Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Anđeli Zodijaka “Radost je emocija koju stvara svetlost. Svi astrološki pokazatelji koji opisuju inerciju bića u natusu, govoreći o njegovim nesvesnim potrebama – što ukaz sudbine jeste – dobijaju svoj smisao i srećan ishod onda kada su prožeti svetlošću. Svetlost je inteligentna sama po sebi, a osnovna jedinica inteligencije svetla jeste Anđeo”. Sedmomesečni kurs Anđeli Zodijaka počinje u nedelju, 27. septrembra od 12h do 18h na Kepler Institutu. Moguće je pohađati i online.
» prikaži celu vest
Seminar: Tehnologija svesti Meseca Aleksandar Imširagić će održati seminar iz Tehnologije Svesti na temu 4. čakre ili tj Meseca, u subotu 26. septembra od 12h do 15h. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Seminar: Magnet Srca Na ovom seminaru se polaznici obučavaju da preko natalnog horoskopa imaju uvid u nasleđenu energetsku strukturu. Seminar je organizovan tako da kroz lično iskustvo svaki polaznik može prepoznati zakonitosti svojih energetskih centara kao i tehnike isceljivanja. U subotu, 26. septembra od 17h do 20h, dr Lea Imširagić će održati ONLINE WEBINAR iz modula Energetska Astrologija, a ovaj seminar će biti predviđen za rad na 4. čakri, ili tj Mesecu.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Priroda znaka Jarac

Znak Strelac, zaokružuje jedan ciklus i zapravo predstavlja celinu i smisao. Jarac je prirodni 10. znak, dominira nad svima nama i predstavlja jedan deo naše prirode. Svako od nas se izražava kroz 1. kuću, ali se isto tako izražava i kroz 10. kuću, prva kuća je ono što je lično naše a 10. kuća je naše javno, kolektivno biće. Sve što je u simbolici znaka Jarac vezuje se za profesiju, za način izražavanja u svetu i to je ono što će nas predstaviti kroz našu javnu personu. Svi oni koji su javne ličnosti, viđeni su kroz 10. kuću i njih vrlo malo znate kroz prvu kuću, osim ako im niste prijatelj ili ih lično poznajete, ali ono što je zastava koja viori nad nama i po čemu nas svi prepoznaju je naša 10. kuća. Ona je uglavnom vezana za profesiju, ali i kada nemamo neku profesiju, imamo javni status koji smo na neki način ostvarili i postigli.  

Za znak Jarac vezuje se priča o Egocerusu, što je u osnovi Jarčev Rog a simbol Jarca suštinski predstavlja sliku tog roga. 

Oličen je u simbolici šumskog boga Pana i Grčka je posebno oduševljena njegovom slikom gde ide po šumi i potpuno je divalj. Bog Pan je stao na stranu Zevsa kada se Zevs borio protiv Titana, on je izmislio posebnu frulu koja se zove Panikus, čiji je zvuk izazivao paniku među Titanima koji bi se pod tim zvukom razbežali, te je tako u velikoj meri pomogao Zevsu da pobedi Titane.  

Nakon toga, imamo priču o Tifonu, čudovištu Starog sveta od koga su svi zazirali, jer je predstavljalo veliku opasnost. Kada su se svi bogovi u nešto pretvorili kako bi ga zavarali i pobegli, Pan je skočio u more i tada je u gornjem delu uzeo oblik jarca, a u donjem delu ribe. Suštinski, kada pogledamo znak Jarac, on nije predstavljen kao celoviti jarac, predstavljen je kao delom jarac sa repom ribe. Ovaj oblik je uzeo kako bi zbunio Tifone i kako bi ih ovim čudovišnim izgledom uplašio i iz tog ugla, sa jedne strane vidimo da sve što nas povezuje sa znakom Jarca jeste velika količina straha. Sa druge strane, kroz ovu frulu bog Pan stvara paniku, što ukazuje da ideja panike takođe ide iz Jarca. Ovaj čudovišni izgled u svakodnevnom životu pokazaće sve one koji će imati problem sa donjim delom tela, on upravlja svim stvarima kojih se ljudi plaše i tu je sadržana velika količina straha.

Božanstvo koje je dobilo upravu nad ovim znakom je Saturn, zato što je on najsrodniji ovom znaku i praktično je i viša svest ovog znaka. Znamo da svaka planeta vlada svojim znakom kroz njegov centar, tako i Saturn upravlja znakom Jarca preko centra ovog znaka. Od ovog relativno divljeg, šumskog, prepadnutog stvorenja Jarca, Saturn stvara određenu strukturu na svoj način. Ali, ovaj znak ima jednu specijalnu sudbinu kod nas, on je vezan za čoveka jer je deseti po redu i predstavlja, kao što je već pomenuto, ličnu prirodu čoveka koji ima potrebu da u javnosti postane neko. Odavde ide i potreba za vlašću, ali istovremeno ide i mnogo sećanja na sve strašne priče koje su se negde ili nekada dešavale. Kada je Pan pomogao Zevsu da sve Titane baci u donji svet, u Tartar gde nestaju, nakon toga, iako Titana više nije bilo, svi su se plašili da će se možda, jednog dana oni opet sa sumrakom pojaviti. Tu postoji neko sećanje da je nekada bila neka dramatična situacija i da postoji mogućnost da se nešto ponovo oživi a ta ideja živi u ovom znaku okamenjena kao jedno kolektivno sećanje. Drugim rečima, znak Jarac mnogo govori o našoj kolektivnoj duši, jer ako je naša lična duša vezana za znak Rak i Mesec, ono što je vezano za naše kolektivno biće kome mi pripadamo, sadržano je kao grupno sećanje u znaku Jarac. 

Pored ličnog horoskopa i ličnog života, svi imamo jedan širi okvir koji zovemo okolnostima, u vremenu u kojem smo se našli, u zemlji u kojoj živimo, a koja ima istoriju u kom delu smo mi neki element određenih događanja. To je kao kada bismo rekli da pored naše natalne karme postoji i mundana karma zemlje u kojoj se nalazimo i ta neka opšta, kolektivna karma, nije samo vezana za zemlju, nego je ona nešto šire od našeg ličnog, a to može biti sve ono od naše genetike i naših predaka što u dobrom delu to i jeste. To je sećanje koje je duboko urezano i ne sliči na sećanje koje na ličnom nivou prepoznajemo kao svoje sećanje, jer je naša memorija izražena kroz Mesec. U zavisnosti od same prirode Meseca, to je ono čega i kako se sećamo, međutim, kolektivno sećanje je zapisano u tom kamenu i ono je zamišljeno da traje hiljadama godina a tu stoje zapisi svega što smo mi nasledili. Znak Jarac i Saturn daju jedan takav entitet kolektivnog sećanja, to je naša kolektivna priča i ovaj znak zajedno sa Saturnom poistovećuje se sa karmom i zovemo ga sudbinom

Deseti znak je mesto prirodnog MC-a, to je vrh neba i nebo koje stoji nad nama je sudbina koja je iznad nas koja nam definiše osnovni tok života ka kome se usmeravamo. Pored ovoga, znak Jarac ujedno opisuje i kako stvaramo karmu, jer reč karma na sanskritu znači akcija (Mars), a sve što je posledica Marsa vremenom postaje Saturn. Sve što imamo u prirodi Saturna, to je nekada bio Mars i to je jedan od bitnih razloga zašto Mars egzaltira u 10. kući u znaku Jarca. 

Tako dolazimo do činjenice da znak Jarac upravlja sa tri osnovne stvari: jedna je naša kolektivna duša, drugi deo je sećanje predaka koji imaju neku nameru da nešto kroz nas ispune i kao treća je da mi kroz ovaj znak ispisujemo svoju karmu za budućnost. Preko 10. kuće mi sebi stvaramo budućnost u našoj narednoj inkarnaciji, mi stvaramo nešto novo odnosom prema ovom znaku, prema Saturnu, čistimo stvari koje sada imamo i postavljamo sebi budući Mesec. Ono što danas radimo sa okolnostima koje ponekad izgledaju ograničavajuće i teške, jeste sutrašnje stanje lakoće. Svako od nas je morao da dobije svoj Mesec danas i svoja osećanja, a to se uvek gradi kroz odnos 1 i 10, odnosno, prema Saturnovom znaku kojim se cela karma trasira. Kako reagujemo na okolnosti, na sve ono što su nam preci ostavili ili sve ono što je vezano za ulogu u društvu, ta reakcija je ona koja stvara našu posteljicu i našu osnovu u koju se inkarniramo, našu dušu, naš Mesec i veoma je važno da ovde imamo osećaj lakoće. 

Znak Jarac može biti vrlo divalj znak, to je divokoza, planinsko biće, gorštak, on je ruralan i primarno je napravljen od takvog materijala. U njemu su zabeleženi mnogi strahovi i ako čovek nađe ključ za sve te strahove koji postoje u kolektivnom sećanju i u sećanju gena, kroz jednu posebnu tačku o kojoj ćemo govoriti, u toj meri će tokom života postići uspeh. Naš odnos prema ovom znaku, u najmanju ruku je i zato što vladar 1. kuće uvek teži da stigne u 10. kuću, da ovde egzaltira, jer čovek je kao biljka posađena da izraste do MC-a. Deseta kuća je oličenje potrebe za rastom.

Saturn upravlja ovim znakom preko centra, a ostvariti centar u ovom znaku daje jednu vrlo zanimljivu priču koja može biti puna strahova ili sa puno borbe za vlast. Treba se setiti da je za ovaj znak vezana borba u kojoj Pan pomaže Zevsu da zbaci Kronosa (znači samog Saturna) i sve Titane sa vlasti, a Saturn dobija vladavinu nad ovim znakom tačno na mestu na kojem je pad Jupitera, na 15°. Svaka planeta upravlja tim znakom iz centra, jer tu pravi balans, međutim u ovom centru je mesto Jupiterovog pada i to znači da sam Jupiter ima na ovom mestu svoj kanal sa 15° Raka.

Kada je Jupiter u padu povezuje nas sa Zemljom, dok nas u egzaltaciji povezuje sa nebom i pad Jupitera nas ovde povezuje sa pričom u kojoj je Hronos progutao ili želeo da proguta svog sina Zevsa. Njega spašava majka tako što Hronusu daje da proguta kamen, ali ovde postoji nastavak borbe između oca i sina na isti način na koji je Hronos zbacio svog oca Urana. U osnovi kolektivnog sećanja u ovom znaku imamo sećanje na mnogo borbi za vlast, za poziciju a da bi jedan došao na vlast, drugi mora da padne. Vladavina nad ovim znakom se veoma često zasniva na tome što je neko pre toga morao da izgubi i da padne sa vlasti, tako da će i Saturn na ovom mestu imati sudbinu da padne i da vlast izgubi, jer će ga neki strah opet povezati sa tim. Ovde su stalno prisutni borba i strah.

U ovom znaku je vladar prve kuće egzaltiran na 28°, što potencijalno predstavlja najviši vrh same planine na koju se neko može popeti. To je vrhunac dostignuća u nečijem životu i ovo je izuzetno snažno energetsko mesto a govori o jakoj ambiciji i potrebi da se osoba bori i postane najjača. Sva sećanja koja čovek nosi i koja je dobio od predaka u najvećoj meri su borba za vlast, za preživljavanje i protkana su mnogim strahovima. Samim tim, ovaj znak ponekad jako umara, nosi umor nalik je kamenu sa kojim je osoba rođena, a koji treba da obradi. Taj kamen je izražen kroz njegove pretke, kroz okolnosti, kroz vreme ili zemlju u kojoj živi i sam znak Jarac je arhietip svih tih kolektivnih sećanja. 

Svako će u svom ličnom horoskopu videti ovaj arhietip kroz znak Jarac kao i kroz Saturna, jer oni kruže i mešaju se, božanstvo se meša sa životinjom i odnos Saturna sa ovim znakom ga sa jedne strane pročišćava, ali isto tako daje i određene osobine Panikusa. Ovo je kamen koji svako dobija kada se rodi i na njemu piše šta je nasledio i šta je njegov zadatak koji ovde treba da uradi. Zbog toga nas ovo uvek vezuje za profesiju, mada se čovek ne bavi uvek profesijom na onaj način na koji to Saturn opisuje, ali to je bavljenje sopstvenom karmom. Često to može biti profesija, može biti poziv sa kojim neko živi, ali ovo je polje sa kojim se svakako moramo baviti, jer ono od nas to zahteva. Mehanizam tog zahteva je kroz sećanja predaka koja se izražavaju u formi okolnosti koje počinju da plaše osobu i ona postaje prepadnuta.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD