Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
MT webinar: Prosperitet i planiranje U nedelju, 07. novembra od 17h do 20h, dr Lea Imširagić će se održati ONLINE predavanje iz modula Meridijani Tela, ali ovog puta radimo na drugom i trećem meridijanu koje su zapravo povezane. Meridijan treće kuće zadužen je za donošenje odluka. Mnoge odluke koje danas donosimo daju nam vrlo konkretnu materijalnu realnost (drugi meridijan).
» prikaži celu vest
Full Moon project radionica "Zahvalnost" Pridruži nam se na novoj Full Moon radionici „ZAHVALNOST“, koja će se održati 20. oktobra u formi live webinara od 19 do 20.30h. Naš zadatak ovog punog Meseca biće da probudimo inspiraciju ljubavi kroz kvalitet zahvalnosti, koji nam daje mogućnost da prepoznamo vrednost u drugim ljudima.
» prikaži celu vest
Full Moon paket “90 dana za stvaranje balansa” Poslednja tri meseca u ovoj godini posvećena su razvoju kvaliteta Balansa. Nakon perioda komunikacije sa Višim Ja, kvalitet balansa predstavlja način putem kojeg možemo živeti sve stečeno znanje. Ukoliko uspostavimo stanje ravnoteže u svim sferama svog života, tada živimo i sva znanja koja smo prethodno usvojili. Stoga, kroz energiju naredna tri puna Meseca data nam je prilika da razvijemo kvalitet balansa kroz razvoj 3 nove VRLINE – zahvalnost (oktobar), duhovnost (novembar) i pravednost (decembar).
» prikaži celu vest
Upis u školu je u toku! Da li biste želeli da steknete astrološko obrazovanje po svetskim standardima koje će vam omogućiti da se profesionalno bavite astrologijom? U toku je upis u prvu godinu studija astrologije na Institutu za Astrološka Istraživanja i Edukaciju “Johannes Kepler”!
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2021. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2021. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu hrabrosti i inspirativnih akcija na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Vreme velikih ljubavi

Retrogradnost je po pravilu “opozitna” ili suprotstavljena Suncu, budući da se planeta mora naći “daleko od Sunca” da bi bila retrogradna. Naime, svaka planeta (ovde ne računamo Mesec) koja je u opoziciji sa Suncem je sigurno i retrogradna. Ipak, ovo pravilo ima izuzetak jedino kod dve unutrašnje planete – Merkura i Venere, koje usled svoje blizine sa Suncem, nikada ne mogu biti udaljene od njega, pa čak ni kada su retrogradne. Naprotiv – ove planete tokom svoje retrogradnosti dolaze u konjunkciju sa Suncem! Tako ove “unutrašnje planete” tokom retrogradnosti postaju intimnije sa svojim unutrašnjim bićem, otkrivajući unutrašnje vrednosti svoga jezgra ili sopstva. Konjunkcija retrogradnog Merkura sa Suncem je relativno česta pojava (dešava se tri puta godišnje), ali je konjunkcija retrogradne Venere sa Suncem daleko ređa i posebnija.

Naime, Veneri je potrebno oko godinu dana i 9 meseci (tačnije 584 dana) da od jednog retrogradnog perioda ponovo uđe u svoju retrogradnost, što je zajedno sa Marsom čini najmanje retrogradnom planetom. Ipak, tokom ove faze svog “vraćanja ka Suncu” (unutrašnjem Jezgru) ona opisuje potragu za ljubavlju i srećom koja se dešava kada se ova dva tela spoje, budući da je Venera prirodni signifikator za ljubav, a Sunce je uvek predstavnik 5. kuće – kuće ljubavi. Stoga susret ova dva tela – u kome Venera retrogradno ide ka Sunce, a Sunce direktno hrli ka Veneri – govori o oživljenom sećanju Ljubavi iz prošlih vremena, koja se ponovo rađa pred nama ukoliko je stepen njihovog susreta značajan u našoj karti. Tako ovi posebni ljubavni susreti Sunca i retrogradne Venere pletu niti na Nebu koje bude i održavaju našu vezu sa davnim, prošloživotnim ljubavima…

Niti Venerinog Pentragrama

Ljubav je primarni zakon kojim su Nebo i Zemlja povezani, a izražen je kroz večni Pentagram koji na Nebu u svom kretanju formiraju ovo dvoje ljubavnika – retrogradna Venera i Sunce. Naime, kako se na svakih na svakih godinu i oko 9 meseci ponovi ova konjunkcija – tako se za 8 godina formira jedan ceo ciklus u kome se ova dva tela nađu 5 puta u konjunkciji na rastojanju od približno 72º – što formira sliku pentagrama. Njihov šesti susret predstavlja i početak novog ciklusa koji se događa na oko 2º pre onoga gde se desio na početku ciklusa (pre 8 godina).

Tako se čitav svet u svakom trenutku nalazi pod ljubavnim nitima ovog pentagrama koji u našim životma preko ovih stepenova povezuje dva bića koja su se volela u biće koje ponovo voli. Izvesno je da za evoluciju ljudske Duše, na zemaljskom nebu ne postoji važniji planetarni fenomen od ovoga!

Ako pogledamo poslednji ciklus Venerinih niti, videćemo da je on počeo 2004. i da se završava upravo u junu ove, 2012. godine.

Svaka od ovih 5 tačaka koje su tokom prethodnih 8 godina predstavljale mesto susreta ovih nebeskih ljubavnika jeste i potencijalno mesto “oživljavanja sećanja” jedne ljubavne priče koju smo nekada davno živeli. Ukoliko je bilo koja od ovih tačaka aktivirala neku ličnu planetu, svetla ili ugao našeg horoskopa (posebno Ascendent – Desecendent) – tada kažemo da je sećanje neke ljubavi probuđeno i da u periodu od 8 godina imamo vremena da ovu priču zaokružimo ili da sa njom nastavimo da plešemo u bitno širem ciklusu.

Planetarni čvorovi

Naime, pored ovog ciklusa od 8 godina tokom kojih se formira primarni pentagram, postoji i ciklus ritma od 240 godina – ili 30 pentagrama od po 8 godina! Ovo je veliki ciklus tokom kojih dolazi do konjunkcije Sunca i retrogradne Venere u blizini Venerinih čvorova. Baš kao što Mesec ima svoje čvorove (mesta presecanja ekliptike sa putanjom Meseca), isto tako i svaka planeta ima svoje čvorove, kao mesta gde se njena putanja preseca sa putanjom Zemlje. Za razliku od Mesečevih čvorova – čvorovi planeta su mnogo sporiji u svom kretanju i pomeraju se retrogradno tek oko 1º na svakih 100 i više godina. Stoga planetarne čvorove posmatramo kao gotovo fiksne tačke u okviru Zodijaka.

Severni Venerin Čvor se tako nalazi na 16º Blizanaca 41’ –  a Južni je, naravno, na 16º Strelca 41’.

Kada se konjunkcija Sunca i retrogradne Venere desi u blizini ovih čvorova imamo izuzetno retku priliku da vidimo prolazak Venere preko diska Sunca, kao malu tačku koja prelazi preko svetle površine.

Ova slika podseća na zenicu i oko koje se tada otvara i onome koga ono pogleda oživljava veliku Ljubav… Ovakva konjunkcija se dešava u blizini jednog od Venerinih čvorova na otprilike svakih 120 godina, ali kompletan ciklus se ispunjava za oko 240 godina (konjunkcija od jednog čvora do istog tog čvora). U svakom slučaju, kada dođe do ove konjunkcije u blizini čvorova, ona se uvek događa u paru, odnosno u ciklusu od 8 godina odigra se dva puta (što se u periodu od 8 godina vidi kao dva prelaza Venere preko diska Sunca).

Well – ako sada pogledate sliku poslednjeg Venerinog Pentagrama, videćete da se ova konjunkcija u blizini Venerinih čvorova upravo odigrala 2004. (kada je bila na 18º Blizanaca) i da se u junu ove godine dešava druga takva konjunkcija na 15º Blizanaca. Ovime je jedan veliki ljubavni ciklus zaokružen, a istovremeno počinje novi ciklus od 240 godina!

Stoga je vreme velikih Ljubavnih priča upravo pred nama, te ukoliko ovaj epohalni susret “dvoje ljubavnika” na 15º Blizanaca aktivira, odnosno aspektuje neku važnu tačku vašeg “sećanja” (što je vaš horoskop) – ovo je vreme oživljavanja velike ljubavne priče koju ste čekali bitno duže od jedne inkarnacije i koje vaše vibratorno telo prepoznaje kao susret sa svojom srodnom Dušom.

Kapetan James Cook i Venerin tranzit

Veliki ciklus Venere od 240 godina (tačnije, ovoga puta 243 godine!) koji se ove godine završava, započeo je 03.06.1769.

Znajući koliko je ovo retka pojava, Britansko Kraljevsko Društvo poslalo je kapetana Džejmsa Kuka na svoju prvu misiju da otplovi na hiljade milja daleko u još neispitano područje Pacifika, na Tahiti ostrvo kako bi odande obavio posmatranje ove jedinstvene konjunkcije 03. juna 1769. godine. I upravo je ovaj odvažni kapetan ploveći 8 meseci po nemirnim i nepoznatim morima, uspeo da na vreme pronađe ovo malo ostrvce u sred okeana i da obavi ovo posebno osmatranje.

Slučajno ili ne – ali jedno od ovih ostrva (Moorea) baš ima oblik srca, pa i ne čudi zašto je baš odavde ova konjunkcija bila najbolje vidljiva i zašto se odigrala baš tačno u podne! Izgleda da se rađanje Velike Ljubavi mora odigrati na nekom rajskom mestu koje bi bilo u simbolici 27º Riba, odnosno ostrvu (Ribe) Venerine egzaltacije…

Bilo kako bilo – novi ciklus Velike Ljubavi koji ove godine počinje će ponovo biti vidljiv baš sa ovog rajskog ostrva.

Najvažnije je da otvorimo svoja srca za ovo Veliko Biće koje u sebi nosimo, jer ono samo jeste isceljenje i ispunjenje potreba kojima težimo kroz mnogo inkarnacija…

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD