Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Karmička astrologija Mundana astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Letnji raspust i radno vreme Instituta Dragi naši, malo obaveštenje za sve vas: škola neće raditi od 30. juna sve do 26. avgusta usled letnjeg raspusta. Uživajte u letu, a od septembra kreiramo još više radosti, energije i lepote!
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2019. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2019. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu ispunjenja želja i velike vizije na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2019. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
Novi ISAR-ov predstavnik za Srbiju Međunarodna Asocijacija za Astrološka Istraživanja (ISAR) izabrala je Zoranu Stanojević za novog potpredsednika ISAR-a za Srbiju u naredne tri godine.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti
Astrološki članci

Upliv fiksnih zvezda na Ascendentu

Svaki astrolog zna koliki je značaj Ascendenta u jednom horoskopu. On predstavlja našu osnovnu energiju, pa će naše ponašanje, akcije i reakcije u određenoj situaciji uvek biti obojene znakom na Ascendentu. Postoje delovi našeg horoskopa koje projektujemo na druge i za koje nemamo svest da su deo nas, ali Ascendent je onaj deo za koji ćemo uvek reći: „To sam ja.“ Pozicija vladara Ascendenta nam daje drugu važnu informaciju – ona će nam reći gde usmeravamo sopstvenu energiju. Opišite osobu kroz Ascendent i vladara Ascendenta i ona će se složiti s vama da je takva jer Ascendent predstavlja našu personu, način na koji se predstavljamo svetu.

Međutim, većina nas ima u konjunkciji sa Ascendentom ili vladarem Ascendenta neku fiksnu zvezdu, koja nosi određeni mit i povezuje nas sa našim najnesvesnijim delom, pa tako živimo deo te mitološke priče zadovoljavajući tako potrebu svog nesvesnog. A ponekad upliv zvezde nije dovoljno jak da bi obojio našu sudbinu, nego se njena priroda ili ime ispolje samo kroz neki zanimljiv detalj. Ali svaka, pa i najmanja zvezda, oživi bar na trenutak ako je u konjunkciji sa značajnim tačkama našeg horoskopa.

Naravno, najviše takvih trenutaka možemo prepoznati u sopstvenom horoskopu, pa ću ovo ilustrovati na sopstvenom primeru.

Moj Ascendent se nalazi na 27° Blizanaca. Kako za većinu fiksnih zvezda koristimo orbis od 1°, sve zvezde koje se nalaze od 26° do 28° Blizanaca utiču na moj Ascendent. Dakle, u igri su sledeće zvezde:

(podaci u tabeli, kao i naredne informacije o uplivu fisknih zvezda su preuzete iz knjige „Stubovi sudbine“ Aleksandra Imširagića)

Koja od ove četiri zvezde će imati najsnažniji upliv na Ascendent? Definitivno Betelgez iz Oriona, i to iz dva razloga: ima najveću magnitudu (sjaj) i njena priroda (Merkur – Mars) se uklapa u mog vladara Ascendenta, Merkura koji je u sekstilu s Marsom.

Ova je zvezda koja donosi uspeh kroz borbu, te ja zaista imam osećaj da za svaki pomak u životu moram sama da se izborim. Orion je voleo da se hvali, a i ja povremeno pokazujem sklonost ka tome. Ipak, kad god se setim kako mu se to „obilo o glavu“, trudim se da obuzdam taj poriv kod sebe.

Konstelacija Oriona često ukazuje na više brakova, a ja sam u drugom braku.

Iako je Orion div, ja srećom nemam njegovu visinu (možda bih fizički više „povukla“ na njega da sam muškog pola). Međutim, vrlo često su mi druge stvari iz Merkurove simbolike pomalo predimenzionirane. Kako fiksne zvezde deluju sa nesvesnog nivoa, ja nemam svesnu potrebu za nečim velikim, ali ponekad to nesvesno privučem.

Ipak, u jednom trenutku u mom detinjstvu se na nezgodan način ispoljila određena fizička sličnost između slike Oriona i mene. Naime, zbog pada s bicikla (Merkur u Vodoliji u kvadratu s Mesecom u padu, pri čemu je Merkur vladar Ascendenta, a Mesec suvladar 1. kuće i nalazi se u 6.), naprsla mi je kost malo ispod desnog ramena, a Betelgez je zvezda u Orionovom desnom ramenu. Kako su morali da mi fiksiraju i rame i ruku, završih u gipsu koji je obuhvatao ceo grudni koš i desnu ruku, pri čemu mi je ruka bila podignuta i savijena u laktu – malo savijenija od Orionove na slici.

Druga zvezda iz Oriona, Saif, nalazi se u dršci njegovog mača. Nisam nikad imala želju da savladam veštinu mačevanja, ali sam na tu temu imala simpatično iskustvo pre nekoliko godina na jednoj psihodramskoj radionici. Nakon što se postavi scena i odigramo uloge koje nam je dodelila osoba u čijem ličnom radu učestvujemo, često se ta osoba na kraju pozdravi sa učesnicima na način na koji to želi. Jedan momak je na kraju svoje vinjete izrazio želju da samnom razmeni mačevalački pozdrav (on je mačevalac), iako se sa svim ostalim učesnicima pozdravio na neki od uobičajenih načina.

Setih se i prijatelja koji mi je više puta rekao: „Ja volim da se s mačujem s tobom.“, misleći na određenu mentalnu razmenu koja je za oboje bila inspirativna jer oboje imamo dobar aspekt Merkura i Marsa.

Fiksne zvezde na Ascendentu „žive“ i u vladaru Ascendenta

Pored upliva na Ascendent, sve fiksne zvezde koje su u konjunkciji s Ascendentom, nosi sa sobom i vladar Ascendenta. Kako ta planeta može predstavljati u horoskopu i druge ljude i oblasti našeg života, ove zvezde će uticati i na njih (iako su pozicionirane na Ascendentu).

Merkur, pored mog automobila, zbog postavke u 9. kući u mom horoskopu može predstavljati i automobil mog supruga. Merkur je blizu stepena Neptunove egzaltacije, pa to može biti i neko prevozno sredstvo za vožnju na vodi, a kako je u sekstilu s Marsom u Ovnu, vidimo da je reč o brzoj vožnji. U Merkuru živi zvezda Polaris iz Malog Medveda, pa kada smo počeli da živimo zajedno, moj muž je rado provodio slobodno vreme na Dunavu u vozeći skuter marke „Polaris“.

Takođe, Merkur vlada uklještenim znakom u 4. kući, te predstavlja i moj dom, ali nešto kasnije u životu. Nalazi se u 9. kući, što je kuća drugog braka, pa odslikava kuću koja pripada mom drugom mužu, odnosno kuću u kojoj živim u drugom braku.

Merkur je u kvadratu sa Mesecom, koji takođe predstavlja kuću, te vidimo da su sa njom mogući izvesni problemi (orbis 2° ukazuje da će oni prouzrokovati materijalnu štetu). Kako u Merkuru živi Betelgez, koji nosi opasnost od udara groma, a sam Merkur je u Vodoliji u 9. kući, tu već imamo sliku Zevsa koji šalje munje i gromove. Pre 8 godina je grom udario u krovnu antenu, te su sprženi uređaji koji su bili povezani s njom. Nešto pre toga napravih prognozu da bi mogao tih dana da nam strada neki od električnih uređaja, što se i i dogodilo, samo što je mojoj prognozi nedostajalo suptilnosti, pa se ne dosetih da bi moglo biti u pitanju desetak uređaja, a ne jedan.

U Merkuru živi i zvezda Vezn iz Golubice, te je moj muž pre 3 meseca sanjao da ima golubarnik (Merkur na egzaltaciji Neptuna) i već sledećeg jutra pronašao goluba u dvorištu. Golub je još uvek tu, iako nije zatvoren, a pravljenje golubarnika se planira za proleće.

U ženskom horoskopu baka predstavlja 7. kuću, pa bi 9. kuća, kao 3. od 7., predstavljala ono što baka govori. U Merkuru živi zvezda iz sazvežđa Golubice, te me ona ceo život oslovljava sa „golubice bakina“.

Merkur u 9. kući je svakako i slika putovanja u inostranstvo. Kako je Merkur u Vodoliji, imamo sliku naprednih zemalja i urbanih sredina. Takođe, Vodolija, a i sekstil sa vladarem 11. kuće, govori i da putovanja mogu biti iznenadna, ali i radi astrologije. Kako u Merkuru žive dve zvezde iz Oriona, dva puta sam išla u Sjedinjene Američke Države na astrološke konferencije. Naravno, s Betelgezom na Ascendentu moj prvi odlazak u Ameriku nije mogao proći bez posete Njujorku, koji se vezuje za ovu zvezdu.

Ovo su samo neke od slika dobijenih na osnovu fiksnih zvezda na Ascendentu. Naravno, iako vladar Ascendenta nosi u sebi sve zvezde sa Ascendenta, na njega utiču i zvezde s kojima je on sam u konjunkciji, kao i one na koje dispozitira. Takođe, možete pogledati i zvezde na koje pada antsicija Ascendenta i vladara Ascendenta – iznenadićete se koliko i one jako „rade“. Ali o svemu tome nekom drugom prilikom...

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD