Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Karmička astrologija Mundana astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Seminar: Magnet Srca Na ovom seminaru se polaznici obučavaju da preko natalnog horoskopa imaju uvid u nasleđenu energetsku strukturu. Seminar je organizovan tako da kroz lično iskustvo svaki polaznik može prepoznati zakonitosti svojih energetskih centara kao i tehnike isceljivanja. U nedelju, 22. septembra od 13h do 17h, dr Lea Imširagić će održati predavanje iz modula Energetska Astrologija, a ovaj seminar će biti predviđen za rad na 4. čakri, ili tj Mesecu. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Seminar: Tehnologija svesti Meseca Tokom kursa Tehnologija Svesti praktikovaćemo određene vežbe koje će nam omogućiti da celu oblast Energetske Psihologije oživimo u svom svakodnevnom životu, u odnosima sa ljudima, ličnom odnosu prema poslu, finansijama, i pre svega prema sebi. Aleksandar Imširagić će održati seminar iz Tehnologije Svesti na temu 4. čakre ili tj Meseca, u nedelju 29. septembra od 13h do 16h. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Predavanje: Superkomunikacija uz Energetsku Psihologiju "Možeš postati superwomen ili superman ako naučiš super-komunikaciju sa sobom jer baš od ove primarne svakodnevne komunikacije sa sobom nastaju svi drugi odnosi. Namera ove radionice je da podelim sa vama dar u vidu jednostavnih tehnika Energetske psihologije kojima možete da naučite da komunicirate sa najinteligentnijim delom svog Uma - sa svojim telom. Jer vi zaslužujete da koristite svoj prirodni dar - da naučite svoju energiju da radi za vas." Dr Lea Imširagić će održati predavanje "Superkomunikacija uz Energetsku Psihologiju" u hotelu Tulip Inn Putnik, 20.09. u 19h.
» prikaži celu vest
Predavanje i promocija knjige: Anđeli Zodijaka Svi imamo određenu svetlosnu prirodu, što je u suštini priroda naše Svesti, jer Svetlost predstavlja kvalitet Svesti. I svako od nas ima svoju energetsku strukturu, odnosno svoj energetski zapis kojim privlači sve događaje u svom životu. Čovek je spoj Neba i Zemlje i predstavlja energetsku matricukoja nosi čitav niz svih njegovih sećanja. Aleksandar Imširagić će održati javno predavanje o Anđelima Zodijaka uz istovremeno predstavljanje istoimene knjige, u hotelu Tulip Inn Putnik.
» prikaži celu vest
Kurs: Anđeli Zodijaka “Radost je emocija koju stvara svetlost. Svi astrološki pokazatelji koji opisuju inerciju bića u natusu, govoreći o njegovim nesvesnim potrebama – što ukaz sudbine jeste – dobijaju svoj smisao i srećan ishod onda kada su prožeti svetlošću. Svetlost je inteligentna sama po sebi, a osnovna jedinica inteligencije svetla jeste Anđeo”. Sedmomesečni kurs Anđeli Zodijaka počinje u subotu, 28. septrembra od 12h do 19h na Kepler Institutu. Moguće je pohađati i online.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti
Mundana astrologija

Između dva sveta

Neposredno pre nego što će točkovi BOEING-a 757-200 dodirnuti pistu u Reykjaviku, osetih blago treperenje vazduha unutar kabine, nakon čega začuh šapat negde iza svog levog ramena:

“Levo, levo… još malo niže… pogledaj… Dozvoli svojoj svesti da teče kroz telo Zemlje. Tečna lava je naša krv... Posmatraj i osluškuj okolinu i istovremeno prati događaje unutar sebe… Uvedi svoju svest u emocije i pažljivo pogledaj! Videćeš da ovde boravi više od 20 vrsta patuljaka, četiri tipa gnoma i sve vrsta vilenjaka. …Kroz svoje dlanove i čelo svesno udahni vazduh i energiju koja te okružuje. Oseti snagu i čistotu... Uživaj u trenutku…”

– “Ko…” htedoh da zaustim ali se odjednom ceo avion zatrese i poskoči dodirnuvši pistu uz glasno rulanje, što me naglo trže iz sveta vilenjaka, te brzo bacih pogled na trenutnu kartu neba koja je na mom telefonu već bila podešena na Reykjavik. “Wow – Ascendent je tačno na stepenu mog Neptuna!” – primetih još usnulog pogleda. “Da li Univerzum hoće da mi kaže da stižem u zemlju Neptuna – što i ne bi bilo čudo, budući da je ipak ostrvo u pitanju, ili se ovaj ukaz odnosi, zapravo, na sam grad – Reykjavik?

–      “Velkomin til Reykjavíkur!” – veselo nam požele dobrodošlicu plavooka Islandska stjuardesa, likom kao da je izašla iz bajke o ledenoj kraljici.

“Mesto koje se dimi”

Da, upravo je to ono što u prevodu znači ime glavnog grada Islanda! Kažu da su prvi doseljenici ovo nekada pusto mesto, na kome se nalazi današnji Reykjavik, nazvali “mestom koje se dimi” usled gejzira i prirodnih izvora vrele vode koji se stalno puše.

–      “Dim i magla su svakako pod simbolikom Neptuna”, pomislih. “Reykjavik bi dodatno mogao biti vezan za simboliku Riba i Neptuna i zato što se nalazi na samoj obali mora, a kako je on i najsevernija prestonica na svetu – Neptun, koji inače upravlja Severnim Polom, bi baš lako mogao potvrditi svoju dominaciju nad ovim gradom.” Nije mi trebalo mnogo pa da se uverim da je centar grada, koji predstavlja ključni simbol Reykjavika, baš crkva (opet Neptun) koja, iako veoma lepa, izgleda kao da je napravljena od leda u nekoj nestvarnoj priči.

 

Jarac sa telom Ribe

Ipak, osim toga što je Island ostrvska zemlja, pa samim tim prirodno potpada pod simboliku Neptuna – on bi se teško mogao primarno vezati za ovaj Riblji simbol. Naime, već samo ime “Iceland” ili “Ledena zemlja”, mnogo više ga svrstava u svet Saturna i Jarca. Nadalje, ovo je i najmanje naseljena zemlja Evrope, a kako je Mesec u Jarcu u izgonu, jasno je da Jarac baš i nije znak koji bi govorio o “gužvi na ostrvu”...

Stil odevanja i specifična moda koju podržavaju, u sebi ima mnogo starinskog (Jarac), a sam Islandski jezik je svakako najstariji evropski jezik u upotrebi. Kamenje (Saturn) je ono što je potpuno nestvarno razbacano po čitavom ostrvu, a upravo kamenje i jeste ono što se ovde veoma poštuje.

Većina ljudi koji ovde dolaze su okrenuti životu u prirodi, što Island uistinu nudi u izobilju, pa je u ovu zemlju uputnije ići sa rancem na leđima i blagom planinarskom opremom, nego u svojoj “city odeždi”… Jarac je ono čime ova zemlja primarno odiše, iako sa uplivom Neptuna, kako zbog ostrvske pozicije, tako i zbog samog Reykjavika u kome inače živi 2/3 čitave populacije.

Spoj Saturna i Urana

Ipak, više od svega ostalog, pažnju mi je privukla činejnica da je Island ostrvo koje se nalazi tačno na raselini dve tektonske ploče – Severnoameričke i Evroazijske – pri čemu je ta “pukotina u zemlji” i te kako vidljiva!

– “Upravo se sada nalazite u Americi, a ako pređete na ovu stranu bićete u Evropi”, reče nam ljubaznim glasom sa osmehom devojka koja radi kao vodič za raselinu koja prolazi kroz ostrvo, a koja sobom deli ili spaja dva sveta.

“Ovo je mesto na kome se jedan svet završava, a jedan sasvim drugi, novi započinje” – proletelo mi je kroz glavu. “Pa naravno, u pitanju je 29º Jarca! Prelaz između Jarca u Vodoliju je toliko specifičan, jer su u pitanju znaci kojima tradicionalno vlada ista planeta – Saturn –  te se upravo u ovom prelazu vidi susret dveju tektonskih ploča. Zapravo, to je i u Zodijaku mesto “spajanja svetova” ono mesto koje, pored prelaska još znaka Raka u znak Lava, zovemo mestom “spajanja Zodijaka”.

Kako se, počevši od Raka i Lava, sa svake strane nalaze parovi znakova kojima vladaju iste planete, tako dolazimo do Jarca i Vodolije kojima vlada Saturn, te se njima upravo završava krug.

– “Da li sam to došao na kraj sveta (premda mesto doista izgleda tako!) – na 29º Jarca? Da li je to mesto koje na planeti ima istu onu ulogu koju unutar Zodijaka ima sam 29º Jarca, kao mesto spajanja dva sveta – što je ovde izraženo kroz same tektonske ploče?”

Takođe, ako uzmemo u obzir i to da je Uran moderni vladar Vodolije, onda je sam prelaz Jarca u Vodoliju zapravo spoj starog i modernog, ali arhetipski posmatrano, to je spoj dva veoma suprotstavljena principa – Urana i Saturna.

Setih se odmah da je u novijoj istoriji Island poznat i po samitu Regan-Gorbačov, kada su se baš tu, 1986. godine ova dva lidera sastala radi potpisivanje jednog od prvih sporazuma o nuklearom razoružanju. Posle malo traženja, pronađoh i tačan početak ovog samita: 11.10.1986, 10:00, Reykjavik. Pogodite gde se Mesec nalazio u tom trenutku!

Naravno, na 29º Jarca! Mesec najdirektnije opisuje mesto (serija 4), pa je njegova pozicija baš na 29º Jarca snažna potvrda da je Island uistnu zemlja prelaza između dva sveta – starog (Jarac) u vidu Evroazije i novog (Vodolija) u vidu Severne Amerike.

Primetimo samo kako je i jedan od vladara 4. kuće (mesto sastanka), upravo Neptun u Jarcu koji opet direktno ukazuje baš na Reykjavik (Neptun) i Island (Jarac). Pored toga, Ascendent početka samita je bio na 8º Škorpiona, što jeste stepen Ascendenta Sjedinjenih Država, te tako i predstavlja glavni grad, a sedma kuća u Biku jasno ukazuje na Moskvu, koja je inače primarno significirana znakom Bika!

Pogledajmo i sam horoskop nezavisnosti Islanda iz 1944. godine:

Pored toga što se Neptun nalazi na Ascendentu i tako najdirektnije predstavlja Reykjavik (prva kuća u horoskopu nacije uvek predstavlja i glavni grad), sama osa čvorova Islanda se nalazi baš na 29º Raka i 29º Jarca! Osa mesečevih čvorova predstavlja prirodu Meseca u vremenu, govoreći o precima (Južni Čvor) i potomcima (Severni Čvor), pa tako ovde i o duši nacije koja je još od pradavnih vremena (Južni Čvor) nasledila ulogu spojitelja svetova.

Put u središte Zemlje

Iako se nalazi veoma severno, dodirujući čak i arktički pojas, Island je začuđujuće pun toplih izvora vode. Naime, Islanđani imaju energije u izobilju, jer ovu prirodnu podzemnu toplotnu energiju pretvaraju u električnu. Sama lava u tečnom obliku na ovom ostrvu se nalazi relativno plitko, već na par stotina metara dubine. Reklo bi se na prvi pogled da ovaj podatak Island povezuje sa Škorpionom. Ipak, sam 29º Jarca u sebi sadrži i svu ovu ogromnu toplotnu energiju, jer se “naslanja” na 28º Jarca – što je stepen egzaltacije Marsa, pa otuda tolika energija na kojoj ostrvo bukvalno sedi!

Pored toga, svaki 29º je veliki provodnik za ono što se nalazi na “drugoj strani”, bilo da je reč o fizičkom ili metafizičkom svetu. Tako 29º Jarca omogućuje provodljivost onoga što se nalazi na suprotnoj strani od njega – na 29º Raka – upravo u onom stepenu gde se spajaju svetla preko znaka Raka (Mesec) i Lava (Sunce). Prelaz iz znaka Raka u Znak Lava je svakako mesto stvaranja toplote i same suštine života, pa na nivou naše planete ovo upravo predstavlja energiju jezgra Zemlje, odakle sav život nastaje. Baš je zato na Islandu Zemljina kora najtanja i lava u tečnom obliku (Sunce-Mesec) najbliža površini Zemlje.

– “Svakako” – rekoh u sebi – “nije li čak i Žil Vern odabrao baš Island za mesto odakle će njegov junak, profesor Oto Lidenbrok krenuti na svoj Put u središte Zemlje, u istoimenoj knjizi?”

Ovo je zaista mesto najdirektnijeg kontakta sa srcem Zemlje, predstavljajući jednu vrstu petlje na planeti u kojoj se spajaju svetovi – i to ne samo u horizontalnom smislu (Zapad – Istok), već i u vertikalnom, ostvarujući svoju vezu sa srcem Zemlje.

29º Jarca – stepen vilenjaka i skrivenih bića

–      “Svo ovo neobično kamenje koje vidite svuda unaokolo je vulkanskog porekla” – reče nam odjednom Inga, naš vodič. – “Mnoga od tih kamenja predstavljaju domove i mesta okupljanja patuljaka i drugih nevidljivih bića. Nedavno smo čak promenili trasu jednog puta kako ne bi prolazio kroz naselje gde se veruje da borave vilenjaci!”, zaključi sa osmehom.

Uistinu, ceo Island je prožet verovanjem i osećanjem da nismo sami i da je sve u prirodi veoma živo, te da u sebi krije mnoga inteligentna i nevidljiva bića. Još jedna od osobina 29º svakog znaka je da nas povezuje sa “nevidljivim svetom”, omogućavajući naglašenu intuiciju i vidovitost. Kako je ovde u pitanju 29º jednog zemljanog znaka (Jarac), čitav kanal ka svetu nevidljivih bića je i otvoren preko elementa Zemlje, te je ovde razvijeno osećanje za ova elementalna bića – patuljke, gnome, trolove, skrivene ljude i vilenjake. Zapravo, svoju inspiraciju za “Hobite” i “Gospodara Prstenova”, Tolkin je i našao baš u pričama sa Islanda.

Ova bića predstavljaju oživljenu inteligenciju čitave planete koja održavaju vezu između ljudi i prirode kao jednog entiteta, čineći potku života vibrantnom.

Kanal Života

Zbog svoje severne širine i specifičnog položaja, tranzit Venere 6. juna ove godine (o kome sam više pisao u članku “Tranzit Venere – rođenje Inane”) izuzimajući Pacifik, odavde se jedinstveno mogao posmatrati od početka do kraja svih 6 časova!

Ako je Island jedino mesto na ovoj polovini planete odakle se tranzit Venere mogao u celosti posmatrati, a samo “rođenje Inane” se događalo na drugom kraju planete (na kome se inače ceo tranzit normalno video) – onda je ovo još jedan pokazatelj da je Island kao 29º Jarca upravo prenosnik života koji se u unutrašnjem, “nevidljivom svetu” na 29º Raka, u simbolici dodira svetala rađa.

I tada shvatih – Island predstavlja jedno predivno mesto spajanja suprotnosti na planeti, a u našoj svesti on je upravo ona tačka u dubini nesvesnog bića u kojoj se osećanja pretvaraju u telo, a materija u inteligenciju. Kako je divno doći u kontakt sa ovim delom sopstvenog postojanja i uživati u otkucajima svog srca i srca Zemlje istovremeno.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD