Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Mitološki kod u astrologiji Iako astrologija predstavlja jedinstvenu kombinaciju mitologije, astronomije i matematike – mitologija svakako čini suštinu njenog bića. Stoga je ovo kurs koji je neophodan za razumevanje principa po kojima se odvija nesvesna dinamika unutar natusa kao i oko njega – što sudbinu čini. Kurs počinje 09. decembra u trajanju od 6 nedelja, a možete ga pohađati u vidu online kursa sa video linkovima i pisanim materijalom ili kao redovan kurs možete pohađati na našem Institutu.
» prikaži celu vest
Online seminar: Vertikale Svesti U ponedeljak, 18. januara, Aleksandar Imširagić će održati posebno predavanje u formi online webinara Vertikale Svesti od 18.30h do 20h. Na ovom predavanju biće reči o tome kako se uspostavlja veza sa Vertikalom Vremena, kao i kako da naučite da odredite svoju ličnu, jedinstvenu Vertikalu Vremena. U pitanju je vrlo praktičan način rada i ukoliko ga praktikujemo u u jednom ciklusu od godinu dana, dobijamo mogućnost da živimo u skladu sa svojom kosmičkom prirodom, izraženom kroz Vertikale Vremena.
» prikaži celu vest
Astro vodič za 2021. godinu U subotu, 05. decembra, Lea i Aleksandar Imširagić će održati posebno predavanje u formi online webinara Astro vodič za 2021. od 19h do 21h. Na ovom predavanju biće predstavljen i jedinstveni Astrološki kalendar za 2021. godinu koji predstavlja praktični vodič za određivanje kvaliteta i osobina svakog dana tokom 2021. godine, planiranje aktivnosti i dobijanje odgovara na postavljena pitanja.
» prikaži celu vest
Psihološki profil, ljubav i brak u natalnom horoskopu U ponedeljak, 23. novembra u 19h na Kepler Institutu će početi dvomesečni kurs “Psihološki profil, ljubav i brak u natalnom horoskopu” koji se može pohađati kako u redovnoj, tako i u online varijanti.
» prikaži celu vest
Full Moon paket za 90 dana "Mesta moći unutar nas" Sada je pravo vreme da otkriješ i aktiviraš svoje mesto moći kroz usklađivanje sa inteligencijom Univerzuma! Zato smo ti pripremili nove tri Full Moon radionice MESTA MOĆI UNUTAR NAS budući da je pred nama period koji donosi važne energetske promene za planetu Zemlju pripremajući te za ulazak u novu realnost vibratornog života.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Priroda znaka Ribe

Ribe su, kao poslednji znak Zodijaka, najdalji – a istovremeno i nama najbliži znak, zato što 12. kuća dodiruje 1. kuću. Svi se oslanjamo na 12. kuću i ne samo da se oslanjamo, nego iz nje i izrastamo, 12. kuća je nešto vrlo intimno, duboko, misteriozno i iz tog ugla, ona je onaj deo koji nam je najdalji i zbog toga možda ima i najvažniju ulogu.

Kao i što svi ostali znaci spajaju dva susedna znaka, tako i znak Ribe spaja znake Vodolija i Ovan, spaja 11. znak sa prvim i broj koji se dobija ovim spajanjem je upravo broj 12.

Ovo je jedinstveni slučaj, jer svi ostali znaci nemaju kao zbir svojih susednih znakova upravo svoj broj. Obično se kod drugih znakova dešava da se zbir dva susedna znaka podeli sa 2 da bi se dobio broj tog znaka, kao na pr. ako se saberu 1 i 3 koji okružuju drugi znak Bik, dobija se broj 4 koji kada se podeli sa 2 daje broj znaka Bik ili za znak Vaga 6 i 8 daju 14 koji, kada se podeli sa 2 daje 7 što je broj Vage itd. Kod znaka Ribe ovo je jedinstveno i ukazuje da ovaj znak predstavlja oživljenu formu onoga što provodi kroz sebe, a to je Vodolija koju spaja sa 1. znakom. Uloga Ribe je da energiju za preživljavanje (1. kuća) spoje sa vrlo božanskim znakom Vodolija, znakom neba, probuđenog čoveka i jedinog zodijačkog predstavnika koji nije životinja, već jedno vrlo specijalno biće. Vodolija nije ni čovek, to je jedno besmrtno biće i predstavlja našu kosmičku prirodu, međutim, da bi se to naše više ja živelo, neophodne su Ribe i one su most između. Ribe zapravo spajaju dve duše kao što i njihov sam simbol govori, jer to su dve ribe ili dva polumeseca spojeni jednom vezom.

U znaku Ribe imamo spojena dva života, dva različita entiteta i one su kanal koji čoveka na Zemlji spaja sa svojom kopijom koja je njegova nebeska varijanta, Ribe dobijemo kada saberemo Vodoliju i Ovna, kada saberemo 11 i 1. Kakva god da je naša priroda specijalna u ovom delu našeg višeg ja koje je predstavljeno 11. kućom, kakva god da je naša kosmička uloga, kakav god da je energetski nosač koji predstavlja 1, Ribe predstavljaju osnovu ili potku, kroz koju se prenosi svaka informacija koja dolazi iz 11. kuće. Sve u zavisnosti od čistote 12. kuće i čitave serije 12, mi ćemo imati potpuno različite kvalitete tih voda. U svakom slučaju, 12. kuća je polje svesti i od njene čistote zavisi koliko ćemo moći da propuštamo biće više svesti iz 11. kuće, a svest zapravo predstavlja ta sposobnost kanalisanja ovog višeg ja. Mi kroz svest uzvišujemo naše kosmičko ja i to je entitet koji već postoji.

Ako pogledamo kako izgleda ovaj 12. znak i kako dolazimo do ovog broja 12, videćemo da i ovde postoji određena jedinstvenost, jer kada saberemo sve vodene znake, oni zapravo daju broj 12. Ako imamo 3 stanja vode gde znak Rak predstavlja izvor koji čini reku predstavljenu Škorpionom koja se uliva u okean ili more koje predstavljaju Ribe, rezultat toga je da 4 i 8 prirodno daju 12. 

Takođe, ako saberemo sve brojeve od 1 do 11 dobijamo broj 66, što je broj svih znakova do znaka Riba, a broj 6+6 daju 12, tako da Ribe predstavljaju totalitet svih znakova. To je totalitet svih stvari, svega što smo negde živeli, sva iskustva jednog Zodijaka konačno su sadržana u znaku Ribe i našoj 12. kući.

Mi kao Astrolozi se zapravo bavimo izučavanjem 12. kuće i onoga što je nepoznato, 11. kuća predstavlja samog Astrologa ili jezik simbola, ali mi se sve vreme bavimo otkrivanjem onog što je nepoznato, tajno, što živi u nekom vremenu koje je prošlo ili u nekom budućem vremenu koje je takođe nepoznato. U znaku Ribe sadrži se sve, sadrže se svi ostali znaci i to što bismo rekli da predstavlja realnu vrednost našeg života i našeg stanja svesti, uvek će biti izraženo kroz onaj deo unutar nas koji je najmanje vidljiv na prvi pogled. Taj deo predstavlja stanje naše psihe koja se fizički izražava kroz naša stopala i u zavisnosti od stanja naših stopala, zavisi nam stanje svesti koje mi provodimo kroz sebe. Put do neba ide preko zemlje, 12. kuća koja govori o nebu, vlada stopalima i povezana je sa zemljom, jer stopala su na zemlji a nebo je u jezgru Zemlje, tako da put do neba ide preko jezgra Zemlje.

Cela priča znaka Ribe i stanja svesti izražena je u lakoći hoda, našeg osećaja veze sa Zemljom i sve je to sadržano kao jedan specijalan slučaj. Mali pomaci, malo odstupanje, mala nesigurnost ili nestabilnost, ovde dovodi do određenog grčenja u predelu stopala, u prstima i do nesigurnosti čoveka dok stoji, ili u tome da nema osećaj povezanosti sa zemljom. Svaka promena u svesti izražava se preko tog dela i onaj ko nauči da ima mirno stanje svesti, automatski dobije taj osećaj povezanosti, tako da su Ribe definitivno, vrlo tihi i miran deo našeg postojanja. Ovde je sve vrlo tiho i jako slojevito, u Ribama imamo više nivoa, kao više struja i ovaj znak je vrlo poseban, jer se zapravo u toj tišini koju on nosi sve odvija. Što je ovaj znak tiši, to je provodljivost veća i snažnija. Ovo je znak u kojem je Merkur prirodno u padu, pa govor ovde nije zamišljen kao osnovno sredstvo komunikacije, čovek eventualno može da kanališe Vodoliju i da Vodolija priča kroz njega, odnosno da priča njegovo više ja, ali ne i on. U Ribama nemamo nikakvu jasnu svest o sebi ili o ja, što dolazi sa 1. znakom, Ribe su znak gde spavamo i zato naša svest o sebi nije previše izražena. Sam san je za nas od izuzetnog značaja ili to stanje u kojem smo prepušteni svom unutrašnjem biću i tu imamo snove, osećaje, strahove, veru, poverenje, ili osećaj sigurnosti onakav kakav imamo. Ovaj znak u osnovi kao da nije napravljen za čoveka, u ovom znaku ne možemo biti čovek, jer Merkur je ovde u padu, ovde možda možemo biti Vodolija, jer će Neptun egzaltirati u Vodoliji, jer Ribe kanališu Vodoliju ka 1. kući. Ovde možda možemo biti neko kosmičko biće, ali ne možemo biti čovek u jednom uobičajenom smislu, zato što je ovo najbožanstveniji znak.

Ovde je Jupiter u sedištu i Venera u egzaltaciji, a nijedan drugi znak nema ova dva benefika u visokom dostojanstvu. Ali, mi vrlo retko Ribe doživljavamo na tako sjajan način, jer one vrlo često predstavljaju polje ljudskih strahova i polje svega onoga od čega ljudi odlaze, beže, predstavlja i polje uznemirene psihe, samo zato što je Merkur uspavan. Ovaj znak nosi odličan potencijal, ali ne za običnog čoveka, on nosi potencijal za čoveka koji je otvoren ka svom višem ja, ka svom vodolijanskom biću. Ako bi čovek želeo da bude običan, da živi običan život i da ima logiku većine ljudi, onda je ovaj znak prilično traumatičan za njega, jer onda upada u različite podsvesne mreže, u sećanja sasvim drugih bića i ne provodi samo sebe i svoju podsvest, on provodi najpre svoje pretke odakle ima i mnoge druge uplive. Ako neko kaže da je otvoren uplivu ovakve ili onakve magije, to je naravno 12. kuća. Nema nikakve magije koja na čoveka može delovati ako je njegova 12. kuća sasvim stabilna, ali jedno psihološki nestabilno stanje čoveka čini otvorenim i na njega se može delovati bilo kako. Ovo nas dovodi do zaključka da naravno nikada ne postoji bolest, postoji samo bolesnik, jer ono što je za jednog čoveka problem, za nekog drugog uopšte nije, a i sam imuni sistem zavisi od 12. kuće. Onaj ko ima snažnu 12. kuću i seriju 12, on ima ne samo snažan imuni sistem i snažnu psihu, nego ima i kontakt sa svojim višim ja. To nije kontakt koji Merkur razume, to je kontakt koji se živi, kontakt koji neko prenosi kroz sebe, jer Ribe prenose 11-ticu ne 3. kući nego 1. kući. Ribe prenose vrednost života iz našeg kosmičkog ja u našu energiju, u naš život koji živimo na fizičkom nivou, a ne na mentalnom nivou. Ribe nisu mentalni znak, one upravljaju psihom, ali kad kažemo psiha mislimo na osnovu, mislimo na mrežu u kojoj se nalaze umreženi svi događaji. Svi ljudi su povezani preko ovog znaka, jer je ovo znak mreža i u tim mrežama, spojevima tih niti, nalaze se svi događaji i sva sećanja koja negde nosimo. Neki ljudi imaju tu mrežu zaposednutu sećanjima nekih predaka, nekih svojih nesvesnih doživljaja iz prethodnog života i raznih stvari koje su ostale. Ponekad je ta mreža zapušena nekim događajima, tako da vrlo teško može da propušta koncept svog višeg ja. Konačno, sve stvari koje se nama događaju u životu dolaze iz kino - projektora 12. kuće i 12. znaka, sve što mi vidimo je naša psiha. Svoju psihologiju gledajte kroz ljude koje susrećete, kroz svoje bliske ili manje bliske ljude, oni su vam psiha i sve izlazi iz tog projektora, tu je u 12. kući napravljen naš film. Međutim, ovde se sve iz tog dela materijalizuje i od tog filtera zavisi sve, ceo program, naravno to nam daje i mogućnost da stvari menjamo, zato što je tu i onaj koji snima i onaj koji režira. 

No, uvek se zapitajmo da li možemo živeti ovaj znak koji je najmanje ljudski znak? Ovaj znak je zamišljen da sprovodi božansko ka životinji, čovek je tu rezultat spoja božanskog i životinje, a što je svaki kentaur. Drugim rečima, znanje ne ide u um, ne ide u intelekt, kosmičko znanje ide direktno u telo i onaj ko ima tu sposobnost da živi znanje, da oseća u svome telu, on materjalizuje događaje oko sebe koji su u skladu sa njim. Ono što se nama događa, to je ono što mi jesmo, to je naša psiha, ostali ljudi koji su takvi prema nama su mi, oni su naše osobine i oni govore o nama. Kakvi su oni prema nama - to govori o nama, naša je odgovornost da nas drugi ljudi vole i to moramo uvek znati i nema trećeg. To je samo zbog ovog znaka, on jednostavno provodi sećanja koja ima onoliko koliko je propustan direktno u energiju koju čovek živi. Prva kuća ne misli, ona je energija koju čovek ima i koja se živi, ali vozač te energije, svest te energije, je u 12. kući. Naše biće svesti živi u našoj seriji 12, od njega zavisi sve i izmenom u tome, menjaju se svi ostali događaji. Najkvalitetniji nivo serije 12 jeste da je okean potpuno tih i da nema nikakve struje, tada on spontano provodi 12 u 1. Čovek će tada dobiti kosmički intelekt ali to je usput, to je kusur od svega i mali deo, on će pre svega dobiti kosmički život i sposobnost da živi to znanje. Ribe i 12. kuća su totalitet cele sudbine, sve je u njima sadržano i tu je ogromno obećanje, jer su ovde dva benefika u visokom dostojanstvu, a opet toliko je malo mogućnosti da čovek uzme nešto od tog kolača, od tog velikog dela.

Ako pogledamo gde se ovo nalazi na prirodi čoveka, Ribe su svakako onaj deo koji povezuje dve planete koje su ovde u visokom dostojanstvu, a to su Venera i Jupiter, ili 2. i 6. čakra. Samim tim ovaj krug koji se formira između ova dva suprotna entiteta, između čakre i energetskog centra koji se nalazi ispod zemlje i jednog koji se nalazi iznad i koji je deo neba, a njihov spoj govori o životu ovog znaka. Znak Ribe je oživljen ako su ova dva entiteta međusobno spojena i za Ribe je neophodno da se Jupiter može integrisati sa Venerom.

Ako pogledamo tradicionalnu Astrologiju, na primer Đotiš, kao jedan najtradicionalniji model, on direktno kaže da su Jupiter i Venera međusobni neprijatelji, jedno ne prihvata drugo. Oni se međusobno ne vole, jer ili imate duhovni deo, ili imate svetovni deo i ta dva sveta su vrlo često razdvojena, vrlo često ćete naći da se veruje da je materija suprotna duhu ili da mora postojati borba između ova dva dela. Čitav splet svih tih stvari je vekovima postojao i utvrdilo se da su Nebo i Zemlja odvojeni. Ovaj znak, za razliku od svih drugih potpuno živi za to da su Nebo i Zemlja isto, da je Lepota uvek Istina i da je Istina uvek Lepota i onaj ko to postigne živi ovaj znak. Svi ostali su ovde u padu, jer ovaj znak nije znak intelekta, Merkur tu pada, čak nije ni znak čoveka. Ovo je znak sposobnosti da čovek živi svoj san, da spojimo Nebo i Zemlju i da svoju istinu vidimo kao lepotu i natus ima ozbiljan problem ako ove dve stvari ne oseti kao jedno. Možda toga nije odmah svestan, ali taj problem će se odraziti u kontaktu sa ljudima oko sebe.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD