Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Karmička astrologija Mundana astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Seminar: Magnet Srca Na ovom seminaru se polaznici obučavaju da preko natalnog horoskopa imaju uvid u nasleđenu energetsku strukturu. Seminar je organizovan tako da kroz lično iskustvo svaki polaznik može prepoznati zakonitosti svojih energetskih centara kao i tehnike isceljivanja. U nedelju, 29. septembra od 16h do 20h, dr Lea Imširagić će održati predavanje iz modula Energetska Astrologija, a ovaj seminar će biti predviđen za rad na 4. čakri, ili tj Mesecu. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Seminar: Tehnologija svesti Meseca Tokom kursa Tehnologija Svesti praktikovaćemo određene vežbe koje će nam omogućiti da celu oblast Energetske Psihologije oživimo u svom svakodnevnom životu, u odnosima sa ljudima, ličnom odnosu prema poslu, finansijama, i pre svega prema sebi. Aleksandar Imširagić će održati seminar iz Tehnologije Svesti na temu 4. čakre ili tj Meseca, u nedelju 29. septembra od 12h do 15h. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Predavanje: Superkomunikacija uz Energetsku Psihologiju "Možeš postati superwomen ili superman ako naučiš super-komunikaciju sa sobom jer baš od ove primarne svakodnevne komunikacije sa sobom nastaju svi drugi odnosi. Namera ove radionice je da podelim sa vama dar u vidu jednostavnih tehnika Energetske psihologije kojima možete da naučite da komunicirate sa najinteligentnijim delom svog Uma - sa svojim telom. Jer vi zaslužujete da koristite svoj prirodni dar - da naučite svoju energiju da radi za vas." Dr Lea Imširagić će održati predavanje "Superkomunikacija uz Energetsku Psihologiju" u hotelu Tulip Inn Putnik, 20.09. u 19h.
» prikaži celu vest
Predavanje i promocija knjige: Anđeli Zodijaka Svi imamo određenu svetlosnu prirodu, što je u suštini priroda naše Svesti, jer Svetlost predstavlja kvalitet Svesti. I svako od nas ima svoju energetsku strukturu, odnosno svoj energetski zapis kojim privlači sve događaje u svom životu. Čovek je spoj Neba i Zemlje i predstavlja energetsku matricukoja nosi čitav niz svih njegovih sećanja. Aleksandar Imširagić će održati javno predavanje o Anđelima Zodijaka uz istovremeno predstavljanje istoimene knjige, u hotelu Tulip Inn Putnik.
» prikaži celu vest
Kurs: Anđeli Zodijaka “Radost je emocija koju stvara svetlost. Svi astrološki pokazatelji koji opisuju inerciju bića u natusu, govoreći o njegovim nesvesnim potrebama – što ukaz sudbine jeste – dobijaju svoj smisao i srećan ishod onda kada su prožeti svetlošću. Svetlost je inteligentna sama po sebi, a osnovna jedinica inteligencije svetla jeste Anđeo”. Sedmomesečni kurs Anđeli Zodijaka počinje u subotu, 28. septrembra od 12h do 19h na Kepler Institutu. Moguće je pohađati i online.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti
Astro Mitologija

Tri faze Ceres

Ovaj članak predstavlja deo priče otkrivanja mita o Ceres, koja je nedavno iz statusa asteroida “unapređena” u status planete. Više o ovome možete pročitati u prvom delu ovog članka pod nazivom Ceres – predvodnica ženskih arhetipova.

Tri faze Ceres (Demetre) prepoznate kroz tri zodijačka znaka kroz koja ona manifestuje svoju prirodu, povezujemo sa odlikama njenog materinskog principa kroz domen fizičkog odgajanja, preko hrane kojom održava naša tela u životu, što je odlika znaka Bika, zatim putem emocionalne podrške, što je odlika znaka Raka i konačno u domenu duhovne potpore koju ona iskazuje svojom stečenom mudrošću putem svog sedišta u znaku Device. Sve ove tri faze koje predstavljaju evolutivnu putanju sazrevanja žena sa snažnim arhetipom Ceres, ukazuju i na znak Bika u kome je otkriven njen asteroid na 23º, zatim znak Raka u kome se nalazi njen Mesec na 22º i konačno, kroz treću fazu njene zrelosti kao mudrom vladarkom znaka Device. Ovom analogijom njenih razvojnih faza, možemo pratiti i razvojne faze živih organizama i same prirode, koja se budi tokom proleća, ali i sadi, čiji plodovi tokom leta počinju da sazrevaju, dok se na samom kraju leta u dobu godine kojime vlada Devica, zreli plodovi beru.

Međutim, snažan arhetip Ceres ne moramo prepoznavati samo u onim roditeljkama koje su se ostvarile kao majke, već su to često i žene koje žude za potomstvom, a koje ne mogu imati. Tako veoma važnu odliku ovih žena predstavlja i depresija, koja može biti njihova životnja pratilja, posebno ako im je oduzeta ili onemogućena majčinska ulogu u njihovom životu. Ova depresija vuče svoje duboke korene do njenog izvora u antičkom mitu o Demetri kojoj je otmicom Persefone, uskraćeno pravo materinstva. Stoga, ožalošćena ljudska predstavnica boginje Demetre, baš kao što je i Majka boginja usled gubitka svoga deteta uskratila hranu i plodnost zemlje ljudima u dalekoj prošlosti, može na isti način uskraćivati ono što je drugima u njenom okruženju potrebno, a koji često i zavise od nje. Česte postporođajne depresije, mogu voditi poreklo od ovog arhetipa i nagnati majku da uskraćuje ljubav i pažnju svom detetu, ali i okruženju posle porođaja.

S druge strane, snažan arhetip Ceres može se iskazivati u životu majke da preterano vezuje svoju decu za sebe, ne dajući im mogućnost da se osamostale ili odu za svojim životima. Čak i kada ove žene teškom mukom prihvate da je njihovo dete osnovalo svoju porodicu, imaće snažnu potrebu da i dalje svojim materinskim instinktom igraju ulogu majke u novonastaloj porodici svoga deteta, usled čega možemo prepoznati one “mamine sinove” koji će svojoj ženi reći da njihova majka najbolje kuva i sve najbolje radi.

Ukoliko njeno dete smogne snage i hrabrosti da samostalno donosi svoje odluke i osnuje svoju porodicu kojoj će biti posvećen i staviti do znanja svojoj majci da je to sada njegova teritorija, arhetip Ceres se u majci može osetiti odbačeno, izuzetno uvređeno i osećati veliku nezahvalnost od strane svoga deteta, što može usloviti jak osećaj depresije i izostanka smisla života.

Arhetipski mit o Demetri možemo prepoznati i kroz geneologiju same porodice i životnih priča po ženskom nasleđu, koje u sebi nose arhetipove bogova Olimpa. Naime, Demtrina baka – Gea (arhetip Zemlje) je sa svojim mužem Uranom izrodila prva božanstva, za koje se Uran nije emotivno vezivao pa je stoga svoju decu zatvorio u utrobu Zemlje – tamni Tartar. Slično ovome je učinio i Demetrin otac Hron, koji je svu svoju stvorenu decu sa Reom – Demetrinom majkom progutao, posle čega ih je Zevs oslobodio, postavivši ih sa sobom na tron Olimpa.

Međutim, i sama Persefona doživljava sličnu sudbinu od strane svoga oca Zevsa, koji u doba njene mladosti nikada nije bio uz nju, a koji je svom bratu Hadu dopustio da Persefonu bez njene želje odvede u podzemni svet, odvajajući je od Demetre. Stoga se u snažnom arhetipu Demetre, mogu prepoznati i one žene koje očevi najčešće nisu odgajali i čije prisustvo obično nedostaje tokom njihovog odrastanja. Takođe, ovo mogu biti i one žene čiji su očevi bili bezosećajni i kruti, kao i kojima je smetalo što su dobili žensko, a ne muško dete.

Tako ženskom linijom možemo prepoznati majke i bake koje su patile zbog grubosti svojih muževa i koje su imale zapostavljenu ulogu pred dominantnim muškim principom koji je vladao u njihovom domu i koji je u domenu vaspitanja dece najčešće donosio štetu i patnju ukućanima. Međutim, upravo to je još više jačalo snažan zaštitnički materinski princip u ovim ženama, koje bi se herojski borile da svoju decu izvedu na pravi put. Često Demetrina mitološka potka može navesti ženu sa snažnim materinskim instinktom da se uda za muškarca bez očinskog osećaja koji se može ispoljavati od nezainteresovanosti prema deci, pa do iskazivanja besa i mržnje kroz torturu i zlostavljanja. Ovaj arhetip, kao i arhetip Persefone, se najsnažnije može prepoznati u patrijarhalnim zajednicama, sa dominantno krutim i tradicionalnim pravilima, u kojima žene nemaju mogućnost ispoljavanja svoje volje i svojih izbora.

U odnosu sa drugim ženama, Ceres nikada neće osećati zavist niti će imati potrebu da se dokazuje takmičenjem, sve dok u domen njenog interesovanja ne dospe pitanje deteta. Stoga Ceres u ženi koja ne može začeti dete može osećati snažan poriv ljubomore prema drugim ostvarenim majkama, što će je voditi ka depresiji i beznađu.

Jak arhetip Ceres će se oslikavati i u emotivnim odnosima koje ova žena ostvaruje, pri čemu će o svom muškarcu često brinuti kao o svom detetu. Često će se ona osećati znatno zrelijom u svojim vezama ili će i sama privlačiti nezrele muškarce, kojima je još uvek potrebno majčino okrilje. Za gotovo sve nestašluke svoga muškarca, obično će pronalaziti opravdanje u njegovoj nezrelosti i neiživljenosti, jer njeno materinsko srce sve oprašta i sve razume.

Kada je seksualnost u pitanju ženi Demetri je ona jedna od najmanje bitnih stvari u životu. Seks za nju ima svoj smisao u produžetku vrste a mnogo ređe u zadovoljstvu fizičke ekstaze, pri čemu sam čin dojenja svog deteta predstavlja za nju najsenzualniji fizički čin koji sa nekime možete podeliti, u šta ne spada fizičko sjedinjenje sa njenim izabranikom.

Fizičke manifestacije žena koje možemo prepoznati u Demetri se vezuju za premor, menstrualne bolove, glavobolje, čir na želucu, bolove u leđima, visok krvni pritisak, što sve vodi uzrok od njene stalne pripravnosti da stvari dovodi u red i drži ih pod kontrolom, kao i usled njene prevelike popustljivosti i nemogućnosti da nauči da kaže “ne” u mnogim životnim situacijama.

Demetra ima izuzetno snažan osećaj odgovornosti prema drugim ljudima i njihovim potrebama, čime najčešće zanemaruje svoje lične potrebe. Stoga svaka žena Demetra mora prevashodno naučiti da postane majka samoj sebi i da se podjednako brine za svoje lične potrebe, kao i za potrebe drugih. Takođe, i pored svoje neosporne posvećenosti deci, ona se prirodno mora iskazati i kao supruga koja umesto zanemarivanja potreba svoga supruga, kao i svojih ličnih, treba da živi i ispunjen život u kome će biti i mnogo toga, a ne samo majka. Jer, svaki obrazac Demetre, ukoliko ga neprekidno živimo, neumitno će nas voditi i onim delovima njenog mita koji uslovljava depresiju, samoću i konačan osećaj neostvarene životne svrhe.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD