Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon paket "Lakoća postojanja" u 90 dana Sada je pravi trenutak da napišeš svoja pravila za igru zvanu ŽIVOT tako da u njoj uživaš! Zato smo ti pripremili tokom ovog divnog letnjeg perioda, koji je istovremeno lagan i izuzetno dubok (budući da putujemo sve vreme kroz talas eklipsi), nove tri Full Moon radionice LAKOĆA POSTOJANJA U 90 DANA, sa popustom i posebnom podrškom za sve koji se prijave do 4. jula.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Sunce – treći energetski centar

Sunčev energetski centar je treći po redu na nivou ljudske fiziologije i nalazi se u predelu solarnog pleksusa. Njegova uloga je da natusu omogući svest o Bitku, utvrđujući ga u postojanju. Stabilnost na nivou ovog centra predstavlja osnovu za sklad sa svim zakonima Prirode, odnosno za razvoj viših stanja svesti.

Na nivou natalne karte, stanje sa ovim centrom definisano je pozicijom Sunca, pete kuće i svih planeta koje su u njoj, vladarem pete kuće, kao i znakom Lava, odnosno svim planetama koje se u njemu nalaze.

Sunčeva čakra daje osećaj svesti o sebi, pa je u svojoj razvijenoj formi ona sedište Sopstva. U vezi je sa petom čakrom (Merkur), i kada energija između ova dva energetska centra kruži, formira se kosmičko stanje svesti (Uran).

Dobro razvijen, treći centar daje veliku organizacionu sposobnost i ljude koji uspevaju da ostvare zamišljeno. On razvija sposobnost liderstva, jaku ličnost i volju, pa natus tačno zna šta hoće i kako to da ostvari.

Kako se nalazi gotovo u samom centru našeg fizičkog postojanja, predstavlja bitan faktor ravnoteže, pre svega kada smo u budnom stanju svesti. Čovek bi bio savršen kada bi uvek bio u svom težištu, odnosno kada bi njegova „svest o sebi“ bila uvek smeštena u ovoj čakri. Ovu čakru bi svaki lider trebalo da ima dobro postavljenu, jer ona daje sposobnost da se sve stvari drže na okupu.

Odavde potiče odnos natusa prema ličnoj moći. Ovo je mesto na kome metabolišemo energiju koja protiče kroz telo, a pravilan rad ove čakre je neophodan za zdravlje, vitalnost i isceljenje. Kada je ovaj centar slab, osobi je teško da se potpuno izleči, jer se bolest vraća (recidivi).

Čakra solarnog pleksusa povezana je sa Suncem u horoskopu natusa. Sunce predstavlja našu suštinu, srž i centar svega. Sunčeva masa čini 99% mase Sunčevog sistema, ka njemu idu sve planete, jer ono predstavlja svest našeg zvezdanog sistema. Ovde se odvija formiranje „sebe i svoje ličnosti“ kao zasebne jedinke, proces individualizacije, razvoj lične moći i samopouzdanja.

Razvoj svesti u trećoj čakri predstavlja vertikalni razvoj i kao takav ne može se u potpunosti videti u dvodimenzionalnom prikazu koji predstavlja horoskop, već pre kao potencijal. Svest je uzdizanje po vertikali, te sa razvojem svesti izazovni aspekti iz horizontalne perspektive natalnog horoskopa (kvadrati, opozicije i izazovne konjunkcije) ne nestaju, već postaju hrana za Više Ja, postaju njegovo gorivo i pogon. To ne znači da ljudi koji imaju razvijen solarni centar nemaju više nikakve životne probleme, ali se sa njima suočavaju, transformišući ih u energiju za svoje pravo Biće (baš kao što se ovde i na fizičkom delu hrana pretvara u energiju za telo i inteligenciju za um).

Spiritualna lekcija – ispravna akcija, lična moć i odlučnost.

Balansiranost (integrisanost)

Osoba koja je u stanju balansa sa Sunčevom čakrom ima snažan osećaj unutrašnje snage i moći, koju ispoljava tiho i samouvereno, bez potrebe da je nameće drugima, bez komandovanja ili isticanja sebe. Snažna volja pokreće osobu i omogućava joj da se hrabro suoči sa izazovima.

Iz trećeg centra razvija se unutrašnja vatra – velikodušna, topla, vesela, srdačna osoba, puna snage i života. Ovakva osoba na spoljnom nivou privlači ljude tako da žele da sarađuju s njom, a ne da se takmiče. Ona u konfliktu izražava svoje stavove jasno, ne povređujući druge. U trećoj čakri nalaze se odlučnost i samopoštovanje, koji omogućavaju osobi da definiše granice u smislu svojih stavova i odluka, što podrazumeva da ume da kaže i „da“ i „ne“ kada je potrebno, kao i da ima jasnu sposobnost da napravi izbor i da se ne predomišlja. Ovo daje i samokontrolu i samodisciplinu, koje su posledica snage volje.

Razvijena i u balansu, Sunčeva čakra daje ličnu inicijativu, potrebu da se iskorači izvan svojih granica i da se svojom voljom oblikuje stvarnost. Započinjanje ovog procesa i istrajnost na ovom putu zahteva od natusa hrabrost da istraži svoje limite, a njihovo prevazilaženje jeste ono što razvija treću čakru. Kada smo centrirani u svom sopstvu, mi smo „na svom identitetu“. Tada svi naši delovi rade po principu „svi za jednog, jedan za sve“ – što nam daje nepobedivost. Kao što navodi jungijanski psiholog James Hillman: „Mi nismo samo posledica genetike i socijalnih uticaja koji su nas oblikovali, već samim rođenjem svako od nas dobija sopstvo s kojim treba da se svesno povežemo da bismo živeli svoju jedinstvenost i posebnost koju svako biće ima.“

Ovde se vežba snaga volje, posredstvom koje natus razvija svoju ličnost, autentičnost, otkriva svoje snage i slabosti. Ako osoba ima hrabrosti, ona počinje da se oslobađa od spoljne potvrde sigurnosti i ulazi u sopstveni unutrašnji centar moći, koji omogućava potpuno uzemljenje (ne treba zaboraviti da je ovo prva čakra ispod Zemlje). Moć Sunčane čakre ne može se stvoriti ostajanjem u sigurnoj zoni, već dolazi iz spremnosti natusa da ostavi svet sigurnosti iza sebe i da se otisne na svoj lični put (egzaltacija Sunca u Ovnu). I tako, dok se natus suočava sa izazovima, on ujedno ojačava i razvija treću čakru.

Svrha Sunčeve čakre jeste da se akcije sprovedu svesnom voljom (razlika u akciji u prvoj čakri i trećoj čakri upravo je u svesti). Dok je akcija u prvom energetskom centru (Mars) potpuno instinktivna (animalna), kada sprovodimo akciju iz trećeg centra (Sunce), to je svesni čin, pri čemu je natus svestan rizika, ali odlučuje da uđe u datu akciju. Zato je početni ulog za svaki duhovni put, zapravo – hrabrost.

Ovde je jedan od najvećih izazova izboriti se sa pasivnošću. Sunce egzaltira u Ovnu i traži akciju, i to svesnu akciju (dok su prve dve čakre instinktivne, i pod uticajem su gravitacije, njihove akcije su instinktivno usmerene ka dole). U trećoj čakri postoji potreba da se ide nasuprot gravitaciji i inerciji, a za ovo je potrebna sopstvena volja i napor. Element vatre je onaj koji uklanja pasivnost i daje ličnu inicijativu. Ipak, potpuno razvijen, Sunčev centar nije u sukobu sa gravitacijom, već je u svesnoj saradnji sa ovom silom univerzuma, što daje stabilnost i istovremenu kreativnost. U protivnom, ovaj centar bi ispao iz balansa i razvijao bi samo osobine ljudskog ega, koji je uvek u borbi sa nečim, kako bi istakao sebe ili imao utisak da je živ. Stoga je ovaj centar ipak „ispod Zemlje“, odnosno predstavlja jedan od tri energetska centra koja se nalaze ispod središnje čakre. To mu daje mogućnost da pronađe sebe izvan granica misli, u polju čistog bivanja.

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD