Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Webinar: Tehnologija Svesti Urana Tri nivoa svesti, Kopče astralnog i eteričnog sveta, Univerzalni provodnik, Povezivanje uma i tela, Mentalni provodnik, Proces oživljavanja mentalnog tela, Otkrivanje sopstvenog simbola - samo su neke od tema o kojima će biti reči na webinaru Tehnologije Svesti Urana koji će se održati u subotu 11.04. od 12h do 15h.
» prikaži celu vest
Webinar: Buđenje U subotu 11. aprila, dr Lea Imširagić će održati webinar Energetske Astrologije Urana, sa početkom od 17h. Ovaj put učimo igru transformacije i oživljavamo biće Urana. Webinar će vam omogućiti da osvestite svoju vezu sa Univerzumom (na svoj lični način), da prepoznate i razvežete obrasce koje ponavljate, kao i navike u kojima ste zaglavljeni, da se oslobodite povećane mentalne napetosti i ubrzanosti i da naučite da disanjem kroz 8. čakru dovodete svoj nervni sistem u balans, kao i svoj odnos sa vremenom.
» prikaži celu vest
Kurs: Rektifikacija i elekciona astrologija U petak, 03. aprila od 18h počinje online četvoronedeljni kurs iz Rektifikacije natalnog horoskopa i Elekcione astrologije. Ovaj kurs je namenjen svima koji imaju osnovno astrološko predznanje ali žele da izračunaju tačno vreme svog rođenja, kao i da usvoje sistem izračunavanja tačnog vremena rođenja klijenta i takođe onima koji žele da otkriju veštinu pravilnog odabira trenutka za započinjanje znaćajnih životnih projekata (poslovi, venčanja, selidbe, itd...).
» prikaži celu vest
Full Moon Project Radionica „Inspiracija“ Pozivamo vas na novu Full Moon Project Radionicu „Inspiracija“ koja će se održati u sredu, 8. aprila 2020. godine. Sam znak Vage u kojem se odigrava ovaj Pun Mesec govori o ravnotežu koju je izuzetno važno uspostaviti na nivou svog tela, dovodeći unutar sebe sve strahove predaka u jedno stanje mira. Ova radionica će biti online i trajaće od 19.00h do 20.30h.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Stepenovi solarnih i lunarnih eklipsi

Oko eklipsi u astrološkom svetu postoji nekoliko teorija, pogotovo o tome koje eklipse 'deluju' i koliko navodno traju. Naravno da svaki autor podržava svoju teoriju, jer je na kraju krajeva do nje mogao doći samo sa brižnim radom i sakupljanjem podataka, dejstava i iskustava. Tako možemo – među ostalim – da pronađeno tvrdnju da u predikcijama uopće ne treba da tražimo i gledamo lunarne eklipse, jer su "samo sunčeve te koje deluju", dok oko trajanja neki autori podržavaju teoriju da eklipsa traje "do sledeće eklipse iste vrste", drugi vežu mogućnost delovanja eklipsi na trajanje samo eklipse (u minutama odnosno satima), a neki čak 'precizno' stavljaju neko razdoblje (na primer "pet meseci" za lunarne eklipse), u kome takva eklipsa mora da ima neki efekat.

Ovaj članak nema nameru tražiti i suditi o tim dilemama, nego predstavlja samo jedan primer prikaza uplitanja i 'delovanja' eklipsi na život i sudbinu pojednica.

Igor

Igora (ime nije pravo) znam desetak godina. Prvih nekoliko godina nisam znao ni njegov horoskopski znak, a kamoli nešto više, mada smo za to vreme skoro već postali prijatelji; jednostavno nikada nije meni prišao kao ka astrologu, mada je znao čime se bavim. Od mog veoma bliskog i dugogodišnjeg prijatelja koji je pre petnaestak godina pretrpeo izuzetno tešku saobraćajnu nesreću (posle koje je bio sav slomljen, išćašen, doslovce mu je ispalo oko (koje mu je kasnije spašeno)), čuo sam za Igora da je takođe bio sudionik tada – sedeo je na stražnjem sedalu auta i poleteo napred kao tane; vozač je bio mrtav na mestu.

Igor danas nema levo oko, a poslednjih godina javljaju mu se neki problemi, od lekara nedovoljno precizirani, navodno povezani sa mozgom odnosno oštećenjem od pre 15 godina i to u jednom obliku epilepsije. Pre par godina nekim slučajem pričali smo o njegovom horoskopu i dao mi je podatke. Pre mesec dana slučajno sam saznao datum te nesreće i naravno –astrolog nemože da odoli.

Najpre pogledajmo natalni chart. Igor je rođen 21. 6. 1973. oko 16.15 negde u Jugoslaviji (autor drži proverene podatke koji su i minut tačni pa je ascendent izračunat tačno na 21°17 Skorpiona). Već na prvi pogled vidljiv je snažan pečat Skorpiona (ascendent i jaka osma kuća), pa se zbog svetla u 8 može pretpostaviti da natus može da očekuje (barem jednu) veliku životnu promenu/krizu. Štoviše, Sunce u 8, ograničeno sa Saturnom, je u fokusu T-kvadrata, i to sa kvadratima sa Marsom (na 0°Ovna!) i Plutonom, dakle sa oba vladaoca osme kuće!! Pored toga, horoskop ima izuzetnog Raka (Sunce na 0° i Mesec u tačnoj konjunkciji sa IC).

Nesreća

U poslednje vreme radio sam neke pretrage u vezi eklipsi, budući da sam u svome radu sa strankama naišao na neke primere gde su se eklipse pokazale ključnom informacijom, značajnijom od, na primer tranzita, progresija ili solarnog horoskopa. Pronašavši pri tom informaciju da lunarna eklipsa "ne bi trebala da ima efekt", odmah sam pomislio da bi ipak trebalo da se u primerima bilo žena (značajniji Mesec) ili Rakova ili horoskopa sa snažnim utjecajem serije 4 ne bi smelo tek tako odbaciti te vrste eklipse. Ubrzo sam pronašao nekoliko primera koji zaista ne podržavaju tu teoriju, među ostalima čak horoskop države Slovenije (Sunce na 3°42 Raka; itekako se oseća lunarna eklipsa …). Jedan od najzanimljivih primera u tom smeru je svakako Igorov.

Pogledajmo sad nesreću.

Dogodila se 25. 2. 1998. u cca 17. sati, a za kraj može se slobodno uzeti grad Novo mesto u Sloveniji (45N48, 15E10), jer tačan minut nije poznat, no odstupanje ne može biti veće od deset minuta, radije koji minut posle 17.00, jer su bili kasni (a žurba je i bila uzrok nesreći).

U horoskopu je jato planeta na desnoj strani – Igor tu nije ovisio samo o sebi niti je put bio njegova stvar, već je išao sa kolegama. Merkur (promet) je tačno napadnut od strane Plutona koji je istovremeno i u natalu u kvadratu sa Plutonom = ispunjenje natalne premise! Mars u taj odnos nije upleten direktno, ali koliko je vreme kasnije od navedenih 17.00, on je bliži vrhu osme kuće kojoj i vlada – aktivacija te kuće drugo je ispunjenje premise. (Sunce, Merkur i Jupiter su u stelijumu – preterivanje brzinom, "nema problema" sindrom.)

Ako nas ovde zanimaju prvenstveno eklipse, pogledajmo i njih:

- prenatalna solarna eklipsa (SE-1) dogodila se na 14º Jarca 09' (u januaru '73)

- prenatalna lunarna eklipsa (LE-1) bila je 24º Strelca 34', i to samo 6 dana pre njegovog rođenja!! Položena je u pola stepena tačnu opoziciju sa već pomenutim Saturnom u konjunkciji sa Suncem u 8. kući! Solarna eklipsa leži na kraju druge kuće, ali četiri stepena do treće kuće i otprilike toliko od kvadrata sa Uranom i opozicije sa Venerom koji doduše mogu biti primljeni u priču kao vladaoci treće i sedme kuće (promet, drugi).

U karti nesreće prenatalna solarna eklipsa gradi (samo) široki kvadrat sa (neaspektiranim) Saturnom (u 08; gotovo 4 stepena orbisa), dok prenatalna lunarna eklipsa vrlo tačno (2 minuta orbisa!!) "napada" Mars u osmoj kući.

Kako moj praktički rad uveliko bazira na solarnim povracima, iz efemerida sam izvadio eklipse unutar te godine (ali do datuma nesreće) i obe eklipse pre nastupanja solarnog povratka. Prve dve eklipse dogodile su se u septembru 1997. na 9º Device 33' (solarna eklipsa - SE) i 23º Riba 55' (lunarna eklipsa - LE), dok su se eklipse pre solarnog povratka dogodile na 18º Riba 30' (SE-1) i 3º Vage 35' (LE-1).

U karti nesreće solarna eklipsa od 1. 9. 1997 (poslednja pre nesreće) pada na sam Mesečev čvor u prvoj kući (!), a uz to pravi još tačniju opoziciju sa Merkurom, inače vladaocem te karte i prirodnim vladaocem prometa koji je u toj karti napadnut od Plutona (opozicija od 7 minuta!!). Lunarna eklipsa, poslednja pre nesreće, na 23°55' Riba, s druge strane pada na manje od jednog stepena od istog Merkura (zanimljivo je da obe eklipse do kojih je došlo pre stupanja na snagu te karte solarnog povratka, nemaju ulogu, prema očekivanjima!).

Godišnji horoskop

Stavimo sad te eklipse u horoskop solarnog povratka za tu godinu:

Već sama slika karte pokazuje kolika je aktivacija te karte. Ubrzo ćemo zapaziti da solarna eklipsa PRE stupanja na snagu horoskopa solarnog povratka nema nikakav snažan kontakt sa tim horoskopom, kao ni prenatalna solarna eklipsa na 14°09 Jarca. Solarna eklipsa od 1. 9. 1997 na 9º Device 33' gradi trigon sa solarnim Mesecem i istovremeno natalnim Mesečevim čvorom. Više od toga, preostale dve lunarne eklipse (lunarna 16. 9. 1997 i prenatalna lunarna) – obe imaju jak kontakt i možemo ih slobodno smatrati za bitne faktore u zbivanju tog nesrećnog dana. Lunarna eklipsa unutar te godine pala je pred sam kraj šeste kuće (zdravlje) i u manje od 1 stepena kvadrat sa solarnim Merkurom, prirodnim vladaocem prometa i istovremeno zdravlja, a ovde vladaocem horoskopa i istovremeno desete kuće (status)!!, a uz to za 3 minuta (!) u konjunkciji sa osom Čvorova! Izuzetno!

S druge strane, prenatalna lunarna eklipsa na 24°34 Strelca takođe aktivirana je sa istim solarnim Merkurom, najznačajnijom planetom tog solarnog povratka, pa takva katastrofa stvarno ne može biti neočekivana.

Ako prenatalna eklipsa ima značaja za život osobe, analogno se može očekivati da poslednja eklipsa pred stupanje na snagu horoskopa solarnog povratka takođe treba imati utjecaja. Kod solarne eklipse (18°30' Riba) videli smo da ne pravi nikakvu aktivaciju, ali poslednja lunarna eklipsa pre tog solarnog povratka nadoknađuje sve – stavljena na 3°35' Vage, jer ona aktivira gotovo pola karte: bliska konjunkcija sa Marsom (u Vagi – "ispunjavanje", "poravnavanje dugova?!") koji je tu u konjunkciji sa natalnim Plutonom; setimo se – u natalu oba su planeta u kvadratu!), kvadrat (par stepeni) sa Suncem u 10-oj i sekstil sa Plutonom i natalnim Neptunom koji se u ovoj karti nalaze u trećoj kući komunikacija.

I sama karta solarnog povratka u tom primeru ispunjuje natalnu premisu, povezivanjem vladaoca ascendenta i statusa sa Saturnom, za kojeg je u prvom delu bilo zapisano da je jedan od ključeva te nesreće, a i Igorovog života – on već petnaest godina ima velika oštećenja, a u najmanju ruku život bez jednog oka. Mars se nalazi u prvoj kući i veoma tačno na natalnom T-kvadratu, solarni Pluton ga se ne tiče, ali je stavljen u treću kuću prometa, Mesec je opet u 4. kući, a kuća statusa (10.) tu je izuzetno snažna – nije ni čudo.

Novi život

Na kraju, samo DAN posle te nesreće na nebu je bila nova eklipsa, ovog puta totalna solarna, na 7°54 Riba. Neko bi očekivao da baš ta bude najpovezanija sa primerom, ali nije. Ni u natalu ni u solarnom horoskopu njezina uloga nije toliko značajna, ali pošto u solarnom horoskopu pada u 6. kuću, na neki bizaran slučaj predskazuje novi, drugačiji život (kuća rada, kuća zdravlja). U natalu ta eklipsa pada na početak 4. kuće i stavljena je u kvadrat sa natalnim Neptunom (u prvoj kući), pa se može povezati sa dilemama oko današnjih znakova epilepsije, gde nije jasno šta je u pitanju. Pored toga je v vrlo tjesnom sekstilu/trigonu sa osom čvorova natalne karte koja se nalazi u 2./8. kući vrednosti. Naravno, vrlo je povezana i sa horoskopom same nesreće, jer je baš tamo bilo Sunce, zbog čega se njezin efekat prenosi na osobu, pa je stoga više povezana sa posledicama nesreće, kad se u par dana i u nekoliko operacija probalo spasiti, što se spasiti moglo.

Da li taj primjer donosi/potvrđuje saznanje da efekat eklipse traje do sledeće eklipse? Čak i primeru da su do sledeće lunarne eklipse još ostale još dve nedelje? Osnovna ideja da bi u Igorovom primeru (vrlo snažan Rak) skoro 'trebalo' da jači efekt imaju lunarne, a ne solarne eklipse, pokazala se tačnom. U samo nekoliko primera solarne eklipse bile su povezane sa kartama (zbog obima teksta nisu u obzir uzete i karte direkcija te progresija), dok su se lunarne eklipse po pravilu pokazale kao veoma delotvorne.

Igor (astrolozi znamo: kombinacija Raka i Skorpiona neuništiva je, kao da ima dva života…) danas živi i radi drugačije nego prije, pa se bez ustezanja može reći da je njegov život pre nesreće bio jedno, a posle nje je to sasvim druga priča - baš kao što i pokazuje njegova natalna premisa!

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD