Tel: (+381) 11.4113.164, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Astrološki kalendar za 2024. godinu Astrološki kalendar je praktični vodič za celu 2024. godinu, koji vam služi da brzo i lako dobijete najvažnije astro informacije svakog dana.

Pomaže da se odredi kvalitet i osobina svakog dana tokom 2024. godine (mundana astrologija), planira aktivnosti (elekciona astrologija) i dobije odgovor na postavljena pitanja (horarna astrologija).
» prikaži celu vest
Knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Linija Merkura u prostoru

U ovom tekstu bavićemo se ulogom Merkura u astrologiji lokalnog prostora. Merkur je planeta koj predstavlja čoveka, a kao prirodni vladar III kuće opisuje njegove namere i način na koji razmišlja. Kroz njegovu poziciju u odnosu na prostor (dom) videćemo koliko je sama osoba u stanju (ili koliko je pordržana) da realizuje svoje ideje, namere, da uspostavi komunikaciju sa ostalim ukućanima, kao i svim ljudima uopšte. Sa druge strane, Merkur dolazi i kao vladar Device, znaka koji će opisati koliko je osoba sposobna da održava svoj dom čistim i urednim, što delimično može da se odrazi na više nivoa u životu, od poslovnog do zdrastvenog plana (znak Device kojim Merkur vlada i u kome i egzaltira je srodan i VI kući).

Uloga Merkura

Kroz seriju III (Merkur, vladar III kuće i planete u njoj i znak Blizanaca) dobijamo sliku na koji način osoba razmišlja, da li je osoba vedra, da li ima dozu lakoće u komunikaciji, učenju, razgovoru ili je ovo ozbiljana osoba koja teži dubokim, ozbiljnim razmišljanjima, da li ima praktičan ili filozofski pristup temama i slično. Merkur ukazuje i koliko smo spretni na svaki način, vešti sa rukama i svestrani. Najveći broj ljudi sebe definiše kroz seriju III, što je donekle i normalno ako uzmemo u obzir da je znak Blizanaca prvi ljudski znak u zodijaku. U III kući osoba gradi sebe tako što ceo život uči i skuplja određene informacije, kroz koje izgrađuje svoj karakter. Kroz  nju vidimo deo sudbine koji osoba sama stvara svojim odlukama. Ipak, kako smo na početku rekli, Merkur vlada i drugim ljudskim znakom Device, koji nam daje mogućnost da Merkur, koji je prikupio određeno teoretsko znanje, nauči da ga spusti na konkretni nivo tj. praktično živi. Ovaj znak nosi poruku kako u svojoj svakodnevnici živeti principe koji su u drugim znacima dati kroz npr. teoretska saznanja (Blizanci), emocije i osećanja (Rak), sposobnost da kreiramo i budemo srećni u životu (Lav) tj. kako na materijalnom nivou živeti nivoe koje nose ostali znakovi. Svaki od navedenih segmenata znaka Blizanaca i Device možemo podržati na nivou stana, jer zadovoljavnjem na adekvatan način (opisan u našem natalu) energije Mekura, mi podržavamo sve u njegovoj simbolici.

Na nivou doma, Merkur predstavlja dinamičan deo stana koji teži da je uvek u pokretu. Predstavlja sve prostorije koje su polazne, posebno predsoblje, ali i delove stana u kojima se nalazi radni sto (mesto gde učimo) ili biblioteka, kao i na jednom drugom nivou ostave koje simboliše i znak Device. Takođe, Merkur koji dolazi iz znak Device će biti važan kao planeta na koju treba obratiti posebnu pažnju u uređenju prostora, za sve one koji žive u iznajmljenim sobama koje su pod signifikacijom Device.

Različite manifestacije aspekata i lečenje prostora

Merkur je planeta koja nije ni benefična ni malefična po prirodi, već njegov uticaj u velikoj meri zavisi od pozicije u znaku, kući i aspekata koja prima. Ukoliko osoba u natalnom horoskopu ima Mekura harmonično aspektovanog sa Saturnom (trigon, sekstil ili ukoliko je Merkur povoljno postavljen u znaku Jarca), imamo sliku ozbiljne, predane osobe, logičkog uma i naučnog pristupa u životu. Na drugom nivou ovo je osoba koja će svaki razgovor potkrepiti dokazima ili naučnim tezama, ako osoba nešto obeća, uvek će to ispuniti jer nosi snažan osećaj odgovornosti.

Na nivou doma ovaj aspekt će se odraziti tako što će osoba u domu voditi računa da svaka stvar ima svoje mesto, upotrebnu vrednost, da bude apsolutono uredno i čisto, ormani će uvek biti složeni, puni raznih pregrada, polica i fioka koje će tematski razvrstati predmete. U stan neće uneti ništa van plana. Ovo je osoba koja će imati urednu kućnu biblioteku, u kojoj će dominirati ozbiljne stare, naučne ili istorijske knjige, knjige koje se bave npr. temam vazanim za matematiku ili gramatička pravila u nekom jeziku, a svaka knjiga će biti apsolutno poređana u liniji i očuvana, što je i podržavajuće za ove osobe. Radni sto bi mogao biti starinski, od drveta, dok će svaki papir na njemu biti uredno složen, kao i pribor za pisanje.

Sa druge strane ukoliko osoba u natalu ima neharmoničan aspekt (kvadrat ili opozicija) između ovih planeta na mentalnom planu vidimo osobu koja će se teško izražavati, razgovori koje ona vodi su puni strepnji i briga koje ova osoba nosi. Ovo je slika pesimiste, melanholične osobe koja je naklonjena konzervativnom pogledu na svet i koja teško prihvata nove ideje. Na nivou doma u kome osoba živi, ovo će se odraziti kao deo stana bez dovoljno svetla, prolazni deo stana na kome je postavljen orman koji mora da se obilazi da bi se prošlo, biblioteka u kojoj se nalaze stare ne očuvane i raspadnute knjige u kojima nedostaju neki listovi. Radni sto na kome se nalaze izmešani razni papiri, dokumenti, stare zabeleške, polomljene drvene olovke koje osoba davno vać ne koristi.

Za simboliku Mekura postoje brojni predmeti koji mogu da se postave u njegovoj simbolci da bi se uspostavilo potrebno kruženje energije planete, ali je potrebno da obratimo pažnju na poziciju Merkura u znaku i aspektima (u natalu), da bi izabrali pravi predmet tj. „lek“ koji će zadovoljti njegovu simboliku. Na primer za aspekt koji smo koristili kao primer, posebno ako osoba u natalu ima konjunkciju ili opoziciju između ovih planeta (jer to znači da će se u horizontskom horoskopu ovaj aspekt najverovatnije ponoviti i da će obe planete prolaziti istom putanjom u stanu), pored toga što ćemo osobi savetovati da izbegava ranije opisanu negativnu simboliku u prirodi ovih planeta, možemo predložiti da na putanji Merkurove linije postavi drveni držač za olovke ili takođe drveni držač za papiriće za beleške. Takođe, na putanji ove linije osoba može da postavi malu komodu sa fijokama u kojoj će držati svoja dokumenta, papire, beleške i slično (mada će ovakav predmet više odgovarati ukoliko u natalu ove planete odlaze dispozicijom u harmoničan aspekt).

Merkur je planeta koja teži pokretu i predmet u njegovoj simbolici koji se postavi na njegovoj liniji ne treba da bude statičan, već konstantno u upotrebi, podložan promenama. Ukoliko je u horoskopu Merkur u znaku Blizanaca, predmet koji možemo da postavimo je stalak za novine, ali ovde ne treba držati stare novine i časopise, koje treba redovno bacati jer blokiraju energiju ove planete, a samim tim utiču na način razmišljanja kod osobe, komunikaciju, brzinu učenja i slično.

Ukoliko, je Merkur povezan sa znakom Strelca ili Jupiterom, možemo postaviti časopis koji se bavi temama vezanim za turizam ili određenu enciklopediju, knjigu koja ima versku ili filozofsku temu, ali takođe ovi predmeti ne treba da statično stoje na određenom mestu već treba postaviti nešto od navedene simbolike što osoba čita. Uz Mekura povezanog sa Uranom ili znakom Vodolije, ovo je svakako knjiga koja se bavi ezoteričnim oblastima, astrologijom ili kompjuterskom tematikom, ipak ovde postoji još jedna detalj koji možemo savetovati osobi. Bilo bi dobro da knjige u biblioteci postavi horizontalno, stvarajući privid merdevina, čime se energija ova planete usmerava da napreduje.

Naravno postoje brojni predmeti koje možemo postaviti na putanji ove planete pored knjiga, novina i pribora za pisanje, papirića za poruke koje smo spominjali. Na ovu liniju možemo postaviti oglasnu tablu na kojoj ćemo postavljati razne poruke, kataloge, pisma, đačku ili poslovnu torbu, telefon, ključeve (kao i duplikati ključeva), razne priveske, termometar, štampač, ovo može da bude mesto u stanu u kome osoba drži žitarice i začine posebno ukoliko se Merkur nalazi u znaku Device. Dalje, na ovu liniju možemo postaviti igračke, pribor za šivenje (posebno konce, dok kako se osetali pribor obično drži zajedno treba pogledati kako je Merkur aspektovan sa Marsom), činiju sa metalnim novčićima (uz dobar aspeket sa Venerom), razne nalepnice posebno one koje predstavljaju neki broj ili ime, a ukoliko to prostor dozvoljava ovo je idealno mesto da postavitmo sto za stoni tenis.

Primer koji ćemo analizirati, je primer devojčice od 6 godina, pa iako bi u najvećem broju slučajeva za dete ovog uzrasta primarno posmatramo horoskop majke, u ovom slučaju ćemo, budući da dete od najranijeg perioda voli da samo sređuje svoje igračke i učestvuje u nameštanju svoje sobe zajedno sa majkom i kako najveći deo vremena provodi upravo u svojoj odvojenoj sobi, pogledati raspored i u odnosu na njen horoskop. Posle 4. godine možemo u ovakvom slučaju urediti sobu i kroz horoskop deteta, dok su u prvih 4 godine dete nalazi u Mesečevom planetarnom periodu, kada je pod velikim uticajm onoga što mu mogu pružiti roditelji, primarno majka, pa do 4. godine nema svrhe uređivati sobu deteta po njegovom horoskopu.

U ovom permeru linija Mekura će biti važna zato što je natalno Mekur vladar ascendenta i predstavlja i samu osobu i zadovoljavanjem energije Mekura, pored osnovne signifikacije ove planete, možemo uspostaviti i bolje kruženje energije kod same osobe. Ascendent u znaku Device daje predispoziciju da osoba bude izuzetno inteligentna, pedantna i uredna, što su osobine koje će osoba razviti kroz vreme. Kroz Merkura u znaku Vage vidimo dete koje će se lepo izražavati (posebno zato što je Merkur u sekstilu sa Venerom), sa lakoćom učiti i koje je izuzetno inteligentno, što nam potvrđuje i trigon sa Marsom u znaku Blizanaca koji je i vladar III kuće, kao i sekstil sa Plutonom suvladarom III kuće, što joj daje izuzetnu pronicljivost. Ipak njegova pozicija u II kući će ukazati da će oblasati koje nju budu zanimale biti one za koje ona smatra (doživi) da joj potencijalno mogu koristiti.

Ovo je dete koje je razigrano i kreativno (Merkur trigon Neptun u V kući), izuzetno brzo razmišlja i govori. Ipak, ovaj aspekt joj daruje i jak intezitet dok govori, često sklonost da podiže ton kad želi nešto da objasni, kao i potrebu da druge prekida ukoliko pažnja nije fokusirana primarno na nju, što vidimo kao potrebu kroz Sunce u I kući u znaku pada. Ipak, ono što krasi jednu ascendentalnu Devicu je izuzetna pedantnost, pa ovo dete za svaku svoju igračku ima mesto na kome ona mora da stoji, svaka bojica i flomaster imaju svoje mesto, na koje ih uvek vrati posle upotrebe, ne podnosi da joj se išta od njenih stvari pomeri u sobi, što vidimo kroz Mekura (igračke, kao i pribor za crtanje) koji u sebi nosi Saturna u znaku Device, sa kojim je čak i u slabom sekstilu (sekstil je aplikacioni i u orbisu od 5 stepeni, ali se planete ne nalaze u sekstilnim znacima).

Ono što kroz vreme za osobu može da bude problem u simbolici Mekura je Neptun sa kojim u poziciji ima trigon, ali kroz dispoziciju Merkur odlazi na stepen pada Neptuna i u opoziciju sa njime, pa simboliku Neptuna i predmeta u njegovoj simbolici treba izbegavati na liniji Mekura, pa bi za osobu kranje neproduktivno bilo da za godinu dana kada krene u školu npr. kompjuter koji će služiti i za učenje sadrži TV karticu. Treba izuzetno voditi računa o društvenim mrežama koje će uskoro početi da posećuje (XI kuća) i kontaktima koje bude uspostavljala preko njih i slično.

Iako horizontski horoskop ne tumačimo sam za sebe, planete koje se nađu blizu kardinalnih uglova (0° znaka Ovna, Raka, Vage i Jarca) imaju tendenciju da ukažu da na datom prostoru (ukoliko bi uradili relokaciju tj. preseljenje u neko drugo mesto, horizontski horoskop bi se promenio) data planeta ima veliku važnost za osobu. Kada pogledamo horizontski horoskop vidimo da se Sunce nalazi na 3° znaka Ovna što potvrđuje važnost ove planete i pozicija Sunca u horizontskom horoskopu samo potvrđuje natalnu sliku Sunca vrlo blizu ascendenta, u znaku pada, pa ovaj prostor (Beograd) dodatno inicira kod osobe potrebu da je u centru pažnje, otpor prema svakoj vrsti autoriteta, ali i probleme pruzrokovane osećajem nemoći da se ispolji slobodna volja (Sunce je natalni vladar XI kuće u kvadratu sa Marsom vladarom III kuće). Takođe, ovo vidimo i kroz Marsa u horizontskom horoskopu koji se nalzi na 3° Jarca i opisuje da će za osobu od izuzetne važnosti biti kruženje energijom, kao i mogućnost da se slobodno izrazi, ali i potreba da dominira i nametne svoju volju, za čime ova osoba, čak i sada kao dete, ima izuzetno jaku potrebu.

 

U ovom primeru ćemo primarno posmatrati liniju koja predstavlja energiju Mekura (žuta deblja linija na planu sobe) u ovom prostoru. Iz centra sobe linija Mekura sa jedne strane prelazi preko samog ćoška kreveta na kome dete spava, što nije oštećujuće za dete, bar u početnoj anlizi (ali ipak, kao i u predhodnom tekstu, za dete nikako nije podržavajuće da joj se krevet nalazi na ovom mestu preko koga prolaze 3 malefika, što smo u prvom tekstu videli i kroz horoskop njene majke). Dalje, Merkur izlazi na veliki pleteni sanduk i mnoštvo korpa u kome dete čuva svoje igračke. Ovo je aspolutno podržano njenim natalom, jer Merkur je jedan od signifikatora igračaka koji natalno ima sekstil sa Venerom, drugim signifikatorom za igračke, dok Merkur dodatno u sebi nosi Saturna u Devici sa kojim je i u slabijem sekstilu pa i simbolika pletenih korpi u kojima dete drži svoje igračke donekle odgovara.

Kada se vratimo na natalni horoskop, Merkur ima sekstil sa Venerom pa među njenim igračakama ima dosta Barbika, koje bi dete vremenom moglo da izgubi (opozicija sa Neptunom u V kući), ali i veliki broj plišanih igračaka. Merkur takođe ima trigon sa Marsom (dok u sebi sadrži Saturna), pa dete ima puno kompleta Lego kockica, koje iziskuju određenu veštinu i imaginaciju da bi se od njih napravili određeni oblici, što vidimo da detetu ne nedostaje, a što potvrđuje i Merkur u trigonu sa Neptunom (imaginacija, mašta). Neptun se nalazi u znaku Vodilije i u sebi sadrži Urana, čija linija takođe prolazi preko igračaka, pa ovde imamo sliku elektronskih igračaka, u koje spada i jedan mali plastični (Neptun u Vodoliji) dečiji kompjuter koji ima bezbroj pesmica za decu.

Takođe, preko ove gomile igračaka prolazi i Sunce, koje kao prirodni vladar V kuće može podržati ovu družinu, ali sa druge strane kroz njega možemo dobiti sliku zašto ovo dete ne dozvoljava da joj ni jedno drugo dete dira igračke, pa su redovne scene za njen rođendan kada je obično kuća puna dece, da ovo dete konstantno vrišti, svađa se sa svima, jer joj ostala deca uzimaju igračke bez njenog odobrenja i ne vraćaju ih na pravo mesto, što možemo dobiti kao sliku kroz Sunce u znaku pada i u kvadratu sa Marsom.

Kroz vreme kada detetu više ne bude interesantno da se igra sa igračkama, ovo je idealna pozicija za radni sto ili policu sa knjigama, na kojoj će se naći razne knjige iz mnogih oblasti.

Mali radni sto koji nosi simboliku Merkura se nalazi na Marsovoj i Plutonovoj liniji što je podržavajuće, jer je upravo Mars iz znaka Blizanaca, pored toga što je u sekstilu sa Mekurom, kao vladar III kuće i lični Merkur, pa je pozicija za radni sto u sobi podržavajuća, posebno ako se setimo da dete ima i Merkura u sekstilu sa Plutonom (suvladarom III kuće). Ovo jeste mesto u stanu na kome ona može da uči i otkriva nova znanja bar u ovom peirodu njenog odrastanja. Kasnije, kako smo već rekli, postoji mogućnost da se radni sto prebaci na mesto na kome sada stoje igračke, jer na ovom mestu vremenom osoba može da počne da gubi volju za učenjem, što vidimo kroz kvadrat Marsa iz znaka Blizanaca sa Suncem (posebno pri kraju osnovne i na početku srednje škole).

Sa druge strane, iz centra sobe Merkur izlazi u sam ćošak vrata što mu, sa jedne strane odgovara jer Merkur voli prolazna mesta, ali je ipak potrebno da se na nivou sobe zadovolji kruženje njegove energije, pa se na ivicu od vrata može zalepiti nalepnica koja će sadržati detetovo ime ili se na zid iza vrata može zalepiti neki od detetovih brojnih crteža, jer u natalu imamo Merkura u seksitlu sa Venerom i trigonu sa Neptunom.

Kroz ovaj primer smo videli da harmonično postavljena planeta nosi tendenciju da se u njenoj simbolici na pravilan način zaokruži potreba za kruženjem energije. U ovom primeru, kao što smo već naveli, jedino treba obratiti pažnju kroz vreme na simboliku Neptuna sa kojim će Merkur imati problema kroz dispoziciju, što će se posebno izraziti u periodu od 9. do 14. godine života, kada će dete ući u dispoziciju (drugi deo) Mekurovog planetarnog perioda.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Tadije Sondermajera 3, Wellport, Novi Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2022. // Design & Coding by studio triD