijama koje nas očekuju od kraja ove nedelje do kraja septembra (vidi “Kratkoročna geokosmička kretanja”).

Cene akcija na berzama nisu bile jedine koje su bile “zapanjene” predsednikovim planom. Nakon početnog oporavka, zlato, srebro i sirova nafta su se takođe rasprodavali u četvrtak, posle održanog govora. S druge strane, američke državne obveznice (tzv. “sigurno utočište”) su se nakon govora, oporavile na najvišu vrednost svih vremena, slično kao zlato početkom prošle nedelje. Desetogodišnje obveznice sada donose manje od 2% profita. Ako ste dugoročni investitor, vrlo je teško da zarade novac na ovaj način, ali i ako štedite, gotovo je nemoguće da zaradite novac od kamate na svoj kapital. Ako ste špekulant, ovo je izuzetna berzanska klima u kojoj možete da zaradite novac. Nažalost, većina ljudi nisu špekulanti, već investitori i štediše, pa se zbog toga ponovo širi svetom osećaj panike, zbog nestabilnih berzi, što je možda u vezi sa nedoumicom kako političkih, tako i bankarskih lidera, šta da preduzmu. To je sve sastavni deo nastavka sage o Kardinalnom klimaksu 2008. - 2015, koji se sastoji od istih dugotrajnih geokosmičkih konstelacija koje su se poslednji put odvijale 1928. - 1934.

Kratkoročna geokosmička kretanja

Sledeći vremenski period sa mnogo geokosmičkih konstelacija će početi 16. septembra i trajaće do 7. oktobra. Tokom ove tri nedelje biće 9 važnih geokosmičkih konstelacija između kojih će biti ne više od 5 kalendarskih dana razmaka. Tri konstelacije su Prvog nivoa, odvijaće se na početku ovog vremenskog perioda i imaće najjači uticaj na velike preokrete na berzama.

            U ponedeljak, 12. septembra je Pun Mesec, koji je važan zbog toga što se dešava u promenljivim znacima Device i Riba. Promenljivi znaci su najuzbudljiviji i najnervozniji kada je u pitanju berza, i često utiču na nagle oscilacije cena. Možda se sećate da je na Pun Mesec u Devici 2008, američki finansijski sekretar Henk Polsen održao značajan govor u kojem je istakao da je američki finansijski i bankarski sistem jak i stabilan. Na američkoj berzi, akcije su odjednom počele da se rasprodaju kada je obvjavljena vest da neće položiti kauciju za investicionu banku Lehman braders (Lehman Brothers), što je odmah izazvalo finansijsku paniku koja je trajala od 2008. - 2009. Razlika je u tome što je tada Saturn bio u opoziciji sa Uranom blizu stepena gde je bio Pun Mesec. Sada Pun Mesec ne pravi takve aspekte, ali će uskoro Venera i Sunce napraviti aspekt sa kvadratom Urana i Plutona. Zbog toga moramo da budemo na oprezu kada sledeći put bankarski ili politički lideri budu držali govor i još jednom naglašavali da su američki (ili evropski ili svetski) bankarski sistem i ekonomija, jaki i stabilni, što će se možda poklopiti sa još jednim finansijskim kolapsom.

U sredu 14. septembra, Venera menja znak i ulazi u Vagu, gde će ostati do 9. oktobra. Obično je ovo povoljan tranzit za cene akcija na berzama, ali nije tako povoljan za plemenite metale. U petak 16. septembra, Pluton kreće direktno. Ovo ponovo stavlja akcenat, upravo na svetski dug, koji ima tendenciju da smanji cene akcija, a obzirom da je Venera u Vagi, to je prouzrokovano raznim drugim geokosmičkim uticajima. Možda se pozitivan uticaj Venere u Vagi ispolji tek posle ove nedelje, ili čak i posle 29. septembra. Zašto? Zbog toga što Venera od 17. - 18. septembra pravi T-kvadrat sa kvadratom Urana i Plutona, a posle toga i Sunce od 25. – 28. septembra. Ovo bi moglo biti slično onome što smo videli od 8. – 10. avgusta, kada su berze širom sveta naglo pale, nekoliko dana pošto je agencija S&P smanjila kreditni rejting SAD. U to vreme Mars je pravio T-kvadrat sa ovim kvadratom Urana i Plutona. Zatim će, 29. septembra, Venera biti u konjunkciji sa Saturnom. Zbog toga, u ovom periodu može doći do borbe da se ispolji pozitivan uticaj Venere u Vagi na rast cena deonica, imajući u vidu da su, u naredne tri nedelje, svi drugi aspekti prilično slabi. Ali čak i ako, u nekim danima, berza bude imala veoma oštar pad, dolazi dno primarngo ciklusa, a još uvek se očekuje i značajan oporavak obzirom da će se Jupiter uskoro nalaziti na 0 - 7° Bika, od 7. oktobra 2011. do 7. marta 2012. Ima nade, ali prvo moramo da osetimo težak pad. U stvari, to smo već osetili.

U sledeće tri nedelje očekujte još jedno divljanje cena akcija širom sveta.

Razmišljanja o dugoročnim kretanjima planeta

"Sve što se učini da se na nezaposlenost odgovori velikom stimulacijom potrošnje, pogoršaće deficit. I bilo šta što se učini da se na deficit odgovori kratkoročno, pogoršaće nezaposlenost."

- Indra Novi, predsednik i generalni direktor kompanije PepsiCo, www.cnbc.com, “Generalni direktor Obami: Sklonite se s puta da bi došlo do rasta zaposlenosti, 8. septembra 2011.

Opet smo na početku. Pre dve godine, ubrzo nakon stupanja na dužnost, predsednik Obama je najavio ambiciozan, već spreman, stimulativni program mera u iznosu od 800 milijardi dolara, za početni skok privrede, u jeku najveće ekonomske recesije još od Velike depresije. U to vreme, u ovom berzanskom izveštaju smo ukazivali da je ovo veliki kockarski potez, koji bi mogao da prepolovi američki dug. Ukoliko bi ovo uspelo, Obama bi bio heroj i spasilac. Ali, ukoliko ne uspe, SAD će uploviti u opasne vode i situacija sa dugom će oštro eskalirati, a Obamu će okriviti kao nemarnog čuvara američkih finansija.

Da li će stimulativni program mera od dodatnih 447 milijardi dolara ovog puta uspeti? Ne znamo. To će sada biti 1,2 triliona američkih dolara kojima će se kladiti na Kejnezovu ekonomsku teoriju (Keynesian economic theory). To je još jedan kockarski potez sa nepoznatim ishodom, osim ako, u najmanju ruku, dug ne eskalira za vrlo kratko vreme. Ipak, kao i ranije, postoji šansa da će uspeti. Mnogo toga u njegovom predlogu - obećava, dok poslednji put to nije bio slučaj. U najmanju ruku, u njegovim rečima se sada, izgleda, prepoznaje vrednost malih preduzeća kao pokretačke snage za stvaranje novih radnih mesta i porasta zaposlenosti, kao i značaj potrošnje da bi došlo do ekonomskog oporavka. Svest o ovome nije postojala sve do govora održanog u četvrtak uveče. Nismo sigurni, međutim, da će predloženim rešenjima ovi problemi biti sanirani u potpunosti, kao što je to bilo moguće.

"To će dovesti do jačeg udara na ekonomiju koja je u zastoju i dati kompanijama sigurnost da će, ukoliko investiraju i zaposle radnike, imati više kupaca za svoje proizvode i usluge. Ovaj plan treba odmah sprovesti u delo, rekao je Obama. Ne doslovno i ne u potpunosti. Istina, 240 milijardi dolara poreskih olakšica za radnike i smanjenje poreza na plate, poslodavcima će pomoći. Ali, kao što smo predložili u našem berzanskom izveštaju od pre dve nedelje, ako oni (vlada i Fed) zaista žele da ljudi ponovo troše i da povećaju prihod od poreza, možda je bolji način da banke (tj. Fed) takođe počnu sa povećanjem kamatnih stopa i da ih postepeno vrate na 3 - 4%, kako bi štediše – koji čine najveći deo populacije potrošača - mogli početi da dobijaju prihod od kamate na ušteđevinu. Taj oporezivi prihod je 98%, što je ispod nivoa koji su štediše dobijale pre 2008. Vratite novac ponovo u ruke srednje klase, i onda će “potrošači” kupovati, što će zauzvrat stvoriti potražnju za proizvodima i uslugama, što će zatim navesti firme da zapošljavaju više radnika da bi zadovoljile povećanu potražnju. Kao što je Džon Faraci (Jon Faraci), izvršni direktor američke firme Internešenal pejper (International Paper), rekao za CNBC (američka TV stanica koja emituje izveštaje sa berze), Za otvaranje novih radnih mesta potrebna je potražnja. Naša ekonomija je 70% potrošačka, i ako hoćemo veću potražnju koja će dovesti do otvaranja novih radnih mesta, potrebni su nam potrošači koji će trošiti svoj novac." Ali, većina amerikanaca su štediše i neće da troše osnovni dohodak ako ne mogu da ga zamene prihodom od kamate na štednju. Oni to jednostavno ne mogu da priušte.

SAD se nalaze na kritičnoj prekretnici u pogledu svoje ekonomske budućnosti. Ovo je onaj deo 8-godišnjeg Kardinalnog klimaksa (2008. – 2015.), o kome smo govorili kako u ovim berzanskim izveštajima, tako i u svakoj godišnjoj knjizi Prognoze, koju g. Merimen piše još od 1994. Najznačajnija geokosmička konstelacija ovog klimaksa odvijaće se od 2012. - 2015.: Uran u kvadratu sa Plutonom. Možda će to biti, kada na to dođe red, trenutak kada SAD izgube kontrolu nad svojim finansijskim statusom u svetu. U poslednja dva meseca, Uran i Pluton su bili u orbisu od jednog stepena, tako da smo videli prirodu onoga što nas očekuje. Da bismo uspeli da izbegnemo “krivinu”, hitno je potreban hrabar novi plan, i Obama nam šalje poruku. Ali, da li nam je dao pravi put do rešenja? Kao što smo rekli 2009, kada je bio najavljen prvi stimulativni paket mera, ove nedelje opet kažemo da je to kockarski potez i veliki rizik. A ovaj rizik se uklapa u simboliku tranzitnog Plutona (dug) u opoziciji sa Jupiterom (kocka) SAD, što je takođe u finansijskoj Astrologiji, jedan od klasičnih aspekata stečaja. Ali, kao finansijski astrolozi sa ovim aspektom, takođe razumemo da niko neće doći pod stečaj ako, jednostavno, kontroliše svoju potrošnju. To znači da, ako ne troši više nego što zaradi, ili koliko može da priušti, nema potrebe da dođe pod stečaj. Pod uticajem ovog aspekta, javlja se iskušenje da se preuzme nerazuman rizik (kocka) ili da se troši više nego što se zarađuje, i ako podlegnete ovom iskušenju, to će vas dovesti do bankrota.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD