Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon paket "Lakoća postojanja" u 90 dana Sada je pravi trenutak da napišeš svoja pravila za igru zvanu ŽIVOT tako da u njoj uživaš! Zato smo ti pripremili tokom ovog divnog letnjeg perioda, koji je istovremeno lagan i izuzetno dubok (budući da putujemo sve vreme kroz talas eklipsi), nove tri Full Moon radionice LAKOĆA POSTOJANJA U 90 DANA, sa popustom i posebnom podrškom za sve koji se prijave do 4. jula.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Božanstvo astrologije

Koliko god astrologija bila primarno vezana za osnovnu prirodu Urana kao ključnog faktora sve simbolike koju u astrologiji izučavamo, ipak primećujemo da Uran jeste jedno stanje svesti koje natus treba da postigne da bi mogao da živi na tom nivou. Inače je Uran svakako deo u natusu koji predstavlja njegov cilj, njegov put ka tom delu svesti Vodolije ali ga nije lagano živeti. Čovek jako malo u svom životu živi tog Urana a astrologiju ipak treba da živimo u svakom svom delu i kao astrolozi mi vežbamo da astrologiju živimo u odnosima s ljudima, da razumemo ko je ko u našem horoskopu, da shvatamo koje su zakonitosti koje nas vezuju i da je prosto na svaki način živimo. Stoga, razumemo da je zapravo za sve nas primarni princip kroz koji živimo astrologiju jedno mnogo suptilnije biće koje nas vodi i inspiriše i koje je u svojoj osnovi primarno ženskog roda. Zato astrologiju pre svega vezujemo za ovo telo, za ovo biće koje se zove Uranija.

Uranija je božanstvo astronomije i astrologije. Od trenutka kada je definisana kao mitološki entitet vrlo brzo je dobila taj status, posebno u to vreme kada nije postojala razlika između astronomije i astrologije. I dan danas ćemo naći da Uranija predstavlja zaštitni znak mnogih astronomskih škola i uopšte astronomije same, ali na isti način je Uranija zapravo i ključni faktor za sve one koji se bave astrologijom zato što ona ima jednu svoju vrlo važnu i specifičnu simboliku a to je da je ona ono što možemo živeti u svakodnevnom životu. Uranija nije tako odbojna kao sam Uran, ona je nešto što predstavlja jednu žensku energiju preko koje sve to znanje prelazi ovde na Zemlju i za nas će biti vrlo važno da razumemo prirodu ovog asteroida jer ćemo kroz to razumeti i ne samo prirodu astrologije nego i koje su to poruke koje mi eventualno dobijamo, kako smo povezani sa tim poljem astrološkog znanja i svega onoga što ona u osnovi predstavlja.

Uranija je otkrivena 22. jula 1854. godine sa Ascendentom na zanimljivom mestu, na 28º Raka. Uzima se mesto gde se Sunce nalazilo tog dana, dakle to je horoskop dana ili Sunčeva karta jer nemamo tačan minut kada je otkrivena, znamo samo datum i u nedostatku tačnog vremena uvek možemo uraditi Sunčev horoskop, kada je Sunce na samom Ascendentu. Ono što je ovde zanimljivo jeste da je Sunce upravo bilo na stepenu Marsovog pada, ukazujući na nešto što možda ne očekujemo u prvom trenutku - da je priroda Uranije ona koja nas u velikoj meri povezuje sa stvarima koje su na Zemlji, sa onim što je vezano za sećanje na neke pretke ili za nešto što je u dubini, za nešto što se nalazi u padu.

Mesec kao vladar Ascendenta se nalazi na 26} Blizanaca, u konjunkciji je sa Venerom i mi ovde zapravo dobijamo jednu izuzetno snažnu žensku prirodu. Konačno, Uranija i jeste bila jedna od devet muza. Ona je ćerka Zevsa i Mnemozine. Mnemozina je jedna Titanka koja je opet ćerka Urana, što će reći da je Uranija direktni potomak samog Urana. Znamo da je njegova prva ćerka, ćerka koja je direktno nastala od Urana, Afrodita ili Venera, a ovo bi bila njegova unuka. U svakom slučaju, kao muza, zaštitnica umetnosti, Uranija je bila poštovana ne samo kao ona koja razume astronomiju i kao ona koja je uvek zagledana u nebo i u zvezde, već i kao zaštitnica pevanja i svake vrste umetnosti. Uranija ima tu simboliku da spaja umetnost sa znanjem. Uranija predstavlja ono što mi doživljavamo kao astrologiju u kojoj je ona istovremeno vrlo specifična, vrlo egzaktna i ima taj vrlo astronomski, matematički pristup uz umetnost istovremeno.

Uranija nam daje pre svega Veneru i Mesec u konjunkciji. Ovde su one i u 12. kući, Mesec je praktično na vrhu 12. kuće a Venera je na samom kraju 11. ali je u konjunkciji sa vrhom 12. i ona predstavlja, ako je posmatramo kao entitet, kao biće, veoma lepo, ženstveno biće, sklono umetnosti, ali svakako ovde vidimo okrenutost ka jednom unutrašnjem polju tajni, ka jednom polju intuicije. U vreme kada je otkrivena, na 26º Blizanaca nalazila se zvezda Polaris koja je danas na 28º zajedno sa Betelgezom. Polarna zvezda je ključna zvezda oko koje se vrti celo nebo, i Mesec se našao baš na tom jako važnom mestu koje će sigurno davati Uraniji ulogu da bude centar oko koga se vrte sve stvari i oko koga se vrti čitav spektar znanja, ali imajući tu mogućnost da istovremeno spaja lepotu, da spaja umetnost sa znanjem.

Uz božanstvo astronomije i matematike svakako je poznata i kao čuvar Svetog Duha. Mitološki, Uranija je imala preko majke Mnemozine povezanost sa svakom sposobnošću dobrog pamćenja, sposobnošću dobre komunikacije koja će postojati između stvari koje su vrlo racionalne, jasne, konkretne i onoga što je veoma intuitivno. Ona je uspevala da u sebi spoji te dve stvari.

Ovde vidimo da je sam Ascendent odnosno mesto gde se nalazi Sunce u Raku, i svakako zaključujemo da je Uranija najviše i dobila od svoje majke, da je ona zapravo povezana sa majkom. Ona mnogo više liči na Mnemozinu nego na Zevsa koji je ovde ipak u znaku svog pada i u 6. kući, i Uraniju ćemo mnogo više videti kao jedan vrlo ženski, vrlo ženstven, sasvim drugačiji princip nego klasičan, uranovski, muški princip. Uostalom, ako pogledamo sferu astrologije, sva astrologija i najveći deo astrološkog znanja ide upravo preko ženske energije. Najveći je broj žena astrologa, mnogo ih je više u čitavom svetu astrologa, bilo gde da smo nego što je broj muškaraca astrologa. Uranija je uvek ona koja je dominantna i tako je svuda u svetu, gde god da odemo videćemo da će apsolutno znanje astrologije da se razvija kroz ženski model. Tek će se tu i tamo pojaviti neko s muškim principom i prenositi to kroz sebe, ali Uranija predstavlja sposobnost spajanja ta dva dela – vrlo intuitivnog i vrlo logičnog dela unutar sebe.

Uranija se u tom trenutku kada je prvi put viđena našla tačno na 15º Vodolije što je ovde sam vrh 8. kuće. Ona se našla u samom centru znaka Vodolije i 15º Vodolije bi trebalo da uzmemo kao veoma važan astrološki stepen u svakom smislu, zato što se glavno nebesko telo, asteroid koji je božanstvo astrologije našao u samom centru Vodolije više nego bilo šta drugo ukazujući na sposobnost da se nalazi u trenutku sadašnjosti. Ako nešto u Zodijaku predstavlja sadašnjost, onda bi to bio sam 15º Vodolije. Unutar znaka Vodolije nalaze se tri dela, tri podeoka, tri dekanata koji govore o tri života. Prvih 10º Vodolije govore o onome što je prošlo, drugih 10º Vodolije o onome što je sadašnjost a poslednjih 10º, od 20º– 30º govore o onome što je buduće ili budući život. 15º Vodolije će na taj način govoriti o samom centru jedne sadašnjosti. On predstavlja nešto što nas zaista povezuje sa znanjem, sa prisutnošću i sa sposobnošću da astrologiju kao život, kao znanje, možemo da aktiviramo u sopstvenom životu.

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD