Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon paket "Lakoća postojanja" u 90 dana Sada je pravi trenutak da napišeš svoja pravila za igru zvanu ŽIVOT tako da u njoj uživaš! Zato smo ti pripremili tokom ovog divnog letnjeg perioda, koji je istovremeno lagan i izuzetno dubok (budući da putujemo sve vreme kroz talas eklipsi), nove tri Full Moon radionice LAKOĆA POSTOJANJA U 90 DANA, sa popustom i posebnom podrškom za sve koji se prijave do 4. jula.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

O Mesecu, fazama Meseca i posvećenim ritualima

Mesec – Luna (grč. Selena) predstavlja ženski deo ličnosti, Yin energetski kod, simbolizuje iracionalno, podsvesno, subjektivnost, osetljivost, navike, uspomene, raspoloženje, detinjstvo, plodnost, ženstvenost, nostalgiju, lenjost, sve majke i žene, ali i idealnu ženu, takođe i sve stvari, sav običan svet, narod, naše klijente u natalnom horoskopu. Mesec pripada elementu Vode, vlada znakom Rak, dok egzaltaciju doživljava u znaku Bika. Na telesnom nivou korespondira sa našim stomakom.

Mesec je važan indikator svakodnevnog tempa života i daje pečat ličnim fluktuacijama. On ukazuje na svakodnevicu, opisuje raspoloženje i dešavanja na polju emocija. Mesec je simbol unutrašnjeg bića, prostora iznutra, sve što nas sadrži i što je u nama!

Da bismo omogućili blagostanje potrebno je znati kako se osećamo, to je skala kako bismo pronašli sebe. Osećanja nas u mnogome determinišu. Mesec pomaže da podesimo svoje emocije, da se povežemo. Da li se prepuštamo ili pružamo otpor svojim unutrašnjim vibracijama pokazaće stabilnost u emocijama ili promenljivost. Otpor donosi razočaranja, a mi za to najčešće krivimo druge. Kako god, samo naš otpor, odbijanje da poverujemo sebi, svojim sopstvenim vibracijama i glasu iz duše, drži nas u negativnim emocijama! Ne možemo ni primetiti sebe ako smo fokusirani na to šta drugi misle ili osećaju, a tek o osećaju sopstva i odnosu prema sebi, e to izgleda baš daleko iz date prespektive… 

Naše emocije su odraz našeg odnosa sa nama samima. Zato, držimo fokus na sebi i svom suptilnom biću, svojim osećajima! Promenimo uverenja i sećanja o uklapanju i prilagođavanju, o "mora" i "trebalo bi", o rutini i navikama koje nama ne prijaju, koje za nas više ne važe. Pomerimo se dalje, napravimo taj korak unutra, ka sebi, zagrlimo se kako bi iskusili istinsku sreću!  

Ovo je odnos koji uvek dolazi prvi, SAMOODNOSNOST! Kada ovo osvestimo i prihvatimo mi smo spremni da kreiramo budućnost baš kako je našoj Duši potrebno!

Mesec svojim brzim kretanjem, oko 13 lučnih stepeni dnevno, zadržavajući se oko dva i po do tri dana u jednom znaku. Za samo 28-29 dana obiđe čitav Zodijak najbrže sakupljajući sve događaje, a sa tim i emocije, budeći sećanja. Luna, to moćno nebesko telo, tako blizu, a ponekad daleko, potisnito, čak proterano, glavni je uticajni faktor za plimu i oseku svih voda na planeti Zemlji, takođe i naših, ovih tričavih 70 - 75% nas, naše Duše, sećanja. Naša osećanja Mesec zanjiše i zaljuja sa tendencijom da nas promeša, razbistri, odaspe ili po potrebi  prospe. Neminovno, Mesec  otvara ovo veliko polje emocija kod svih nas i ta otvorenost omogućava nam da primimo nove informacije, navike, da iskreiramo, otpustimo.... 

KRETANJE I FAZE MESECA 

Dnevne fluktuacije 

Korišćenjem kalendara za dnevno kretanje Meseca možemo proceniti raspoloženje dana, postaviti svoju jasnu nameru, baš kao što ćemo to činiti na mesečnom nivou. Element i znak u kom se Mesec u trenutku posmatranja nalazi, kao i faza Meseca ukazaće na energiju i preporučiti aktivnosti. 

VATRENI ELEMENT - znaci Ovan, Lav, Strelac

Kada Mesec tranzitira ovim znacima osećanja su poput raspaljene vatre, izražajna, dramatična i podstičuća. Ovde neki ljudi osete kao da im se drugi kače na energiju, zato pazite, čistite se redovno. Vreme i tačnost mogu biti malo iskrivljeni ovih dana, naročito u odnosu na članove porodice. Višak emocionalne energije kanališite kroz fizički izraz, vežbanje, vođenje ljubavi, sagorevanjem energije na najdivniji i konstruktivan način.

ZEMLJANI ELEMENT - znaci Bik, Devica, Jarac

Kada Mesec tranzitira zemljanim znacima vladaju podrška i emocionalna zadovoljenost. Izražavanje emocija je praktično i opipljivo. Idite na masažu, izmasirajte vi nekoga, dosta se grlite, pripremajte hranljive obroke sa specijalnim začinima. Podržani ste od vremena, sve se odgovornosti ispunjavaju. Ovo su dobri dani za šetnju i osećanje tla pod nogama. Uzemljite svoje emocije u fizičku stvarnost. Oslobodite sve nepotrebno kroz zemlju. 

VAZDUŠNI ELEMENT - znaci Blizanci, Vaga, Vodolija

Tranzitom Meseca kroz vazdušne znake prisutno je osećanje emocionalne zatvorenosti. Za izražavanje emocija potrebna je verbalna veština. Ne očekujte kontakt sa osećanjima, onaj osećaj u stomaku, možda ćete želeti i da kažete svojoj okolini da niste baš svoji. Vazduh vas podiže u mental te je ovo dobro vreme za čitanje knjiga, razmišljanje, pisanje o konfuziji i osećanjima koja naviru u ovom periodu. Priča o vremenu je aktuelna. Balans između uma i emocija postiže se dugim kupkama, aktivnostima na vodi, kako bi se obnovila emocionalna konekcija. Meditacija će obezbediti uravnoteženje mentalne aktivnosti. Ne sme se ni preterati! Kupke i meditacije služe za povezivanje sa sobom i uspostavljanje mira, a ne za potuno prepuštanje tome. 

VODENI ELEMENT - znaci Rak, Škorpion, Ribe

Kada Mesec tranzitira vodenim znacima osećanja su veoma naglašena, možda i previše. U ovom periodu povećana je senzitivnost, empatija, saosećanje, intuitivnost. Kanalisanje ide kroz emocije za druge ljude, utopite se u njihova osećanja, osetite koje su im emocionalne potrebe. Nemojte se fiksirati samo na svoje emocije. Možete nekome biti “iscelitelj” jer ćete moći da se rasplinete, granice se gube, vi ste oni, oni su vi. Kreirajte granice za sebe, bez diskriminacije ili uvrede, odlučite sa kim se pripajate i zašto, poštujte druge ali i svoje pravo na sopstveni prostor, intimu, izolaciju.. Uradite nešto iz zemljane simbolike kako biste stvorili stabilne granice. Ponekad je dobro jesti čvrstu hranu, za balans vodenog, bezgraničnog, lelujavog osećaja. Ne zaboravljajte da jedete, ne utapajte se u alkoholu, niti preterujte sa dubokim meditacijama! Dugo banjanje kadi i vodene aktivnosti nisu preporučljive u ovom periodu.  

Mesec takođe otvara veliko polje emocija kod svih nas i ta otvorenost omogućava nam da primimo nove informacije, navike, da iskreiramo, otpustimo....

Faze Meseca - Mesečeve Mene – Apekti Luminara 

Egzaktni aspekti Meseca sa Suncem otvaraju jedno potpuno fino polje, prostranstvo emocija, ujedno i mogućnost da se svesno posveti pažnja ovom jedinstvenom činu, prilasku sebi na način lakoće i ljubavi, baš onako kako bi mi voleli da nas vole!

Ovi momenti otvaraju poseban kanal za dodir, za bliskost sa sobom na tom finom srčanom nivou tako što ćemo obratiti pažnju, nežno se prisećati svega, i ljubavi i bola i mira i patnje. Uvešćemo svesnu nameru bezuslovne ljubavi prema sebi putem posebnih rituala, jer Mesec voli navike, voli ponavljanje, voli ušuškanost i toplinu, voli da zna da ima kome da se vrati, da ima nekoga kod kuće, nekoga ko ga voli i podržava u zagrljaju sopstva.

Tako se tokom Mesečevih faza - Mesečevih Mena - Mesečevih egzaktnih aspekata sa Suncem, mogu raditi posebni rituali jer Mesec ovaj momenat dodatno pojačava emocionalnom potkom. 

MLAD MESEC – Faza u kojoj  Mesec obrazuje egzaktnu konjunkciju sa Suncem,  rastojanje između Luminara iznosi  0  lučnih stepeni, period tokom kog je Mesečeva svetlost najmanja, nema je.

Mlad mesec je dobar za početak novih ulaganja i poslova, za sejanje novog semena, novih ideja, uverenja. Trebalo bi primenjivati vizuelizaciju ličnih planova, Afirmacije, Zakon privlačenja, meditaciju, kanališući svoje želje i težnje u smeru rasta i razvoja. Jako je važna ova stvaralačka energija, sve što se tog dana pomisli ima i osnove da se ostvari, zato valja sve isplanirati do detalja, do osećaja mirisa, teksture, proći sa druge strane kao da je već ostvareno i da već postoji. Što je jasnija slika to je ostvarenje bliže. Napravite svoj lični energetski otisak u budućem vremenu, ipak će ova slika čitavog meseca biti vodilja, šema za stvaranje holografskog inprinta. Ovaj period nam pruža mogućnost da odaberemo svoj put, sudbinu, neovisno od situacije i okolnosti. Ne preporučuju se rasprave već uviđajnost i ne primanje svega k srcu, jer vašim mislima, dušom i telom treba da teče samo ono što ŽELITE ZA SEBE TOKOM OVOG PERIODA! Takođe, dobro je praštati, oslobađati od štetnih navika, kompleksa.. Poželjno je prošetati napolju, bez previše zamaranja. Izbegavati sve što dodatno pobuđuje - alkohol, vruća i ljuta hrana. Ova harmonizacija sa ciklusima prirode donosi isceljenja na psihičkom i fizičkom nivou. Svaki ritual u ovoj fazi dobar je za ljubav, romantiku, zdravlje, za nove poduhvate. 

MESEC U FAZI RASTA Faza u kojoj Mesec obrazuje egzaktan kvadrat, orbis 90 stepeni, sa Suncem, period u kome se Mesecu povećava svetlost.

Rastući Mesec je dobar za konstruktivnu delatnost, za kreativnost na delu, kreiranje magije i rituala za ljubav, zdravlje, sreću, bogatstvo. Preporučuju se promene, prelazak u novo stanje, okretanje energije ka unutra, sabijanje energije, razvijanje, aktiviraju se gornji delovi tela. Dobro je za otpočinjanje lečenja kada jača funkcija organizma i kada se stvara mogućnost fiziološkog prestrojavanja. Moguća je emocionalna nestabilnost, bezrazložne oscilacije raspoloženja, iz krajnosti u krajnost. Sa prestojavanjem stari misaoni procesi se zamenjuju novim ili se usavršavaju. Lekcija koju treba dobro naučiti je - da se sve događa za naše dobro. Treba biti elastičan, ne suprotstavljati se promenama, spokojan. Postepeno izlaganje fizičkom naporu, ulazak u telo, fizioterapija, izuzetno su pogodne kontrastne terapije vodom, ,,hladnoća” nam pomaže da uđemo i povežemo se sa unutra. Dobro je korigovati ishranu, sto više neobrađene, hrane pune vitamina i minerala, sveže, sočne, sobne temperature. Čistiti kožu, unositi dodatno mikroelemente jer se dobro i duboko apsorbuju sve tečnosti putem kože. Naročito je dobar period za sakupljanje i korišćenje trava, sastavljanje lekovitih smesa. Dobro je kontaktirati sa vatrenim elementom: Sunce - napajanje, gledati u sveću I vatru u kaminu, grejati se. 

PUN MESEC – Faza u kojoj Mesec obrazuje egzaktnu opoziciju sa Suncem, ugaono rastojanje između Luminara iznosi  180 stepeni, period tokom kog je Mesečeva svetlost najcelovitija, potpuna 

Ovu fazu je dobro iskoristiti za rituale za zaštitu, proricanje, proročanstva. Sigurno jedan od najmoćnijih dana u Lunarnom ciklusu i izuzetno je važno obratiti pažnju u kojim se znacima odvija opozicija, koje kuće su prozvane. Ovo je vezano za odnose, sukob ega sa emocijama. Vitalnost može biti ugrožena jer su emocije uzburkane jakim suprotnostima znakova. Nesporazumi su česti, zato se potrudite da saslušate, povežite se sa dubokim emocijama koje ovde donose preosetljivost i stres i posledično, gubi se objektivnost i moć racionalnog rasuđivanja. U simbolici položaja Meseca naglašena je nesigurnost, osetljivost, ranjivost, te je poželjno osvestiti ove teme koje nas tište i stvaraju duboku nelagodu, koje su prikrivene, ali umeju snažno da preplave i pokolebaju čitavu strukturu emocionalnog bića. Vreme je za isceljenje, oslobodite se od patnji, okrenite novi list za sve što vas iscrpljuje. Ne oklevajte, krenite napred iz te ustajale vode, tu su nove prilike, odložene obaveze se okončavaju. Razmotrite svoje odnose, rešite se, presecite pupčanike sa toksičnim svetom. Izađite iz zone komfora i budite HRABRI i nezavisni. Budite smireni i fokusirani na svoje potrebe i ciljeve.   

MESEC U FAZI OPADANJA  - Faza u kojoj Mesec obrazuje egzaktan kvadrat, orbis 90 stepeni, sa Suncem, period u kome se Mesecu smanjuje svetlost

Ovo je odličan period za započinjanje svakog oslobađanja, od zavisnosti, od gojaznosti, od negativnosti. Nova etapa širenja sa specifičnim dejstvom, aktiviraju se donji delovi tela, faza završetka, pa valja završiti projekte, poslove, treninge, lečenja. Faza koja potpomaže čišćenje organizma, oslobađanje od taloga, pogodno za odlazak u parna kupatila, za biljne obloge na stopalima, glinene obloge, gladovanje - uzdržavanje od hrane, za ispiranja i klistiranje. Energetske brane se otvaraju pa fizičko opterećenje treba biti umereno. Vibroterapije, elektroterapije, obrnuti položaji Yoge, šetnja i sve što doprinosi i poboljšava cirkulaciju je dobro primenjivati u ovom periodu. Izbegavati masnu hranu, nepoznatu i koja se sporije vari, ovo je faza kada gravitacija varira pa i preraspodela hrane. Mogući su poremećaji u probavi, ospe na koži zbog neapsorbovane, zaostale hrane – nagomilanih toksina. Koristiti začine koji poboljšavaju varenje, pomažu zagrevanje organizma. Ovo je dobar period za korišćenje prikupljenih trava, za izbacivanje i razbijanje masnoće, kamenja i peska iz organizma.

Svaka faza odgovara određenom ritualu, naravno ovde možemo dodati i sve što znamo o aktuelnoj slici koju Mesec formira kako bismo još više doveli, spustili ovu priču Univerzuma u naše biće, u naš centar.

Mesečni rituali

Potencijal svakog rituala je usko povezan sa načinom i količinom bliskosti i pažnje koju unesemo i posvetimo.

Mesečeve mene, faze ili mesečev ples predstavljaju svojevrsno ponavljanje. Igrom uz Mesec, ponavljanjem, dovodimo se u ritam Meseca, ritam naših potreba, jer Mesec je polje naših navika. Ponavljanjem onoga što volimo, mi postajemo ljubav. 

Da bismo ovaj spoj učinili lakšim uvodimo rituale. Najbolji ritual svake Mesečeve mene je onaj u koji možemo i hoćemo da poverujemo, koji sa zadovoljstvom možemo da ponovimo svakog puta iznova i iznova tokom jednog celog mesečevog ciklusa. Primenom ovih rituala suptilno ulazimo u sklad sa ritmom svoje duše, postajemo zadovoljni, zaokruženi i uzemljeni.

Možemo odabrati mali lični ritual, bilo da je to meditacija ili vodeni dan, energetsko pročišćenje žalfijom ili praktikovanje energetskih vežbi ili joga asana, važno je da to što odaberemo bude lagano za nas da ponavljamo svakog dana, i svakog meseca, sa malo pažnje i mnogo zadovoljstva. Odaberimo za sebe onaj ritual, onu aktivnost koja je tako jednostavna da ćemo je činiti čak i kada to "ne želimo"ili "nas mrzi".

Kako je voda veoma osetljiv medijum, ona može da primi, zadrži i da prenosi energiju, a Mesec ima poseban odnos sa vodom kao glavni pokretač naših unutrašnjih i spoljašnjih plima i oseka, praktikovanje rituala sa vodom je moj favorit. Ritual sa vodom u periodu Mesečevih mena može značajno povećati naš energetski senzibilitet i omogućiti nam taj fini dodir, zagrljaj nas sa stvarnim potrebama naše duše, sa istinom.

Nekada su se obavljali detaljni obredi pročišćenja pre rituala, post, kupanje, nanošenje odgovarajućih ulja na telo, oblačenje u posebnu obrednu odeću, izrada oltara i prinošenja ponuda, sve je to bio deo pripreme za ritual. Naša priprema ne mora biti toliko složena, dovoljno je da postoji iskrena i stvarna namera. Nekoliko minuta posvetimo oslobađanju od ružnih i opterećujućih misli, možemo to obaviti tuširanjem uz korišćenje blagog biljnog šampona (žalfija, kamilica, nana, matičnjak..) sa dodatkom sode bikarbone koja omekšava našu kožu, čisti energiju i auru. Duboko disanje tokom pročišćujuće kupke je veoma isceljujuće. Hodanje bosih stopala, osim samog osećaja dodira sa tlom, stvara i izuzetan kanal za uzemljenje i osećaj zahvalnosti. Zatim, možemo naneti hranljivo ulje na telo kako bismo postali svesni svakog dela tela u vremenu i prostoru. Sedimo ili lezimo opušteni u miru i tišini, uđimo u svoje srce, povežimo se sa ritmom svoje duše. Ponizno i iskreno predajmo se sebi, posvetimo svoje vreme sebi, svoju pažnju priložimo, žrtvujmo se sopstvu, bliskosti sa sobom, predajmo se Mesecu i svemu što donosi. Posvetimo se suptilnom dočeku ove energije koja navire, napravimo udoban dom za emocije koje su pred nama... (Sliku o energiji koju dočekujemo prepoznajemo kroz naglašeni element i znak položaja Lunacije ili Faze, kojoj dodajemo simboliku kuće u kojoj je Mesec dolazi u našem natalnom horoskopu, ili kroz najznačajniji aspekt koji tranzitni Mesec obrazuje sa našom natalnom kartom, ili neki značajni aspect ličnih planeta). 

Ovde je najvažnija čista namera, tako da i u slučaju da nismo obavili detaljnu analizu, samo se spustimo u sebe, skliznimo lagano, koraknimo tom stazom bliskosti sa sobom...

Više o ritualima i preporukama možete čitati u narednim člancima

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD