Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon paket “90 dana za življenje duhovnosti” Preko sopstvenog tela mi materijalizujemo sve što vidimo, a plan onoga što materijalizujemo strukturisan je na nivou naših uverenja. Kroz energiju naredna tri puna Meseca otvaramo se za jednu veliku promenu unutar našeg života, koju povezujemo sa kvalitetom življenja duhovnosti, zahvaljujući razvoju novih uverenja – jul (uverenja o bliskosti), avgust (uverenja o promeni) i septembar (uverenja o beskonačnosti).
» prikaži celu vest
Full Moon project radionica „Uverenja o bliskosti“ Pridruži nam se na novoj Full Moon radionici „Uverenja o bliskosti“, koja će se održati 13. jula u formi live webinara od 19 do 20.30h. Naš zadatak ovog punog Meseca biće da izbalansiramo sve emotivne kvalitete u našoj genetici, što je osnova za uspostavljanje stanja bliskosti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Retrogradni Merkur

Od kada je svet umrežen internetom Astrologija je dobila na značaju. Jednim klikom moguće je dobiti informacije u vezi astroloških aspekata u karti pa čak i izraditi natalnu kartu putem besplatnih programa na netu. Procene finansijskih stručnjaka u Americi govore da je to jedan od najbržih i najperspektivnijih zanimanja budućnosti. Broj aplikacija koje pokrivaju ovu oblast je veći od 10 000. U skladu sa brzinom širenja vesti preko interneta globalno smo upoznati sa pojavom retrogradnog Merkura. 

Prvi registrovani članci na ovu temu pojavili su se u Engleskoj sredinom XVIII veka u poljoprivrednom almanahu – publikaciji koja je farmerima ukazivala na periode sadnje i obrade zemljišta u skladu sa postavkom planeta i Mesečevim fazama. Od tada do danas pogled i shvatanje Astrologije menjao se iz decenije u deceniju kao i tumačenje retrogadnosti Merkura. Bilo je perioda u kojem je iluzija hoda unazad tretirana kao loš znak, kao mogućnost pojave nepogoda ili stradanja. U rubrikama koje su se bavile horoskopima mogla su se čitati upozorenja na probleme koje donosi retro Merkur u oblastima koje se vezuju za njega kao što su komunikacija, prevoz, administracija, rodbina...

Pojava retrogradnosti Merkura – ili bilo koje druge planete osim Sunca i Meseca – za nas zemljane je samo optička iluzija. Uočavamo da je Merkur promenio kretanje što je sličan privid onom kada se brže krećemo u kolima ili vozu od vozila pored nas, pri čemu stičemo utisak kao da idemo unazad. Retrogradnost ili „hod unazad“ je pojava koja se uočava iz perspektive posmatrača na Zemlji i zato i jeste privid ili iluzija. Godina na Merkuru ili njegov hod oko Sunca traje 88 dana što je četiri puta kraće nego godina na Zemlji. Stoga se pojava retrogradnosti Merkura javlja 3-4 puta godišnje kada su Zemlja i Merkur sa iste strane Sunca. Vreme trajanja retrogradnosti je od 20-24 dana. 

Prisetimo se priče o Merkuru. Hermes (Merkur u rimskoj mitologiji) je u grčkoj mitologiji bio glasnik bogova. Predstavljan je sa krilima na sandalama i na šeširu, i sa kaducejem u ruci. Bio je sin Zevsa (Jupitera u romanskoj mitologiji) i nimfe Maje. Za razliku od drugih bogova on je voleo ljude. Bio je proračunat i mudar, obožavan od onih koji prodaju i kupuju, bog lopova i svega što je izvlačeno iz utrobe zemlje na površinu. Bio je i bog puteva i putnika, a bio je odgovoran za granice na zemlji a onima koji su umrli pokazivao je put u podzemni svet. (U Egiptu je nazivan Tot, a uloga mu je bila da sprovodi duše umrlih.) Predstavljan je sa kaducejom (isceliteljskim štapom) koji je bio simbol lekara. Sve do početka modernih vremena smatralo se da um i telo čine neodvojivo jedinstvo pa je zato i nosio kaducej jer bez učešća uma ili svesti – nema ni ozdravljenja. Ozdravljenje nastupa kada su um i telo u harmoniji.   

Merkuru je dodeljena vladavina nad dva znaka od kojih je prvi Blizanci (dvojni znak) a drugi Devica. Oba znaka su ljudski znaci za razliku od ostalih koji su životinjski osim znaka Vage koji je predmet. Blizanci su vazdušni znak i naglasak je na intelektu te se Merkur na subjektivnom nivou i vezuje za budnu i racionalnu svest, misli, logiku. Zahvaljujući pokretljivosti, inteligenciji i dovitljivosti ovog najmlađeg od svih bogova, Merkur povezujemo sa kretanjem, svakom vrstom komunikacije – pisane, govorne, vizuelne, intelektom, obrazovanjem, trgovinom...

Drugi Merkurov znak je zemljani znak Device što ukazuje na konkretizaciju zamišljenog, analiziranog ili odlučenog. Ovde Merkur sprovodi u delo, realizuje, stvara, služi, te je stoga naglasak na veštini u rukama i spretnosti. Merkur iz Device uočava detalje, veoma je oprezan, logički analizira i često je zabrinut. Može imati visoko razvijenu svest o higijeni zbog čega se povezuje sa zanimanjima u zdravstvu. Vladavina nad šestim znakom opisuje povezanost sa telom i  fiziologijom pa tako i sa bolestima. 

Na nivou tela Merkur vlada ekstremitetima, plućima, čulima i nervima koji svi zajedno doprinose komunikaciji sa okolinom. Putem pluća razmenjujemo vazduh koji udišemo i istovremeno se dešava razmena gasova u našem organizmu. Čula nam služe da registrujemo spoljašnje signale i u skladu sa tim reagujemo, a nervi razmenjujući impulse pokreću svesne ili nesvesne mišićne reakcije.   

Pre nego započne retrogradno kretanje (iz astrološke perspektive) svaka planeta usporava direktni hod, zaustavlja se i potom kreće retrogradno. Isti je princip i prilikom prelaska na direktno kretanje kada prvo usporava retrogradno kretanje, zaustavlja se a potom kreće direktno (po sličnom principu kao kod upravljanja automobilom). Povezivanje sa vožnjom unazad ili rikvercom može praktično objasniti retro Merkura. Direktno kretanje je prirodno ali je nekada potrebno ići unazad. To se dešava kada nešto zbrzamo, ne obratimo pažnju i prođemo brže nego što bi bilo primereno te se moramo zaustaviti da bi se potom vratili i obavili željeno. Takođe, vozači (simbolika Merkura) znaju da je mnogo lakše parkirati iz rikverca, a parkiramo da bi auto smestili na sigurno i sklonili se iz saobraćaja. Dakle u toj kretnji moramo biti oprezni, usporiti kretanje i manevrisati u skladu sa prostorom koji nam je na raspolaganju. Što više puta ponovimo tu radnju bićemo bolji u tome. Što smo sporiji, lakše manevrišemo u ograničenom prostoru.

Nije neobična pojava retrogradnosti Merkura kroz dva znaka. Naime, u direktnom hodu je u jednom znaku zatim okreće retrogradno i prelazi u prethodni znak da bi se ponovo okrenuo i još jednom prešao preko početne tačke i znaka. Ovo na još jedan način ističe potrebu povezivanja događaja ili simbolike predstavljene tim znacima. Ako susedni znaci nisu povezani aspektima njihovih vladara praktično je otežana njihova saradnja kao i povezanost njihovih domena. U slučajevima kada ih povezuje retrogradni Merkur dolazi do „prenosa informacija“. Ovaj Glasnik u direktnom hodu prelazi iz jednog u susedni znak donoseći neke vesti. Potom usporava, biva upoznat sa okolnostima u susednom znaku, zastaje, prepoznaje važnost nove situacije ili je jednostavno zaboravio da nešto ponese (Merkur je i trgovac – trgovac informacijama takođe) nešto važno i odlučuje da se po to vrati. Kada prikupi zaboravljeno ili možda koriguje zanemareno ponovo se okreće, ovaj put spreman da nastavi svoj direktni hod. U tom kretanju preko određenih delova znaka planeta pređe tri puta. Retrogradnost karakteriše nekoliko faza:

  • Faza direktnog kretanja od 1 do 2
  • Faza stacionarnosti pre početka retrogradnosti 2
  • Faza retrogradnog kretanja od 2 do 3
  • Faza stacionarnosti pre početka direktnog kretanja 3
  • Faza senke je deo puta kroz znak od stepena do koga se vratio Merkur do stepena početka retrogradnosti od 3 do 4

 

Astrologija se bavi sinhronicitetima odnosno povezuje dinamiku dešavanja na nebu sa onim što se događa (u) čoveku ili čovečanstvu. Tako i ova pojava ima svoje značenje i smisao kao i sve u Univerzumu.

Smatra se da je retrogradno kretanje planeta zapravo prilika za promenu sterotipa u ponašanju i ophođenju u domenu te planete. Kada planete kreću retrogradno onda nam je zapravo dato da se mnogo lakše oslobodimo ustaljenih i naučenih obrazaca kojih se čvrsto držimo iz čiste navike. Ljudski život čini stalni proces promena i ta spirala razvoja je usmerena na razvijanje potencijala. Kao i u svakom procesu sazrevanja, tako i ovde imamo faze u kojima se oslobađamo sputavajućih navika ili principa da bi tako rasterećeni mogli da nastavimo dalje usvajajući nove neophodne uvide i znanja. Ako se podsetimo da planete NE MOGU da se zaustave niti da se okrenu, a pogotovo da promene svoje kretanje onda je logično da se po principu kako gore, tako i dole ovde radi o nečem drugom. Dakle, one nastavljaju svoj put (a mi nastavljamo svoj život) ali sa pozicije na kojoj smo (a to je Zemlja) imamo utisak njihovog retrogradnog kretanja što će reći da u tom periodu treba pažljivo razmotriti sve pod vladavinom te planete da bi se pri njenom izlasku iz senke te stvari ili tih osobina oslobodili otkrivajući ih upravo u tim periodima kada nam se određene situacije ponavljaju.

Merkurova retrogradnost tokom godine naglasiće problematiku donošenja odluka, načina komunikacije sa drugima, izbora štiva koje volimo da čitamo ili pak odnosa sa bližom rodbinom ili komšijama. Doneće precizniji kritički osvrt na sadržaje znaka i kuće kroz koje tranzitira. Usmeriće nas na začkoljice i manje očigledne detalje koje smo, bilo žurbom bilo nemarom, zanemarili. Svakako da ovaj period najviše pogađa one koji imaju istaknutog Merkura, bilo da je vladar Asc, Sunca ili je pak naglašen u karti i to je zapravo prilika da se na sve pod vladavinom Merkura obrati posebna pažnja. Ne bi trebalo brzati, raditi stvari po navici ili brzopleto i ishitreno reagovati jer će baš tada doći do tih, tako često nazivanih problema, koji nisu ništa drugo nego prilike da usvojimo nove, bolje i efikasnije načine delovanja, a sve za naše dobro i napredak. Može se reći da ovaj period od osobe zahteva da se posveti sopstvenim mislima i donosi odluke slušajući sopstvenu intuiciju.

Ovaj period je naročito dobar za uočavanje grešaka ili propusta, za korekciju tekstova, obnavljanje ugovora, posete mestima na kojima ste već bili... Ako je u prethodnom periodu retrogradnosti došlo do nekih zabuna ili propusta sada se ukazuje šansa da se to ispravi. 

U periodu od 8. jula do 1. avgusta 2019. Merkur otpočinje retrogradnost u Lavu a završava u Raku. Do 15. avgusta biće u direktnom hodu izlazeći iz senke. Period senke je manje problematičan i obično se savetuje klijentima da sačekaju sa odlukama ili potpisivanjem ugovora nakon tog perioda ukoliko u natalu imaju brz, direktan Merkur. Naročitu pažnju privlače takozvani stepeni „obratanja“ kada, iz astrološkog ugla, Merkur ili bilo koja druga planeta menja smer. Ovo su neuralgične tačke, osetljiva mesta na kojima dolazi do „podsećanja“ na propuštene poruke u simbolici i značenju planeta koje se tu nađu za vreme i nakon retrogradnosti. Osetljivi stepenovi u ovom periodu su 4° Lava, kada Merkur kreće retrogradno i 23° Raka, kada kreće direktno.

Ovim znacima vladaju planete koje nikada nisu retrogradne – Sunce i Mesec, oni čijim spajanjem nastaje iskra života. Merkurova udaljenost od Sunca nikada ne prelazi 28° te se smatra glasnikom Sunca koje je identitet, svest, sopstvo, vitalnost, a na objektivnom nivou to su deca, muškarci, uvažene ličnosti, sportisti, svečanosti, okrugle i sjajne vredne stvari... Mesec je podsvest, duša, emotivnost, majka, porodica, dom, narod.... Možemo se stoga zapitati koje su to poruke koje nam prenosi ovaj Merkur? Na kom nivou je došlo do nesporazuma svesti i podsvesti, oca i majke, dece i roditelja, vlasti i naroda?

Na realnom nivou vrlo su česti problemi u komunikaciji, sa mobilnim telefonima, gubitak ključeva, problemi sa automobilima i uopšte ponavljanju svega u simbolici Merkura. Može se reći da je pažnja smanjenja, a samim tim je i mogućnost za propuste uvećana. 

Ako posmatramo iz ugla opšte populacije uočavamo da se oko 20-25% ljudi u svetu rodi u vreme retrogradnog Merkura. Ovom broju se mogu dodati i osobe koje imaju Merkura položenog u znaku Riba ili u XII kući ili povezanog sa Neptunom i Saturnom kada zapravo govorimo o direktnom Merkuru sa „simptomima“ retrogradnosti. Izraženo u procentima to je oko 20% populacije. Mnogi od njih su poznati govornici, izumitelji, naučnici, pisci ili sasvim obični ljudi. Njihov „dar“ je svojevrsna lakoća sagledavanja, razumevanja i povezivanja apstraktnih pojmova. Stoga je njihov način razmišljanja i govora nekada neobičan. Skloni su da pretpostavljaju šta sagovornik želi da kaže te ga ni ne saslušaju do kraja. Nekada, sasvim spontano, ono što su negde čuli prezentuju kao sopstvenu misao. Često im se dešava da imaju utisak da su nešto rekli iako im je to bilo samo u mislima. Kada je Merkur retrogaradan nastupa period u kome oni mnogo brže i lakše obavljaju „merkurijanske“ poslove. Jednostavno su u saglasju sa Univerzumom. Pričaju istim jezikom.

Istovremeno dok traje period retrogradnosti Merkura, zanatske radnje, trgovine, uslužne delatnosti mogu registrovati rast poslovanja. Njihov posao je da „popravljaju“ pokvareno, „izrade“ ili „nadomeste“ izgubljeno, „isprave“ pogrešno što je opet simbolika Merkura. I tako, Univerzum zapravo dovodi sve u balans.

U situacijama koje možete doživeti kao „problematične“ važno je sačuvati prisebnost i duboko udahnuti i izdahnuti nekoliko puta. Takođe, ukoliko ste prinuđeni okolnostima da nešto potpisujete, nakon više uzdaha pažljivo pročitajte celokupan tekst, a naročitu pažnju posvetite fus notama ili onome što je napisano sitnim slovima.

Naredni period retrogradnosti Merkura biće od 31. okotobra do 20. novembra 2019. kroz znak Škorpiona. Kritični stepenovi u Škorpionu su 27° i 11°. Obratite pažnju na ove stepenove, a kada ih retro Merkur poseti – primite poruku! 

Astrologija opominje, ona ne uslovljava. 

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD