Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Webinar: Tehnologija Svesti Urana Tri nivoa svesti, Kopče astralnog i eteričnog sveta, Univerzalni provodnik, Povezivanje uma i tela, Mentalni provodnik, Proces oživljavanja mentalnog tela, Otkrivanje sopstvenog simbola - samo su neke od tema o kojima će biti reči na webinaru Tehnologije Svesti Urana koji će se održati u subotu 11.04. od 12h do 15h.
» prikaži celu vest
Webinar: Buđenje U subotu 11. aprila, dr Lea Imširagić će održati webinar Energetske Astrologije Urana, sa početkom od 17h. Ovaj put učimo igru transformacije i oživljavamo biće Urana. Webinar će vam omogućiti da osvestite svoju vezu sa Univerzumom (na svoj lični način), da prepoznate i razvežete obrasce koje ponavljate, kao i navike u kojima ste zaglavljeni, da se oslobodite povećane mentalne napetosti i ubrzanosti i da naučite da disanjem kroz 8. čakru dovodete svoj nervni sistem u balans, kao i svoj odnos sa vremenom.
» prikaži celu vest
Kurs: Rektifikacija i elekciona astrologija U petak, 03. aprila od 18h počinje online četvoronedeljni kurs iz Rektifikacije natalnog horoskopa i Elekcione astrologije. Ovaj kurs je namenjen svima koji imaju osnovno astrološko predznanje ali žele da izračunaju tačno vreme svog rođenja, kao i da usvoje sistem izračunavanja tačnog vremena rođenja klijenta i takođe onima koji žele da otkriju veštinu pravilnog odabira trenutka za započinjanje znaćajnih životnih projekata (poslovi, venčanja, selidbe, itd...).
» prikaži celu vest
Full Moon Project Radionica „Inspiracija“ Pozivamo vas na novu Full Moon Project Radionicu „Inspiracija“ koja će se održati u sredu, 8. aprila 2020. godine. Sam znak Vage u kojem se odigrava ovaj Pun Mesec govori o ravnotežu koju je izuzetno važno uspostaviti na nivou svog tela, dovodeći unutar sebe sve strahove predaka u jedno stanje mira. Ova radionica će biti online i trajaće od 19.00h do 20.30h.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Mars – prvi energetski centar

Na energetskom nivou, Mars je svakako najvažnija planeta, ne samo zato što je prirodni signifikator za energiju već je u energetskom sistemu našeg eteričnog tela povezan sa prvim energetskim centrom – odnosno prvom čakrom. Ona se nalazi u dnu kičmenog stuba, a njena osnovna funkcija je da natusa poveže sa jezgrom Zemlje, obezbeđujući mu „uzemljenje“ i konstantan priliv energije.

U osnovi, čitavo polje karme određeno je upravo ovim energetskim centrom. Sama reč „karma“ je sanskrtska reč i u prevodu znači „akcija“ – što direktno upućuje na ovaj energetski centar i na Marsa. Ipak, kako je ovaj centar najbliži Zemlji i služi kao primarna veza sa energijom predaka – tako je on uvek „kompletiran“ kada u obzir uzmemo i „sećanje na energiju“, odnosno energiju predaka ili – jezikom karmičke astrologije, bivšeg Marsa – što je sada sve Saturn! Saturn je, tako, „ostareli Mars“, onaj u kome žive sećanja nekadašnjih dela, pa sada u istom krugu sa Marsom živi, formirajući vezu između individualnog (Mars, serija 1, „Ja“) i kolektivnog (Saturn, serija 10, okolnosti) – odnosno baš ovu vezu o kojoj smo sada govorili – krug koji se formira između prve i sedme čakre – čineći ove dve planete u osnovi delovima jednog istog Bića.

Stoga, Mars se primarno leči Saturnom, a Saturn – Marsom! Disbalans u prvom energetskom centru uvek povlači sobom disbalans i u sedmom centru, i obrnuto. Iako se „upala“ ili problem najpre manifestuju u jednom od ova dva centra, oni se uvek posledično šire i na drugi, stvarajući „začarani krug“ uzroka i posledice, u kome jedan predstavlja razlog za problem drugog. Ako se ovaj „negativni krug“ dugo zadržava, osoba ostaje bez energije, a usput nesvesno izgrađuje i materijalne okolnosti koje joj podržavaju ovo iscrpljivanje. U tom slučaju, ovaj „entitet“ počinje da urušava i unutrašnje prstenove života, predstavljene kroz ostale energetske centre Venere i Jupitera, kao i Sunca i Merkura, što naglašava probleme na svim poljima života, pa se svi izazovni aspekti manifestuju kao teži nego što bi inače bili. Prvi korak u isceljivanju uvek je rad na četvrtom energetskom centru, a to je Mesečev centar, nezavisno od toga kako je ovaj centar postavljen u natalu. Naime, serija četiri kod nekoga može biti veoma teško postavljena, ali je ovo jedini centar koji u sebi ima oživljen princip „samoodnosnosti“, te ne mora da kruži ni sa jednom drugom planetom da bi aktivirao svest. Ovaj centar (srčana čakra) natusu obezbeđuje da se opusti (Mesec) i da direktno omogući pravilno kruženje energije između „debalansiranih parova suprotnosti“, što bi u ovom slučaju bili Mars i Saturn, oživljavajući „pozitivnu povratnu spregu“ kojom Mars (energija) dobija svoju utemeljenost i stabilnost (Saturn), što jeste energetska osnova za „prevazilaženje karme“.

Astrološka korespondencija

U natalnom horoskopu, stanje sa prvom čakrom definišemo kroz postavku Mars i čitave serije 1 i 8. To znači da posmatramo prvu kuću (i sve planete u njoj), vladara prve kuće, znak Ovna (odnosno, planete koje se nalaze u njemu), kao i planete u osmoj kući, stanje sa vladarom osme kuće, kao i sa svim planetama koje se eventualno nalaze u znaku Škorpiona.

Funkcija

Opstanak, preživljavanje u materijalnoj realnosti, davanje temelja našem fizičkom telu i identitetu, sposobnost materijalizacije (hrana, kuća, zdravlje, sigurnost, novac), povezivanje sa svojim „plemenom“ (porodicom, familijom), održavanje fizičke snage, zdravlja i izdržljivosti.

Marsov energetski centar je temelj svih ostalih energetskih centara, jer je njegova funkcija da odgovori na svaki impuls koji na bilo koji način ugrožava preživljavanje. Ovaj centar predstavlja natusov animalni nivo postojanja, odakle se i razmatra Zodijak kao „životinjski krug“, jer ovaj nivo energije definiše primarne potrebe života, koje zovemo sudbinom. Naime, preko ovog centra natus se povezuje sa najstarijim delovima mozga i instinktima koji opisuju njegovu životinjsku srodnost.

Marsova energija ide iz dna kičme „nadole“, kroz butine i potkolenicu do stopala, a odatle nastavlja u zemlju, formirajući koren (Saturn). Prvi centar (Mars) u balansu je kada je povezan sa sedmim centrom – Saturnovim, koji natusa uzemljuje i daje mu stabilnost. To je zbog toga što Mars prirodno egzaltira u ovom zemljanom znaku koji je pod upravom Saturna (Jarac).

Tek kada je postignut minimum balansa preko Marsa i cele serije 1 (prva kuća, vladar prve kuće i sve što se nalazi u Ovnu), osoba može sa osećajem relaksiranosti da se okrene zadovoljavanju drugih potreba.

Svaki put kada se osoba suoči sa nekim od osnovnih životnih problema instinktivno se aktivira program koji je sadržan u prvom energetskom centru (Marsovom).

Budući da je ovaj energetski centar odgovoran za preživljavanje na nivou fizičkog tela, te da je on povezan sa instinktivnim – animalnim, odnosno primitivnim bićem – najčešći okidač za njegovo aktiviranje je strah. Čim osoba oseti da je ugrožena, odmah se uključuje adrenalni mehanizam koji joj daje „energetsku dozu“ da pripremi organizam za jednu od dve tipične reakcije: da može da beži (brzo da trči), prilikom čega osoba „prebledi“, jer se sva krv sliva ka nogama – ili da se bori, prilikom čega se osoba zacrveni u licu („zajapuri“), jer krv ide ka gornjim delovima tela.

Često uključivanje ovog mehanizma dešava se kada osoba ima slabe granice prema fizičkom okruženju, jer tada postaje preosetljiva i mnoge stvari doživljava kao preteće. Dakle, ovo se dešava kada postoji manjak energije u prvoj čakri, odnosno onda kada osoba nije dovoljno dobro uzemljena. Ovo iscrpljuje organizam i glavni je razlog česte pojave hronične ili „adrenalne iscrpljenosti“.

Ovaj energetski centar je važan za imuni sistem, te on predstavlja ratnika (Mars) koji štiti natusa. U mehanizmu stresa zajedno sa prvom čakrom učestvuje i treći energetski centar (Sunce), koji je kroz treću čakru anatomski i energetski povezan sa prvom čakrom preko nadbubrežnih žlezda (prva čakra je povezana sa srži nadbubrežnih žlezda, gde se luči adrenalin, a treća čakra je povezana sa korom nadbubrežnih žlezda, gde se luče kortikosteroidi).

U ovom energetskom centru suočavamo se ne samo sa svojim sadržajima i sećanjima već i sa onima od naših roditelja, ali i daljih predaka. Kako se ova sećanja prenose genima, nije neophodno da smo date pretke direktno poznavali da bismo nasledili njihova iskustva (sećanja). Upravo je ovo ključni mehanizam nastanka „sudbine“ koju astrološki proučavamo i konačno definišemo kao „inerciju gena“, odnosno sklonost doživljavanja čitavih događaja u toku života koji su se na isti ili sličan način već odigrali u životima naših predaka.

Balansiranost (integrisanost)

Balansiranost na nivou Marsa izražava se kao dubok osećaj snage i sigurnosti u dnu kičmenog stuba. On daje snažan osećaj stabilnosti, osećaj udobnosti u telu, relaksiranost, vitalnost, izdržljivost i otpornost na spoljne faktore – hladnoću, viruse, bol, kao i osećaj sigurnosti i zaštićenosti, jer osoba može da zaštiti sebe i da se pouzda u sebe. Istovremeno, pored snage postoji i dovoljna fleksibilnost, kao i brzi refleksi koji su odraz prisutnosti u telu.

Prirodno, dobar protok energije u Marsovom energetskom centru naglašava i snažnu seksualnu potentnost, odnosno jak seksualni nagon.

Razlika između toga kada je osoba dobro utvrđena u prvom energetskom centru ili kada s njom nema naročito snažnu vezu posebno dolazi do izražaja u jutarnjim satima, kada se iz „sveta snova“ (12. kuća) prelazi u „budni svet“ (prva kuća). Ako ova veza nije dovoljno dobra, odnosno ako natus nije dovoljno utvrđen u prvom energetskom centru, dolazi do sporog razbuđivanja, mamurluka i ispadanja stvari iz ruku nakon što se osoba probudila.

Odlična vežba za jutarnje spuštanje energije u donje centre je vežba OM za spuštanje (za više o vežbama možete pronaći u knjizi ''Priručnik za Energetsku Astrologiju'').

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD