Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vremenske i Prostorne tehnike u Karmičkoj Astrologiji Kako se Veliki Okean Duše, koji predstavlja samo zvezdano nebo, pomera stopom precesije koja iznosi 1º na 72 godine, upravo to kretanje predstavlja osnovnu jedinicu “talasa” ili kretanja ovog okeana Duše. Kurs počinje u četvrtak, 11. juna od 19h na Kepler Institutu iz oblasti Karmičke Astrologije u trajanju od 4 nedelje. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Full Moon – Odnos sreće Pozivamo te da sa nama uđeš u portal nove energije koji se otvara u petak, 5. juna 2020. Ovog meseca tvoj zadatak je da kroz kreiranje harmonije na polju emotivnih odnosa i isceciljavanje prošlih karmičkih odnosa otvoriš kapiju za ostvarivanje tvoje životne svrhe. Ovo nije beznačajan zadatak i zato smo ti spremili predavanje da te podržimo na tom putu.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Astrološko isceljivanje i balansiranje 5. energetskog centra

Sama činjenica da Merkur u Zodijaku vlada ljudskim znacima Blizancima i Devicom ukazuje da ova čakra najviše govori o čoveku i onome što ga čini ljudskim bićem: intelekt, razum, mišljenje, govor, učenje, planiranje, itd. Peta čakra ima veliku ulogu za našu svest ili svesnost i to je „božanski deo“ u svakom od nas, koji nas kao ljudska bića izdvaja od životinjskog i biljnog sveta (u mitologiji je Merkur „glasnik bogova“).

Peta čakra je važna za pravilno izražavanje jer tu stičemo veštinu govora, a povezana je i sa učenjem i koncentracijom. Ona je neophodna za našu sposobnost da izrazimo svoja osećanja (njen temelj je 4. srčana čakra), da nađemo reči koje mogu da prenesu naše ideje i misli o životu, jer nam daje sposobnosti da izrazimo svoje potrebe i da budemo kreativni. Peta čakra kruži sa 3. Sunčevom čakrom tako da se tiče i pitanja lične moći i hrabrosti da se izrazimo i ispoljimo, kao i pitanja našeg odnosa prema istini (njen osnovni problem su laži). Balans u 5. čakri nam daje odlučnost i mogućnost izbora, stvaralaštvo na mentalnom nivou, utiče na naše prihvatanje sveta i prilagođavanje, kao i na autentično doživljavanje sebe i prihvatanje nas samih u društvu. To je prvi centar viših frekvencija i tek kad je on potpuno čist i otvoren, možemo dostignuti Više stanje svesti.

Ovaj centar predstavlja most između fizičkog i duhovnog sveta, između srca i uma, razdvaja materijalno (svetovno) od božanskog (svetog) i daje mogućnost njihovog kruženja i spajanja kako bi uspešno preneli nameru svoje Duše i spoznali svoje životne zadatke. Peta čakra utelovljuje izazove prepuštanja lične snage volje i duha volji više svesti i u njoj odlučujemo koje ćemo vođstvo (vodiče, Višu svest, ego ili izazove spoljašnjeg sveta) prihvatiti, a koje nećemo.

Višuda u prevodu znači „pročišćenje“, „onaj koji govori istinu“ ili „šaptač“, što govori da ako želimo da imamo balans u ovom energetskom centru i mogućnost da čujemo svoj autentični unutrašnji glas, najpre moramo „očistiti grleni kanal“ i osloboditi se svih suvišnih, praznih, neiskrenih reči i ogovaranja, kao i opravdavajućih ili okrivljujućih reči ili psovki. Tek tada, kada prestanemo da reagujemo iz nesvesnog ili zemaljskog dela donjih triju čakri, možemo reći da smo aktivirali svoju volju i odlučnost iz 3. čakre i probudili svest u 5. čakri da oblikujemo i menjamo sebe. Tada smo preko 4. srčanog centra (potreba za ljubavlju) napravili prvi krug svesti kruženjem 3. Sunčeve čakre sa 5. Merkurovom spajajući fizički i mentalni plan i aktivirali smo 8. Uranovu čakru kao prvi nivo našeg višeg Ja koji govori o probuđenosti. Ovaj nivo nam daje mogućnost izbora (slobodnu volju) i ukazuje na put oslobađanja od karmičkih obrazaca i uslovljenosti nečim.

Na nivou astrologije na disbalans u 5. čakri ukazuje najpre loša pozicija i dispozicija Merkura (znak, kuća, aspekti), zatim malefici u 3. i 6. kući ili problematični vladari 3. i 6. kuće (pozicija, dispozicija, aspekti) i aflikcije u znacima Blizanci i Devica.

Čakra testom i astrohiling konsultacijom se utvrđuje na kom nivou postoji problem i disbalans u 5. centru i određuje se redosled astrohiling pristupa rešavanja tog disbalansa. To mogu biti hronična (natalna) stanja, ali i akutna stanja ili super-akutna stanja koja aktiviraju određeni neudobni tranziti. Na osnovu toga se određuje tip astroterapije koju je potrebno primeniti (A, B, C ili D) i klijent dobija određenu kombinaciju vibratornih esencija i posebne energetske vežbe za otvaranje i balansiranje 5. centra.

Klijentu se takođe savetuje vođenje dnevnika i beleženje svojih opažanja u vezi sa određenim promenama, a isto tako mu se savetuje i korišćenje određene afirmacije koja podržava rad na datom disbalansu. Za srčani centar to može biti neka od sledećih afirmacija:

 • Slušam i i govorim istinu.
 • Imam sve više i više inspiracije i sa lakoćom mi dolaze ideje.
 • Slušam i sledim svoj unutrašnji glas.
 • Sa poverenjem se prepuštam toku života.
 • Hrabro i jasno govorim istinu.
 • Okruženje me razume i prihvata.
 • Moje prosuđivanje je savršeno.
 • Svoje postojanje izražavam sve slobodnije.
 • Postajem sve samostalniji / samostalnija.
 • Spontano izražavam svoju kreativnost.
 • Slušam druge sa empatijom i potpunim prihvatanjem.
 • Izražavam se sa jasnom namerom.
 • Prepoznajem svoju autentičnost.
 • Lako izražavam svoja najdublja osećanja i emocije.
 • Imam odličnu komunikaciju sa svima, jer izražavam svoju istinu ne povređujući druge.
 • Moj glas je odraz moje autentičnosti.
 • Kroz mene govori univerzalna životna energija.

 

Ishrana i post

U oblasti ishrane, Merkur se odnosi na enzime na nivou fiziologije (znak Device). Enzimi su neophodni za svaku hemijsku reakciju u našem organizmu, jer predstavljaju katalizatore koji ubrzavaju različite metaboličke procese koji su unutar nas. Bez enzima ne bi bila moguća nijedna aktivnost u našem organizmu, jer ne bi mogli da funkcionišu ni vitamini, ni minerali, niti hormoni.

Ishrana povezana sa Merkurom je pre svega lagana i zdrava hrana koja ne opterećuje organizam jer je Merkur vladar znaka Device gde je Jupiter (masti) u izgonu, a Venera (ugljeni hidrati) u padu. Znak Device je inače predstavljen slikom devojke koja drži klas žita, tako da je Merkurova hrana povezana najpre sa žitaricama i njihovim produktima. Merkur simbolizuje sve ono što je malo i sitno, tako da i sve vrste semenki i začina spadaju u njegovu hranu. Takođe, ovde spadaju i sve vrste grickalica i sve ono što se jede usput i s nogu (kanapei npr.), kao nešto što je čovek sam napravio, jer Merkur vlada ljudskim znacima. Znači, hrana povezana sa Merkurom je sve ono što ima dobar uticaj na varenje i creva (Devica), kao i na nerve (Blizanci): sve vrste žitarica, semenki, klica, pahuljica, zatim zob, mekinje, pirinčane ljuspice, susam, kim, komorač, peršun, mirođija, sladić, mirta, beli i crni slez, anis, kao i sve vrste zelene salate i dr.

Peta grlena čakra je mesto preko koga unosimo hranu u organizam i hranimo fiziologiju (Devica) - naše unutrašnje biće koje predstavlja sliku Kosmosa po kojoj smo stvoreni. Dobro kruženje 5. Merkurove čakre sa 3. Sunčevom čakrom nam daje volju i sposobnost da kontrolišemo šta prolazi kroz naša usta, što je pored ostalog i mogućnost da se zdravo i balansirano hranimo.

Kod jako ugroženog 5. centra savetuje se post (samo voda) sredom, jer je to Merkurov dan.

Proces balansiranja

Balansiranje 5. energetskog centra se odvija u 3 faze:

1. faza je čišćenje i otvaranje, što je za 5. energetski centar oslobađanje od suvišnih reči, od glasnog govora, od pričanja neistine i ružnih reči, od psovki i sl. U početku u procesu čišćenja možemo biti prilično ubrzani, napeti, nestrpljivi i nervozni. To nadalje rezultira raznim promenama u 5. grlenoj čakri, kako na fizičkom nivou, tako i na emotivnom i mentalnom nivou. Na fizičkom nivou može doći do grebuckanja ili osećaja bola u grlu ili kao često nakašljavanje kao potreba da se pročisti grlo pre nego što se nešto izgovori ili kaže nekome (Višuda inače na sanskr. znači pročistiti). Takođe, može doći do promene tonaliteta i boje glasa, a dobićemo i potrebu da kažemo ono što smo prećutkivali i što se ranije nismo usuđivali da kažemo. Sve manje ćemo imati potrebu da vodimo duge i prazne razgovore ili da slušamo druge koji se rasplinjavaju u govoru i gube suštinu. Možemo primetiti i da će početi da popušta napetost mišića u vratu i ramenima, a ako smo bili „ćutolozi“ počećemo slobodnije da komuniciramo i da se obraćamo drugima.

2. faza je balansiranje u kojoj nastupa veća povezanost sa sobom i osećaj radosti i moći. U ovoj fazi su nam misli sve mirnije i stabilnije, u komunikaciji vodimo sve konkretnije i konstruktivnije razgovore, imamo više ideja i veću potrebu da saslušamo sagovornika.

3. faza se odnosi na proces da se taj balans zadrži i da postane stabilno stanje, odakle počinjemo da otkrivamo nove potencijale. U ovoj poslednjoj fazi osećamo sve veću kreativnost i potpunu jasnoću svojih misli, reči, ideja i odluka. Grlena čakra nam sve više postaje centar istine u svakom smislu, jer su nam misli kreativnije, a način izražavanja i sama komunikacija poprimaju stvaralačku moć. U ovoj fazi imamo potpunu sposobnost da ispunimo sve dogovore i da se držimo obećanja, što će izazvati poštovanje od drugih. Takođe, možemo sve jasnije čuti svoj unutrašnji glas i svoje prave potrebe, a to nam daje sve veću integrisanost najpre sa sobom, a zatim i sa drugima. Taj integritet se odražava i u boji i rezonantnosti našeg glasa, što će se svakako odraziti i uticati i na situacije i osobe koje privlačimo u svoj život.

Tek kada prestanemo iz nesvesnog dela donjih triju čakri da reagujemo preko eteričnog tela 4. čakre, tada možemo da u potpunosti pročistimo grlenu 5. čakru i da posmatranjem postanemo budni i svesni svojih emocija i misli. Budnost je sposobnost bivanja u sadašnjem trenutku (Merkur se u Vedama naziva Buda -Budh, što u prevodu znači „budan“ ili „onaj koji je prisutan i posmatra“).

Na taj način se povezujemo sa višim Ja, postajemo sposobni da doživimo autentičnost svakog trenutka i spoznamo zašto smo ovde. To je trenutak kada uspostavljamo dobar balans sa narednom 6. Jupiterovom čakrom i tada sa dobrodušnošću i spokojem počinjemo da prihvatamo život kakav jeste, jer u svemu vidimo božju volju i ne sumnjamo u dobrobit božjeg promisla.

 

Literatura:

- Lekcije iz „Energetske Astrologije“ i „Astro Healing“-a Instituta za astrološka istraživanja i edukaciju „Johannes Kepler“

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD