Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Psihološki profil, ljubav i brak u natalnom horoskopu U sredu, 24. novembra u 19h na Kepler Institutu će početi dvomesečni kurs “Psihološki profil, ljubav i brak u natalnom horoskopu” koji se može pohađati kako u redovnoj, tako i u online varijanti. Na ovom kursu će se, kroz izučavanje astroloških serija, učiti o slikama odnosa različitih planeta, kuća i znakova koji nam govore o predispozicijama u ljubavi, zatim braku, periodu koji povezuje ljubavnu vezu i stupanje u brak, kodovima različitih tipova seksualnosti, a pre svega toga – psihološkom profilu natusa.
» prikaži celu vest
Astro Vodič za 2022 U sredu, 08. decembra, Lea i Aleksandar Imširagić će održati posebno predavanje u formi online webinara Astro vodič za 2022. od 18:30h do 20:30h. Astro vodič za 2022-tu, godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja. Na ovom predavanju će biti predstavljen i jedinstveni Astrološki kalendar za 2022. godinu!
» prikaži celu vest
Kurs: Karmička Astrologija Budućih Života Od 16. novembra na Kepler Institutu počinje šestonedeljni kurs iz Karmičke Astrologije Budućih Života. Neke od tema ovog kursa su Petlje Budućeg Života, Otvaranje Budućeg sećanja, Duša Budućeg života, Lice Buduće inkarnacije, Hiron – Kosmička Duša i Lanac Budućih inkarnacija. Kurs se može pohađati redovno ili online.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Astrološko isceljivanje i balansiranje 4. energetskog centra

Anahata je naša centralna čakra, naša srž na eteričnom nivou i glavni transformator energije jer se sve negativne emocije ili sve ono što se pokrenulo kao disbalans u bilo kom centru ispoljava kroz ovaj centar. Ključ ove čakre je pronalaženje balansa u energetskom toku i zato je njena propustljivost i balansiranost od izuzetne važnosti i za sve ostale čakre.

Retko koja osoba ima ovde potpuni balans, ovo je najosetljivije mesto i svako ima manje ili veće izazove koji se odražavaju na ovaj centar i dovode do određenog disbalansa. Jer, koliko zaista može srčani centar da bude otvoren kada nas slomi tuga, strah, bes, ljubomora, kada nas neko napada ili je grub prema nama? Sa druge strane, koliko smo ovde nežni, toliko smo zaista snažni na eteričnom nivou i to je jedina realna snaga koju posedujemo. Možemo se pitati i da li smo stvarno prihvatili sebe, pa možemo da vidimo samo svetlo u drugima. Ali i ako nismo, sasvim je u redu ako smo samo prepoznali određenu neravnotežu jer smo na taj način napravili prvi korak shvativši da tu moramo napraviti balans kako bismo prihvatili sami sebe. Zbog toga je 4. čakra nešto što je potrebno uvek održavati, jer se ona najlakše zatvara kada u bilo kom centru doživimo i najmanju povredu.

Na nivou astrologije na disbalans u 4. čakri ukazuje najpre loša pozicija i dispozicija Meseca (znak, kuća, aspekti), zatim malefici u 4. kući ili problematičan vladar 4. kuće (pozicija, dispozicija, aspekti) i kada je nešto aflikovano u znaku Raka (prirodna 4. kuća).

Čakra testom i astrohealing konsultacijom se utvrđuje na kom nivou postoji problem i disbalans u 4. centru i određuje se redosled astrohealing pristupa rešavanja tog disbalansa. To mogu biti hronična (natalna) stanja, akutna stanja ili super-akutna stanja koja aktiviraju određeni neudobni tranziti. Na osnovu toga se određuje tip astroterapije koju je potrebno primeniti (A, B, C ili D) i klijent dobija određenu kombinaciju vibratornih esencija i posebne energetske vežbe za otvaranje i balansiranje 4. centra. Inače Anahata ili 4. čakra je ključni centar preko koga se ulazi u eterično telo, preko nje se balansiraju sve ostale čakre, tako da i sve energetske vežbe uvek počinju vežbom za ovaj centar (centriranje preko glavnog upravljačkog kanala koji ide sredinom tela).

Klijentu se takođe savetuje vođenje dnevnika i beleženje svojih opažanja u vezi sa određenim promenama, a isto tako mu se savetuje i korišćenje određene afirmacije koja podržava rad na datom disbalansu. Za srčani centar to može biti neka od sledećih afirmacija:

 •  Okružen / okružena sam ljubavlju.
 •  Zaslužujem ljubav i dobijam je u izobilju.
 •  Život mi je radostan, u svemu nalazim ljubav.
 •  Lagano dajem i primam ljubav.
 •  Otvaram se za sreću.
 •  Sve gledam sa ljubavlju i volim sve što vidim.
 •  U potpunosti prihvatam i volim sebe i druge.
 •  Tok ljubavi teče kroz mene.
 •  U meni postoji beskrajna zaliha ljubavi.
 •  Potpuno opraštam sebi i drugima i otvaram se za isceliteljsku energiju ljubavi.
 •  Sa lakoćom i slobodno pružam i primam ljubav.
 •  Srce mi je uvek otvoreno i živim u skladu sa drugima.
 •  Moji odnosi su trajni i prepuni ljubavi.
 •  Dajem ljubav i ona mi se vraća uvek uvećana.
 •  Oprost i ljubav su temelj svim mojim odnosima.
 •  Svoja osećanja uvek otvoreno izražavam.
 •  Zračim čistu, bezuslovnu ljubav prema partneru i naša ljubav je božanska.
 •  Zahvalan / zahvalna sam i pun /puna poverenja.

 

Ishrana i post

Na osnovu planetarne podele hranljivih sastojaka Mesecu i 4. čakri pripada voda, jer je voda najbitniji sastojak u svačijem životu. Naša fiziologija je sačinjena od preko 70% vode i zato je dobra hidriranost značajna kako na nivou tela za fizičko zdravlja, tako i na psihološkom i emotivnom nivou za dobro kruženje emocija i misli.

Iz tog razloga je kod svakog disbalansa na nivou 4. čakre izuzetno važno da unosimo u dovoljnoj količini vodu koja je čista, zdrava i ima povoljan kvalitet vibracije, jer na taj način pročišćujemo takvo unutrašnje stanje. Dobar kvalitet vibracije postižemo kada vodu uzimamo u malim gutljajima u smirenom stanju i sa pozitivnim mislima, jer voda najdirektnije prenosi sve kroz sebe i preko psihe deluje na telo.

Osim vode, u simbolici Meseca su i sledeće namirnice: mleko i mlečni proizvodi, hleb, supe, vodenaste biljke (krastavac, lubenica, aloa), kupus, karfiol, bela repa, tikvice, kelj, prokelj, boranija, zeleno lisnato povrće (puno je folata i podstiče laktaciju), zatim klice, kokos, kvasac i belance.

Inače u astrologiji Mesec i serija 4. ukazuju koja je hrana dobra za nas.

Na buđenje i uspostavljanje balansa u 4. čakri utiče i kuvanje za sebe ili za druge u dobrom raspoloženju i sa puno ljubavi, kao i obedovanje sa drugima.

Kod jako ugroženog 4. centra savetuje se post (samo voda) ponedeljkom, jer je to Mesečev dan.

 

Proces balansiranja

Balansiranje 4. energetskog centra se odvija u 3 faze:

1. faza je čišćenje i otvaranje, što je za 4. energetski centar osobađanje od tuge, od emotivnih povreda i opraštanje.

U samom početku rada na srčanom centru počinjemo da se svesno suočavamo sa emotivnim povredama i tugom koji su doveli do njegovog zatvaranja. U ovoj fazi imamo veću potrebu za povlačenjem, za samoćom i bivanjem sa sobom, da budemo u toplini svoga doma ušuškani i negujemo sebe, kako bismo mogli sami sebi da priđemo. To je period kada se pokreće emotivni tok, mi smo emotivniji, ranjiviji i imamo potrebu da izbacimo i otpustimo taj višak emocija i to otpuštanje može biti u vidu suza ili putem češćeg mokrenja. Tada se kroz sećanja ili kroz snove suočavamo sa situacijama ili osobama koje su nas povredile i svim onim što nismo uspeli da oprostimo, a takođe preispitujemo i svoj odnos sa majkom i uspostavljamo bliskiji odnos sa njom (bez obzira da li je živa ili ne). Ponekad se javlja i bes, ali uglavnom se javlja potreba da iz sebe izbacimo tugu i uklonimo emotivne prepreke koje su nas blokirale i pritiskale Dušu. Može se dogoditi i da se na kratko pojave „fantomski“ simptomi, poput lupanja srca, osećaja da se otvara grudni koš, i sl. Kada intenzitet tuge opadne, dobijamo potrebu za opraštanjem sebi i drugima, nakon čega se osećamo rasterećenije, poletnije, radosnije. Ovde će neki od nas primetiti da im se poboljšala cirkulacija, neki da su postali aktivniji i da su se oslobodili tromosti, a neki da lakše dišu, jer se tuga taloži u plućima, pa pliće dišemo, tako da njenim otpuštanjem oslobađamo i respiratorni trakt.

 

2. faza je balansiranje, u kojoj nastupa veća povezanost sa sobom i osećaj radosti.

Sve više osećamo mir u sebi, lice nam je ozarenije i oči bistrije, poverljiviji smo i prijatniji prema drugima ili pak primećujemo da su drugi otvoreniji ili prijatniji prema nama (što zapravo postajemo mi sami). Sve više ćemo prepoznavati u okruženju ono što nas raduje i čini da nam celo telo zatreperi od sreće, više ćemo podržavati sebe , a manje ćemo biti samokritični. U slučaju da su nas ranije previše preplavljivali problemi drugih, sada imamo “normalniji” pristup kojim drugima pomažemo da se otvore, pričaju i da im bude bolje, jer smo razvili sposobnost da osećamo ljubav prema drugima i da im pružimo podršku, a da pritom ne upadnemo u stanje sažaljenja, jer sažaljenje prema nekom uvek govori o sažaljenju prema sebi.

 U ovoj fazi se sve više povezujemo sa sobom, imamo veću ljubav prema sebi i svom telu, prepoznajemo svoju lepotu, počinjemo da volimo delove tela koje smo smatrali ružnim i zadovoljniji smo sobom. Sve više ćemo raditi ono što je stvarno deo nas i naše prirode, a spontano ćemo prevazilaziti ono što nam ne prija. Tako ćemo usvojiti neke bolje navike po pitanju ishrane, odmora i spavanja, društva, a možemo se i osloboditi određenih zavisnosti (cigarete, kafa, alkohol, slatkiši, hrana i sl.). Neke osobe će izaći iz našeg života, a neke nove koje će nas voleti takve kakvi jesmo ćemo privući da uđu. Sve u svemu, ovo je faza balansiranja u kojoj imamo dobru podršku Univerzuma i po mnogo drugim pitanjima (porodica, stan, novac, podrška drugih i sl.).

 

3. faza se odnosi na proces da se taj balans zadrži, zapravo da postane stabilno stanje odakle počinjemo da otkrivamo nove potencijale.

Ovo je faza u kojoj dolazi do isceljenja na svim nivoima jer je čisto i otvoreno srce najsnažnija sila u Univerzumu. Ovde imamo jasnu viziju šta želimo, kao i osećaj da to možemo da privučemo i ostvarimo. Sada imamo mogućnost da sebe doživljavamo kao potpuno celovito biće, jer smo u skladu sa svim osobama koje nas okružuju, kao i sa svim životnim situacijama.

Četvrta čakra se razvija kada postanemo svesni potrebe za ljubavlju. Ovo se ne dešava pre buđenja naše volje i 3. čakre, jer pre buđenja svesti i volje samo reagujemo na stvari oko nas iz prve tri čakre, ali ne možemo da oblikujemo i menjamo sebe. Takodje, svesnost potrebe za ljubavlju u 4. centru nas povezuje sa 5. grlenom čakrom i sposobnošću da izrazimo svoja osećanja i nađemo reči koje mogu da prenesu naše ideje i misli o životu. Stvaranje ovog prvog kruga oko Anahate pokazatelj je određenog balansa i protočnosti srčanog centra, koji je sposoban da spoji zemlju (donje 3 čakre) i nebo (gornje 3 čakre) ili fizički i mentalni plan. Kruženje 3. Sunčeve čakre sa 5. Merkurovom čakrom stvara Urana, koji je prvi nivo našeg višeg Ja i govori o probuđenosti. Ovaj nivo nam daje mogućnost izbora (slobodnu volju) i ukazuje na put oslobađanja od karmičkih obrazaca i uslovljenosti nečim.

Preko Anahate takođe uspostavljamo balans u srednjem prstenu ili krugu između 2. Venerinog centra i 6. Jupiterovog centra, što je emotivni nivo energije. Ovaj nivo je suštinski najvažniji u svačijem životu, jer znamo da emocije imaju direktan uticaj i na telo i fizički nivo, kao i na mentalni nivo i misli, pošto su baza i osnova za ceo misaoni proces u 5. Merkurovom centru. Kruženjem 2. Venerine čakre (motivacija, potreba za zadovoljstvom) i 6. Jupiterove čakre (svrha i smisao) preko 4. čakre gde spoznajemo ono što stvarno želimo, stvara se Neptun i 9. čakra (božanski nivo), koji je ostvarenje svih naših ciljeva jer nam daje mogućnost da privučemo sve ono što želimo.

Poslednji i najdalji krug koji sačinjava kruženje 1. Marsove čakre i 7. Saturnove čakre preko Anahate daje mogućnost da sebe doživimo kao apsolutno celovito i jedinstveno Biće. Prva Marsova čakra govori o našoj ličnoj energiji i mogućnosti da se u ovom životu osećamo stabilno i utemeljeno, jer smo se povezali sa svojom porodicom i temeljima (genetikom), pa imamo energiju da se materijalizujemo i ostvarimo. Povezivanje sa 7. Saturnovim centrom (energijom predaka i genetike) govori da možemo da uspostavimo vezu sa svojim Ja u bilo kom vremenu (Saturn - vreme) preko otvorene srčane čakre, jer možemo da se prihvatimo i povežemo sa sopstvenim Ja iz prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti. To stvara 10. Plutonovu čakru koja se odnosi na svest jedinstva i konektovanje na samo jezgro Zemlje, u kome borave svi naši preci i energija čitave naše evolucije. Uspostavljanje ovakvog balansa je za srčani centar najteži zadatak, jer kao što znamo, Mesec je u padu u Plutonovom znaku Škorpiona i njemu je ova energija najdalja i najmanje bliska. Ali ako uspemo da bezuslovno prihvatimo i volimo sebe i druge, tada ne delujemo kroz nešto što nije u skladu sa našim potrebama i samim tim ne možemo ni povrediti sebe, a ni druge. Tada smo apsoliutno celoviti jer imamo potpuni balans u svom srčanom centru  i to nam daje neverovatnu moć samoisceljenja, a potom i prepoznavanje tuđe energije i mogućnost isceljenja drugih, jer ključnu energiju Univerzuma tada dobijamo iz jezgra Zemlje i imamo potpunu podršku svih naših predaka.

 

Literatura:

- Lekcije iz „Energetske Astrologije“ i „Astro Healing“-a Instituta za astrološka istraživanja i edukaciju „Johannes Kepler“

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD