Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vremenske i Prostorne tehnike u Karmičkoj Astrologiji Kako se Veliki Okean Duše, koji predstavlja samo zvezdano nebo, pomera stopom precesije koja iznosi 1º na 72 godine, upravo to kretanje predstavlja osnovnu jedinicu “talasa” ili kretanja ovog okeana Duše. Kurs počinje u četvrtak, 11. juna od 19h na Kepler Institutu iz oblasti Karmičke Astrologije u trajanju od 4 nedelje. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Full Moon – Odnos sreće Pozivamo te da sa nama uđeš u portal nove energije koji se otvara u petak, 5. juna 2020. Ovog meseca tvoj zadatak je da kroz kreiranje harmonije na polju emotivnih odnosa i isceciljavanje prošlih karmičkih odnosa otvoriš kapiju za ostvarivanje tvoje životne svrhe. Ovo nije beznačajan zadatak i zato smo ti spremili predavanje da te podržimo na tom putu.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

AstroHealing šeste čakre – 1. deo

Šesta čakra se nalazi iznad korena nosa između obrva, na području „trećeg oka”. Na nivou natalne karte odnosi se na planetu Jupiter (poziciju i dispoziciju), kao i na serije 9 i 12 (poziciju, dispoziciju i aspekte planeta u 9. i 12. kući, poziciju, dispoziciju i aspekte vladara 9. i 12. kuće, kao i poziciju, dispoziciju i aspekte planeta u znacima Strelca i Riba).

Ime 6. čakre na sanskritu je Ađna (Ajna), što u prevodu znači znanje ili spoznaja, kao i komandni centar ili kontrola, tako da se ova čakra podrazumeva kao čakra uma i mesto gde stvaramo bitna uverenja koja kreiraju i na određeni način usmeravaju i kontrolišu naš život. Ovo je centar koji je povezan sa pinealnom žlezdom koja sa hipofizom kontroliše rad svih žlezda sa unutrašnjim lučenjem i hormonski status, što i jeste kontrolni centar na fizičkom nivou. Sa druge strane, gledano iz jednog dubljeg nivoa, mi zapravo tim unutrašnjim vidom kontrolišemo stvarnost, jer vidimo ono što je u skladu sa našim sopstvenim uverenjima i na taj način privlačimo događaje i osobe u svoj život. Svoja uverenja tokom odrastanja formiramo na osnovu bitnih autoriteta (otac, majka, učitelj, itd.) i prema njihovim iskustvima, tako da nam u tom smislu ovaj energetski centar određuje arhetipski indentitet koji nadalje opisuje način na koji mi “vidimo” i stvaramo realnost. Ali, ovo je i mesto gde ulazimo u čarobni svet posmatranja i svet unutrašnjeg vida, svet imaginacije, intuicije, vizuelizacije, vidovnjaštva i snova. Kada se nešto intuitivno spozna, kao i kada se vidi u snu ili "okom uma", viđeno je zapravo 6. čakrom. Ova čakra je i centar duhovnosti, kroz nju takođe spoznajemo i smisao ili svrhu i ona nam omogućuje da intuitivno sagledamo budućnost. Bazični problem koji 6. čakru vodi u disbalans je razdvajanje, zatim razna iskrivljena uverenja, sujeverje i određene iluzije kao beg od stvarnosti.

Element 6. čakre je svetlost, tako da ova čakra reaguje na talasne dužine svetlosti, na ritam dana i noći ili na tamu i svetlo. U astrologiji se Ađna odnosi na mesto dodira dva svetla (Meseca i Sunca) i na samu tačku prelaza između znaka Raka i znaka Lava. Sunce i Mesec u astrologiji predstavljaju desno i levo oko, znači, naš vid kao najsavršeniji način za prenos informacija, pa se ne kaže slučajno da “slika vredi hiljadu reči”. Ali, 6. čakra koja se odnosi na mesto dodira dva svetla orijentisana je na viđenje koje nije samo gledanje očima, nego je mesto gde ulazimo u duboko unutrašnje stanje i gde vidimo unutar sebe ili unutar našeg uma. Ovo je dublji smisao vida, jer ovde imamo mogućnost da vidimo veću ili širu sliku svega, pa nas iz tog razloga 6. čakra otvara raznim uvidima, intuiciji, imaginaciji, vizuelizaciji, snovima i vidovitosti.

Boja 6. čakre je indigo plava, tako da ova boja primarno poseduje sve atribute plave boje koja asocira na nebo, na otvoren prostor, na nesputanost i slobodu, kao i na inspiraciju, imaginaciju i senzitivnost, ali na još dublji i snažniji način. Za indigo plavu boju kažu da teži da prodre u najskrivenije kutke emocija, da označava nesmetan protok energije, da ima dobru moć da ubedi, naglasi, i na kraju da donese najmudriju odluku. Ova boja predstavlja znanje, moć, integritet i ozbiljnost, ona pomaže da lakše razumemo svoje potrebe i izuzetno je efikasna u meditaciji. Kako se indigo plava boja direktno vezuje za planetu Jupiter, njene unutrašnje poruke glase: “Ja sam prostranstvo.” (znak Strelca) i “Ja sam dubina.” (znak Riba).

Na nivou fiziologije 6. čakra je povezana sa: autoimunim nervnim sistemom, hipofizom, hipotalamusom, čelom, slepoočnicama, sinusima, očima, ušima, nosem i kičmenom moždinom.

Balansirana 6. čakra nam omogućuje da vidimo širu sliku i ono što nije samo umom dokučivo, da vidimo sadržaj iza forme. Tada imamo dobru intuiciju i memoriju, izraženu maštovitost i kreativnost i sposobnost za dobijanje odgovora kroz snove, u meditaciji ili kroz sinhronicitet. Sa balansiranom 6. čakrom imamo sposobnost da svakodnevno pratimo i koristimo svoju intuiciju, da posedujemo dobru memoriju i pamtimo slikovito (pa imamo tzv. fotografsko pamćenje). Takođe, tada nam sinhronistički univerzum balansira i dopunjuje mehanički svet linearne uzročnosti dimenzijom koja je izvan prostora, vremena i uzročnosti, a prepoznavanje već postojećih obrazaca i kombinacija sećanja sa logikom i intuicijom, daje nam sposobnost vizionarstva i mogućnost predviđanja novih trendova i budućih dešavanja oko nas. Osim toga, sklad i povezanost između misli, emocija i akcije, pozitivni životni stavovi i snažna sposobnost vizuelizacije, omogućava nam da lagano ostvarujemo svoje vizije, jer nam stvari tada nisu povezane samo uzročno-posledičnim vezama,  nego i smislom.

Balansiranost ukazuje da smo 6. čakru, kao predstavnika Neba, spojili sa njegovim parom suprotnosti, sa 2. Venerinim centrom, preko koga naša 6. čakra ima za cilj da se ostvari na Zemlji. Kruženje ova dva centra preko centralne srčane 4. čakre daje nam lepu i laganu (Venera) životnu filozofiju i uverenja (Jupiter), sa kojim imamo sposobnost da se izdignemo iznad perspektive da je život stalna patnja i borba za preživljavanje, jer vidimo dublje značenje svega, tj. uočavamo smisao i svrhu svega oko nas.

Na disbalans ili poremećaj u 6. čakri ukazuju loša pozicija, dispozicija ili aspekti Jupitera, malefici u 9. ili 12. kući, loša pozicija, dispozicija i aspekti vladara 9. i 12. kuće, kao i malefici u izazovnim aspektima u Strelcu i Ribama.

Na mentalnom i emotivnom planu disbalans se manifestuje kroz razne predrasude, predubeđenja, pogrešna ili iskrivljena uverenja i stavove, kao i kroz negativnu životnu filozofiju koja nam oblikuje život. Tada smo skloni razdvajanju istine (Jupiter) i lepote (Venera), imamo stav da je život stalna patnja i borba za preživljavanje, u mnogo čemu vidimo suprotnosti i često smo nezadovoljni sobom ili drugima. Kada smo previše na jednoj strani, tada nemamo sposobnost da vidimo sadržaj iznad forme, ne možemo da ostvarimo i materijalizujemo svoje ideje i imamo odbrambeni stav u komunikaciji, jer se stalno držimo svoje “istine” i “ispravnosti”, a to nas sve više vodi u osećaj nezadovoljstva i besmisla. Kako je sve ono što iz tog ugla “vidimo” i ono čega se držimo, a što predstavlja neka naša uverenja, zapravo način na koji privlačimo događaje i osobe u svoj život, onda ćemo naravno i privući neudobne sadržaje koji nam daju besmisao, nedostatak inspiracije i osećaj nemanja svrhe. Takođe, tada nemamo ni sposobnost da vidimo budućnost, da intuitivno predvidimo nove trendove, ne možemo da se setimo snova, nismo sposobni da vizualizujemo. U disbalansu smo skloni i da etiketiramo, klasifikujemo i odbacujemo neke stvari, a to nas na nesvesnom nivou blokira i zatvara naš um za nova iskustva.

Kada nam je 6. čakra blokirana i suviše zatvorena, nama tada upravljaju određeni stereotipi i predubeđenja kolektivnog, porodičnog ili ličnog nesvesnog. Tada smo suviše na jednoj strani i imamo životnu filozofiju koja nas odvaja od zadovoljstva, lepote, tolerancije ili materijalizacije (Venera) bilo čega. Jer, ako negiramo sve ono što Venera predstavlja, onda je sve samo u umu kao neka neostvariva vizija ili iluzija, ljubav nije stvarna, a želje su samo maštarije i fantazije. Ali, tada nas snažno vuče sve ono što ne prihvatamo i odbacujemo u vezi Venere i 2. čakre, pa na taj način možemo samo upasti u razne zavisničke sklonosti koje pripadaju najnižoj energiji 2. čakre (alkohol, droga, hrana, slatkiši, seksualna ili druga zadovoljstva). Na ovaj način teško prihvatamo nešto novo i retko se upuštamo u promene u svom životu, jer se plašimo da izađemo iz određenih okvira, stereotipa i kolotečine u koju smo upali. Takođe, teško ostvarujemo zamisli, jer se bojimo svojih intuitivnih potencijala i sposobnosti, imamo problem sa koncentracijom i učenjem, a možemo imati i noćne more, ili smo podložni fanatizmu i verovanju u razne teorije zavere. U svakom slučaju, ta naša fanatičnost i insistiranje isključivo na ličnim “ispravnim” uverenjima i predubeđenjima kada uporno pokušavamo drugima da nametnemo svoje stavove, može nas dovesti do raznih neprijatnih životnih okolnosti i sukoba, jer takvim stavovima uvek privlačimo one koji su po nama “neispravni i pogrešni”.

Suviše otvorena 6. čakra nam pak daje mnogo intuitivnih ili sinhronističkih poruka ili snova koje ne možemo jasno da protumačimo, jer smo suviše u umu i u gornjim čakrama. Mi tada možemo imati izutetno razvijenu maštu, milion i jednu zamisao, viziju ili ideju, ali to ne možemo da spustimo i materijalizujemo.

Na fizičkom nivou disbalans u 6. čakri može se manifestovati kao problem sa vidom i očima, katarakta, oboljenja sinusa, loša memorija i slabo pamćenje (čak i gubitak pamćenja), zatim kao glavobolja, nesanica, košmarni snovi, potištenost, nervna labilnost ili nervni slom, šizofrenija, i sl.

Duhovna životna lekcija ili izazov za 6. čakru je spoznaja i razumevanje životnog puta i svrhe. Kroz ovu čakru stičemo uvide zbog čega smo ovde, jer ako smo zbog nečega poslati, svrha će nam dati sve što nam je potrebno da to i ostvarimo - šta god da je to. Naravno, svrhu ili razlog svog postojanja uvek povezujemo sa nekim Višim ciljem ili planom koje su Bog ili Univerzum namenili za nas, tako da i naša svest mora biti na tom većem nivou da bismo do tog svog cilja i došli.

Sama pozicija 6. čakre ili “trećeg oka” u sredini čela između levog i desnog oka, astrološki između Sunca i Meseca, navode na zaključak da ona balansira svesno i nesvesno (ili podsvesno), muški aktivni i ženski pasivni deo, Jang i Jin u nama. Iz tog razloga je ovde najpre potrebno da se oslobodimo određenih predubeđenja i iluzija koje nam daju potrebu za razdvajanjem i vode nas ka konfliktima i sukobima, što će nam nadalje omogućiti da povežemo različitosti u sebi, da povežemo oca i majku (Sunce i Mesec), kako bi na najbolji način iskoristili sve kvalitete koje smo od njih dobili. Ako znamo da 6. gornja čakra prirodno kruži sa donjom 2. Venerinom čakrom preko centralne 4. Mesečeve čakre, jasno nam je da smo suprotnosti spojili kada uspemo da se intuitivno prepustimo da vidimo veće mogućnosti i širu sliku u svom životu (6. čakra), kada smo zbog toga ispunjeni zadovoljstvom i srećom (2. čakra) i pritom smo zahvalni, jer smo pronašli najdublji i najintimniji deo sebe (4. čakra). Takođe, znajući da Jupiter egzaltira u znaku Raka i da voli da boravi u Duši svakog od nas, jasno nam je da sa balansiranim 6. centrom, osim širokog duha, visokog stepena moralnosti, optimizma i znanja, posedujemo i altruizam i potrebu da to svoje znanje prenesemo i pomognemo drugima, da i druge inspirišemo da se oslobode ograničenih pogleda i da vide širu perspektivu i mogućnosti u svojim životima.

Lekciju smo savladali kada naučimo da verujemo (6. čakra) svojim čulima (2. čakra) i kada uspemo da se intuitivno prepustimo (6. čakra) određenom emotivnom naboju (2. čakra) i dozvolimo sebi da osećamo, a potom uspemo da tu radost i zadovoljstvo zadržimo unutar sebe - unutar svoje Duše (u 4. čakri). Dobro kruženje energije u ovom srednjem prstenu Jupitera i Venere koji sačinjava 8. Neptunovu čakru, govori da smo propusni za jedan Viši božanski tok i kosmičku svest, da smo stekli uverenje (Neptun) da zaslužujemo sreću i zadovoljstvo koje imamo, da su lepota (Venera) i istina (Jupiter) jedno i da smo spremni da ostvarimo i živimo svoj san ili svoju Veliku misiju.

- U sledećem članku biće više reči kako se kroz aspekte Jupitera sa ostalim planetama uočava kvalitet protoka energije kroz 6. čakru.

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD