Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Karmička astrologija Mundana astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Seminar: Magnet Srca Na ovom seminaru se polaznici obučavaju da preko natalnog horoskopa imaju uvid u nasleđenu energetsku strukturu. Seminar je organizovan tako da kroz lično iskustvo svaki polaznik može prepoznati zakonitosti svojih energetskih centara kao i tehnike isceljivanja. U nedelju, 29. septembra od 16h do 20h, dr Lea Imširagić će održati predavanje iz modula Energetska Astrologija, a ovaj seminar će biti predviđen za rad na 4. čakri, ili tj Mesecu. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Seminar: Tehnologija svesti Meseca Tokom kursa Tehnologija Svesti praktikovaćemo određene vežbe koje će nam omogućiti da celu oblast Energetske Psihologije oživimo u svom svakodnevnom životu, u odnosima sa ljudima, ličnom odnosu prema poslu, finansijama, i pre svega prema sebi. Aleksandar Imširagić će održati seminar iz Tehnologije Svesti na temu 4. čakre ili tj Meseca, u nedelju 29. septembra od 12h do 15h. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Predavanje: Superkomunikacija uz Energetsku Psihologiju "Možeš postati superwomen ili superman ako naučiš super-komunikaciju sa sobom jer baš od ove primarne svakodnevne komunikacije sa sobom nastaju svi drugi odnosi. Namera ove radionice je da podelim sa vama dar u vidu jednostavnih tehnika Energetske psihologije kojima možete da naučite da komunicirate sa najinteligentnijim delom svog Uma - sa svojim telom. Jer vi zaslužujete da koristite svoj prirodni dar - da naučite svoju energiju da radi za vas." Dr Lea Imširagić će održati predavanje "Superkomunikacija uz Energetsku Psihologiju" u hotelu Tulip Inn Putnik, 20.09. u 19h.
» prikaži celu vest
Predavanje i promocija knjige: Anđeli Zodijaka Svi imamo određenu svetlosnu prirodu, što je u suštini priroda naše Svesti, jer Svetlost predstavlja kvalitet Svesti. I svako od nas ima svoju energetsku strukturu, odnosno svoj energetski zapis kojim privlači sve događaje u svom životu. Čovek je spoj Neba i Zemlje i predstavlja energetsku matricukoja nosi čitav niz svih njegovih sećanja. Aleksandar Imširagić će održati javno predavanje o Anđelima Zodijaka uz istovremeno predstavljanje istoimene knjige, u hotelu Tulip Inn Putnik.
» prikaži celu vest
Kurs: Anđeli Zodijaka “Radost je emocija koju stvara svetlost. Svi astrološki pokazatelji koji opisuju inerciju bića u natusu, govoreći o njegovim nesvesnim potrebama – što ukaz sudbine jeste – dobijaju svoj smisao i srećan ishod onda kada su prožeti svetlošću. Svetlost je inteligentna sama po sebi, a osnovna jedinica inteligencije svetla jeste Anđeo”. Sedmomesečni kurs Anđeli Zodijaka počinje u subotu, 28. septrembra od 12h do 19h na Kepler Institutu. Moguće je pohađati i online.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti
AstroHealing

Astrološko isceljivanje i balansiranje 5. energetskog centra

Sama činjenica da Merkur u Zodijaku vlada ljudskim znacima Blizancima i Devicom ukazuje da ova čakra najviše govori o čoveku i onome što ga čini ljudskim bićem: intelekt, razum, mišljenje, govor, učenje, planiranje, itd. Peta čakra ima veliku ulogu za našu svest ili svesnost i to je „božanski deo“ u svakom od nas, koji nas kao ljudska bića izdvaja od životinjskog i biljnog sveta (u mitologiji je Merkur „glasnik bogova“).

Peta čakra je važna za pravilno izražavanje jer tu stičemo veštinu govora, a povezana je i sa učenjem i koncentracijom. Ona je neophodna za našu sposobnost da izrazimo svoja osećanja (njen temelj je 4. srčana čakra), da nađemo reči koje mogu da prenesu naše ideje i misli o životu, jer nam daje sposobnosti da izrazimo svoje potrebe i da budemo kreativni. Peta čakra kruži sa 3. Sunčevom čakrom tako da se tiče i pitanja lične moći i hrabrosti da se izrazimo i ispoljimo, kao i pitanja našeg odnosa prema istini (njen osnovni problem su laži). Balans u 5. čakri nam daje odlučnost i mogućnost izbora, stvaralaštvo na mentalnom nivou, utiče na naše prihvatanje sveta i prilagođavanje, kao i na autentično doživljavanje sebe i prihvatanje nas samih u društvu. To je prvi centar viših frekvencija i tek kad je on potpuno čist i otvoren, možemo dostignuti Više stanje svesti.

Ovaj centar predstavlja most između fizičkog i duhovnog sveta, između srca i uma, razdvaja materijalno (svetovno) od božanskog (svetog) i daje mogućnost njihovog kruženja i spajanja kako bi uspešno preneli nameru svoje Duše i spoznali svoje životne zadatke. Peta čakra utelovljuje izazove prepuštanja lične snage volje i duha volji više svesti i u njoj odlučujemo koje ćemo vođstvo (vodiče, Višu svest, ego ili izazove spoljašnjeg sveta) prihvatiti, a koje nećemo.

Višuda u prevodu znači „pročišćenje“, „onaj koji govori istinu“ ili „šaptač“, što govori da ako želimo da imamo balans u ovom energetskom centru i mogućnost da čujemo svoj autentični unutrašnji glas, najpre moramo „očistiti grleni kanal“ i osloboditi se svih suvišnih, praznih, neiskrenih reči i ogovaranja, kao i opravdavajućih ili okrivljujućih reči ili psovki. Tek tada, kada prestanemo da reagujemo iz nesvesnog ili zemaljskog dela donjih triju čakri, možemo reći da smo aktivirali svoju volju i odlučnost iz 3. čakre i probudili svest u 5. čakri da oblikujemo i menjamo sebe. Tada smo preko 4. srčanog centra (potreba za ljubavlju) napravili prvi krug svesti kruženjem 3. Sunčeve čakre sa 5. Merkurovom spajajući fizički i mentalni plan i aktivirali smo 8. Uranovu čakru kao prvi nivo našeg višeg Ja koji govori o probuđenosti. Ovaj nivo nam daje mogućnost izbora (slobodnu volju) i ukazuje na put oslobađanja od karmičkih obrazaca i uslovljenosti nečim.

Na nivou astrologije na disbalans u 5. čakri ukazuje najpre loša pozicija i dispozicija Merkura (znak, kuća, aspekti), zatim malefici u 3. i 6. kući ili problematični vladari 3. i 6. kuće (pozicija, dispozicija, aspekti) i aflikcije u znacima Blizanci i Devica.

Čakra testom i astrohiling konsultacijom se utvrđuje na kom nivou postoji problem i disbalans u 5. centru i određuje se redosled astrohiling pristupa rešavanja tog disbalansa. To mogu biti hronična (natalna) stanja, ali i akutna stanja ili super-akutna stanja koja aktiviraju određeni neudobni tranziti. Na osnovu toga se određuje tip astroterapije koju je potrebno primeniti (A, B, C ili D) i klijent dobija određenu kombinaciju vibratornih esencija i posebne energetske vežbe za otvaranje i balansiranje 5. centra.

Klijentu se takođe savetuje vođenje dnevnika i beleženje svojih opažanja u vezi sa određenim promenama, a isto tako mu se savetuje i korišćenje određene afirmacije koja podržava rad na datom disbalansu. Za srčani centar to može biti neka od sledećih afirmacija:

 • Slušam i i govorim istinu.
 • Imam sve više i više inspiracije i sa lakoćom mi dolaze ideje.
 • Slušam i sledim svoj unutrašnji glas.
 • Sa poverenjem se prepuštam toku života.
 • Hrabro i jasno govorim istinu.
 • Okruženje me razume i prihvata.
 • Moje prosuđivanje je savršeno.
 • Svoje postojanje izražavam sve slobodnije.
 • Postajem sve samostalniji / samostalnija.
 • Spontano izražavam svoju kreativnost.
 • Slušam druge sa empatijom i potpunim prihvatanjem.
 • Izražavam se sa jasnom namerom.
 • Prepoznajem svoju autentičnost.
 • Lako izražavam svoja najdublja osećanja i emocije.
 • Imam odličnu komunikaciju sa svima, jer izražavam svoju istinu ne povređujući druge.
 • Moj glas je odraz moje autentičnosti.
 • Kroz mene govori univerzalna životna energija.

 

Ishrana i post

U oblasti ishrane, Merkur se odnosi na enzime na nivou fiziologije (znak Device). Enzimi su neophodni za svaku hemijsku reakciju u našem organizmu, jer predstavljaju katalizatore koji ubrzavaju različite metaboličke procese koji su unutar nas. Bez enzima ne bi bila moguća nijedna aktivnost u našem organizmu, jer ne bi mogli da funkcionišu ni vitamini, ni minerali, niti hormoni.

Ishrana povezana sa Merkurom je pre svega lagana i zdrava hrana koja ne opterećuje organizam jer je Merkur vladar znaka Device gde je Jupiter (masti) u izgonu, a Venera (ugljeni hidrati) u padu. Znak Device je inače predstavljen slikom devojke koja drži klas žita, tako da je Merkurova hrana povezana najpre sa žitaricama i njihovim produktima. Merkur simbolizuje sve ono što je malo i sitno, tako da i sve vrste semenki i začina spadaju u njegovu hranu. Takođe, ovde spadaju i sve vrste grickalica i sve ono što se jede usput i s nogu (kanapei npr.), kao nešto što je čovek sam napravio, jer Merkur vlada ljudskim znacima. Znači, hrana povezana sa Merkurom je sve ono što ima dobar uticaj na varenje i creva (Devica), kao i na nerve (Blizanci): sve vrste žitarica, semenki, klica, pahuljica, zatim zob, mekinje, pirinčane ljuspice, susam, kim, komorač, peršun, mirođija, sladić, mirta, beli i crni slez, anis, kao i sve vrste zelene salate i dr.

Peta grlena čakra je mesto preko koga unosimo hranu u organizam i hranimo fiziologiju (Devica) - naše unutrašnje biće koje predstavlja sliku Kosmosa po kojoj smo stvoreni. Dobro kruženje 5. Merkurove čakre sa 3. Sunčevom čakrom nam daje volju i sposobnost da kontrolišemo šta prolazi kroz naša usta, što je pored ostalog i mogućnost da se zdravo i balansirano hranimo.

Kod jako ugroženog 5. centra savetuje se post (samo voda) sredom, jer je to Merkurov dan.

Proces balansiranja

Balansiranje 5. energetskog centra se odvija u 3 faze:

1. faza je čišćenje i otvaranje, što je za 5. energetski centar oslobađanje od suvišnih reči, od glasnog govora, od pričanja neistine i ružnih reči, od psovki i sl. U početku u procesu čišćenja možemo biti prilično ubrzani, napeti, nestrpljivi i nervozni. To nadalje rezultira raznim promenama u 5. grlenoj čakri, kako na fizičkom nivou, tako i na emotivnom i mentalnom nivou. Na fizičkom nivou može doći do grebuckanja ili osećaja bola u grlu ili kao često nakašljavanje kao potreba da se pročisti grlo pre nego što se nešto izgovori ili kaže nekome (Višuda inače na sanskr. znači pročistiti). Takođe, može doći do promene tonaliteta i boje glasa, a dobićemo i potrebu da kažemo ono što smo prećutkivali i što se ranije nismo usuđivali da kažemo. Sve manje ćemo imati potrebu da vodimo duge i prazne razgovore ili da slušamo druge koji se rasplinjavaju u govoru i gube suštinu. Možemo primetiti i da će početi da popušta napetost mišića u vratu i ramenima, a ako smo bili „ćutolozi“ počećemo slobodnije da komuniciramo i da se obraćamo drugima.

2. faza je balansiranje u kojoj nastupa veća povezanost sa sobom i osećaj radosti i moći. U ovoj fazi su nam misli sve mirnije i stabilnije, u komunikaciji vodimo sve konkretnije i konstruktivnije razgovore, imamo više ideja i veću potrebu da saslušamo sagovornika.

3. faza se odnosi na proces da se taj balans zadrži i da postane stabilno stanje, odakle počinjemo da otkrivamo nove potencijale. U ovoj poslednjoj fazi osećamo sve veću kreativnost i potpunu jasnoću svojih misli, reči, ideja i odluka. Grlena čakra nam sve više postaje centar istine u svakom smislu, jer su nam misli kreativnije, a način izražavanja i sama komunikacija poprimaju stvaralačku moć. U ovoj fazi imamo potpunu sposobnost da ispunimo sve dogovore i da se držimo obećanja, što će izazvati poštovanje od drugih. Takođe, možemo sve jasnije čuti svoj unutrašnji glas i svoje prave potrebe, a to nam daje sve veću integrisanost najpre sa sobom, a zatim i sa drugima. Taj integritet se odražava i u boji i rezonantnosti našeg glasa, što će se svakako odraziti i uticati i na situacije i osobe koje privlačimo u svoj život.

Tek kada prestanemo iz nesvesnog dela donjih triju čakri da reagujemo preko eteričnog tela 4. čakre, tada možemo da u potpunosti pročistimo grlenu 5. čakru i da posmatranjem postanemo budni i svesni svojih emocija i misli. Budnost je sposobnost bivanja u sadašnjem trenutku (Merkur se u Vedama naziva Buda -Budh, što u prevodu znači „budan“ ili „onaj koji je prisutan i posmatra“).

Na taj način se povezujemo sa višim Ja, postajemo sposobni da doživimo autentičnost svakog trenutka i spoznamo zašto smo ovde. To je trenutak kada uspostavljamo dobar balans sa narednom 6. Jupiterovom čakrom i tada sa dobrodušnošću i spokojem počinjemo da prihvatamo život kakav jeste, jer u svemu vidimo božju volju i ne sumnjamo u dobrobit božjeg promisla.

 

Literatura:

- Lekcije iz „Energetske Astrologije“ i „Astro Healing“-a Instituta za astrološka istraživanja i edukaciju „Johannes Kepler“

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD