Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Psihološki profil, ljubav i brak u natalnom horoskopu U sredu, 24. novembra u 19h na Kepler Institutu će početi dvomesečni kurs “Psihološki profil, ljubav i brak u natalnom horoskopu” koji se može pohađati kako u redovnoj, tako i u online varijanti. Na ovom kursu će se, kroz izučavanje astroloških serija, učiti o slikama odnosa različitih planeta, kuća i znakova koji nam govore o predispozicijama u ljubavi, zatim braku, periodu koji povezuje ljubavnu vezu i stupanje u brak, kodovima različitih tipova seksualnosti, a pre svega toga – psihološkom profilu natusa.
» prikaži celu vest
Astro Vodič za 2022 U sredu, 08. decembra, Lea i Aleksandar Imširagić će održati posebno predavanje u formi online webinara Astro vodič za 2022. od 18:30h do 20:30h. Astro vodič za 2022-tu, godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja. Na ovom predavanju će biti predstavljen i jedinstveni Astrološki kalendar za 2022. godinu!
» prikaži celu vest
Kurs: Karmička Astrologija Budućih Života Od 16. novembra na Kepler Institutu počinje šestonedeljni kurs iz Karmičke Astrologije Budućih Života. Neke od tema ovog kursa su Petlje Budućeg Života, Otvaranje Budućeg sećanja, Duša Budućeg života, Lice Buduće inkarnacije, Hiron – Kosmička Duša i Lanac Budućih inkarnacija. Kurs se može pohađati redovno ili online.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Mesto pod Suncem

Tog majskog jutra Jovana se probudila sa osmehom na licu. Sanjala je Bojanu, zdravu, nasmejanu, srećnu, u zagrljaju voljenog čoveka. I po prvi put je otvorila oči bez straha da će ta slika istog trena nestati, jer zna da može kad god poželi da uđe na Bojanin profil na Face-u i vidi isto što je i sanjala. Dugi niz godina straha, neizvesnosti, bola i patnje zbog sestrine teške sudbine je konačno iza nje. Iako nikada nije izgubila nadu da će Bojanu pronaći sreća koju zaslužuje, bezbroj puta je od te 1991. pomislila da se Bojana neće izvući, da će je pretrpljeni bol sa tek napunjenih šesnaest godina do kraja života držati u stanju depresije, straha i izolacije. Bojana se, nakon svirepog silovanja i ubistva roditelja na samom početku rata na tlu bivše Jugoslavije, povukla u sebe, u svoj svet, u koji niko, pa ni Jovana, nije imao pristup petnaestak godina. Bili su bezuspešni pokušaji stručnjaka da je povrate u život i realnost u kojoj je obitovala samo fizičkim prisustvom, dok su njena duša i duh bili zarobljeni negde... u nekoj drugoj dimenziji ili prošlom životu, kako je napisao onaj astrolog u tumačenju Bojanine natalne karte koju joj je za 15. rođendan Jovana naručila kao poklon, zbog čega se ubrzo pokajala jer je bilo previše dramatičnih prognoza. Nije joj ni dala taj poklon, sakrila ga je u kutiju sa suvišnim papirima „koji možda jednom zatrebaju“. Pronašla ga je „slučajno“ tek oko Bojaninog tridesetog rođendana. Sa strahom je tada ponovo čitala napisane redove, već izbledele od stajanja. Ostala je bez daha zbog uzbuđenja od predočene istine...  I sada, dok se seća tog momenta, oseća jezu...  ali i radost i zahvalnost što je naletela na taj neuručeni poklon koji danas smatra darom anđela, boga, univerzuma, jer je taj izbledeli rukopis promenio život i njoj i Bojani. U njemu je pronašla spas za Bojanu, ali i za sebe.

*

Jovana je godinama osećala grižu savesti što nije bila sa svojima tog sudbonosnog dana 1991, što nije imala priliku da im pomogne, što je u tom dramatičnom momentu bila na ekskurziji sa kolegama sa fakulteta. Taj događaj i to osećanje determinisalo je i njen put: napustila je fakultet, zaposlila se i brinula o sestri zapostavljajući svoj život. I ništa joj nije bilo teško dok god je verovala da nade ima. No, iako je dala sve od sebe, Bojanino stanje se nije popravljalo. Prognoze lekara nisu bile obećavajuće. Predlagali su skupe sanatorijume u inostranstvu koje ona nije mogla da priušti od svoje skromne plate.

Živele su u dvosobnom stanu na periferiji Beograda u koji su se uselile nakon što su budzašto prodale veliki salonski stan u Sarajevu. Tog maja 2005. rešila je da proda taj stan i kupi manji, da bi mogla od razlike u ceni da priušti Bojani pregled kod stručnjaka u Švajcarskoj. Kupac se pojavio, i ona je počela sa pakovanjem stvari, rešivši da baci sve nepotrebno. U nepotrebno je spadala i kutija sa arhiviranim papirima među kojima je bio i njen poklon. Sela je na fotelju i počela sa čitanjem. Suze su počele da kvase izbledele redove, a jecaj da potresa njeno od svega umorno telo...  Istinitost napisanog terala ju je, bez obzira na bol, da pročita tekst do poslednje reči....  A na kraju je bila NADA, kao i u svakoj Pandorinoj kutiji! I uhvatila se za slamku kao svaki davljenik, misleći da „kad je već „pogodio“ sve do sada, valjda i ovo što sledi može biti istinito“! Taj momenat je bio presudan za Jovanin razvoj jer se ubrzo obrela u svetu astrologije, najpre kao klijent, potom kao učenik astrologije, a danas i kao astrolog-konsultant čime je u potpunosti promenila svoj život. Taj momenat je bio presudan i za Bojanino buđenje jer je Jovana uspela ono što niko do tada nije. Uspela je da vrati svoju sestru u život omogućivši joj prostor i atmosferu koju njena duša prepoznaje...  Nije je odvela u Švajcarsku, već na Maltu jer je astrolog napisao da bi trebalo da živi na ostrvu.  Njena „okovana Andromeda“ je u sred Sredozemnog mora bila oslobođena...

*

Bojana je još kao dete bila čudna i povučena, najrađe sama, sa svojim lutkama, crtežima koji su bili vanredno kvalitetni za njen uzrast, na kojima su dominirali motivi stena, mora, bure, kao i morskih čudovišta. Često je imala i noćne more: sanjala je više puta veliku ribu koja je uvlači u svoju unutrašnjost gde ostaje dok je ne izbavi prelep, visok, plav muškarac sa kojim potom odlazi negde daleko...

Rođena je sa Suncem i Mesecom u Ribama u XII kući što joj daje snažne impresije, imaginaciju, intuiciju, umetničku dušu koja najradije boravi u svom svetu, nezainteresovana za stvarnost koja je okružuje, što potvrđuje i Venera kao vladar Ascendenta položena takođe u XII. No, naglašena XII uvek daje i strahove, kao i potencijalan gubitak svega što te planete simbolišu. U njenom slučaju to su i otac i majka kojima se tog proleća 1991. potpuno izgubio trag. Na tragediju vezanu za porodicu ukazuje i Saturn koji dominira na samom vrhu IV kuće u znaku Raka, koji je i u kvadratu sa Plutonom, ali i egzaktnom kvinkunksu sa Neptunom iz nezgodne VIII kuće, koji je istovremeno i vladar XII imajući tako dvostruko malefičnu prirodu.  U šesnaestoj godini direktivno Sunce bilo je u opoziciji sa natalnim Plutonom, Mesec sa natalnim Saturnom, a direktivna Venera u kvadratu sa natalnim Marsom – jasna slika gubitka oba roditelja, doma, ali i sebe, jer Venera je ona, u konjunkciji sa izuzetno malefičnom zvezdom Baten Kaitos iz sazvežđa Cetus (Morsko čudovište) koja najjasnije moguće ukazuje da je naša Bojana prava Andromeda – za stenu prikovana devojka koju vreba morsko čudovište (kit) i po jednoj verziji može biti i progutana, što može ukazati na realnu opasnost po život i stradanje, ali i na stanje u kojem se Bojana dugi niz godina nalazila. I u kojem bi se i nalazila moguće do kraja života da njena sestra, njena Venera, isto tako okovana obavezama koje joj je briga o njoj nametnula, nije rešila da ih oslobodi. Sve malefične zvezde poput Baten Kaitosa i Šeata iz sazvežđa Pegaz na kojem je Jupiter, imaju i pozitivnu konotaciju do čijeg ispoljavanja dolazi isključivo sa duhovnim razvojem. Jovana se posvetila astrologiji (Venera ima sekstil sa sjajnim Merkurom u Vodoliji) i našla rešenje.

Sa ovako naglašenom XII kućom Bojana je mogla ostati večito u svom svetu Riba – po bolnicama i sanatorijumima. No, astrološka simbolika je beskrajna, pa XII nisu samo institucije tog tipa, već i ostrva i more. Bojana živi u XII, pa je Jovana rešila da joj pruži najbolje iz simbolike XII. Odvela ju je na Maltu – ostrvo u sred Sredozemnog mora koje je nekada davno bilo lečilište psihijatrijskih bolesnika što se u potpunosti uklapa sa potrebama iz Bojaninog horoskopa. Boravile su tamo par meseci. Bojana je počela da uživa u prepoznatljivoj atmosferi: u moru, kupanju, morskim plodovima. Uskoro se vratila slikanju. Pronašla je svoju stenu gde je redovno dočekivala zoru i prenosila te utiske na platno. Sunce i Mesec tik iznad horizonta u njenom horoskopu jasno ukazuju na slikanje mora u tim ranim jutarnjim satima.

Jovana je bila presrećna, posebno kada je Bojana rešila da je naslika kako sedi na njoj omiljenoj steni sa morem u pozadini. Pa nije li to upravo Bojanina Venera na Baten Kaitosu - ono najbolje od te Venere? I ta Venera, ta ljubav prema životu i slikarstvu, ponovo se rodila na tom ostrvu koje su posećivale svakog leta par godina zaredom.

Bojana je nakon tog prvog odlaska na Maltu krenula na isceljivanje bojama, i ubrzo počela i sama da se za isceljivanje obučava. Jovana je nastavila da izučava astrologiju, radujući se svakoj novoj prognostičkoj tehnici sa kojom se susretala, jer su sve ukazivale na promenu i na emotivnom planu koja Bojani stiže. Jupiter je tokom leta 2011. prešao preko Bojanine Venere, pa se i pojavio Bojanin sjajni Jupiter u konjunkciji sa Suncem u Ribama – taj krupni, dobrodušni stranac, velikih znanja, koji je obišao pola sveta i baš „slučajno“ svratio na Maltu da obiđe prijatelja, a zapravo je došao da spasi našu Andromedu, upravo onako kako je iz svoje XII kuće sanjala kao dete. Primetio je u zoru prelepu, plavooku devojku nagnutu nad slikarskim stalkom na steni. Primetio je Bojaninu Veneru, što je bilo neminovno, jer je u Bojaninom relokacionom horoskopu za Vallete na Malti upravo Venera na Ascendentu, a planeta na uglu u relokacionom horoskopu preuzima primat, postaje živa, dominantna, što se snažno oseća, posebno ako je natalno neizražena.

Promenom prostora Jovana je oživela sestrin horoskop: naglasila je Veneru koja je natalni vladar Ascendenta čineći samu Bojanu snažnijom, ali je oživela i njenu ljubav ka slikarstvu, ka bojama, kao i onu karmičku ljubav koju simboliše svaka Venera u XII kući. Oživljavanjem Bojanine Venere živnula je i Jovana jer je i Jovana Bojanina Venera (sestra).

Nedugo nakon susreta sa sjajnim Jupiterom Bojana je prihvatila njegovu bračnu ponudu. Od tada su nerazdvojni. Stalno putuju, slikaju se i postavljaju slike na Face da bi Jovana mogla da uživa u njihovoj sreći. I upravo sinoć je saznala da su rešili sledeće godine da se za stalno nastane na Šri Lanki – na velikom ostrvu, što se sjajno uklapa u Bojanin Mesec (dom) u Ribama (ostrvo) konjunkcija Jupiter (ogromno). A sledeće godine Bojanina Venera, natalni vladar Ascendenta, po direkcijama prelaze u novi znak – i evo novog početka, novog života!

U relokacionom horoskopu za Colombo na Šri Lanki u X ugaonoj kući je njena natalna konjunkcija Sunca, Meseca i Jupitera, i to je ono što će tamo dominirati na tom prostoru – srećna porodica. Na Ascendentu su Blizanci, Merkur u 9 u Vodoliji u sekstilu sa Venerom, pa će Bojana biti obuzeta učenjem, kursevima koje drži, ali i internet razgovorima sa svojom voljenom sestrom.

I Local Space linije Meseca, Sunca i Jupitera prelaze tačno preko Colomba, a one, za razliku od astrokartografskih linija (relokacioni horoskop) koje govore o objektivnim okolnostima, govore o tome kako se na nekom mestu osećamo, pa je i ovo potvrda da je Bojana pronašla svoje mesto pod suncem, mesto u kojem će se maksimalno pozitivno ispoljiti njen natalni potencijal.

*

Jovana se još jednom protegla i konačno ustala iz kreveta. Uključila je kompjuter, kliknula na ikonicu za astrološki softver, potom na svoje ime s namerom da pronađe idealno mesto za svoj Mesec u Devici... Pa mora sve da ispita ovaj analitični Mesec, i da na vreme pronađe svoj skromni dom jer je sigurna da i njoj, kao Bojaninoj Veneri, uskoro stiže novi početak!

 

*Objavljeno u časopisu Astrologos br. 109, maj 2012.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD