Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon paket "Lakoća postojanja" u 90 dana Sada je pravi trenutak da napišeš svoja pravila za igru zvanu ŽIVOT tako da u njoj uživaš! Zato smo ti pripremili tokom ovog divnog letnjeg perioda, koji je istovremeno lagan i izuzetno dubok (budući da putujemo sve vreme kroz talas eklipsi), nove tri Full Moon radionice LAKOĆA POSTOJANJA U 90 DANA, sa popustom i posebnom podrškom za sve koji se prijave do 4. jula.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

AstroHealing pete čakre – 1. deo

Peta čakra se nalazi u predelu grla i prva je od gornjih triju čakri koje se odnose na mentalni plan čoveka. Grlena čakra je zapravo prelaz između tela i glave i na određeni način predstavlja neku vrstu mosta (ili tunela) između donjih i gornjih čakri.

Astrološki ova čakra korespondira sa planetom Merkur, kao i serijama 3 i 6, što govori da ćemo nivo balansa ove čakre uvideti kroz poziciju, dispoziciju i aspekte Merkura, planeta u 3. i 5. kući, vladara 3. i 6. kuće i planeta u znacima Blizanaca i Device. Sama činjenica da Merkur u Zodijaku vlada ljudskim znacima Blizancima i Devicom ukazuje da ova čakra najviše govori o čoveku i onome što ga čini ljudskim bićem: intelekt, razum, mišljenje, govor, učenje, planiranje, itd. Peta čakra ima veliku ulogu za našu svest ili svesnost, i to je božanski deo u svakom od nas koji nas kao ljudska bića izdvaja od životinjskog i biljnog sveta (u mitologiji je Merkur glasnik bogova).

Peta čakra je važna za pravilno izražavanje jer tu stičemo veštinu govora, a povezana je i sa učenjem i koncentracijom. Ona je neophodna za našu sposobnost da izrazimo svoja osećanja (njen temelj 4. srčana čakra), da nađemo reči koje mogu da prenesu naše ideje i misli o životu, jer nam daje sposobnost da izrazimo svoje potrebe i da budemo kreativni. Peta čakra kruži sa 3. Sunčevom čakrom tako da u nju ulaze i pitanja lične moći i hrabrosti da se izrazimo i ispoljimo, kao i pitanja našeg odnosa prema istini (njen osnovni problem su laži).

Ime grlene čakre je na sanskritu Višuda, što u prevodu znači pročišćenje, a takođe je i zovu „onaj koji govori istinu“ ili „šaptač“. To govori da ako želimo da imamo balans u ovom energetskom centru i mogućnost da čujemo svoj autentični unutrašnji glas, najpre moramo „očistiti grleni kanal“ i osloboditi se svih suvišnih, praznih, neiskrenih reči i ogovaranja, kao i opravdavajućih ili okrivljujućih reči ili psovki. Tek tada, kada prestanemo da reagujemo iz nesvesnog ili zemaljskog dela donjih triju čakri, možemo reći da smo aktivirali svoju volju i odlučnost iz 3. čakre i probudili svest u 5. čakri da oblikujemo i menjamo sebe. Tada smo preko 4. srčanog centra (potreba za ljubavlju) napravili prvi krug svesti kruženjem 3. Sunčeve čakre sa 5. Merkurovom čakrom spajajući fizički i mentalni plan i aktivirali smo 8. Uranovu čakru, kao prvi nivo našeg višeg Ja koji govori o probuđenosti. Ovaj nivo nam daje mogućnost izbora (slobodnu volju) i ukazuje na put oslobađanja od karmičkih obrazaca i uslovljenosti nečim.

Element 5. čakre je zvuk. Ovo je mesto gde misao postaje glas (vibracija i zvuk) i zato je ova čakra centar za ispoljavanje naših misli, uverenja i ideja, a daje nam i mogućnost da čujemo i saslušamo druge. Ovde učimo da izrazimo sebe kako kroz čistu svesnost, tako i kroz kreativnost, kao i da pronađemo sopstveni unutrašnji glas među svim glasovima koje preko gena nosimo u sebi.

Boja 5. čakre je svetlotirkizno plava, što je kombinacija svetlo zelene i nebo plave i predstavlja pravu tropik boju -  boju mora i svežine. U psihologiji tirkizna boja kontroliše i leči emocije, stvarajući emocionalni balans i stabilnost. Po feng shui teoriji tirkizna zrači svežinom i čistoćom, stoga je povoljna za jačanje imunog sistema, što je posebno značajno osobama koje pate od alergija. Deluje antiseptički i smiruje upale. Štiti nas od negativnih uticaja i podstiče kreativnost i dobru komunikaciju. Posebno je povoljna za osobe koje prilično vremena provode pred monitorom kompjutera jer smiruje i osvežava. Takođe pomaže ljudima koji se teško odupiru tuđem mišljenju i pomaže im da se zauzmu za sebe.

Prejaka tirkizna boja i u prevelikim količinama ljude koji su inače egocentričniji (po feng shui-u) dovodi do usmeravanja samo na svoje vlastite potrebe i bezosećajnost prema drugima, što takođe rezultira i određenim problemima u komunikaciji (što je i opis nebalansirane grlene čakre).

Na fizičkom nivou 5. čakra je povezana sa grlom, vratom, vratnim pršljenovima, štitnom žlezdom, paratiroidnim žlezdama, glasnim žicama, dušnikom, jednjakom, jezikom, viličnim zglobom i ušima. Takođe, Merkura i 5. čakru možemo povezati i sa ramenima, kao i rukama, uz pomoć kojih stvaramo svet.

Disbalans ili poremećaj u 5. čakri astrološki prepoznajemo preko aflikcije Merkura i serija 3 i 6 (planeta u 3. i 6. kući, vladara 3. i 6. kuće i planeta u znaku Blizanaca i Device) u poziciji ili dispoziciji. Svaki poremećaj u ovom centru može se na emotivnom i mentalnom nivou odraziti dvojako: ili kao zatvorenost i blokiranost ili kao prevelika otvorenost ovog centra.

Blokiranost ili zatvorenost Višude prepoznajemo kod osoba koje imaju bilo koji problem u izražavanju, komunikaciji i odlučivanju. Ovde je osoba nesigurna u lično mišljenje, ustručava se ili se stidi da iznese svoje mišljenje, priča nerazgovetno, nedefinisano, isprekidano, mrmlja, može da ima tanak plašljiv glas ili se glas na momente gubi (kao da ima knedlu u grlu). Blokiranost govori o umanjenoj ili izrazito slaboj ekspresivnosti osobe i o kompleksima manje vrednosti. Ove osobe kao da osećaju da nemaju pravo da govore, da ako kažu svoju istinu mogu da naškode drugome i taj strah i unutrašnja borba u njima da ispolje sebe daje im osećaj žrtve (osuđenosti na nešto), kao i osećaj bespomoćnosti.

Ova vrsta disbalansa uglavnom je posledica komunikacije u porodici u detinjstvu osobe. Ako se deci brani da govore o svemu, ako je bilo mnogo tabu tema ili se o mnogo čemu ćutalo i pričalo samo o određenim stvarima, onda dete shvata da je samo nekim njegovim delovima dozvoljeno da govore, a ostale je poslalo u predeo senke i sada ima blokade u tom delu. Često se osoba sa zatvorenom 5. čakrom oseća da nema pravo da postavlja pitanja, nema prava da zatraži od nekog informaciju, samo prima ono što dolazi do nje i u stvari nije aktivni deo komunikacije, jer se sa njom nije komuniciralo u detinjstvu i nema izgrađen taj jezički program 5. čakre.

Isto tako, ako dete niko ne sluša, ako se ne uvažava bilo kakvo njegovo mišljenje i potreba, ta osoba kasnije ima osećaj da nema svrhe da priča o nečemu jer njena istina nije važna ili interesantna, pa vremenom ne čuje ni svoj unutrašnji glas i postaje neskladna sa svojim bićem.

Prevelika otvorenost 5. čakre nasuprot tome opisuje suviše reči, suviše govora i rasplinjavanje u govoru, ali bez neke suštine ili smislene poruke drugima. To je i potreba za stalnim poređenjem sa drugima ili za pričanjem o drugima (ogovaranje), to je i govorenje neistine i laganje drugih i potreba za manipulacijom drugih u verbalnom smislu. Na kraju, prevelika otvorenost daće i sve osobe koje su isuviše glasne, koje viču, koje su svadljive, psuju i govore ružne ili teške reči.

Sa viškom energije pete čakre pričanje je odbrana, to je možda skakanje sa teme na temu ili potreba onoga ko priča da sebe dovede u centar pažnje (hranjenje ega). Peta čakra može da se posmatra i kao vrata kroz koja se prazni stres (nesvesni deo donjih čakri), tako da osoba može stalno upadati u reč i prekidati druge, može glasno govoriti, ponašati se nabusito, kritikovati ili psovati, ali i kada je tiha može se primetiti da izgleda kao da gori.

Ovakve osobe su najverovatnije kao deca bile u porodicama gde se nije normalno komuniciralo, nego vikalo i usvojile su taj obrazac. Takođe, to dete je možda iz takve sredine povlačilo svoju svesnost i isključivalo se da ne čuje te grubosti, ali na nesvesnom, dubljem nivou to je ostalo u njegovom telu i sada taj unutrašnji svet želi kroz 5. čakru da izađe napolje u svet. Isto tako, možda je takva osoba lagana kao dete, pa realnost koju je njeno telo iskusilo (znak Device) je da ono što joj govoreno nije u skladu sa onim što je istina, te je naučila da sumnja u moć komunikacije.

Na fizičkom nivou disbalans u grlenom centru može da se odrazi kao nervoza i znojenje ruku kada treba da se govori ili nešto kaže ili da se ima osećaj gubljenja daha tokom govora, a neki ljudi čak osećaju i vrtoglavicu. Osećaj zastoja ili “knedle” u grlu kada osoba mora da “proguta” ono što ne može da kaže ili kada pak svojim rečima povređuje druge, može dovesti do čestih infekcija i upala grla i glasnih žica, kao i do pojave žlezda i tumora u grlu ili na vratu. Mogu se javiti i poremećaji funkcije viličnog zgloba i poremećaji rada štitne žlezde, tenzija u vratnom delu, upale ušiju ili problemi sa sluhom.

Balansirana (integrisana) 5. čakra omogućava osobi da ima skladan, rezonantan glas, jasno i odmereno izražavanje, dobar osećaj za vreme i ritam u svom telu i može živeti svoj život kreativno, u skladu sa svojim bićem i svetom oko nje. Osoba tada može bez ustezanja i nelagode da govori svoju istinu, njene misli se lagano pretvaraju u reči, a njen harmoničan glas podržava autentičnost onog što govori. Ova osoba je iskrena, uvažava sebe i druge, pa je takođe i dobar slušalac jer može da čuje i istinu drugih osoba. To ne mora da znači da se u potpunosti slaže sa istinom neke druge osobe, ali je u stanju da prepozna i prihvati to kao lični izbor i autentičnost te druge osobe.

Balansirana grlena čakra nam omogućava da se slobodno izrazimo i donosimo svoje odluke, jer imamo hrabrost i odlučnost da neku ideju sprovedemo u delo. To znači da smo uspostavili njeno dobro kruženje sa 3. Sunčevom čakrom i stvorili prvi nivo našeg višeg Ja koji govori o probuđenosti. Tada smo se iz centra volje (3. čakre) izdigli do srca (4. čakre) koje je omekšalo tu volju i omogućilo nam da se na kreativan i konstruktivan način otvoreno i iskreno izrazimo kroz svoj grleni 5. centar. To tada nije bazirano na onome šta mislimo da drugi žele da čuju ili očekuju od nas, nego je to naše potpuno autentično ispoljavanje sebe. Kada naučimo da na pravi način izrazimo sebe (3. i 5. čakra), tada doživljavamo oslobađanje (Uran), imamo veću slobodu izbora i mogućnost da upravljamo svojim životom.

Duhovna životna lekcija ili izazov za 5. čakru

Sposobnost da izrazimo svoju individualnost kroz probuđenost ili budnost u 5. čakri, nadalje nam nudi mogućnost da razumemo zašto smo ovde i spoznamo svoju svrhu. Budnost je sposobnost bivanja u sadašnjem trenutku, a Merkur se u Vedama naziva Buda (Budh), što u prevodu znači „budan“ ili „onaj koji je prisutan i posmatra“. Tek kada prestanemo da reagujemo iz nesvesnog dela donjih triju čakri, preko eteričnog tela 4. čakre, tada možemo da pročistimo grlenu 5. čakru i da posmatranjem postanemo budni i svesni svojih emocija i misli. Na taj način se povezujemo sa višim Ja, postajemo sposobni da doživimo autentičnost svakog trenutka i spoznamo zašto smo ovde. Peta čakra utelovljuje izazove prepuštanja lične snage volje i duha volji više svesti, kao što čine brojni duhovni učitelji i gurui ovladavanjem time.

To je trenutak kada uspostavljamo dobar balans sa narednom 6. Jupiterovom čakrom i kada sa dobrodušnošću i spokojem počinjemo da prihvatamo život kakav jeste, jer u svemu vidimo božju volju i ne sumnjamo u dobrobit božjeg promisla. To nam omogućuje i razvoj intuicije i produbljuje telepatske sposobnosti, tako da možemo dosta stvari reći ili ćuti i bez verbalne manifestacije. Mogućnost aktiviranja Više svesti daje nam sposobnost da se ispoljimo i izrazimo neverbalno i tiho preko svojih misli i svesne namere, jer smo postigli smirenje i prepuštamo se toku života poklanjajući mu potpuno poverenje.

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD