Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon paket “90 dana za življenje duhovnosti” Preko sopstvenog tela mi materijalizujemo sve što vidimo, a plan onoga što materijalizujemo strukturisan je na nivou naših uverenja. Kroz energiju naredna tri puna Meseca otvaramo se za jednu veliku promenu unutar našeg života, koju povezujemo sa kvalitetom življenja duhovnosti, zahvaljujući razvoju novih uverenja – jul (uverenja o bliskosti), avgust (uverenja o promeni) i septembar (uverenja o beskonačnosti).
» prikaži celu vest
Full Moon project radionica „Uverenja o bliskosti“ Pridruži nam se na novoj Full Moon radionici „Uverenja o bliskosti“, koja će se održati 13. jula u formi live webinara od 19 do 20.30h. Naš zadatak ovog punog Meseca biće da izbalansiramo sve emotivne kvalitete u našoj genetici, što je osnova za uspostavljanje stanja bliskosti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

SANDY - super oluja

Krajem oktobra meseca 2012. godine, čitav svet je svedočio razornoj moći jednog od najsnažnijih uragana koji je protutnjao Karipskim ostrvima i Istočnom obalom Sjedinjenih Američkih Država, ne ostavivši za sobom nikakvu dilemu pred pitanjem – ko je moćniji u svom delovanju, priroda ili čovek. Kao da je svojim spektakularnim skokom, jedan od najhrabrijih predstavnika ljudskog roda - Felix Baumgartner, izazvao na megdan samu prirodu, koja je, kroz isti element vazduha, kojim je i Felix hrabro leteo ka Zemlji, odlučila da i u ovom „direktnom prenosu“ svima obznani ko je još uvek „glavni“ na ovoj planeti.

Ova posledica, poslednja u nizu globalnih klimatskih promena, se tako upisala na dugačku listu opomena koje priroda sve češće i sve buntovnije stavlja pred nas i našu budućnost. Pred sve snažnijim klimatskim pokazateljima globalnih promena koje će uticati na novo poglavlje naše istorije, pred mnogim naučnicima današnjice stoji dilema da li je čovek sa svojim ubrzanim tehnološkim razvojem glavni uzročnik ovih promena ili čitav Sunčev sistem ulazi u fazu globalnog zagrevanja. Rezultati najnovijih klimaktoloških studija govore u prilog već postojećoj činjenici, da se polarni led topi mnogo većom brzinom nego što se predviđalo sa početka 21. veka, čime je uslovljen globalni porast nivoa okeana, kao i značajno slabljenje Golfske struje koja čini jedan od glavnih termoregulatora klime na našoj planeti. Ovaj ubrzani trend topljenja polarnih kapa uslovljava i zadržavanje velike vlažnosti u atmosferi, što dovodi do promena u takozvanoj “arktičkoj oscilaciji”, koja je glavni činilac vremenskih prilika na severnoj hemisferi. Kada je ova oscilacija u negativnoj fazi, visok pritisak na Arktiku usmerava hladan vazduh ka umerenom pojasu, što dovodi do značajnog pada temperature na tom području, kao i povećanje snegova i oštrih zima na tlu Evrope i Amerike, čije posledice su se značajno osetile i tokom prošle zime koja je zapamćena kao jedna od najhladnijih do sada. Stoga globalno zagrevanje utiče na sve veću temperaturnu razliku između vrelih i sušnih leta i oštrih i hladnih zima.

Možda nije slučajno što je ulaskom zvezdanog vodiča čovečanstva – zvezde Regulus, 21. 12. 2011. godine u ženski ljudski znak Device, kojime osim Merkura vlada i Ceres, sama klima na planeti Zemlji mnogo drastičnije počela da pokazuje svoje drugo lice, koje je upravo opisano u samoj karti otkrića patuljaste planete Ceres. Setićemo se da je i u samom antičkom mitu o arhetipskoj predstavnici Majke Prirode – Demetre (Ceres), opisana njena odluka da se odrekne uloge hraniteljice čovečanstva i Boginje prirode zbog gubitka svog deteta, čime je nastupila velika glad na planeti Zemlji. Karta njenog otkrića nam veoma slikovito opisuje upravo ove mitološke obrasce, koji počinju da se iz dubina naše kolektivne svesti u kojoj žive drevni mitovi, sve snažnije ispoljavaju i u domenu naše stvarnosti od kada je Regulus zakoračio u Cererin znak.

Sunčeva karta otkrića vladarke asteroidnog pojasa između Marsa i Jupitera – patuljaste planete Ceres, samim egzaktnim kvadratom između nje (Ceres u 4. kući koja ukazuje na klimu) i Saturna u znaku njegovog izgona u Lavu na vrhu 8. kuće, ukazuje na surove klimatske promene, koje je u svom mitološkom obrascu Boginja prirode iznedrila odlukom da svoje plodonosne i materinske darove uskrati čovečanstvu kao kaznu zbog gubitka svoje Persefone. Saturn u Lavu njene karte ukazuje na suše i jalova leta, kojima smo svi svedočili tokom čitave 2012. godine čijim početkom na zimski solsticaj je Regulus zakoračio u Cererin znak Device. Još prve godine njegovog boravka u njenom znaku, pretočila se u našu stvarnost sva slikovitost Demetrinog arhetipskog obrasca. Mnogi naučnici sveta još uvek vode polemiku o glavnom uzročniku klimatskih promena, ali karta otkrića planetarnog predstavnika Demetre (Ceres), pozicijom njenog Marsa na stepenu pada Urana, jasno upire prstom na ljudsko delovanje koje doprinosi pobuni Majke prirode.

Za samo vek ipo našeg hiper ubrzanog tehnološkog razvoja (egzaltacija Urana na 11º Škorpiona), moderno čovečanstvo je doprinelo znatnom poremećaju planetarnog ekosistema nezabeleženog u poznatoj istoriji (pad Urana na 11º Bika). Samim tim, slika pozicije Marsa na stepenu pada Urana u karti otkrića patuljaste planete Ceres, veoma slikovito pomoću samo ova dva astološka parametra, govori o pogubnom uticaju velike agresije koju ispoljavamo svojim razvojem bušeći planetu, ispuštajući svakodnevno enormnu količinu naftnih derivata u atmosferu i okeane, sekući nepregledne površine šuma i zagađujući obradive površine i podzemne vode otrovnim hemijskim đubrivima i pesticidima. Mars jeste planeta akcije, ali nije planeta Svesti, čiji nedostatak znatno baca u senku sav naš tehnološki i civilizacijski razvoj, postavljajući pred nas pitanje: koji je konačni smisao ovakvog razvoja ako iza njega ne postoji odgovornost svesnih bića (za koje se smatramo), za budućnost nas i naše planete. Jer, ukoliko naš razvoj posmatramo samo iz uskog ugla sebičnih ljudskih potreba, izuzimajući i potrebe ekosistema naše planete, sav taj razvoj će biti iluzoran ukoliko njime oduzmemo mogućnost opstanka života na ovoj planeti. U prvoj godini boravka Regulusa u znaku Device – 2012. godine, u direkciji Solarnog luka karte otkrića Ceres, pozicija Južnog čvora se zatekla tačno na poziciji njenog natalnog Marsa na stepenu pada Urana. Južni i Severni Mesečevi Čvorovi u sebi kriju obrasce uzroka i posledice, koji predstavljaju dve strane istog novčića, pa stim u vezi i u slici postavke direktivnog Južnog Čvora na natalnoj poziciji Marsa u karti otkrića Ceres, uviđamo snažnu vezu između brzog tehnološkog razvoja i njegovog pogubnog uticaja na samu planetu Zemlju, čije posledice kroz stepen pada Urana, najsnažnije do sada osećamo upravo tokom ove 2012. godine.

Međutim, karta otkrića Ceres, koja slikovito opisuje mitološku potku arhetipskog obrasca Boginje prirode, u sebi skriva još jednu veoma duboku i na prvi pogled nerazumljivu i nevidljivu sliku nas samih u njenoj karti. Čitava tragedija Demetrinog mita, oslikana je kroz gubitak njenog deteta, nevine devojčice Kore, koja po odlasku u Hadovo podzemno carstvo postaje moćna vladarka podzemnog sveta - Persefona! Pa ko je ta Persefona, pitamo se mi, nemoćni da uvidimo svu dubinu priče o nama, ljudskom rodu, deci Majke Zemlje, koja u svojoj nevinosti na samom obzorju sopstvene istorije, živeše u saglasju ljubavi i harmonije sa svojom blagodarnom Majkom prirode, sve do časa, kada otkriše ogromnu moć sopstvenih potencijala, oslikanih kroz znak Škorpiona kojime caruje moćni Had (Pluton), a koji u svojim rukama drži ključeve i Uranove egzaltacije. Pa da li je kroz sliku Jupitera u Lavu, jednog od dva vladara samog stepena Persefone (2º Riba) na kome boravi Pluton u karti otkrića Ceres, oslikana ova dominantna potreba dece Majke Zemlje da zavladaju svetom u svoj svojoj slavi, moći, bogatstvu i napretku, zaboravljajući ko su i od koga su potekli? I upravo tu, na tom istom 1º Lava na kome boravi dispozitor predstavnika Demetrinog deteta u karti otkrića Ceres (Jupiter), našla se i sama sekundarna Ceres u godini 2012., da nas podseti na svoju neraskidivu vezu sa nama! Demetrin mit nas podseća da Persefona odlazi od svoje Majke, ali i da joj se uvek vraća, ukazujući da će odbegla deca prirode ipak iznaći način da se pred pretnjom samouništenja ponovo povežu sa svojom Majkom Zemljom.

Osa Ic – Mc u Sunčevoj karti otkrića Ceres preko stepenova egzaltacije i pada Meseca i Plutona (3º Bika – 3º Škorpiona), opisuje ovu vladarku prirode ujedno i kao vladarku života i smrti. U mesecu oktobru ove godine, čijim krajem se odigrala jedna od poslednjih klimatskih drama na našoj planeti “padom” Urana (orkana) na zemlju (11º Bika), sekundarni Mesec u karti otkrića Ceres se zatekao na stepenu svoje egzaltacije, na samom vrhu 4. kuće natalne karte otkrića, ukazujući na eskalaciju (egzaltaciju) posledica klimatskih promena tokom tog meseca. Mesec je prirodni vladar 4. kuće koja u mundanoj astrologiji između ostalog ukazuje i na klimu, ali takođe predstavlja i drugog Demetrinog predstavnika koji zajedno sa Zemljom stvara sistem života na planeti.

Olujna drama u “direktnom prenosu”

Ne možemo a da ne primetimo da tekovine našeg tehnološkog razvoja nisu doprinele samo globalnim klimatskim promenama, već nam omogućavaju da posledice istih, pratimo širom sveta putem direktnih medijskih prenosa. To se u najmanju ruku zove “ironija sudbine”. Prizori zbrisanih naselja i potopljenih gradskih kvartova najnaseljenijih gradova Istočne obale Sjedinjenih Američkih Država koji su osvanuli posle razuzdanog pohoda orkana Sandy, podsetili su svet na slične prizore od 11. marta 2011. godine kada je jedan od najrazornijih zemljotresa pogodio Japan, brišući razornim cunamijem sve pred sobom.

Da ova dva događaja svojim tragičnim ishodom nisu posledica “slučajnosti”, ukazuje astrološka činjenica da se tranzitni Uran u danu kada je Japanske obale pohodio razorni cunami, nalazio na 29º Riba odakle je obrazovao egzaktnu konjunkciju sa zloćudnom fiksnom zvezdom Šeat iz konstelacije Pegaza, na čijem se stepenu za period pohoda uragana Sandy ka američkoj obali upravo nalazila pozicija patuljaste planete Ceres u sekundarnoj progresiji natalne karte SAD-a. Ova zvezda, poznata i po svom drevnom nazivu “onaj koji dolazi i koji se vraća”, ukazuje na mundane opasnosti u kojima najčešće glavnu ulogu u stradanjima ima upravo voda, kao što je to bio slučaj u Japanu i Istočnoj obali Severnoameričkog kontinenta.

Pored svih astroloških aktera koji su uzeli učešće u ovoj poslednjoj planetarnoj drami, glavnu ulogu u njoj je imala upravo Ceres - planetarni arhetip Majke prirode.

U astrološkim pokazateljima za ovu godinu direktivno i progresivno Sunce se nalazi u egzaktnom kvadratu sa Progresivnim Uranom karte SAD-a, koji predstavlja natalnog vladara kako 4. kuće (klimatskih uslova), tako i natalnog Meseca. Samim tim uviđamo da tokom ove – 2012. godine postoji velika mogućnost da teritorija Sjedinjenih Američkih Država bude izložena jakim uraganima poput ovog koji je pre nekoliko dana protutnjao njihovom Istočnom obalom. Sa druge strane i sam direktivni Mars kao vladar njihovog natalnog Asc, svojom pozicijom na samom vrhu 4. kuće natala u znaku Vodolije, opisuje istu sliku koju daje egzaktan kvadrat Sunca i Urana. Međutim, ovi astrološki pokazatelji ne bi bili potpuni, da se među njima kao glavni akter događaja nije našla i sama Ceres, koja se u danu pohoda super uragana Sandy na američki kontinent našla na samom direktivnom Asc karte Sjedinjenih Američkih Država. I direktivna pozicija Ceres u karti SAD-a za ovu godinu, na stepenu egzaltacije Plutona, na kome se nalazi i njen Mc u Sunčevoj karti otkrića Ceres, obrazuje egzakstnu konjunckciju sa sekundarnim Saturnom SAD-a, kao i sa tranzitnom pozicijom Saturna. Setićemo se da se sekundarni Mesec u karti otkrića Ceres za period uragana Sandy nalazi na 3. stepenu Bika na vrhu 4. kuće natala, čime obrazuje egzaktnu opoziciju sa direktivnom Ceres SAD-a, ukazujući na ključan period prirodnog klimatskog disbalansa kojim je i pokrenut ovaj uragan.

Natalna pozicija Ceres u karti SAD-a je na 8º Riba u 4. kući, kojoj će se za par meseci pridružiti i direktivno i sekundarno Sunce SAD-a u egzaktnoj konjunkciji. Stoga, sledeća godina može biti veoma važna u pogledu klime na teritoriji SAD-a. Direktivni vladar natalne pozicije Ceres je Jupiter, koji se krajem oktobra meseca našao u egzaktnoj konjunkciji sa tranzitnim Neptunom, čime je doprineo da razorna moć uragana Sandy ne bude primarno usmerena na razarajući faktor elementa Vazduha i samih vetrova, koliko na ogromnu količinu vode koja je doprinela potapanju gusto naseljenih oblasti Istočne obale Sjedinjenih Američkih Država.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD