Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon paket "Lakoća postojanja" u 90 dana Sada je pravi trenutak da napišeš svoja pravila za igru zvanu ŽIVOT tako da u njoj uživaš! Zato smo ti pripremili tokom ovog divnog letnjeg perioda, koji je istovremeno lagan i izuzetno dubok (budući da putujemo sve vreme kroz talas eklipsi), nove tri Full Moon radionice LAKOĆA POSTOJANJA U 90 DANA, sa popustom i posebnom podrškom za sve koji se prijave do 4. jula.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Priroda 4. kuće

Posle prve kuće, sledeća sa takvom snagom i važnosti je četvrta kuća, jer je ona natus u prvobitnom obliku. Kroz četvrtu kuću se rađa biće koje je upravo ušlo u neku porodicu, duboko je povezano sa majkom i ta veza ga prirodno determiniše i daje sudbinu za čitav život. Sve ostale kuće će kasnije nastatati od ove. Razlika između četvrte i prve kuće je u tome što je natus postaje prva kuća tek kad postane svesna ličnost u stanju da donosi odluke, u formalnom smislu to se dešava kada postane punoletan, kada je već formirana osoba koja ima svoje Ja. Pre toga je samo deo porodice, a za njega odgovaraju roditelji. Čovek liči na svoje pretke, ima njihove osobine, i stoga četvrta kuća, kao početak i kraj života, govori o kvalitetu od koga je napravljen. Velika je sreća ako su roditelji kvalitetni, ako ima dobru genetiku jer to daje podršku u onome što će on sam dalje stvoriti.

Primarni cilj čoveka je u deset, gde čovek stvara svoju porodicu. Drugim rečima, četvrta kuća je kao Južni čvor natusa - to je njegovo poreklo i tu su njegovi preci, dok je deseta kuća priroda njegovih potomaka. Sa partnerom natus stvara svoju priču u desetoj kući, no konačno kako život ide, natus se vraća na ono od čega je sam napravljen. Stvorio je svoju porodicu, dao je mogućnost produženja vrste, dao je Severnom čvoru i desetoj kući, i vraća se u ono od čega je nastao. Zato je četiri početak i kraj života, to je sudbina. Mars prirodno voli da ide ka deset da bi egzaltirao, da bi život bio snažan, i da bi energija bila dobra. Međutim, ako se vraća u četvrtu kuću dolazi do smanjivanja te energije, koju eventualno dispozitor vladara Asc-a može da izvuče, ali jedan u četiri nije prirodan tok.

Sve što je vezano za četvrtu kuću, za znak Raka i Jarca je uvek pokazatelj genetske karme – stvari koje se nasleđuju od predaka. Sudbina čoveka definisana je prvim danima njegovog života – sve sekundarne progresije se događaju u svega par meseci natusovog života, sve tercijarne progresije u prvih nekoliko godina. U osnovi čitav planetarni period prve četiri godine je definisan Mesecom i četvrtom kućom. Oni koji imaju podršku od strane porodice nemaju veće problem u životu, jer dobra porodica već u početku daje dobro telo. Svaki nemir iz prirode četiri će se manifestovati na druge oblasti, kao nemir u glavi ili u načinu razmišljanja, jer kroz natusa deluju preci, a on je samo kanal. Gotovo sigurno se može reći da čovek ne može da uradi ništa na planu svoje genetike, ukoliko se ne prosvetli i ne razvije izuzetno visoko stanje svesti. To podrazumeva osećaj sposobnosti da se bude blizak prema svakom kao prema svojoj majci ili ocu. Blizak intiman odnos sa sopstvenom porodicom definiše i sve ostale odnose.

Početak (vrh) svake kuće je glasan, izražajan, dramatičan i jak, ali kako se ide ka kraju četvrte kuće osećaj se profinjuje. Ide se ka nečemu što se događa kasnije, pri kraju života, ali u osećanjima dublje, sve dok ne dođe do potpuno prozirnog finog osećaja ljubavi. Taj dodir između četiri i pet je suštinski život, ali je potrebno da čovek sa porodicom, kakva god da je, ima blizak osećaj kako bi mogao biti kvalitetan u onome što stvara. Ne treba osećaj definisati, već osećati jednotu sa porodicom. Misli i namere nastaju iz osećanja, pa kada se posmatraju horoskopi kriminalaca uvek će se videti da su to nezadovoljni ljudi koji imaju problem sa serijom 4.

Konačno, čovek korača ka pet – ka plemenitosti, a kako bi došao do pet mora imati dobru četvrtu kuću. Zato je važno gledati svoju porodicu, svoju zemlju i svoje okruženje kao prijateljsko. Nežnost (4) je preduslov za doživljaj ljubavi (5).

Sledi pregled upliva različitih planeta preko četvrte kuće na nekoliko nivoa, ali isto to važi i ako nije planeta u četiri, već u konjunkciji sa vladarem četiri, Južnim čvorom, ili ako je nešto iz znaka Raka izuzetno snažno postavljeno u vrlo jakim aspektima (možda na nekom bitnom stepenu).

Sunce u seriji IV

Porodica mesto okupljanja ljudi, a natus je prirodno obdaren da nastavlja život pun ljubavi i topline jer četiri i pet zajedno, baš kao otac i majka, daju život.

Ako je reč o nekom roditelju, logičnije je da se ovde vidi uloga oca u toj porodici, kao nekoga ko je ostavio bitan utisak na natusa, uvek nešto plemenito. Kako natus ide ka završavanju, kao dobro seme on se vraća u Sunce. Biće poznat nakon smrti, jer je Sunce ostalo visoko gore kao da je u desetoj kući. Postoji mogućnost da će kasnije u životu postati značajan i važan, treba posmatrati aspekte koji će dati detalje pozicije i dispozicije.

Kraj života natusa je lep, uglavnom pozitivan i srećan, govori se o sigurnom nastavku porodice. Sunce je budućnost Meseca baš kao što se IV završava u V te je sasvim logično da će imati i svoj stan.  Ovo je često dobar pokazatelj za uspeh u zemlji rođenja.

Mesec u seriji IV

Ovo nije ni dobar ni loš pokazatelj - ne zna se dok se ne pogledaju aspekti i dispozicija, iako je jasno da je porodica, Mesec i duša natusa vezana za IV kuću, pa je potrebno gledati genetiku više nego sve ostalo. Nema intelektualnih rasprava sa roditeljima, porodicom i bliskima, jer je to kuća „od glasnijeg ka tišem“, koja daje sposobnost natusu da u komunikaciji sa nekim može da smanji glas i siđe do šapata, da učini odnos vrlo bliskim.

Ovde majka donosi sretnu žensku priču koja je blagoslov genetike, kroz natusa živi neka žena, bliskost koju uspostavlja mu daje vredan kanal sa univerzumom. Kroz natusa prolazi fina energija.

Merkur u seriji IV

Ako je u ovoj kući Merkur postavljen na harmoničan način natus će pronaći veliku bliskost sa nekim iz prodice (brat ili sestra), i to će mu dati intelektualni potencijal sposoban da razume i oseti, i reči koje dodiruju dušu. Iz ovog aspekta se vidi dinamizam, živost, pa su selidbe moguće, kao i česte promene boravka. Ako je reč o genetici dobro postavljenog Merkura, sigurno je da jedno pametno biće prolazi kroz dušu natusa, bilo da je otac ili majka, možda su i oboje intelektualci koji su ostavili nešto dobro. Taj genetski intelekt koji je nasleđen se vidi kao dobra intuicija, tim Merkurom natus oseća, neko iz porodice daje dobar savet. Rečima se mogu značajno popraviti odnosi.

Ukoliko je Merkur problematično postavljen vrlo je važno ne biti naročito ispravan u porodičnom okruženju. Predak je stalno aktivan verbalno, stalno postoji kritika i mentalni nemir, u kući je haotično i svi govore u isti glas, buka je i nema potrebnog mira. Stoga, svaki nastup intelektualne rasprave dovodi do nestabilnosti natusa. Ovo ukazuje i da će odnos sa partnerom (VII bilo ko - partner ili drugi ljudi) imati intelektualnu problematiku približavanja, jer natus ne ume da uspostavi blizak odnos sa bilo kim između I i VII.

Priroda se vidi iz IV kuće, kao i najbliža okolina (kraj, zgrada), pa je tu knjižara u blizini kuće, papirnica, pošta, pijaca, trgovina. Gde je Merkur uvek je dato ime nečemu – pogledati u kom je znaku Merkur; ako je u Lavu u IV ne zove li se ulica po imenu nekog kralja ili narodnog heroja.

Venera u seriji IV

Porodica je sa puno ljubavi. Natus ima osećaj za lepo, dom je uređen, ta toplina obećava da će sa partnerom postojati veoma dobar odnos, posebno ako je Venera dobro postavljena. Postoji mogućnost da je u pitanju porodica umetnika, da se sa ženske strane nasleđuju neke lepe osobine i da neka žena, češće majka ima dobru priču. U određenim slučajevima pretpostavka je da dom natusa može doći preko partnera jer dolazi iz ujedinjenja. Ovo je i dobar faktor za nastavljanje potomstva.

Ako je Venera vladar IX kuće ovo ukazuje da će natus živeti u inostranstvu na kraju života sa bračnim partnerom, jer je sve sadržano konačno u simbolu Venere, u kojoj živi sve što ima u Vagi i Biku, čime god ona vlada, dispozitor ukazuje drugim delom na ono što je vezano za ovu priču.

Problematično postavljena Venera govori da postoji tendencija da je natus nastavak priče nezadovoljne majke, njene neispunjene ljubavi ili neke žene koja nije bila emotivno sretna. Najčešće, upravo to natus treba da ispravi - Venera će ući i pojaviće se nova jaka ljubav a zatim i neki bol, sve je to već sudbinski dato – samo tišinom je moguće približiti i isceliti bol koji ovde postoji.

O ostalim planetama u IV kući, biće reči u drugom delu ovog članka.

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD