Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon paket "Lakoća postojanja" u 90 dana Sada je pravi trenutak da napišeš svoja pravila za igru zvanu ŽIVOT tako da u njoj uživaš! Zato smo ti pripremili tokom ovog divnog letnjeg perioda, koji je istovremeno lagan i izuzetno dubok (budući da putujemo sve vreme kroz talas eklipsi), nove tri Full Moon radionice LAKOĆA POSTOJANJA U 90 DANA, sa popustom i posebnom podrškom za sve koji se prijave do 4. jula.
» prikaži celu vest
Full Moon Project “Lakoća misli” Pozivamo te da sa nama kreiraš Lakoću misli, čije se kapije otvaraju sa novim Punim Mesecom 5. jula. Tvoj zadatak je da kroz ovaj Pun Mesec osvestiš da je tvoje energetsko telo ono koje ti daje mogućnost da materijalizuješ sve stvari. Lakoća misli predstavlja aktivaciju inteligentnog tela koje na kraju stvara realnost postojanja. Ono je po svojoj prirodi veoma lagano i ima zabeležna sva sećanja.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Poluiznosi

Iako je poznato da je poluiznose još u 13. veku koristio Gvido Bonati, tek ih je tridesetih godina prošlog veka potpuno razvio nemački astrolog Rejnhold Ebertin.

Poluiznos (poznat i pod nazivima ekvidistanc ili midpoint) je tačka koja predstavlja srednje rastojanje između dve planete, Ascendenta, MC-a ili severnog Mesečevog čvora. Ova tačka se aktivira kada se na njoj nađe neka planeta ili ako neka planeta obrazuje sa njom neki od aspekata 8. harmonika. Kako je 360:8=45, aspekti osmog harmonika su oni koji predstavljaju bilo koji umnožak 45 stepeni: konjunkcija (0), polukvadrat (45), kvadrat (90), kvadrat ipo (135) i opozicija (180).

Drugačije rečeno, svaka planeta, Ascendent, MC ili Severni čvor ima ukupno 8 osetljivih tačaka, međusobno udaljenih po 45 stepeni, koje mogu biti aktivirane nekom drugom planetom. Ista je stvar i sa poluiznosima.

Razlikujemo dve vrste poluiznosa: direktne i indirektne. Tačku na kojoj se nalazi srednje rastojanje dve planete nazivamo direktnim poluiznosom. Ona se uvek nalazi na onoj strani na kojoj su i obe planete. Na primer, ako je Mesec na 10 stepeni Blizanaca, a Sunce na 10 stepeni Lava, njihovo srednje rastojanje je na 10 Raka, ali i na 10 Jarca. Kako su oba svetla udaljena po 30 stepeni od 10 Raka, a 150 stepeni od 10 Jarca, na 10 Raka se nalazi direktan poluiznos.

Ostalih 7 tačaka koje su za po 45 stepeni udaljene jedna od druge, počevši od nje, nazivaju se indirektnim poluiznosima. Ako u našem primeru krenemo od 10 Raka, indirektni poluiznosi Sunca i Meseca će se nalaziti na 25 Lava, 10 Vage, 25 Škorpiona, 10 Jarca, 25 Vodolije, 10 Ovna i 25 Bika.

U kosmobiologiji se koriste posebne oznake za aspekte s poluiznosima. Na primer, ako bi se na srednjem rastojanju Sunca i Meseca našao Jupiter, to bi bilo predstavljeno na neki od sledećih načina:

Sunce + Mesec = Jupiter ili

Jupiter=Sunce/Mesec

Međutim, obično se na isti način obeležava i ako bi se Jupiter našao na nekom od indirektnih poluiznosa Sunce/Mesec. Dakle, ne pridaje se naročit značaj tome koji aspekt planeta obrazuje sa nekim poluiznosom. Sekstili i trigoni se ne uzimaju u obzir, a aspekti koji se koriste se ne smatraju teškim sami po sebi, već ih u pozitivnom ili negativnom smeru opredeljuju planete koje u njemu učestvuju. 

Svaki poluiznos ima sopstveno značenje u kome se kombinuju značenja obe planete, a znak u koji pada će nam reći na koji način ili u kojoj oblasti će se ono ispoljiti. Planeta koja se nađe na nekom poluiznosu boji obe planete i ukazuje na koji način će se zajedničko značenje ovih planeta ispoljiti (svaki poluiznos se može ispoljiti i na pozitivan i na negativan način).

Na primer, srednje rastojanje Sunca i Meseca predstavlja tačku u kojoj se spajaju muški i ženski princip. To je i tačka unutrašnje ravnoteže. Ako se direktno na njoj ili na nekom od njenih indirektnih poluiznosa nađe Jupiter, to daje dobru predispoziciju za srećan brak i uravnoteženost. Saturn bi na istoj tački dao teškoće u partnerskim odnosima, sputanost i sklonost depresiji.

Pored primene u natalnoj astrologiji, poluiznosi su značajni i u prognostici. Naime, oni reaguju na tranzite i progresije. Računanje poluiznosa traži dosta vremena, tako da je gotovo nezaobilazno korišćenje nekog od astroloških softvera koji nude različite listinge poluiznosa, kao i njihove priakze

Primer

Ova žena se usled ratnih okolnosti maja 1995. godine preselila iz svog rodnog mesta u Vojvodinu.

Ako pogledamo progresije na poluiznose, možemo uočiti sledeće:

Sekundarno progresirani Mars (koji označava rat, natalno vlada 4. kućom što je dom, a u sekundaru 3. – kretanje) je došao u polukvadrat sa natalnim poluiznosom Meseca (dom) i Plutona (rat), dok je u konjunkciji sa njim progresirani Mesec/Neptun, pri čemu Neptun vlada natalnom 3. kućom, te u njenom horoskopu Mesec/Neptun jeste tačka preseljenja.

Sekundarni Mesec je obrazovao kvadrat sa poluiznosom Marsa i Neptuna (Mesec=Mars/Neptun), pri čemu Neptun i Mars predstavljaju vladare 3. i 4. kuće (kretanje i dom).

Takođe, progresivni Mesec/Merkur se našao egzaktno na progresiranom Ascendentu, što je ponovo slika njenog preseljenja.

Očigledno, poluiznosi su ovde dali jasniju sliku nego sam sekundar.

Poluiznosi u partnerskim odnosima

Najvažniji poluiznosi u partnerskim odnosima jesu oni koji objedinjuju muški i ženski princip. Dakle, prvi takav poluiznos jeste Sunce/Mesec. Često se u uporednom horoskopu osoba koje su u dugoj vezi ili braku može naći neka lična planeta (najčešće Sunce ili Mesec) jedne osobe u nekom od aspekata 8. harmonika sa ekvidistancom Sunce/Mesec druge osobe.

Neka, je to, na primer, Mesec. Ovo se piše na sledeći način:

Mesec=Sunce/Mesec

To znači da je Mesec jedne osobe u konjunkciji, polukvadratu, kvadratu, seskvikvadratu ili opoziciji sa ekvidistancom Sunca i Meseca druge osobe.

Druga značajna tačka je Venera/Mars. Ona pre svega ukazuje na fizičku privlačnost i ne daje obavezno trajnost u odnosima.

U trenutku kada se dešavaju značajne promene u odnosu (početak veze, ulazak u brak, razvod, krize u odnosu...) tačka Sunce/Mesec je obično aspektovana od strane sporih tranzita ili sekundarno progresiranih planeta. U trenutku početka veze ili sklapanja braka često sama osa Asc/Desc ili vladari 1. ili 7. kuće (natalne ili progresivne) aspektuje ovu tačku, dok bi za razvod bio tipičan aspekt tranzitnog Urana ili progresivnog Marsa. Ukoliko bi tranzitni Uran aspektovao ovu tačku u trenutku sklapanja braka, to bi već mogao biti znak za uzbunu jer on u ovom slučaju najavljuje početak odnosa koji neće biti stabilan, koji će prolaziti kroz određene krize i kome su donekle smanjene šanse za opstanak. Što više tranzitnih i progresivnih planeta u jednom trenutku aspektuje neku tačku, to će sam događaj koji ovi aspekti najavljuju biti značajniji.

Ponekad dve osobe mogu biti snažno privučene jedna drugoj u jednom trenutku, ali ta privačnost nije trajna. U ovakvim slučajevima često možemo videti da je sekundarno progresirana tačka Sunce/Mesec jedne osobe došla u aspekt sa nekom ličnom planetom druge osobe. Kako za godinu dana progresivno Sunce pređe 1 stepen, a Mesec oko 13 stepeni, zajedno godišnje pređu 14 stepeni, te će se njihov poluiznos za to vreme pomeriti za 7 stepeni. Dakle, ako dozvolimo orbis od 1 stepena, vidimo da će ova progresirana tačka biti u aspektu s natalnom planetom svega 3-4 meseca (nepuna 2 meseca pre i isto toliko posle egzaktnog aspekta). Ako ne postoji neka jača veza, posle ovog perioda interesovanje obe (ili bar jedne strane) za vezu može naglo opasti.

Poluiznosi ličnih planeta

Pogledajmo sad o čemu govore poluiznosi ličnih planeta. Na koji način će se oni konačno ispoljiti reći će nam natalna, tranzitna ili progresivna planeta koja ih aspektuje. Ovo su samo neka od mogućih značenja, a kao što je pokazano u primeru, možete im dodeljivati značenja i u zavisnosti od toga kojim kućama date planete vladaju. 

Značenja Mesečevih poluiznosa

Mesec / Sunce: Svest o sopstvenom identitetu. Unutrašnja ravnoteža. Muž i žena.

Mesec / Merkur: Emocionalna inteligencija. Kakav je uticaj osećanja na misli. Komunikacija, pisanje ili ogovaranje.

Mesec / Venera: Ljubav prema sebi i drugima. Emotivni život. Osećajnost. Umetnička nadarenost.

Mesec / Mars: Uzbuđenje, impulsivnost, poziv na akciju. Sklonost svađama.

Mesec / Jupiter: Dobroćudnost, ljubaznost, velikodušnost, predusretljivost.

Mesec / Saturn: Samokontrola i osećaj dužnosti.

Mesec / Uran: Emocionalna napetost, nemir, samovolja i nezavisnost.

Mesec / Neptun: Psihička osetljivost, saosećajnost, snovi, iluzije.

Mesec / Pluton: Ekstremne emocije, ljubomora, uvrede.

Mesec / Severni čvor: Duhovno jedinstvo sa drugim ljudima.

Mesec / Ascendent: Lični odnos prema drugim ljudima. Slaganje sa ženom ili majkom.

Mesec / Midheaven: Tačka Duše. Promenljivost životnih ciljeva. Promene u životu. Poštovanje doma i porodice.

Značenja Sunčevih poluiznosa

Sunce / Merkur: Jasnost uma. Prilike za razvijanje mentalnih i praktičnih sposobnosti. Organizatorske sposobnosti.

Sunce / Venera: Fizička ljubav, privlačnost i popularnost. Umetničke i estetske vrednosti.

Sunce / Mars: Volja za životom, fizička vitalnost i snaga.

Sunce / Jupiter:Zdravlje, sreća i želja za ekspanzijom.

Sunce / Saturn: Karma, inhibicije, razdvajanje, odlučnost, pesimizam, upornost.

Sunce / Uran: Revolucionarni duh, sloboda, nezavisnost, samovolja, životni preokreti.

Sunce / Neptun: Maštovitost, osetljivost, sklonost samoobmanama, razočarenja, skandali.

Sunce / Pluton: Borba za moć. Životne opasnosti. Žudnja za vlašću.

Sunce / Severni čvor: Interakcija sa publikom. Sposobnost za timski rad. Udruživanje. Odnos sa javnošću.

Sunce / Ascendent: Stav prema drugim ljudima i kontakti.

Sunce / MC: Životni cilj, svrha.

Značenja Merkurovih poluiznosa

Merkur / Venera: Smisao za lepo, formu i oblikovanje. Kombinovanje osećanja i misli o ljubavi.

Merkur / Mars: Odlučnost, sposobnost raspravljanja, praktičnost.

Merkur / Jupiter: Zdrav razum, obrazovanje, govornički talenat, lakomislenost, netaktičnost.

Merkur / Saturn: Dubina misli, logika, koncentracija, blokade nervnog sistema.

Merkur / Uran: Intuicija, inventivnost, sklonost tehničkim naukama, nervoza, ekscentričnost.

Merkur / Neptun: Mašta, vizije, osetljivost nerava, sklonost laganju, samoobmanjivanje.

Merkur / Pluton: Moć zapažanja, sugestivnost, lukavstvo, sklonost kritikovanju.

Merkur / Severni čvor: Razmena ideja, zajednički planovi, društvenost.

Merkur / Ascendent: Lični stav prema drugim ljudima. Ćaskanje, ogovaranje i razmena misli.

Merkur / MC: Ova Životni ciljevi, samospoznaja, promene profesije.

Značenja Venerinih poluiznosa

Venera / Mars: Strastvenost, senzualnost, želja. Usklađenost emotivnog i seksualnog života.

Venera / Jupiter: Radost i sreća u ljubavnim iskustvima, omiljenost od strane drugih ljudi, lenjost, rasipnost, rad hormona, želja za uživanjem.

Venera / Saturn: Odgovornost, obaveze, patnje i inhibicije u ljubavnom životu. Ljubavne veze gde postoji velika razlika u godinama. Ljubomora i rastanci.

Venera / Uran: Uzbuđenja u ljubavi, avanture, osećaj za ritam. Želja za nezavisnošću u ljubavi.

Venera / Neptun: Romantičnost, zavodljivost, emotivna zaslepljenost i razočarenja.

Venera / Pluton: Fanatična ljubav, čulna zadovoljstva, moć privlačenja, luda zaljubljenost.

Venera / Severni čvor: Predusretljivost, toplina i šarm u kontaktima, prilagodljivost.

Venera / Ascendent: Sklad ličnosti, osećaj za lepo, doterivanje sopstvenog okruženja.

Venera / MC: Aspiracije prema onom što osoba voli, ljubaznost, koliko su nam drugi naklonjeni.

Značenja Marsovih poluiznosa

Mars / Jupiter: Stvaralačka aktivnost koja nas čini srećnim. Kreativni projekti, uspešni poduhvati.

Mars / Saturn: Izdržljivost, otpornost, destruktivnost, smrtni slučajevi.

Mars / Uran: Hrabrost, samovolja, nepokoravanje, povrede, operacije.

Mars / Neptun: Nedostatak energije ili njeno pogrešno usmeravanje, problemi sa mišićima, infekcije, slabost.

Mars / Pluton: Ispoljavanje moći na kompulzivan ili opsesivan način, opsesija radom, brutalnost, povrede.

Mars / Severni čvor: Timski rad, fizička privlačnost, udruživanje oko zajedničkih ciljeva, svađe u organizacijama.

Mars / Ascendent: Sposobnost vođstva, borbenost, postupanje u konfliktima, sklonost ka nametanju sopstvene volje.

Mars / MC: svest o sopstvenim ciljevima, napredovanje u karijeri, promene zanimanja, svest o vlastitim ciljevima, groznice.

Izvor:

1. Rajnhold Ebertin: „Kombinacija zvezdanih uticaja“

2. Julia & Derek Parker: „Parkers’ astrology“

3. Solar Fire Software

4. http://www.cafeastrology.com/synastry_compatibility.html

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD