Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon paket "Lakoća postojanja" u 90 dana Sada je pravi trenutak da napišeš svoja pravila za igru zvanu ŽIVOT tako da u njoj uživaš! Zato smo ti pripremili tokom ovog divnog letnjeg perioda, koji je istovremeno lagan i izuzetno dubok (budući da putujemo sve vreme kroz talas eklipsi), nove tri Full Moon radionice LAKOĆA POSTOJANJA U 90 DANA, sa popustom i posebnom podrškom za sve koji se prijave do 4. jula.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Tačka Fortune

Tačka Fortune poznata je kao lična tačka Meseca ona opisuje najintimnije stanje duše. Ako Mesec predstavlja ono polje u kome smo veoma osetljivi, u kome imamo jedan dodir sa našim precima, onda tačka Fortune predstavlja ono polje u kome smo mi svojom dušom najviše dodirnuti, ne sa genetskim precima, već sa našom prethodnom inkarnacijom, sa našim stanjem duše u jednom evolutivnom smislu te reči. To je naravno jedna nematerijalna tačka koja samim tim čini jedan entitet koji je veoma suptilan u našem postojanju.

Kako se dobija ova posebna tačka i šta ona znači kod nas, kako se stiče Tačka sreće, kako se zaslužuje, šta ona predstavlja i šta možemo od nje očekivati?

U kojoj meri je naša duša lagana vidi se kroz tačku Fortune. Ona je tačka sreće, jer sva sreća dolazi ukoliko ovo iskustvo lakoće postoji. Tri stvari koje čine naš život i koje se poravnavaju u jednom trenutku jesu Sunce kao svesni deo nas, Mesec kao deo nas koji govori o osećanjima, kao podsvesni deo nas, kao jedno polje odnosa – i Zemlja kao telo, kao samo polje tela koje predstavlja nesvesni deo našeg uma. Te tri stvari zajedno u svojoj celini predstavljaju ono što jeste ovaj simbol koji se zove Fortuna.

Ovo stanje lakoće Duše određuje se na kraju jedne inkarnacije, kada biće dobija određenu težinu (ili određenu «lakoću»). Egipatska mitologija to definiše kao merenje duše perom boginje Maat koje stoji na jednom tasu vage, dok se na drugom nalazi srce osobe koja je završila datu inkarnaciju.

Fortuna je sačinjena od tri dela, ona je uvek odnos Sunca, Meseca i Ascendenta. Ascendent predstavlja telo, a Sunce i Mesec su naši roditelji. To su naše svesno i podsvesno i to su te tri tačke, te tri sile, ta tri entiteta od kojih smo napravljeni i ta tri dela zajedno su stanje lakoće naše duše i naša sreća koju negde imamo.

Tačka Fortune jeste put ka polju lakoće, prolaz ka polju sreće, mesto gde je duša lagana.

            Svako u svom horoskopu ima jednu takvu poziciju i naravno, za nas je ovo mesto Meseca veoma važno, a kada kažemo mesto Meseca mislimo na mesto Fortune kao mesto suštine našeg Meseca.

Postoje dva tipa Fortune i formula za njeno rođenje. Jedna je ona koja ukazuje da se Fortuna, ukoliko smo rođeni po danu, računa kao rastojanje koje postoji između Sunca i Meseca projektovano od Ascendenta dok ukoliko smo rođeni noću, kada dominira Mesec, gledamo koliki je put potreban od Meseca do Sunca, koliko je tom svetlu koje postoji kada je noć – noćnom vladaru, Mesecu potrebno da dođe do Sunca i to projektujemo od Ascendenta.

Ako natus ima tačku Fortune u 1. kući, to znači da je rođen u trenutku konjunkcije svetala nezavisno od toga da li je bilo dnevno ili noćno rođenje. Ovde imamo jedan pokazatelj da je sva energija roditelja stavljena na samog natusa, iako se njegov lični Mesec ne vidi u trenutku kada je rođen. On je taj koji će da stvori ceo Mesec, njemu je data mogućnost da od njega počne celo stvaranje. Ako je dobro postavljeno natusu kao da je sreća data.

Ako govorimo o Fortuni koja je vezana za 2. kuću, naravno da možemo reći da osobi stoji mogućnost da bude sretna kroz neki finansijski dobitak, kroz materijalizaciju želja, kroz ostvarenje raznih stvari. Ako ovo nije dobro postavljeno, onda ćemo videti da kod osobe može stalno postojati jedan grč oko toga da li će moći da stekne ili da li je ona dovoljno vredna.

Ako je Fortuna u 3. kući, cela stvar je da osoba može imati sreću kroz saznavanje. Njen put sreće je put otkrića, put znanja, put koji nam daje mogućnost da kroz lakoću kontakta i komunikacije doživimo pravu nagradu, kroz raznovrsnost života, kroz umetnost reči, kroz umetnost pisanja, sve ono što bi nam dalo punu sreću ide kroz taj deo.

Ako se Fortuna nalazi u 4. kući, izvesno je da već imamo jednu zanimljivu situaciju, jer u dobrom broju slučajeva, bar po prirodnom zodijaku ovo znači da je osoba rođena sa kvadratom Sunca i Meseca i to znači da nekada roditelji već nisu srodni, da su drugačiji. Pozicija Fortune u 4. kući je u velikoj meri vezana za doživljaj sreće koji teži da se pronađe u ranom detinjstvu, u jednom periodu koji smo imali davno i koji nas vezuje za porodicu, za neko poreklo.

Ako je Fortuna vezana za 5. kuću, naravno da je osobi dato da bude uspešna u onome što najviše voli, kao da su roditelji nju već stvorili sa trigonom svetala i da joj je dato da ide jednim putem kojim je i u prethodnom životu možda išla ili koji je volela i to je nekada put umetnosti, put igre, put lakoće, jer 5. kuća je kuća lakoće. Peta kuća sama po sebi jeste kuća Fortune, to je kuća sreće i osoba sa ovim ovde ima iskustvo da može lako da doživi sreću kroz ono što voli kroz umetnost, kroz decu, kroz ljubav, kroz svaku vrstu zabave.

Ako je Fortuna u 6. kući, svakako da potencijalna sreća ovde ide kroz jednu perfekciju, kroz jedan rad, kroz nešto što osoba voli da radi i tu pronalazi sebe. Sreća je ovde velika kada čovek može nekome nešto da učini, kada može da pomogne ili kada može da bude od koristi nekome, samo ako je Fortuna tu dobra. Naravno, ako Fortuna tu nije dobra, te stvari znaju da izostaju i čovek ne voli da bude toliko na usluzi i počinje da se buni što bi trebalo da je nekome na usluzi i stoga nije zadovoljan svojim životom.

Ako je Fortuna u 7. kući, natus je rođen na opoziciju svetala i kada imamo ovo jedno stanje tu je najdirektnije mesto koje nam govori da nam je sreća u odnosima, da nam je sreća ostala u odnosu sa drugom osobom i naša sreća potpuno zavisi od toga.

Ako je Fortuna postavljena u 8. kući, istraživanje je najbolji deo onoga što osoba može da uradi. Ona može da krene u svoje traganje i da odatle stvori sasvim novo, u zavisnosti od pozicije vladara, dispozitora toga ona može da doživi svoje iskustvo koje će joj dati puno toga. U krajnjoj liniji ovo može dati osobu koja će biti veoma bogata, veoma uspešna, ali mora da ima jaku poziciju Fortune ili će naravno izgubiti sve.

Kada je Fortuna vezana za 9. kuću, ovde postoji san o nekom životu negde daleko u inostranstvu. Ovde sebe pronalazi u znanju koje ima tendenciju da uvek vidi svrhu, uvek ima tendenciju da upozna ono što je duboko, ono što je daleko, ono što je veliko, što je pozitivno, što nudi smisao i najveće su šanse da osoba sa ovakvom pozicijom Fortune lagano može i da bude sretna i da ostvari svoju sreću.

Ako je Fortuna prisutna u 10. kući, iako i ovo često znači da su Sunce i Mesec u kvadratu, to natusu može da da ostvarenje u jednom poslovnom životu i kao da je ova Fortuna lakša od pozicije Fortune u 4. kući, jer je manje osetljiva i više otvorena ka jednom konkretnom postignuću i ka jednoj sreći koju čovek bar u jednom trenutku može imati u svojoj profesiji.

Kada je Fortuna u 11. kući jedna sreća će postojati kroz jednu okolnost, jednog prijatelja, jednu situaciju, jedno društvo ili čoveka koji ima neku posebnu vezu u životu, čoveka koji ima mogućnost da natusu omogući stvaranje novog, da mu da šansu u životu da nešto novo ostvari. Ovo je tačka sreće u kući koja može tada da bude velika sreća i ovo je ona dobra sudbina, uvek jedna zaštita iz neočekivanog.

Fortuna u 12. kući je sreća i put i ispunjenje koje natus doživljava u nevidljivom svetu, u nepoznatom, u tajnom, u jednom duhovnom delu, u nečemu što je skriveno, u svojoj mašti, u svojoj čaroliji i konačno, u toj ideji da san postane stvarnost, ali ako dispozitor nije dobro postavljen, ako vladar Fortune nije dobro postavljen san ostaje san i nema stvarnosti.

Potreba duše je da čovek, kakav god život da živi, ima stalni osećaj lakoće. U tom smislu svaki astrolog koji radi na razvoju svog punog bića, svog pravog bića –  trebao bi da obraća pažnju na to da je njegova duša sačinjena od tri dela – misli, osećanja i tela – odnosno Sunca, Meseca i Zemlje (Ascendenta) i da stoga u svakom trenutku tu lakoću predstavljenu tačkom Fortune postiže osvešćvanjem ova tri dela. Ona sama jeste mesto naše karmičke nagrade koja svojom pozicijom u znaku, kući, svojim aspektom i stanjem sa svojim vladarem najdirektnije govori o stanju ove unutrašnje lakoće koju posedujemo – što jeste naša ulaznica za različita stanja svesti, a samim tim i različite nivoe sudbine.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD