Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vitalnost, zdravlje i sinteza natalnog horoskopa Zdravlje i bolest žive u jednom horoskopu kao suprotni principi, kao stvar uzroka i posledice koji se mešaju. Bolesti nastaju kao rezultat nekadašnjih akcija, zato što Mars (naše akcije) vremenom postaje Saturn (karma, posledica naših akcija). Ovaj dvomesečni kurs počinje 11.05. i održavaće se svake srede od 19h u online varijanti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Linija Sunca u prostoru

U prethodnom tekstu smo se bavili bazičnom prirodom planeta u astrologiji lokalnog prostora kao i načinom kako da tehnički postavimo horizontski horoskop u odnosu na prostor u kome boravimo, bez obzira da li je reč o kući, stanu ili samo jednoj prostoriji u kojoj provodimo najveći deo vremena. Prostor u kome osoba boravi predstavlja semenu formu njenog univerzuma i posmatrajući projekciju linija u tom prostoru, mi posmatramo primarne kodove života natusa koji se prvo odigravaju na planu prostora, a zatim se projektuju na lični život osobe. Zato svaka promena u prostoru nosi i određenu promenu, kako na unutrašnjem planu – tako i u okolnostima koje prate osobu opisanim datom planetom i njenom pozicijom u natalu.

Uloga Sunca

U ovom tekstu ćemo se bazirati primarno na simbolici Sunca, kako u natalnom horoskopu, tako i na planu prostora. Sunce u astrologiji vrlo često nazivamo planetom, što nije u potpunosti tačno, a mi ga nesvesno izjednačavamo sa ostalim planetama, dok je Sunce primarno zvezda koja čini 99% našeg sistema. Samim ovim saznanjem možemo da dođemo da zaključka da Sunce, zapravo, i ne može da bude afilkovano negativnim pogledom niti jedne planete. Stoga Sunce mora imati i centralnu ulogu u jednom horoskopu i od njegove snage koja se ogleda u poziciji u znaku, kući i aspektima, zavisi veliki deo život osobe, jer je Sunce faktor volje, samopouzdanja, želje, vitalnosti, životne energije, hrabrosti, karaktera, temperamenta, kreativnosti, načina delovanja i ispoljavanja u spoljnom svetu. Sunce predstavlja i „budnost“, ego ili svest o sebi što u povoljnoj konotaciji daje mogućnost osvešćivanja.

Kada posmatramo liniju Sunca u odnosu na prostor, ona je ta koja kod osobe treba da podrži sve u simbolici Sunca. Ona predstavlja mesto u domu na kome se osoba oseća kreativno, puni samopouzdanjem, to je linija na kojoj natusu sve stvari treba da idu lakše, sa energijom koja kruži, na kojoj se oseća optimizam, ljubav, ili na nekom drugom nivou – ona nosi potrebu za napredovanjem, jačanjem volje i moći koju osoba poseduje.

Sunce traži da zauzme centralno mesto u domu, pa njegova linija treba da je istaknuta, vidljiva, osvetljena, na neki način čak i glamurozna. U svakom domu Sunce predstavlja dnevnu sobu – centralnu prostoriju u kojoj se cela porodica okuplja, ali kako Sunce prirodno vlada V kućom i znakom Lava ovo je i prostorija za igru, prostorija ili mesto u stanu gde će osoba posvetiti pažnju i ljubav svom detetu, gde će se igrati sa njime. Ovo je linija na kojoj će osoba držati svoje medalje, sve ono na šta je ponosna u svom životu, ono što je najvrednije što poseduje, ne u materijalnom smislu, već u smislu lične vrednosti za samu osobu.

Ipak, vrlo često je linija Sunca u domu „opterećena“ natalnim aspektima koje osoba ima, pa je putanja ove linije, tj. Sunčeve energije, na određeni način bolikirana. Ovi aspekti ka Suncu (ili bilo kojoj drugoj planeti) ne moraju biti izazovni da bi osoba u odnosu na prostor napravila određenu blokadu u kruženju energije date planete, jer ponekad i sa harmoničnim aspektom (trigonom, sekstilom), osoba će na liniju malefika (uz osećaj da je upravo tako idealno) postaviti određen predmet koji će „zablokirati“ energiju date planete. Pogledajmo na praktičnom primeru kako osoba oživljava potencijale natalne planete u odnosu na prostor.

Ovo je natalni horoskop muškarca, koji ceo svoj život kako sam navodi živi u određenoj vrsti „rodovske zajednice“, tj. sa brojnom porodicom u kojoj zajedno žive brojne generacije (od prabake, bake i deke, roditelja, sestre, rođaka...). Mesec kao prirodni vladar IV kuće u znaku Raka i u konjunkciji sa Jupiterom u znaku egzaltacije, svakako ukazuje na brojnu prodicu, kao i mogućnost da osoba sa njima živi. Vrh IV kuće u znaku Lava opisuje da je ovo velika porodica u kojoj ima ljubavi među ukućanima, a i sam dom zrači određenom toplinom. Saturn, koji se nalazi u znaku izgona u IV kući, može opisati kako određenu distancu među ukućanima, koji imaju svako svoju sobu (pribežište) u kojoj borave najveći deo vremena, tako i određene starije članove porodice (posebno dedu) koji nisu više dovoljno snažni da se sami brinu o sebi (Saturn…), ali koji su i dalje vitalni i važni članovi porodice (…u Lavu). Na određenu distancu nam ukazuje i vladar IV kuće (Sunce) koje se, iako je snažno u znaku egzaltacije, ipak nalazi skoro na samom vrhu XII kuće i daje sliku da članovi porodice (kao i sama osoba) često imaju potrebu za osamljivanjem, za svojim prostorom u kome će osetiti mir i izolovanost od ostalih članova. Ipak, Sunce u egzaktnom trigonu sa Saturnom u IV kući naglašava odanost i osećaj odgovornosti koji postoji kako kod same osobe (Sunce), tako i kod ostalih članova porodice (Saturn u IV kući). Naravno, odnosi ponekad mogu biti pomalo konzervativni i usmereni određenim običajima koje će osoba prihavatiti od porodice. Ovo je upravo porodica koja se okuplja u dnevnoj sobi da uživa u razgovoru, druženju, dogovorima o predstojećim obavezama, gledanju televizuje i slično, što sve vidimo i kroz vladara V kuće (dnevna soba) – Merkuru – koji se nalazi na stepenu egzaltacije Sunca i u konjunkciji sa samim Suncem (vladarem IV kuće), u trigonu sa Saturnom i Neptunom.

Ipak, kako osoba koju posmatrmo, najveći deo svog vremena provodi upravo u svojoj sobi, gde obavlja najveći deo aktivnosti, prima prijatelje i slično – pogledaćemo njen horizontski horoskop upravo u odnosu na njen lični prostor.

Kako se u ovom tekstu primarno bavimo energijom Sunca u odnosu na prostor, prvo što možemo da vidimo je da linija Sunca iz centra sobe sa jedne strane izlazi na prozor, ali sa druge strane prelazi preko ormana koji u svojoj osnovi nosi simboliku Saturna. Ormani su najmanje poželjna stvar koja može da se nađe na liniji Sunca, pa iako osoba natalno ima jak trigon između ovih planeta, ovo apsolutno ne podržava osobu na planu Sunca. Sunce i Saturn su planete koje na određen način predstavljaju suprotnosti, a na jednom nivou suprotni znak od Lava je Vodolija, kojom primarno vlada upravo Saturn! Sunce predstavlja volju, svetlost, snagu, vitalnost, a nasuprot njemu Saturn predstavlja strah, mrak, bolest, ono što nam predstavlja ograničenje u životu, pa iako su ove planete kod osobe harmonično aspektovane u natalu, orman koji nosi simboliku Saturna oslabljuje volju koju nosi Sunce i njegovu osnovnu prirodu. Sunce je vladar natalne IV kuće i predstavlja lični Mesec za osobu, pa na neki način osoba čije se Sunce već nalazi skoro na vrhu XII kuće i daje sliku skrivanja osećanja, emocija, nesigurnost na unutrašnjem planu, na planu prostora je takođe projektovala svoje tajne i osećanja tako što ih je smestila u orman (na nevidljivo mesto) i sakrila od ostalih. Ipak, Sunce se nalazi u znaku egzaltacije pa simbolika Saturna ovde nije umanjila volju da osoba ostvari svoje ciljeve, ali je dovela do određenih strahova od neuspeha, što sve nosi mogućnost da osoba i ne uspe da ostvari svoje ambicije, te da oseća unutrašnja ograničenja.

Jedino uklanjanjem plakara osoba bi mogla da „oslobodi“ Sunce, za početak na nivou stana, što bi se kasnije odrazilo i na nivo okolnosti, emotivnih odnosa, kao i odnosa prema autoritetima. Kako u natalnom horoskopu najjače deluje upravo svaki aspekt koji je egzaktan – tako je, nekada drveni orman, osoba ogradila gipsanim pločama a od drveta napravila pregrade (kao ugradni plakar), te je potrebno puno intervencija da bi se orman pomerio u deo sobe na mesto na kome se sada nalazi krevet na kome osoba spava i gde se nalazi Saturnova linija! Ovo je još jedan pokazatelj da osoba i pored trigona između Sunca i Saturna ne balansira ovom energijom, jer je Sunce natalni vladar IV kuće i predstavlja lični Mesec (krevet), a nalazi se na vrhu XII kuće – spavanje, dok osoba upravo spava na Saturnovoj liniji, pa uz Saturna u izgonu dobija mogućnost da se retko dobro odmori. Ovo je slika tvrdog i neudobnog kreveta koji će osobu dovoditi do ukočenosti i zamora... na šta se osoba često i žali.

Lečenje prostora

U ovom slučaju jedini „lek“ koji može donekle pomoći osobi je jako osvetljenje, tj. reflektor koji će biti uperen u pravcu linije Sunca tj. u plakar i koji će jako osvetliti ovo mesto, ali ovo ne može do kraja ispraviti ovu simboliku, pa bi za osobu bilo kranje oslobađajuće da uloži napor i pomeri plakar. Bilo šta u simbolici Sunca što bi osoba postavila na vrata ormana ili u orman, iza ormana (medalje, vrednosti, državljanstvo, burma, zlatnik, neki luksuzan – prestižan ili brendiran predmet, stvari jarko narandžaste ili zlatne boje, slika suncokreta, lava, neke važne ličnosti, kralja ili kraljice – uvek jedne osobe, monarha i slično) ne može u potpunosti zadovoljiti simboliku Sunca. Ukoliko bi osoba nešto od navedene simbolike postavila na vrata ormana, energija Sunca bi bila zadovoljna od centra stana do date simbolike, ali ponovo bi je dalje sačekao Saturn tj. plakar. Ako bi osoba nešto od predmeta postavila u sam plakar, ponovo bi dobila sličnu simboliku, možda i „lošiju“, jer sada bi prvo energija Sunca naišla na barijeru tj. vrata od plakara, onda bi delimično bila zadovoljena predmetom u simbolici Sunca, ali bi ponovo naišla na zadnji deo plakara, što su samo različiti principi manifestovanja ove blokirane energije, koji bi se na isto tako različit način manifestovali u objektivnim okolnostima.

Sa druge strane od centra stana linija Sunca izlazi kroz prozor što u potpunosti odgovara simbolici Sunca koje traži svetlo, ali u prostoru energija jedne planete mora da kruži tj. da bude zadovoljena sa obe strane da bi na objektivnom planu u njenoj simbolici prizvali bolje okolnosti.

Period aktivacije promena

Na kraju možemo pomenuti još neke osnove vezane za astrologiju lokalnog prostora, a to je da svaka promena u prostoru dovodi i do promene na planu sudbine o čemu smo govorili u prošlom tekstu, ali da bi se promena učinjena u prostoru osetila na nivou objektivnih okolnosti potrebno je da prođe minimalno jedan Mesečev ciklus (oko 28 dana), obzirom da je ova oblast u velikoj meri vezana za naš unutrašnji lunarni deo. Rad na uređenju životnog prostora je zapravo rad na sebi, na najintimnijem delu sebe, a jedino menjanjem nas samih možemo promeniti okolnosti u životu.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD