Tel: (+381) 11.4113.164, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Astrološki kalendar za 2023. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2023. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu Prelaza, isceljivanja i kreiranja novih načina razmišljanja i delovanja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

AstroHealing pete čakre - 2. deo

“Um je kao padobran – funkcioniše jedino ako je otvoren.” Albert Ajnštajn

Peti grleni energetski centar ili Višuda astrološki se odnosi na poziciju i dispoziciju Merkura u natalnoj karti, na planete u 3. i 6. kući, na vladare 3. i 6. kuće i planete u znacima Blizanci i Devica (na serije 3 i 6). U nastavku članka biće reči o aspektima Merkura sa ostalim planetama koji opisuju veći ili manji balans u 5. čakri, ali isti princip može da se primeni i na aspekte planeta sa ostalim elementima serija 3 i 6 (sa planetama u 3. i 6. kući, sa vladarima 3. i 6. kuće i sa planetama u Blizancima i Devici).

U ovom članku biće opisani aspekti Merkura sa ličnim planetama (Mesecom, Suncem, Venerom i Marsom), a u sledećem nastavku biće reči o njegovim aspektima sa spoljnim planetama (od Jupitera do Plutona).

Merkur i Mesec

Loš odnos Merkura i Meseca ili serija 3 i 6 sa serijom 4 u natalnoj karti ukazuje da postoji disbalans između 4. čakre koja se odnosi na potrebu da volimo i budemo voljeni i 5. čakre koja se odnosi na misli, ideje, namere, na ono što govorimo i ono što čujemo. Ovde smo uslovljeni raznim uverenjima, predubeđenjima i pravilima koja nosimo na podsvesnom nivou (Mesec) još od najranijeg detinjstva i na takvoj osnovi razmišljamo, komuniciramo i uspostavljamo kontakte sa drugima.

U astrologiji Mesec vlada periodom od rođenja do 4. godine života, a Merkur od 4 do 14. godine života i njihov loš odnos opisuje da smo u detinjstvu u porodici (Mesec) najčešće od majke slušali određene savete i uputstva (Merkur) kako treba da se ponašamo i delujemo da bismo bili „dobri“. To su bila razna pravila, moralna i društvena načela, najčešće kritike i sada ovaj disbalans deluje tako što stalno imamo te unutrašnje glasove koji nas blokiraju da u potpunosti prihvatimo sebe i sebi stalno namećemo nešto što zapravo nije deo nas. To je neka stalna potreba da se nešto ispravlja, koriguje i čisti kako kod sebe tako i kod drugih (npr. stalno ritualno pranje ruku, potreba da sve bude sređeno i na svom mestu, proveravanje da li su električni aparati isključeni ili vrata zaključana, zatim moralisanje, ogovaranje ili gađenje zbog nečega kod drugih, prikrivanje istine ili laganje da bismo ispunili nečija očekivanja i sl.).

Prevelika potreba da udovoljimo tom unutrašnjem glasu koji zapravo i nije naš glas nego skup glasova predaka i genetike, kako bismo bili prihvaćeni i adekvatni, može se ispoljiti i kao opsesivno - kompulzivni poremećaj. Poznato je i da pojavi simptoma najčešće prethodi jak stres, promena životne rutine ili intenzivan napor.

„Opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP) je vrsta neuroze koju karakterišu opsesivne (prinudne, nametljive) misli i kompulzivne (prisilne) radnje (zadaci ili rituali) u pokušaju da se redukuje ili neutrališe nerealan strah (strepnja ili anksioznost).

Osoba obavlja radnje ili izgovara neke reči koje doživljava kao tuđe, nametnute i neprijatne, što joj donosi privremeno rasterećenje ili redukciju napetosti i strepnje, ali se potreba za prisilnim radnjama ubrzo ponovo javlja, čime se ponavlja čitav postupak.“(Wikipedia)

Postoje istraživanja, odnosno teorije koje ističu važnost sredinskih faktora i povezuju nastanak i održavanje OKP sa porodičnom sredinom, stilovima vaspitavanja, izloženošću visokim zahtevima ili stresu, i sl. Tako se pokazalo da je OKP češći kod onih koje su roditelji preterano štitili i tako negovali njihovu zavisnost i nesamostalnost, kao i kod onih čiji su roditelji bili preterano kritični i zahtevni.

Ova neravnoteža u unutrašnjoj komunikaciji između razuma (Merkur) i osećanja (Mesec) može uzrokovati i određene mentalne probleme, napetost, konfuznost, zaboravnost, nezadovoljstvo i donošenje pogrešnih odluka. Pogrešne odluke donosimo ili samo na osnovu logike (bez senzitivnosti i emocija) ili samo na osnovu srca (nerazumne i nerealne), jer da bismo doneli prave odluke um i srce moraju da rade zajedno. Konačno, taj osećaj fizičke, mentalne ili moralne „prljavštine“ nas „guši“, pa to može da se ispolji kao stvarni osećaj gušenja (astma), grebanja u grlu, poremećaj sa glasom, sa štitnom žlezdom ili kao razne infekcije i oboljenja jezika i ušiju, a često i kao netolerantnost na hranu i na razne supstance (kozmetička sredstva, polen ili druge alergene), kao i prema ljudima koji se po nečemu razlikuju (po nacionalnosti, seksualnom ili religijskom opredeljenju, fizičkim i mentalnim karakteristikama, i sl.). Sa ovim disbalansom često je posledica slab imunitet zbog hipotiroidoze, tj. slabog funkcionisanja tiroidne žlezde, kao i svi drugi fizički problemi vezani za grlo i grudi).

Zbog toga je balans Merkura i Meseca ili 5. i 4. čakre jako bitan, jer 4. čakra je bezuslovna ljubav i potpuno prihvatanje sebe, a da bismo to dostigli, moramo da napravimo balans sa 5. grlenom čakrom kako ne bismo imali glasove koji nas uslovljavaju. U suprotnom, ako stalno težimo da prihvatimo sebe po tuđim uslovima (što realno nikada ne možemo potpuno ostvariti), mi ćemo se pretvoriti u perfekcioniste i formaliste i stalno ćemo se loše osećati jer nismo uspeli da nađemo sebe.

Peta grlena čakra ili Višuda (na sanskr. pročistiti) nam omogućava da budemo „božanska bića“ pod uslovom da to pročistimo i prihvatimo sebe u 4. centru, jer ćemo samo na taj način čuti svoj pravi, unutrašnji glas koji je u skladu sa našim srcem. Tako se oslobađamo uslovljenosti, a taj osećaj slobode daje nam moć da izrazimo svoje potrebe i emocije, kao i da živimo po svojim vrednostima svoju autentičnu prirodu.

Merkur i Sunce

Ove dve planete kao predstavnici 5. čakre (Merkur, 3. i 6. kuća i njihovi vladari, kao i znaci Blizanaci i Devica) i 3. čakre (Sunce, 5, kuća, vladar 5. kuće i znak Lava) u horoskopu mogu biti samo u konjunkciji i samo u zavisnosti od ostatka horoskopa mogu imati određeni disbalans. Merkur kao predstavnik 5. grlene čakre je astrološki vladar Blizanaca i Device - dva ljudska znaka koja se odnose na intelekt, razum, mišljenje, govor, učenje, planiranje, itd. jednom rečju na svest ili svesnost čoveka, što je „božanski deo“ koji nas kao ljudska bića izdvaja od životinjskog i biljnog sveta. Na energetskom nivou ili na nivou čakra sistema to je prvi krug ili prvi kontakt 3. donje čakre i 5. gornje čakre koji govori o stvaranju ličnog identiteta. Kao što znamo, tri donje čakre se odnose na materijalni nivo, a tri gornje čakre na mentalni nivo osobe. Ali, da bi se osoba izdigla iz nesvesnog nivoa donjih čakri, mora da pređe preko 4. Mesečeve čakre (da prihvati sebe i druge i da ima empatiju i zahvalnost) kako bi dobro funkcionisala na višem - mentalnom nivou gornjih čakri. Znači, 4. čakra kao centralni srčani deo u svakom od nas je bitno mesto i glavna osovina koja daje mogućnost spajanja suprotnosti i postizanje celovitosti na raznim nivoima.

Disbalans nastaje uglavnom još u detinjstvu, u periodu Meseca do 4. godine, i periodu Merkura do 14. godine, kada je dete i njegova ličnost negirano, omalovažavano ili ako dete nije imalo dovoljno pažnje, pohvale (Sunce) i emotivne podrške (Mesec) od roditelja da može da sija. Takva osoba sada nema dobro izgrađen i balansiran lični identitet (spoj 3. i 4. čakre) i sada svojim rečima i suvišnim pričanjem (Merkur) pokušava da privuče pažnju (Sunce) kako bi svoj identitet održala na tuđoj energiji i tuđem Suncu ili tuđoj 3. čakri.

Takođe, to može da se odrazi i kao preterana hvalisavost osobe i potreba za stalnim isticanjem svojih prednosti u odnosu na nekog drugog, što je opet na tuđ račun i tuđoj energiji. Zbog toga će ta osoba koja nema dovoljno sopstvene vatre (Sunce) samo da opterećuje i iscrpljuje druge, tražeći njihovu pažnju (Merkur), nikada neće potpuno biti zadovoljna ni sobom ni drugima jer nije sposobna da se održi na ličnom identitetu (Sunce) i nema unutrašnji osećaj zadovoljstva (Mesec) da sebe i svoj karakter predstavi na najbolji način (Merkur). Osim toga, osoba može sebe da predstavlja u drugom svetlu (svesno ili nesvesno) tako da može da obmanjuje druge ili sebe, pa je ovaj disbalans povezan sa neistinama i lažima.

Kada postoji balans između 5. i 3. čakre, osoba je „probuđena“ i svesna „božanskog“ potencijala u sebi i ima potrebu da se izrazi i pokaže na jedan poseban stvaralački i jedinstven način. Tada svojim rečima (Merkur) ima sposobnost da osvetli i zagreje (Sunce) druge oko sebe, da svoju posebnost i lični identitet izrazi na pravi način i time privuče druge koji žele da čuju to što ima da kaže, bez da ima potrebu da privlači tuđu pažnju i energiju. Hrabrost koju osoba poseduje da izrazi svoju pravu prirodu daje joj osećaj sopstva i mogućnost da na lagan način ima kontakt sa drugima, jer ona jednako dobro ume da sasluša sagovornika, kao i on nju.

Merkur i Venera

Ove dve planete kao predstavnici 5. i 2. čakre opisuju sposobnost osobe da iskaže svoje misli i namere (Merkur) o svojim željama (Venera), a to može biti iskazano manje ili više na prijatan i skladan način, kao zadovoljstvo ili nezadovoljstvo. Suštinski, ove dve planete nikada nisu daleko jedna od druge, tako da mogu praviti samo konjunkciju, polukvadrat i sekstil. Osim polukvadratnog odnosa, disbalans može postojati i kada su ove dve planete loše pozicionirane, u znacima koji se ne vole, ili kada je nešto iz serija 3. i 6 (Merkur) loše postavljeno sa serijama 2 i 7 (Venera).

Tada osoba nije sigurna u svoje mišljenje i mišljenje prepušta partneru ili drugim ljudima jer se zbog krivice, kao osnovnog Venerinog problema, boji da će doneti pogrešan zaključak. Naizgled, ovo može da izgleda kao sličan problem koji ima Venera u disbalansu sa Suncem, ali dok sa Suncem osoba sumnja u svoju moć, sa Merkurom sumnja u svoje mišljenje, odluke i u svoj sistem vrednosti. Osoba suštinski zna šta je odlučila ali u strahu od greške ne može nešto da uradi ili preduzme dok joj neko drugi ne potvrdi da je to dobro. Problem nastaje kada ne dobije potvrdu od druge osobe ili kada pita više osoba od kojih dobija različite odgovore i tada postaje konfuzna, dvosmislena i odaje utisak da ne zna šta zapravo želi.

Ako je Merkur slabiji, osoba će mnogo pričati i stalnim pitanjima za odobravanjem i potvrdom nervirati druge ljude. Ako je pak Venera slabije postavljena, osoba neće moći na pravi način da se izrazi jer sa poljuljanim samovrednovanjem ima strah od odbacivanja od drugih. Iz potrebe da bude prihvaćena i da se dopadne drugima, reči ove osobe mogu biti suviše sladunjave, ulepšane i preljubazne, jednom rečju obesmišljene i drugima će delovati neiskreno, nejasno, neozbiljno, nezrelo ili čak licemerno. Merkur se odnosi na grlenu čakru i u kontaktu sa Venerom predstavlja unutrašnji glas, pa u disbalansu osoba svojom nesigurnošću dovodi u pitanje svoje reči ili svoja osećanja. Da bi se ova osoba povezala, jedini način je da shvati da je normalno da se prave greške i da su one sastavni deo učenja. Ovaj disbalans se takođe odnosi na razne blokade u doživljavanju i izražavanju sopstvene kreativnosti, kao i na razne vrste seksualnih frustracija i disfunkcija.

Balans 5. i 2. energetskog centra govori da osoba ima poverenje u svoj unutrašnji glas i u svoje mišljenje, kao i da ono što želi može realizovati bez potrebe za odobravanjem i potvrdom od drugih.

Merkur i Mars

Mars ili 1. energetski centar je potpuno nesvesni deo osobe koji je tera na akciju i materijalizaciju. Kada je u lošem odnosu sa Merkurom, koji se odnosi na 5. čakru, odnosno na misli, ideje, govor i svesno izražavanje, svakako ukazuje da osoba prebrzo i ishitreno reaguje. Ova osoba ostavlja utisak kao da ima unutrašnjeg goniča, nervozna je, netolerantna prema sporosti drugih (u zaključivanju, radu, preduzimljivosti, razgovoru i sl.), može biti i preoštra ili preglasna u razgovoru ili ophođenju prema drugima, takođe može neprestano lupkati prstima ili olovkom po stolu ili lupkati nogom i tako nervirati svoje sagovornike i osobe iz svog okruženja. Poremećen odnos između prve i grlene (pete) čakre govori da osoba ima doživljaj odvojenosti između glave i tela, a najčešća posledica na fizičkom nivou je problem sa grlom. Ova osoba čim pomisli na nešto (Merkur) odmah stupa u akciju (Mars) da tu misao sprovede u delo bez da je obradila dobijenu informaciju i isplanirala ceo postupak. To uglavnom govori o prenagljenosti i ishitrenim nekvalitetnim radnjama, što najčešće rezultira nedovoljno dobro urađenim akcijama ili da sam taj proces rada nije doveden do kraja. Takođe, ovaj aspekt može da ukaže da osoba ne može da na dobar način izrazi svoje misli, da zbog brzine u govoru ne može da nađe adekvatne reči ili su te reči previše grube, zbog prevelike nervoze njen glas može u govoru da podrhtava, u pisanju može praviti puno propusta i grešaka, i sl. Takođe, ova osoba nije pogodna da nekoga obučava u nečemu, jer nema dovoljno strpljenja da bilo šta postupno objašnjava i njene procene za prilično stvari nisu dobre. Zbog velike doze frustracije i stresa, nesinhronizovanih ili neplanskih akcija i loše procene, osoba je stalno u deficitu sa vremenom, jer Mars kreće u akciju pre nego što treba i time ugrožava Merkura. Posledice mogu biti fizičke povrede uglavnom ekstremiteta, jer usled velike žurbe, nekoordinisanosti pokreta, psihičkog i fizičkog premora i gubitka koncentracije, ove se osobe često sapliću, ispuštaju stvari iz ruku ili u nekom manuelnom radu povređuju ruke i prste. To samopovređivanje može biti manje ili više izraženo u zavisnosti od ostatka horoskopa i ne mora da se ispolji u svim aspektima života, ali u nekom delu će se svakako ispoljiti, makar kao određene okolnosti.

Kada se odluči da ovu energiju dovede u balans, ova osoba koja je puna nemira, nervoze i frustracija mora postati svesna da je potrebno da uspori ili da se zaustavi i najpre da počne da kontroliše brzinu govora i ton glasa, da bukvalno utiša sebe, jer da bi se Mars izbalansirao potrebna je prilična tišina.

Kada su ove dve planete ili ova dva centra u balansu, osoba je jako temeljna, strpljiva, spretna, sposobna i vešta u komunikaciji, pisanju, kretanju, manuelnim radnjama, u planiranju i realizaciji raznih stvari, jer joj vremenski termini nisu problem i uglavnom je efikasnija i brža od drugih.

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Tadije Sondermajera 3, Wellport, Novi Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2022. // Design & Coding by studio triD