Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Webinar: Tehnologija Svesti Urana Tri nivoa svesti, Kopče astralnog i eteričnog sveta, Univerzalni provodnik, Povezivanje uma i tela, Mentalni provodnik, Proces oživljavanja mentalnog tela, Otkrivanje sopstvenog simbola - samo su neke od tema o kojima će biti reči na webinaru Tehnologije Svesti Urana koji će se održati u subotu 11.04. od 12h do 15h.
» prikaži celu vest
Webinar: Buđenje U subotu 11. aprila, dr Lea Imširagić će održati webinar Energetske Astrologije Urana, sa početkom od 17h. Ovaj put učimo igru transformacije i oživljavamo biće Urana. Webinar će vam omogućiti da osvestite svoju vezu sa Univerzumom (na svoj lični način), da prepoznate i razvežete obrasce koje ponavljate, kao i navike u kojima ste zaglavljeni, da se oslobodite povećane mentalne napetosti i ubrzanosti i da naučite da disanjem kroz 8. čakru dovodete svoj nervni sistem u balans, kao i svoj odnos sa vremenom.
» prikaži celu vest
Kurs: Rektifikacija i elekciona astrologija U petak, 03. aprila od 18h počinje online četvoronedeljni kurs iz Rektifikacije natalnog horoskopa i Elekcione astrologije. Ovaj kurs je namenjen svima koji imaju osnovno astrološko predznanje ali žele da izračunaju tačno vreme svog rođenja, kao i da usvoje sistem izračunavanja tačnog vremena rođenja klijenta i takođe onima koji žele da otkriju veštinu pravilnog odabira trenutka za započinjanje znaćajnih životnih projekata (poslovi, venčanja, selidbe, itd...).
» prikaži celu vest
Full Moon Project Radionica „Inspiracija“ Pozivamo vas na novu Full Moon Project Radionicu „Inspiracija“ koja će se održati u sredu, 8. aprila 2020. godine. Sam znak Vage u kojem se odigrava ovaj Pun Mesec govori o ravnotežu koju je izuzetno važno uspostaviti na nivou svog tela, dovodeći unutar sebe sve strahove predaka u jedno stanje mira. Ova radionica će biti online i trajaće od 19.00h do 20.30h.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Ljubav među oblacima...

U sedmici pred nama, Venera, planeta ljubavi i zadovoljstva, će uploviti u novi znak, znak Ovna, a već u petak, 10. februara, 2012., će napraviti svoj prvi aspekt – konjunkciju sa Uranom! Susret Venere i Urana se dešava na 2º Ovna 11’, a kako se u blizni ovog stepena nalaze čak dve fiksne zvezde (jedna iz sazvežđa Cetus, Deneb Kaitos – 2º Ovna 45’, Saturn prirode, a druga iz sazvežđa Pegaz, Kerb (Ispod levog krila Pegaza) – 1º Ovna 13’, prirode: Mars/Merkur) treba proceniti koja fiksna zvezda, pa samim tim i konstelacija, će ovde „odraditi“ svoje... Ako znamo da je Pegaz predstavljen slikom konja sa krilima, nalik Jupiteru (konj) sa Uranom (let, letenje), onda odmah možemo posumnjati na ovu konstelaciju, budući da u Veneri trenutno „živi“ Jupiter iz Bika, a da se sam Uran (koji pravi konjunkciju sa Venerom) upravo vezuje za letenje, avione...

Kao što znamo, samo one fiksne zvezde (pa samim tim i sazvežđa) koje su dodirnute planetama ili vrhovima kuća bivaju „probuđene“ i sprovedene kroz prirodu planete ili kuće u život natusa (osobe). Natus tako nesvesno u sebi nosi oživljene mitove (ili delove mitova) i njihove sudbine koje su definisane pričom konstelacije. Pri samoj proceni, treba voditi računa da li se radi o celom mitu, ili o delovima mita, a to pre svega zavisi od toga koliko je data planeta dobar provodnik za konstelaciju kojoj zvezda pripada. Da bi se potvrdilo koji deo mita je u pitanju, pored prirode planete (Venera u Ovnu ovde) koja je u konjunkciji sa datom zvezdom, neophodno je pogledati da li i dispozitor pomenute planete (ovde Mars u Devici) potvrđuje to, kao i one planete (Mars-Merkur ovde) u čijoj prirodi je posmatrana zvezda.

Sazvežđa koja čine „Kraljevsku porodicu“ dominiraju na severnoj hemisferi, a u njih primarno spadaju kralj i kraljica Etiopije (Kefej i Kasiopeja) i njihova ćerka Andromeda. Deo te porodice postaje i Persej – junak koji će osloboditi princezu Andromedu, koji upravo na Pegazu (krilatom konju) je doleteo do Andromede da je spase od morskog čudovišta (Cetus – Kit). Sazvežđe Cetus je više na južnoj nego na severnoj hemisferi, simbolično ukazujući na opasnost koja preti kraljevskoj porodici – predstavljajući tendenciju da ih nekako vuče „dole“.

Mit...

Pegaz je krilati konj – sin Posejdona, boga mora i Gorgone Meduze. Začet je u Atininom hramu kada je Posejdon silovao Meduzu, jer je nije mogao pridobiti svojim brojnim bezuspešnim udvaranjima. Kada je Persej ubio Meduzu ona je bila trudna, a iz crne krvi koja je šiknula iz njenog vrata ponikao je Pegaz, krilati konj i Hrisaor – nakazni džin – što su bila Meduzina dva sina od Posejdona. Krilati konj Pegaz je istog trenutka odleteo iz njenog tela. Međutim, Posejdon je odlučio da Pegaza ne pusti u svet bogova, kako bi umirio boginju Atinu zato što je Meduzu silovao u njenom hramu. Meduzinom smrću Pegaz je stekao slobodu i zatim je postao Persejev jahaći konj. Inače, Pegaz je bio nalik konju zato što je Posejdon preuzeo oblik konja u vreme silovanja Meduze. Pegaz je na svojim leđima preneo Perseja preko mora i pomogao mu da porazi Cetusa – morsko čudovište, i da spase princezu Andromedu koja je u opasnosti u koju je „uvlači“ njena majka, kraljica Kasiopeja...

Nakon ove avanture, Pegaza je preuzela Atina (Minerva) i odnela ga na planinu Helikon gde ga je poverila na staranje Muzama koje su ga odgajale. Uranija – Muza astronomije i univerzalne ljubavi (aspekt Afrodite – Venera/Uran – Afrodita je nastala iz krvi koja je kapljala iz Uranovih genitalija) – najviše se zalagala za njegovo odgajanje, bila je njegova dadilja. Pegaz je bio veseo i dobar konj, oduvek su ga smatrali bezbrižnim stvorenjem, emisarom između Zemlje i Olimpa, čas je bio na nebeskim poljima, čas na zemaljskim ravnicama...

Pegaz je mogao da leti brzinom vetra, a živeo je na visokim gorama. Pomogao je i junaku Belerofontu da ubije čudovište Himeru, koja je živela u dubokoj guduri pristupačnjoj samo iz vazduha. Kasnije je postao povremeni konj boginje Eos u njenoj misiji rađanja Zore. U nekim drugim prilikama jahao ga je Apolon dok je nosio Sunce preko neba. Još važniju ulogu Pegaz je imao kao Zevsov nosilac munje i gromova, kada su Pegazova kopita mogla da se čuju kako tutnje na olujnom nebu. Zevs je Pegazu dodelio konstelaciju na nebu u znak počasti za njegov izuzetan život i herojska dela. Pegaz se zatim sam uspeo na svoje trajno mesto među zvezdama, postavši gromoglasni konj radosti koji nosi božansku svetlost. Uranija (njegova dadilja) je bila ushićena Pegazovim trijumfalnim dolaskom na Olimp.

Astrološki upliv...

(preuzeto iz knjige «Stubovi sudbine», Aleksandra Imširagića)

Krilati konj Pegaz simbolizuje prolaz sa jedne ravni na drugu, tj. pretvaranje lošeg u dobro, baš kao što je rođen od strašne Gorgone Meduze, da bi zatim učestvovao u Persejevom oslobađanju Andromede, Belerofontovom ubijanju strašne Himere... Pegaz direktno ukazuje i na svaku vrstu kretanja i saobraćaja, kao i na veliku brzinu, i naravno, na letenje, avione i avijaciju. Kada su osobine ljudi u pitanju, Pegaz čini ljude fizički brzim i uvek spremnim da obave najrazličitije zadatke. S’ druge strane, budući da je Pegaz odgajan od strane Muza (koje su bile čuvari umetnosti), ovo sazvežđe može da ukaže i na umetničke talente, kao i na dete koje je siroče (Pegaz je ostao bez majke)!

Kada je Venera na zvezdi iz konstelacije Pegaz, kao što je to slučaj ovde, onda do izražaja najviše dolazi priča o umetnosti i Muzama koje su posebno vezane za život osobe, darujući osobu posebnim talentom. Ukoliko su Venera ili njen dispozitor povoljno aspektovani od Urana – imamo izuzetno originalnu prirodu, koja će svoj umetnički talenat moći najdirektnije da izrazi. Tada je sama Muza Urania najdirektinije oživljena u životu osobe, ukazujući i da će osoba biti podržana sve do samog vrha u onome čime se bavi. Kada je Venera povoljno postavljena – ovo daje veoma romantičnu priču, jer je ovo sad slika Andromede koja je oslobođena i koja zajedno sa Persejem jaše na Pegazu – odnosno odlazi u bolju budućnost, a često je to baš odlazak u inostranstvo sa voljenom osobom.

Kada se u petak, 10.2.2012. godine, Venera i Uran sretnu na 2º Ovna, Venera će u ovim krajevima upravo biti vladar 5. kuće (ljubav) ali i dispozitor samog vladara Asc ovog nebeskog događaja (Jupitera sa 3º Bika), sa stepena egzaltacije Meseca, što već naglašava značaj emocija u ovom događaju, ali i prisutnost čarolije, tajnosti, budući da je Jupiter i vladar 12. kuće. Venera je vladar 5 i naći će se u 3, pa ovo može biti jako laka slika ljubavi koja se dešava na nekom kraćem putovanju... Sve će se ovde desiti neplanski, iznenada, brzo i možda baš u nekom avionu, jer je ova Venera „obojena“ Uranom...

Kako je Venera u znaku svog izgona, Ovnu, ona ovde ima slabije dostojanstvo, ali ona ovde daje naglašene strasti i potrebu da se stvari naglo dese (Ovan – kardinalni znak – naglost), i to baš na nekom putovanju (Venera u 3) i to sa neobičnom, nekako „ludom“ osobom (Uran). Ova Venera, budući da nema strpljenja (u Ovnu je Saturn – strpljenje - u padu) mora biti dovoljno „budna“ za ovog Urana (jer Uran zahetva „budnost“) koji je veoma lako neko i ko je razveden i ima dete iz prošlosti (u Uranu živi separaciona (prošlost) konjunkcija Sunca (muškarac) i Merkura (dete) iz Vodolije koja je u bliskoj konjunkciji sa samim početkom sazvežđa Pegaz (24º Vodolije 12’) što isto potvrđuje značaj baš ove konstelacije u ovom nebeskom događaju! Mitološka Venera, kao što znamo, je upravo sačinjena od Urana, tako da bi ovde ova Venera baš trebala da traži od ljubavi neko iznenanđenje, nešto originalno... Ona nikako ne bi trebala da razmišlja o dužini trajanja veze, već da jednostavno uživa „ovde i sada“... Ljubav je sloboda, a o tome upravo govori aspekt između Venere i Urana...

S'obzirom je ovom konjunkcijom upravo probuđena zvezda iz Pegaza, ova ljubavna priča se, kao što smo rekli, može desiti negde na nekom aerodromu, u avionu. U prilog visini i letenju govori i to što u Uranu „živi“ pomenuta konjuncija Sunca i Merkura u blizini zvezde Sadalusuud (iz sazvežđa Akvarius) koja se isto vezuje za avijaciju i letenje! Ovo lako može biti baš slika ljubavi sa osobom koja leti, koja je možda pilot, pri tom je razvedena i ima dete iz prošlosti. Osoba sa kojom se ulazi u vezu je sasvim sigurno originalna i obdarena nekim talentom. Zbog toga ova Venera iz Ovna, ukoliko želi da joj bude uzbudljivo – a moglo bi joj biti pošto je u prirodi Venere da stalno traži nova uzbuđenja – trebala bi da bude, kao što sam već rekla, dovoljno „budna“ za ovog Urana – „letećeg čoveka“. Ova Venera sasvim sigurno želi i bliskost u ovoj ljubavi, jer u njoj „živi“ Jupiter sa stepena egzaltacije Meseca, ona možda želi i porodicu (Mesec), kao i formalni odnos (u Veneri „živi“ i Saturn (forma) iz Vage), ali upravo o tome ona ovde ne bi smela da razmišlja... Naime, Venera vodi Saturna u pad, pa svaka ideja o braku ovde ukazuje na kraj i naglo prekidanje od strane Urana. Stoga bi ova Venera trebala da se, za početak, samo prepusti trenutku – „ovde i sada...“!

Sunce je vladar 8. kuće (strast), i kako ono živi u Uranu tako i Venera poprima ove karakteristike – pa će se strast razviti još tokom samog leta (Sunce na Sadalsuudu, Uran – avion, letenje)... Sam znak Ovna gde se dešava susret Venere i Urana ukazuje na naglost, brzinu, strastvenost.

Dispozicija će nam reći kakva je persepktiva ove ljubavne priče, a to je upravo retrogradni Mars u 9. kući (inostranstvo, ali i afere...) u Devici – znaku u kome je Venera isto u oslabljenom dostojanstvu, tj. u padu. O značaju serije 9 (i sam Asc je u Strelcu – 9. znak) ovde još govori i to što je sam retrogradni Mars (kao dispozitor ove Venere) na 21º (strelčevski stepen). No, prvi aplikacioni aspekt koji će Venera preko svog dispozitora napraviti je konjunkcija sa Mesecom (prirodnim predstavnikom serije 4 – emocije, bliskost) koji je ovde i vladar uklještenog (čekanje) Raka (porodica) u 7 (odnosi, partnerstvo). Dakle, ova ljubavna priča, koja je počela iznenada na nekom putovanju, veoma lako možda baš u nekom avionu, sa osobom koja je nekako „leteća“, originalna i pre svega slobodnog, kosmičkog duha, može svoju konačnu sudbinu imati negde u inostranstvu, gde se nakon potrebnog čekanja, skrivanja (Venera preko dispozcije postaje retrogradna – čekanje, tajne veze...) i analiziranja emocija (Devica) može zasnovati i brak, porodica (Mesec je na stepenu Vage – 19º, što asocira na brak). Takođe, kako je sve u Devici, sasvim je sigurno da je uslov zadovoljstva povezan poslom (Devica – posao), te su ljubavni susreti izvesniji na poslovnom putu. Ovo je naročito tipično ako je povezano sa nekom zemljom koja je u znaku Device – Hrvatskoj na primer. Iako je ova karta naravljena za Beograd, sve isto važi i za zapadnije longitude od Beograda, tj. za Hrvatsku i Sloveniju, sa jedinom razlikom što je u slučaju ove dve zemlje - Mesec (kao planeta koja „boji“ dispozitora Venere) - vladar 8, a ne uklještenog Raka u 7 (kao u Srbiji), i naglašava prisustvo strasti i u vremenu u ovoj ljubavnoj priči... Kako se sve ovde dešava preko ose 3/9 što je i osa drugog braka, u prilog ovome ide ono što sam na početku rekla, a to je da se lako može raditi o ljubavi sa osobom koja je razvedena i koja ima neko dete iz prošlosti!

Pošto se i ovde radi o levom krilu (kao što je to bio slučaj i u mom članku „Ljubav na 29º Vodolije...“), ali ovaj put Pegaza – levo i ovde, kao ženski princip, ukazuje na posledicu, slučajno i nesvesno, na ono što ka osobi samo od sebe ide... Nasuprot tome, desno je uvek muški princip, uzrok, namerno i svesno, ono što osoba sama čini... Krilo upućuje na lakoću, lako prevazilažnje problema, a Uran na sposobnost prepuštanja trenutku – «sada i ovde».

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD