Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vitalnost, zdravlje i sinteza natalnog horoskopa Zdravlje i bolest žive u jednom horoskopu kao suprotni principi, kao stvar uzroka i posledice koji se mešaju. Bolesti nastaju kao rezultat nekadašnjih akcija, zato što Mars (naše akcije) vremenom postaje Saturn (karma, posledica naših akcija). Ovaj dvomesečni kurs počinje 11.05. i održavaće se svake srede od 19h u online varijanti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Od 15. - 22. X 2012

Ludi, ludi svet. Šta ste očekivali kada je toliko planeta promenilo znak pre nedelju dana? Ako ste finansijski astrolog, znate da se nešto suštinski važno menja, barem od početka septembra kada je Severni Mesečev čvor započeo svoj 19-mesečni boravak u znaku Škorpiona, ili 19. septembra, kada se desio drugi (od sedam) egzaktan rastući kvadrat Urana i Plutona, ili prethodne nedelje kada su četiri planete promenile znake, uključujući veoma važan ulazak Saturna u znak Škorpiona, gde će ostati tri godine. Za finansijske i mundane astrologe ovo nisu zanemarljivi, već vrlo veliki kosmički uticaji, to su oni kosmički tranziti koji podrazumevaju temeljne promene u mnogim aspektima ljudske delatnosti, uključujući berze i njihove dugoročne trendove. Prošla nedelja je bila posebno važna jer smo rekli da će vikend od 5. - 8. oktobra, +/- 3 berzanska dana, biti jedan od važnijih perioda kritičnih preokreta ove sezone. I nismo se razočarali.

Ali slika distorzija koje su nastale širom sveta su ipak iznenađujuće. U Sjedinjenim Državama, na primer, berze su dostigle vrh, S&P 14. septembra, a NASDAQ Composite 21. septembra, što je blizu datuma kada je bio egzaktan kvadrat Urana i Plutona. Ali na Dow Jones Industrial Average, cene su dostigle vrh - pogodite kada? - 5. oktobra, tačno na naš kritičan datum preokreta. Do kraja ove protekle sedmice, sva tri indeksa pala su ispod važnog pokretnog proseka, potvrđujući tako da je to bio vrh primarnog ciklusa.

Ali sada obratite pažnju na Aziju i Pojas Pacifika. Ovde možete videti hongkongški Hang Seng i australijski All Ordinaries koji su berzansku nedelju završili na svojim najvišim nivoima u poslednjih nekoliko meseci. Australijski berzanski indeks bio je na novom godišnjem maksimumu. Kineski Shanghai indeks takođe je na zatvaranju berzanske nedelje bio na novom više-nedeljnom maksimumu, samo je obrazac bio suprotan onome u Sjedinjenim Državama. Indijski Nifty indeks dostigao je 5. oktobra novi godišnji maksimum, isto kao i DJIA. Ali u Tokiju, Nikkei je naglo padao cele nedelje na novi dvo-mesečni minimum i sada izaziva svoj prošlogodišnji 3-godišnji minimum ciklusa.

U Evropi je situacija bila podjednako bizarna. Većina berzi je skočila sredinom septembra u vreme kada se odvijao kvadrat Urana i Plutona, i nastavila je pad tokom prošle nedelje, slično kao S&P i NASDAQ Composite. Ali u Cirihu, švajcarski SMI je prošle srede, 9. oktobra, dostigao nove godišnje maksimume. Pogodite kako. Kad bolje razmislimo, ne možemo da shvatimo kako. Samo shvatate da u nekim delovima sveta berza pada na dno, dok u drugim delovima, dostiže vrh.

Ne samo da je nestao sjaj na mnogim svetskim berzama (dok druge stvarno dobro stoje), već i zlato i srebro gube sjaj otkad je prošlog vikenda Mars napustio Škorpiju. To je bila sjajna prilika za naše pretplatnike koji trguju dugoročno plemenitim metalima koji prate naše preporuke za trgovinu od sredine maja do kraja juna, a za sada izgleda i jako dobro što smo početkom prošle sedmice preokrenuli savet za kratkoročnu trgovinu.

Najbolji berzanski potezi protekle sedmice

U dnevnom berzanskom izveštaju o zlatu, za utorak, 9. oktobra, rečeno je: "Brzi bokeri su još uvek u dugoročnom sa gubitkom razlike iznad 1738, pošto su prošle nedelje ostvarili 2/3 čistog profita. Ukoliko svi izađete, ostvarićete odličnu zaradu na 1779 - 1783 (ili više), pa čak možete da prodate i kratkoročno po toj ceni sa gubitkom razlike do 1786 ili 1800, u zavisnosti od toga koliko želite da rizikujete". Najviša vrednost tog dana je bila 1785, berza je zatvorena tog dana na 1765,80, a berzanska nedelja je zatvorena na 1756.

Kratkoročna geokosmička kretanja

Ova nedelja će započeti sa mladim Mesecom u Vagi u ponedeljak, 15. oktobra. Normalno bi bilo da je ovo pozitivan aspekt i da utiče na skok cena na berzama, ali to nije uvek slučaj. "Dobra vest" možda je bila o padu nezaposlenosti u Americi prethodne sedmice, a zatim je došla izjava da je taj pad nezaposlenosti zabeležen tek krajem prošle nedelje. Ali, kad pogledamo širom sveta, neke berze (u Aziji i Pojasu Pacifika) u susret ovom mladom Mesecu - dostižu maksimume.

Glavna kratkoročna geokosmička konstelacija koja se upravo dešava je Mars u Strelcu (6. oktobar – 16. novembar). Ovo je konstelacija koja sugeriše da će berze biti izuzetno divlje. Mars predstavlja impuls i agresiju, nagon za pobedom po svaku cenu. Mars voli da bude "prvi", i on često deluje pre nego što razmisli o posledicama. On može biti borben i ratoboran, ponekad verujući da svi treba da idu njegovim/njenim putem zbog toga što je najglasnija osoba u prostoriji. Znak Strelca se odnosi na principe preterivanja i predimenzioniranja, jer Strelac ne voli ništa "malo". Dakle, kada se glasno kombinuje sa velikim i preteranim, sve može postati divlje i ratoborno. To je kombinacija koja se dovodi do preuzimanja rizika za akciju jer je često samopouzdanje veliko, ali ponekad suviše veliko. I tu dolazi do problema. Ako stvari ne idu onako kako neko misli da treba, to poverenje se može brzo preokrenuti u histeriju i paniku. Tako da, sa Marsom u Strelcu, berze mogu da prikazuju moćne oporavke ili strme padove, ali to neće biti zagušenja niti male oscilacije.

Razmišljanja o dugoročnim kretanjima planeta

"Rizik od ozbiljnog globalnog usporavanja je alarmantno visok."

 - IMF – Svetski ekonomski izveštaj, objavljen je 9. oktobra, kako je navedeno u Vol strit žurnalu (Wall Street Journal) u članku pod naslovom “Global Recession Risk Rises: IMF Lowers Growth Forecasts Warns New Downturn Would be Tougher to Tame.” ("Porast rizika od globalne recesije: IMF daje prognoze o najnižem ekonomskom rastu upozoravaju na novu krizu u koju svet upada koja bi mogla biti gora od najcrnjih predviđanja").

Ozbiljni finansijski astrolozi upozoravaju na velike promene koje će se sada dešavati od kada je Saturn ušao u Škorpiju. Ovaj geokosmički događaj odigrao se 5. oktobra i trajaće do 18. septembra 2015, iako će Saturn u međuvremenu ući u Strelca, gde će ostati od 23. decembra 2014. do 15. juna 2015.

Kada spoljašnje planete poput Saturna, Urana, Neptuna i Plutona, promene znak, one utiču na velike promene u kolektivnoj psihologiji i kolektivnim aktivnostima, u skladu sa principima te planete i znaka. Isto važi i za Severni Mesečev čvor, koji menja znak otprilike svakih 19 meseci. Severni Mesečev čvor je započeo svoj 19-mesečni boravak u Škorpiji baš prošlog meseca, 2. septembra. Tako da je naglašen znak (ne konstelacija) Škorpije, pa tako će biti naglašeni i u centru zbivanja i njeni primarni principi. Škorpija, kao i njena vladajuća planeta Pluton, vladaju dugom, deficitom, smanjenjem rejtinga i neizvršenjem dužnosti i obaveza. Takođe se odnose na promene poreza i carina mnogih država. Ove oblasti mogu biti usko povezane.

Zabrinutost u vezi sa ovim stvarima se intenzivira jer planeta koja ulazi u Škorpiju je Saturn. U finansijskoj, kao i u mundanoj astrologiji (čak i u klasičnoj astrologiji) Saturn reguliše princip odgovornosti. On predstavlja vreme kada se konačno vide posledice prethodnih radnji. Tako u knjizi "Prognoze za 2012", Saturn u Škorpionu je opisan kao "vreme za svođenje računa" u svim pitanjima koja se tiču dugovanja i deficita. To je vreme kada se mora suočiti sa kompletnim posledicama eksplozije svetskog duga (ili tako mi to tumačimo). Već pominjana "konzerva" se ne može dalje šutirati niz put. Takođe će teške odluke ili žrtvovanja biti nametnuti vladama širom sveta (tj. strogost), a one koje ne izvršavaju dužnosti i obaveze doživeće smanjenje kreditnog boniteta.

Kao nova sinergija Saturna (i Severnog čvora) u znaku Škorpije počinje da privlači pažnju, investiciona zajednica koja može početi da povlači sredstva sa tržišta. U tržišnoj terminologiji, Saturn vlada strahom, a Jupiter pohlepom. Druga opcija je inflacija zvanične valute, tako da kupovna moć značajno opada, stvarajući na taj način drugi oblik duga, posebno za one koji žive od fiksnih prihoda.

Nema lakog izlaza iz ovoga, a u ovom trenutku postoji nekoliko - ako uopšte postoji - investicionih strategija bez rizika (međutim, uvek postoji mogućnost trgovinske strategije). Nikada ne postoji lak način za izlazak iz situacije kada su u pitanju Saturn i Škorpija, zbog toga što su ovo složeni znaci, preplitanje vladinih poreza, propisa, reformi, kao i bankarske krize. Poslednji put kada je Saturn bio u Škorpiji (novembar 1982. - novembar 1985.) SAD su prolazile kroz težak period štednje, kreditne krize i skandala. Mnogi zemljoposednici (naročito poljoprivrednici) izgubili su svoja imanja zbog visokih kamatnih stopa i inflatornih posledica u prethodne 4 godine. Neki bankari koji su dobro zarađivali, otišli su u zatvor. Moguće je da ćemo ponovo u naredne tri godine videti reprizu nekih od ovih događaja, kao i kazne.

Ali 1982. – 1985. je takođe bilo vreme kada su politički lideri obe strane (u SAD) donosili teške odluke, žrtvovali se i pravili kompromise. Kada su ti kompromisi jednom usvojeni, ekonomija i berze mnogih svetskih država započele su jedan od najdužih perioda rasta u istoriji. Možemo li to ponovo da uradimo? Da, to je moguće - ukoliko pre toga ne padnemo sa  "fiskalne litice" kojoj se SAD približava 31. decembra 2012, a koja - uzgred - izgleda malo kao Uran i Pluton u kvadratu.

U međuvremenu, Saturn ulazi u novi znak, što se često dešava blizu perioda kada se preokrene dugoročni trend različitih finansijskih tržišta. Godine 1982, bio je kraj tržišta medveda na tržištu akcija i obveznica, i na oba tržišta je započelo tržište bika. Ovaj put izgleda da bi moglo da se dogodi suprotno, pošto su i tržište akcija i obveznica bili blizu svojih maksimuma svih vremena. Osim, naravno, već smo shvatili da je jedini izlaz iz eksplozije dužničke krize da se isplati dug. I to je razlog zašto, dole na putu "konzerva" nije više tu da je šutnete, jer je već pala sa "fiskalne litice", a pozajmice u zlatu su atraktivne za dugoročne investitore. Mi ovde govorimo o dugoročnom, a ne o onome što nužno mora da se desi u narednih nekoliko meseci.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD