Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Karmička astrologija Mundana astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Letnji raspust i radno vreme Instituta Dragi naši, malo obaveštenje za sve vas: škola neće raditi od 30. juna sve do 26. avgusta usled letnjeg raspusta. Uživajte u letu, a od septembra kreiramo još više radosti, energije i lepote!
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2019. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2019. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu ispunjenja želja i velike vizije na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2019. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
Novi ISAR-ov predstavnik za Srbiju Međunarodna Asocijacija za Astrološka Istraživanja (ISAR) izabrala je Zoranu Stanojević za novog potpredsednika ISAR-a za Srbiju u naredne tri godine.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti
AstroHealing

Isceljivanje arhetipa Jarca

Jarčevi su zamišljeni da nam pokažu put ka uspehu. Da nas nauče da poštujemo temelje kako bismo mogli da sagradimo kulu koja je postojana, uspravna, čvrsta, i u vremenu nesalomiva. Jarčevi znaju kako da iskoriste sve resurse koje su nasledili, izgradili, sa strane pokupili jer je njima važno samo jedno – da postignu cilj koji je predhodni arhetip Strelca nanišanio. Kao i svaki drugi znak zodijaka, tako i ovaj znak svi mi imamo u svom horoskopu, i upravo je on zaslužan za nagon ka nečem novom, višem, sigurnijem, nagon ka izgradnji nečega vrednog što ćemo ostaviti iza sebe, jednog dana kad budemo došli do kraja svog vremena. Jer znaku Jarca je ključni parametar uspeh u vremenu. Koliko toga smo uspeli da postignemo u određeno vreme, u jednom satu, u jednom danu, u jednoj godini (pa se upravo u periodu vladavine ovog znaga i uoči Nove Godine presabiramo šta smo sve u predhodnoj ispunili) i na kraju šta je ono što smo izgradili u jednom životu.

Kada uđemo najdublje u arhetip ovog znaka, otkrivamo osnovnu obmanu u koju je čovek poverovao, a to je da je vreme nepromenljivo – odnosno, da je sve sudbinski predodređeno. Tako, vreme vlada nama, oduzima nam moć, uslovljava nas brigama, nesvesnim akcijama, trkama za prevazilaženjem ograničenja vremena, ambicijama koje se vrednuju ne kvalitetom već ponovo vremenom “kada”…vreme prošlo, ono stvoreno iza nas, lažno nepromenljivo, goni čoveka u nove pan-ične akcije, zavođene frulom panike i najvećom iluzijom života – nepromenljivošću vremena i straha od zaustavljenog daha - smrti. Mada i sam strah zaustavlja dah odnosno život.

- iz članka Evolucija arhetipa Jarca

Za sve one koje kroz život vodi strah od (ne)uspeha, neispunjenja ambicije u zadatom vremenu, anksioznost, plašljivost i samim tim preosetljivost osnovna Bahova cvetna esencija je Mimulus. Ovu preosetljivost mogu posebno imati osobe sa Suncem, Mesecom ili Ascedentom u znaku Jarca, mada i vladar Ascedenta ili Saturn u aspektu sa ovim planetama može, takođe, dati simptome Mimulusa.

Jarčevi jako dobro pamte sva iskustva prošlosti, posebno ona bolna. I upravo zbog tog vezivanja za stare rane, očekuju i strahuju da će se i u budućnosti desiti nešto (apstraktno ili konkretno) strašno. Trzaju se na jače zvukove, celo telo im se ježi na jake mirise, ne podnose preterano dodire, i generalno gužve i nesigurne situacije. Njihov um je fokusiran da sagleda sve moguće opasnosti, te se čvrsto drže sigurne zone konfora, ustaljene rutine i discipline. Ispod te čvrste, stegnute površine, postoji nagon koji je u srži svakog Jarca – nagon za uspehom, zbog čega osoba u sebi doživljava snažnu kontradiktornost. Prva reakcija na to je osećaj anksioznosti, koji potiče od raspolovljenosti bića koje bi da zakorači a ne sme, hoće a ne sme, i u tom nemiru ne može da pronađe mir već šlajfuje u mestu… a vreme prolazi.

Kada strah od toga da će ostati sam u svoja četiri, doduše veoma sigurna, zida prevlada – osoba ulazi naglo u kompenzatorno stanje.

Kompenzatorno stanje Jarca – Heather

“E sad me svi slušajte, ja ću da vam kažem!”

“Ja znam to najbolje, jer sam sve već prošao/la… i svašta sam iz toga naučio/la.”

Izuzetna, čak napadna potreba za pažnjom koja zahteva publiku, posebno priznanje i prepoznavanje. Kao što se u stanju Mimulusa sve vrtelo oko osobe, ali sa pretnjom da ga povredi kad tad, tako se i dalje vrti sve oko nje ali se ona sada štiti “živim zidom” odnosno sakuplja publiku koju “lepi” za sebe svojim neprestanim govorom. Međutim, publici ovo svakako ide na živce, jer niko ne voli konstantno da sluša neprekidne izveštaje o zaslugama, posebnosti, talentima, snovima, idejama i najnovijim otkrićima, a istorijski proživljenim iskustvima, iznova i iznova.

Heather je esenicja za usamljenost, jer ovi ljudi se iako naizgled uvek okruženi ljudima, suštinski i dalje osećaju vrlo usamljeno. Dodatno, svojom napadnom potrebom za potvrdom sopstvene važnosti dodatno odbacuju ljude od sebe, još više se izolujući.

Ovde je važno klijenta usmeriti ka osvešćivanju sopstvene snage, sopstvenih osećaja vrednosti ni inferiornih ni superiornih u odnosu na druge, već u balansu u odnosu na sopstvenu realnost. Uz Mimulus se osoba oslobađa strahova da će joj se nešto desiti ukoliko izađe iz izolacije i zone konfora, a uz esenciju Heather ona sve vraća osećaju lične moći i snage sopstvenog identiteta. Jer kada prestanemo da se upoređujemo sa drugima možemo videti da smo sve vreme upoređivali babe i žabe. Svako od nas je potpuno jedinstven, autentičan, baš takav kakav jeste, i stoga se možemo upoređivati samo sa samima sobom – u odnosu na naš najveći potencijal. To razvija skromnost – koja je jedna od najvažnijih osobina arhetipa Jarca. U skromnosti Jarac, sa svojim vladarem Saturnom otvara vrata čitavog Univerzuma koji se nudi da nam pomogne da ostvarimo svoje ciljeve. Sa taštinom, ova vrata se zatvaraju, a identitet se zamenjuje egom.

Dekompenzatorno stanje – Mustard

Egoizam i taština suštinski nemaju dovoljno vitalnog goriva da dugoročno održavaju ispoljavanje i funkcionisanje neke osobe. Jer nikada ne možemo dobiti dovoljno pohvala i priznanja koja će nadomestiti lično prepoznavanje i prihvatanje. U jednom momentu ta neophodna emocija samozadovoljstva će presušiti i osoba će zapasti u dekompenzatorno stanje koje odgovara esenciji Mustard. Ova esencija je osnovna Bahova esencija za stanje depresije.

Nedostatak radosti, lakoće, humora, otvorenosti za razmenu sa drugim ljudima ubrzo dovodi do melanholije, pesimizma, umora od sveta, a zatim i do endogenih oblika depresije. U okviru terapije Bahovim esencijama Mustard se koristi za osećaj “crnila”, “teških crnih oblaka”, lošeg raspoloženja, odbacivanja svakodnevice i drugih ljudi, tuge i nedostatak entuzijazma.

Ovo stanje osobu pritiska upravo poput Saturna koji kroz pritisak uči kako da se oslobodimo stega prošlosti, svega onoga što nas sputava da se otvorimo lakoći i sreći života. Jarac vrlo dobro zna kako da bude jednostavan, sveden ali srećan. Onog momenta kada Jarac preskoči svoje blokade i zabrane, odbaci uverenja prošlosti koja ga ugrožavaju i zarobljavaju, njegov put ka osolobođenju, koje je istinski cilj Jarca koji prelazi u Vodoliju, naredni znak – je apsolutno dostižan. A u Vodoliji se jasno spoznaje da vreme ne postoji. Postoji samo ono što smo se usudili da iskusimo.

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD