Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vitalnost, zdravlje i sinteza natalnog horoskopa Zdravlje i bolest žive u jednom horoskopu kao suprotni principi, kao stvar uzroka i posledice koji se mešaju. Bolesti nastaju kao rezultat nekadašnjih akcija, zato što Mars (naše akcije) vremenom postaje Saturn (karma, posledica naših akcija). Ovaj dvomesečni kurs počinje 11.05. i održavaće se svake srede od 19h u online varijanti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

03.-10. XII 2012

Kao što smo i očekivali, prošla i pretprošla sedmica su bile nestabilne, pod uticajem dve geokosmičke konstelacije. U jednoj su bili veoma aktivni Mars, Jupiter i Uran u različitim aspektima od 22. novembra – 2. decembra, što donosi veliku nestabilnost. Na primer, u petak, 23. novembra, Mars je bio u kvadratu sa Uranom. Ovo je bilo dan posle praznika Dana zahvalnosti u SAD, kada su berze generalno mirne, ali bikovske. Međutim, ove godine su bile bikovske, ali ne tako mirne. Već tog dana Dow Jones Industrial Average je skočila 172 poena. Zlato je skočilo 33 dolara, a srebro 76 centi, što su veliki pomaci u skladu sa ovom vrstom aspekta.

Prošle nedelje, u ponedeljak 26. novembra, Sunce je pravilo trigon sa Uranom, Venera je bila u konjunkciji sa Saturnom i Merkurom koji je krenuo direktno, nakon čega je u utorak 27. novembra Mars bio u konjunkciji sa Plutonom. Jedan dan kasnije bilo je pomračenje Meseca u Strelcu - Blizancima. Normalno je što smo te nedelje očekivali vatromet na berzama. Ali do kraja nedelje, DJIA je skočila samo 15 poena u odnosu na prethodnu nedelju. Osim na pomračenje u sredu, 28. novembra, zaista nije bila mnogo nestabilna. To nas dovodi do uticaja druge geokosmičke konstelacije, a to je Merkur koji je prošle nedelje bio stacionarno direktan. Ovo je vreme kada su berze relativno mirne. Tako, u retrospektivi, vidimo da principi obe ove geokosmičke konstelacije koje se koriste u finansijskoj astrologiji imaju uticaja: bila je isključena nestalnost Marsa, Jupitera i Urana, i taj nedostatak nestabilnosti povezan je sa stacionarnim Merkurom.

Iako berza nije zabeležila velike promene u odnosu na prethodnu nedelju, ipak je iz perspektive finansijske astrologije, manje-više to bila važna nedelja. U ovom vremenskom periodu od 22. novembra – 2. decembra, kada su se odigravale moćne geokosmičke konstelacije, cene akcija su porasle na nove maksimume ciklusa. DJIA je od četvrtka, 29. novembra, skočila na 13.062, što je dosta u odnosu na dno primarnog ciklusa od 12,471, samo dve nedelje ranije, 16. novembra.

Neki svetski berzanski indeksi pratili su sličan obrazac, ali mnogi i nisu. Na primer, u Evropi, ciriški SMI porastao je na najviši nivo u poslednje 2,5 godine. Svi ostali indeksi koje pratimo, takođe su se oporavili, ali još nisu prevazišli svoje maksimume iz septembra. Međutim, nemački DAX, holandski AEX i londonski FTSE se približavaju. Moskvska MICEX berza bila je relativno slaba, i još uvek je na 8% od svog godišnjeg maksimuma koji je dostigla 14. septembra.

Na dalekom istoku i u Pojasu Pacifika, bilo je zabeleženo više znakova međutržišnog odstupanja medveda. Na primer, japanski Nikkei je u petak, 30. novembra, porasla na najviši nivo u proteklih sedam meseci. Ali, istog dana, kineski Shanghai indeks pao je na najniži nivo za više od tri godine. Hongkongški Hang Seng se lepo oporavio, i pred zatvaranje berze bio veoma blizu svom godišnjem maksimumu. U Australiji, oporavak je bio dobar, ali daleko ispod godišnjeg maksimuma dostignutog 18. oktobra.

Sada dolazimo do američkog kontinenta. U južnoj Americi, prošle nedelje, pred zatvaranje berze, brazilski Bovespa i argentinski Merval indeksi su se slabo oporavili, znatno ispod svojih godišnjih maksimuma. I mada su se prošle nedelje DJIA i NASDAQ Composite oporavili na nove maksimume sadašnjeg primarnog ciklusa, oni su i dalje znatno ispod svojih godišnjih maksimuma dostignutih u poslednjem ciklusu: DJIA - 5. oktobra, a NASDAQ Composite - 21. septembra. U stvari, ovi indeksi su se prošle nedelje oporavili samo blago iznad 50% korekcije prethodnog pada.

Zlato i srebro su takođe imali međutržišno odstupanje medveda u prošlonedeljnim berzanskim aktivnostima. Srebro je dostiglo novi maksimum ovog primarnog ciklusa u četvrtak, 29. novembra, dok zlato nije premašilo svoj maksimum od prethodne nedelje. Sve u svemu, prošle nedelje na berzama nije bilo velikog kretanja, ali značajni oporavci su se dogodili u ovom moćnom geokosmičkom vremenskom periodu u kojem su se događali mogući slučajevi međutržišnog odstupanja medveda. Nedelja koja dolazi trebalo bi da bude zanimljiva. Hoće li se ove berze sada preokrenuti ili će krenuti u suprotnom smeru. To verovatno zavisi od toga šta se dešava u Vašingtonu, i da li su ozbiljni i iskreni njihovi napori da zaista ugroze i spreče sunovrat sa "fiskalne litice". Reći da ste spremni na kompromis nije isto što i stvarno raditi kao da ste spremni na kompromis. Reči su važne samo kada imaju potporu u ozbiljnim namerama i komplementarnim aktivnostima, što ćemo verovatno saznati u naredne dve nedelje.

Najbolji berzanski potezi protekle sedmice

U MMA nedeljnom servisu o S&P smo savetovali: "Brzi brokeri mogu da gledaju da ponovo prodaju kratkoročno za 1415 - 1420, sa gubitkom pred zatvaranje iznad 1432". Maksimum je bio 1419.50. Ostaje da se vidi da li će ovo biti dobra trgovina ili ne, ali za sada, uboli smo nedeljni maksimum.

U MMA dnevnom servisu za GLD (ETF zlata), za četvrtak, 29. novembar, savetovali smo: "Ako dobijete šansu, možete prodati kratkoročno u visini dnevnog otpora sa gubitkom pred zatvaranje iznad 170". Dnevni otpor bio je 167.13 - 167.28. Maksimum je bio 167,50, a u petak je berza zatvorena na 166,05. To je bilo pošto smo uzeli odličan profit na početku nedelje od dugoročnog zlata i GLD (kao i srebra i njenog ETF, SLV).

Kratkoročna geokosmička kretanja i neka razmišljanja o dugoročnim kretanjima planeta

Trenutna kritična zona preokreta još nije završena. U nedelju, 2. decembra, odvija se veoma važna geokosmička konstelacija - opozicija Sunca i Jupitera. Od svih trgovinskih konstelacija koje se koriste u finansijskoj astrologiji za tajming preokreta na berzi, ovo je jedna od najznačajnijih. U okviru orbisa od 10 berzanskih dana, ova konstelacija ima impresivnih 50% uticaja na 50-nedeljne preokrete većih dugoročnih ciklusa! Ona ima 75% istorijski uticaj na osnovne cikluse u okviru 10 berzanskih dana. To je ogroman uticaj (ali onda, takav uticaj ima i Jupiter), pa šta nam onda on govori o berzanskim indeksima, kao i o sposobnosti vlade da izbegne "fiskalnu liticu"?

Pre svega, da razmotrimo našu pristrasnost, a to je da Bela kuća i Kongres neće postići dogovor do Božića, uprkos tome što je predsednik Obama izrazio "želju" da se to desi. Za nas je neverovatno da su investitori uzeli ovu izjavu kao razlog za optimizam baš na pomračenje Meseca u sredu, 28. novembra. DJIA je pala preko 100 poena u prvom satu trgovanja pre nego što je "želja" izrečena. Zatim se oporavila do zatvaranja 100 poena. Svi žele da se dogovor postigne do Božića i da se izbegne "fiskalna litica", što znači do petka, 21. decembra, tako da zakonodavci mogu uzeti duži godišnji odmor ove godine. Drugim rečima, niko ne želi da razmišlja o tome nakon 21. decembra. Ako do tada to ne odrade, onda verovatno neće ni do 1. januara, što znači uvođenje novih poreza i smanjenje potrošnje, što će, kako su mnogi ekonomisti i predvideli, gurnuti SAD u iznenadnu i oštru recesiju. Ako SAD padne niz liticu, pašće i ostatak sveta, jer su amerikanci najveći svetski potrošači.

Ali da se vratimo na opoziciju Sunca i Jupitera. Svaki dan kako se bliži 21. decembar povećava se anksioznost. Svaki dan kako se bliži 21. decembar smo bliži žurbi investitora da prodaju akcije. Kako se približavamo 13. decembru, verovatno će nastati velika panika da se prodaju akcije, i rasprodaju, jer je to datum kada Uran kreće direktno. A kada je Uran naglašen, na berzi nema ni dna, ni vrha. Uran nema poštovanja za potporu ili otpor. On voli da probija, pogotovo što je već u svom moćnom aspektu rastućeg kvadrata sa Plutonom. Dakle, nemogućnost da naredne sedmice berze dostignu novi maksimum, značila bi da su Sunce - Jupiter uticali na dostizanje vrha prošle nedelje, a pritisak za prodaju će biti ozbiljan. Čak i ako se desi da se dostigne novi maksimum početkom ove nedelje, pritisak za prodaju može početi svakog trenutka, ako izostane sporazum iz Vašingtona.

Sada, u slučaju da je naša pristrasnost pogrešna, i da se postigne sporazum, cene akcija bi mogle dostići vrh oko 13. decembra +/- par dana. Uran će biti divlje bikovski. To je realnost i trgovci i investitori će shvatiti da u suštini nisu uvedene osnovne poreske reforme koje su potrebne da bi se zaista stimulisala ekonomija stvaranjem novih radnih mesta, čime se stvaraju razlozi za veće plate. To - i samo to - će stvoriti prihode koji su potrebni Beloj kući da bi dugoročno rešila dužničku krizu.

Tako je moguće da je "litica" već izbegnuta, ali "konzerva" se i dalje šutira niz put a da nije urađeno ono što je zaista neophodno da se situacija promeni. Saturn je u Škorpiji do 2015, dok su Uran i Pluton u rastućem kvadratu. Drugim rečima, "dan svođenja računa" (Saturn u Škorpiji) još uvek je pred nama, a sa njim, možda i jedan krah pre nego što se fondacija finansijskog sistema ozbiljno obnovi kako bi bila dugoročno održiva. A uzrok tog kraha možda nije čak ni u rukama SAD. Čini nam se da je sledeće godine više u rukama Evrope, o čemu je g. Merimen veoma detaljno pisao u knjizi Prognoze za 2013, koja uskoro izlazi iz štampe.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD