Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon paket "Lakoća postojanja" u 90 dana Sada je pravi trenutak da napišeš svoja pravila za igru zvanu ŽIVOT tako da u njoj uživaš! Zato smo ti pripremili tokom ovog divnog letnjeg perioda, koji je istovremeno lagan i izuzetno dubok (budući da putujemo sve vreme kroz talas eklipsi), nove tri Full Moon radionice LAKOĆA POSTOJANJA U 90 DANA, sa popustom i posebnom podrškom za sve koji se prijave do 4. jula.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Priroda 10. kuće (prvi deo)

Ona predstavlja prapočetak jer, ako je natus stvoren po slici Boga onda je peta kuća od devete prva, pa stvaranje započinje u 9. kući, u kojoj počinje i prenatalni period. Kuće od 9 do 12 predstavljaju proces tokom kog se vrši kodiranje unutrašnjeg nesvesnog dela natusa, tako da kada se rodi sa 1. kućom on je već stvoren po primarnoj slici kao peta od 9. kuće.

Stoga, kuće nakon devete predstavljaju nebeske kuće duše, jer je sve što je iznad horizonta deo neba. Prvi ulazak u nebo počinje već u 8. kući kada čovek prolazi kroz iskustva promene, da bi suština njegovog prenatalnog perioda bila 9. kuća.

Međutim, prostor doživljava svoj kolaps na granicama, a kolaps prostora je vreme. To je tačka u kojoj natus dobija 10. kuću koja je ključna sudbina za natusa, jer sudbina primarno zavisi od vremena - to je Saturnova kuća, kojoj je prirodno privučen tokom celog života jer ona upravlja gravitacijom. Natus prirodno odrasta u 10. kući, koja ga predstavlja baš kao što ga i 1. predstavlja, jer je Mars egzaltiran u Jarcu.

Ona opisuje mesto natusa u kolektivu i kolektivno nesvesno u kojem žive sva kolektivna uverenja. Tu su i sva sećanja genetike, sva sećanja nesvesnog sa područja sa kog osoba nastaje, i sve ono što će biti uloga natusa u kolektivnom nesvesnom, ono po čemu će biti zapamćen, kako će ga svi ostali videti i šta će biti njegov zaštitni znak.

Danas se 10. kuća povezuje sa profesijom i načinom na koji će se čovek izraziti, ali nije uvek bila profesija, jer čovek nije bio biće koje se kroz profesiju primarno izražavalo. Zajedničko za sva vremena je porodica koju će natus stvoriti sa parterom, kao četvrta kuća od sedme.

Priroda 10. kuće je kao priroda Severnog mesečevog čvora, dok je priroda Južnog mesečevog čvora srodna prirodi 4. kuće – dakle porodice iz koje je natus potekao, koju će definitivno jednom napustiti. Iz prirode 10. kuće se vidi prirodna dispozicija natusa, stoga je svaki natus 1. a vremenom postaje 10. U većoj ili manjoj meri on će steći neko javno ime, veću ili manju popularnost. Prva kuća je intimna, ispod horizonta i ne vidi se jer delom dodiruje 12, dok je deseta kuća ona koja predstavlja natusa u delu u kom je nešto uspeo da postigne.

Vrlo je zanimljivo da je svaka kuća koja je kardinalna numerički vezana za broj 1, jer ako se sabere 1+2+3+4 dobija se 10, što je razloženo na proste brojeve daje 1; ako se sabira 1+2+3+4+5+6+7 dobiće se 28, što daje ponovo 1; a sve kuće sabrane do 10 daju 55 što ponovo u zbiru daje 1. Tako su 1., 4., 7. i 10. ključne kuće koje opisuju natusa, pri čemu su 1. i 10. kuća te koje opisuju njega lično, a 4. i 7. kuća govore o njegovim odnosima, opisuju sposobnost da doživi bliskost i uspostavi odnos sa drugom stranom.

Predodređenost nije nastala trenutkom čovekovog rođenja, već pre tog trenutka – natus je predodređen u fazi prenatalnog perioda, od 9. do 1. kuće i 10. kuća je prolaz kroz koji on kupi sve ono što su bila njegova dela dok je bio na zemlji.

U 10. kući natus sa vrha neba posmatra suprotno od toga, što je 4, koji opisuje ono što je natusu vezano dok je bio na zemlji – to je ogledalo, nebo koje je ogledalo zemlje. U formiranju natusa, u fazi prolaska kroz 10. kuću stiče se sudbina, stiče se ono za šta je čovek predodređen, definiše se vreme u kome će biti rođen, jer kolektivno nesvesno se izražava u određenim vremenima. Sa istim horoskopom i istim modelom, ako je natus rođen u drugom vremenu sudbina bi bila značajno drugačija, objektivne stvari bi se drugačije događale jer u njoj borave kolektivna sećanja, koja primarno obavezuju natusa na nešto.

10. kuća je sudbina kao gravitacija – može se baciti bilo koja stvar, ali ona konačno pada uvek u istu tačku. Glavni mit koji je definisao život je mit o nastanku vremena u kome vreme ili Hronos (ili Saturn) jede svoju decu – dakle sve što nastane u vremenu, u vremenu i nestane.

Ako je povezana serija 9 sa serijom 10, na bilo koji način (Saturn sa Jupiterom, vladar 9 sa vladarem 10 ili sa Saturnom, vladar 10. sa vladarem 9. ili sa Jupiterom), to je opis onoga za šta je natus stvoren – ka čemu gravitira. U astrologiji se prati koja planeta ima najveću težinu, koja najviše natusa definiše da u vremenu vodi ka sebi vladara 10. kuće i Saturna. Natus je stvoren da nešto uradi, a koliko je to svrhovito reći će sve ono što je povezano sa serijom 9, kao što je svaka velika misija koja treba da se realizuje definisana kroz odnos 9 i 10.

Deseta kuća determiniše, dovodi u formu, i veoma je vredna za onoga ko će stvoriti nebo na zemlji ukoliko je podržana od 9. Ali ako nije, ili ukoliko je u lošem aspektu sa 1. tada je oživljen onaj deo mita u kome Saturn ili Hronos proždire svoju decu, pa je vreme života determinisano, nije do kraja dovršeno. Da li je natus baš onaj Zevs, jedino dete koje je preživelo i uspelo da ne bude pojedeno od Saturna ili ne - ako je Jupiter (ili vladar 9, ili nešto iz serije 9) u povoljnoj vezi sa Saturnom, natus igra onaj deo priče koji ima svrhu u životu i ko će ostati i nakon vremena zapamćen, ko će živeti i izvan vremena.

Imati dobro postavljenu 10. kuću obezbeđuje natusu sigurnost, bilo da je reč o stabilnosti koju će dobiti od kolektivnog nesvesnog, a pre svega od države (jer za natusa je narod u kom je rođen 4. kuća, ali 10. kuća je država).  

Ono što ne postoji u natalnoj karti jeste opšte nebo, opšta klima, kultura i tradicija, opšte kolektivno nesvesno koje vlada u jednom vremenu na jednom prostoru. Podrazumeva se da to poznaje kako bi adekvatno uklopio simboliku, jer astrolozi samo uklapaju astrološku simboliku oblikujući je prema kolektivnom nesvesnom. Odatle potiče mundana astrologija i povezanost sa kolektivnim događajima – u kojoj meri je natus povezan sa kolektivom – o čemu govori priroda 10. kuće. Ukoliko 10. kuća ima dominantan upliv na natusa on je pod uplivom kolektivnih zbivanja. Da li su svi ljudi imali jednako loš natalni horoskop 11. septembra ili kada je bačena bomba na Hirošimu – sigurno ne, samo su svi bili jednako povezani na kolektivno.

Ako je pozitivno povezan natusu je data mogućnost da se popne na vrh planine (Jarca), Olimpa, i da postigne nešto u karijeri, da bude nezavistan od kolektiva, da bude iznad njega, da on bude taj koji će svoj upliv uneti u kolektivno nesvesno i koji će dominirati, gde će se njegova reč čuti i gde će njegovi proizvodi dominirati, njegov imidž ostaviti utisak.

Postoji drugi put koji je ređi, a to je da 1 ne ide ka 10 već da u sebi egzaltira Sunce, te stoga on ne ide neminovno putem izgradnje karijere već putem onoga što voli, onoga što živi u njemu od kada je bio dete. Ako je to dete preživelo u natusu i ako ono može da živi u njemu tokom celog života, onda on ne ide putem 1 u 10 već putem 1 u 5, putem onoga što ga čini sretnim, i obično je to vrlo kreativna takva ličnost. Nakon toga, imajući 1 i 5, od 1 se dobija 9 kao peta kuća od 5., čovek sasvim drugim putem oživljava ono što bi bila njegova svrha.

Ipak, u najvećem broju horoskopa posmatraju se 1. i odmah 10. kuća kao opis onoga što će on biti kada poraste – retko ko će ostati dete i kada poraste. Zato se 10. kuća tumači kao lična kuća, kao ono što natus postaje kroz život. Ako natus postane predsednik države on nije više prikazan kroz 1, već postaje lično eksponent 10. kuće, dok je njegova supruga u tom slučaju opisana 4. kućom jer se mnogo veća energija oko njega vrti.

Retko vladar 10. kuće sam ukazuje na konkretnu profesiju već je to najčešće planeta koja ga najbolje aspektuje. U slučaju da vladar 10. kuće nije sam povoljno postavljen, često će biti dosta promena u toj ulozi, u toj profesiji, natus se teže snalazi. Uvek postoji mogućnost da to bude i planeta koja se nalazi na samom Mc-u koja će imati dominantnu ulogu i opredeliti prirodu onoga što će natus biti kada poraste jer 10. kuća opisuje uloge.

Potreba u jednom natalnom horoskopu je da se 9 spoji sa 11, to je put da se nađe smisao i da se 11 koja je po prirodi uranovska kuća, koja nosi slobodu da natus ostvari svoje snove i planove, potrebno je da 9 i 11 kuća u horoskopu budu harmonično postavljene, kako bi natus sa lakoćom prevazišao prepreke koje mogu postojati u okviru 10. kuće.

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD