Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon paket "Lakoća postojanja" u 90 dana Sada je pravi trenutak da napišeš svoja pravila za igru zvanu ŽIVOT tako da u njoj uživaš! Zato smo ti pripremili tokom ovog divnog letnjeg perioda, koji je istovremeno lagan i izuzetno dubok (budući da putujemo sve vreme kroz talas eklipsi), nove tri Full Moon radionice LAKOĆA POSTOJANJA U 90 DANA, sa popustom i posebnom podrškom za sve koji se prijave do 4. jula.
» prikaži celu vest
Full Moon Project “Lakoća misli” Pozivamo te da sa nama kreiraš Lakoću misli, čije se kapije otvaraju sa novim Punim Mesecom 5. jula. Tvoj zadatak je da kroz ovaj Pun Mesec osvestiš da je tvoje energetsko telo ono koje ti daje mogućnost da materijalizuješ sve stvari. Lakoća misli predstavlja aktivaciju inteligentnog tela koje na kraju stvara realnost postojanja. Ono je po svojoj prirodi veoma lagano i ima zabeležna sva sećanja.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

AstroHealing četvrte čakre - 2. deo

Anahata ili 4. energetski centar astrološki se odnosi na poziciju i dispoziciju Meseca u natalnoj karti, na planete u 4. kući, na vladara 4. kuće i planete u znaku Raka (na celu seriju 4). U nastavku članka biće reči o aspektima Meseca sa ostalim planetama koji opisuju veći ili manji balans u 4. čakri, ali isti princip može da se primeni i na aspekte planeta sa ostalim elementima serije 4 (sa planetama u 4. kući, sa vladarem 4. kuće i sa planetama u znaku Raka).

U ovom članku biće opisani aspekti Meseca sa ličnim planetama (Suncem, Merkurom, Venerom i Marsom), a u sledećem nastavku biće reči o njegovim aspektima sa spoljnim planetama (od Jupitera do Plutona).

Mesec i Sunce

Loš odnos Meseca i Sunca ili serije 4 i serije 5 u natalnoj karti opisuje da postoji disbalans između 4. čakre, koja opisuje emocije i 3. čakre, koja se odnosi na volju. To deluje kao da osoba ima ubeđenje da ako je emotivna, ne može biti jaka i suprotno, ako je jaka, onda ne treba da ispoljava svoju emotivnu stranu. Znači, disbalans između ova dva centra se ispoljava dvojako i uvek jedan na račun drugog, jer osoba u sebi nosi veliku različitost roditelja, odnosno sukob ženskog (Jin) principa i muškog (Jang) principa, Meseca i Sunca.

Kada je 4. čakra ili Mesec naglašeniji, osoba ima slabu volju (Sunce) i stalno očekuje podršku i pomoć od drugih, a zbog svoje preosetljivosti ili osećaja niže vrednosti i inferiornosti, lako će doživeti povređivanje i ugroženost od drugih. Suštinski, da bi osoba sebe prihvatila kada su joj volja i emocije u sukobu, uvek će ili ona biti bolja od drugih, ili će drugi biti bolji od nje i jako teško će imati svest da obe strane mogu biti jednako dobre.

Ako su volja ili ego (3. čakra) naglašeniji, to se manifestuje na način da osoba ima osećaj da je superiornija od drugih, da ona nešto može što drugi ne mogu, a time što nešto radi za druge, pokazuje da oni to ne mogu. Ovo je način na koji roditelji vrlo često, u većoj ili manjoj meri, ruše detetu samopouzdanje stalno nešto radeći za njega jer je dete slabo (Mesec) i „nije sposobno“, stalno ga štite od nečega, umesto da ga podstiču na samostalnost. Takvo dete, sa nešto slabijim Suncem, kasnije u životu ima strah da nešto preduzme i zbog slabe volje i obeshrabrenosti odustaje već u samom startu, čak i ne pokušavši da nešto ostvari.

Ako je pak Sunce snažnije, dete će se kasnije izboriti i nametnuti svoju volju, ali će odbacivati autoritete zbog prevelikog ega, a možda će i potcenjivati slabije (Mesec), zbog njihove osetljivosti.

Kada su Sunce i Mesec ili 3. i 4. čakra u balansu, osoba iako vidi određeni rizik poseduje hrabrost i odlučnost (Sunce) da nešto uradi jer ima unutrašnji osećaj (Mesec) da to može (Sunce). Tada osoba poseduje veliko samopouzdanje (Sunce) jer može bez ikakvog unutrašnjeg konflikta da prihvati sebe (Mesec), a samim tim i druge kao deo sebe. Osoba tada u sebi nosi sklad oca i majke, balans muškog i ženskog principa i harmoniju između Duše (Mesec) i ega (Sunce), što joj daje visok nivo tolerancije i staloženosti. Ovakva osoba ima sve izglede za srećom u porodici, za poslovnim uspehom, za popularnošću ili protežiranost od drugih. Zbog mogućnosti skladnog spajanja ove dve različite prirode, dva različita karaktera, osoba poseduje dobre organizatorske sposobnosti i može da preduzme vođstvo bez sukoba, bez odbacivanja autoriteta ili nipodaštavanja slabijih, jer će svojom plemenitošću, unutrašnjom snagom i empatijom privlačiti druge.

Mesec i Merkur

Loš odnos Meseca i Merkura ili serije 4 sa serijama 3 i 6 u natalnoj karti ukazuje da postoji disbalans između 4. čakre koja se odnosi na potrebu da volimo i budemo voljeni i 5. čakre koja se odnosi na misli, ideje, na ono što govorimo i ono što čujemo. Ovde smo uslovljeni raznim uverenjima, predubeđenjima i pravilima koja nosimo na podsvesnom nivou (Mesec) još od najranijeg detinjstva i na takvoj osnovi razmišljamo, komuniciramo i uspostavljamo kontakte sa drugima.

U astrologiji Mesec vlada periodom od rođenja do 4. godine života, a Merkur od 4 do 14. godine života i njihov loš odnos opisuje da smo u detinjstvu u porodici (Mesec) najčešće od majke slušali određene savete i uputstva (Merkur) kako treba da se ponašamo i delujemo da bismo bili „dobri“. To su bila razna pravila, moralna i društvena načela, najčešće kritike i sada ovaj disbalans deluje tako što stalno imamo te unutrašnje glasove koji nas blokiraju da u potpunosti prihvatimo sebe i sebi stalno namećemo nešto što zapravo nije deo nas. To je neka stalna potreba da se nešto ispravlja, koriguje i čisti kako kod sebe tako i kod drugih (npr. stalno ritualno pranje ruku, potreba da sve bude sređeno i na svom mestu, proveravanje da li su električni aparati isključeni ili vrata zaključana, zatim moralisanje, ogovaranje ili gađenje zbog nečega kod drugih, prikrivanje istine ili laganje da bismo ispunili nečija očekivanja i sl.).

Prevelika potreba da udovoljimo tom unutrašnjem glasu koji zapravo i nije naš glas nego skup glasova predaka i genetike kako bismo bili prihvaćeni i adekvatni može se ispoljiti i kao opsesivno - kompulzivni poremećaj. Poznato je i da pojavi simptoma najčešće prethodi jak stres, promena životne rutine ili intenzivan napor.

„Opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP) je vrsta neuroze koju karakterišu opsesivne (prinudne, nametljive) misli i kompulzivne (prisilne) radnje (zadaci ili rituali) u pokušaju da se redukuje ili neutrališe nerealan strah (strepnja ili anksioznost).

Osoba obavlja radnje ili izgovara neke reči koje doživljava kao tuđe, nametnute i neprijatne što joj donosi privremeno rasterećenje ili redukciju napetosti i strepnje, ali se potreba za prisilnim radnjama ubrzo ponovo javlja, čime se ponavlja čitav postupak.“ (Wikipedia)

Postoje istraživanja, odnosno teorije koje ističu važnost sredinskih faktora i povezuju nastanak i održavanje OKP sa porodičnom sredinom, stilovima vaspitavanja, izloženošću visokim zahtevima ili stresu i sl. Tako se pokazalo da je OKP češći kod onih koje su roditelji preterano štitili i tako negovali njihovu zavisnost i nesamostalnost, kao i kod onih čiji su roditelji bili preterano kritikujući i zahtevni.

Ova neravnoteža u unutrašnjoj komunikaciji između osećanja (Mesec) i razuma (Merkur) može uzrokovati i određene mentalne probleme, napetost, konfuznost, zaboravnost, nezadovoljstvo i donošenje pogrešnih odluka. Pogrešne odluke donosimo zato što ih donosimo ili samo na osnovu logike (bez senzitivnosti i emocija) ili samo na osnovu srca (nerazumne i nerealne), jer da bismo doneli prave odluke um i srce moraju da rade zajedno. Konačno, taj osećaj fizičke, mentalne ili moralne „prljavštine“ nas „guši“, pa to može da se ispolji kao stvarni osećaj gušenja (astma), grebanja u grlu, poremećaj sa glasom, sa štitnom žlezdom ili kao različite infekcije i oboljenja jezika i ušiju, a često i kao netolerantnost na hranu npr. na razne supstance (kozmeticka sredstva, polen ili druge alergene), kao i prema ljudima koji se po nečemu razlikuju (po nacionalnosti, seksualnom ili religijskom opredeljenju, fizičkim i mentalnim karakteristikama i sl.).

Zbog toga je balans Meseca i Merkura ili 4. i 5. čakre jako bitan, jer 4. čakra je bezuslovna ljubav i potpuno prihvatanje sebe, a da bismo to dostigli, moramo da napravimo balans sa 5. grlenom čakrom kako ne bismo imali glasove koji nas uslovljavaju. U suprotnom, ako stalno težimo da prihvatimo sebe po tuđim uslovima, a što realno nikada ne možemo potpuno ostvariti, mi ćemo se pretvoriti u perfekcioniste i formaliste i stalno ćemo se loše osećati jer nismo uspeli da nađemo sebe.

Peta grlena čakra ili Višuda (na sanskr. pročistiti) nam omogućava da budemo „božanska bića“ pod uslovom da to pročistimo i prihvatimo sebe u 4. centru, jer ćemo samo na taj način čuti svoj pravi, unutrašnji glas koji je u skladu sa našim srcem. Tako se oslobađamo uslovljenosti, a taj osećaj slobode daje nam moć da izrazimo svoje potrebe i emocije, kao i da živimo po svojim vrednostima svoju autentičnu prirodu.

Mesec i Venera

Odnos Meseca i Venere ili 4. i 2. čakre opisuje da li smo u životu sposobni da privučimo (Venera) ono što želimo (Mesec). Ove dve planete čine unutrašnju motivaciju i kada su one u izazovnom aspektu, tada najčešće i ne možemo da prepoznamo naše najdublje želje i potrebe kako bismo bili potpuno srećni i ispunjeni. Zašto? Potreba za bliskošću, za poverenjem i povezivanjem sa sobom i drugima (Mesec) uglavnom nije praćena osećajem zadovoljstva, sreće i ispunjenosti (Venera) zato što jedno uvek bude na uštrb drugog.

U disbalansu ove dve planete ili ova dva centra to može da se ispolji na dva načina. Ako je Venera ili 2. čakra nešto snažnija, a Mesec ili 4. čakra zatvorenija zbog neke emotivne povrede, kod osobe će biti dominantnija senzualnost, seksualnost i sposobnost za uživanjem i hedonizmom, ali bez osećaja da je to stvarno njena želja i unutrašnja potreba (Mesec). U ženskom horoskopu ovaj aspekt ukazuje da ona ima potrebu da ostane večito devojka, da se oblači ili ponaša i u 40-im kao da je tinejdžerka, ili da je stalno nečija ljubavnica, da se oseća nespremnom da osnuje porodicu i postane majka, jer ne može da uđe u Mesec, da postane žena i ostvari emotivnu zrelost. Kod muškaraca će se ispoljiti kao opsednutost svojim izgledom ili kao potreba da bude okružen lepim stvarima, lepim ženama, umetničkim delima i sl. ali da ga to ne inspiriše na ljubav i stvaran osećaj zadovoljstva.

Nasuprot tome, kada je Mesec snažniji i srčani 4. centar otvoreniji, a 2. Venerin centar blokiraniji, osoba tada lako postaje žena i majka, brine se o porodici i deci, ali odustaje od svojih zadovoljstava. Ona npr. nema vremena da se ulepša, da se provede i da uživa u nečemu što voli jer ne može da se prepusti tome. Ne uživa čak ni u bliskim, ni u intimnim odnosima jer je odbacila Veneru, a osećaj bliskosti, što je Mesec, je pretvorila u osećaj brižnosti. Naravno, ostali deo horoskopa će reći u kom delu će se blokiranost druge čakre najviše ispoljiti, pa će sa snažnijim Marsom osoba mnogo raditi i fizički se iscrpljivati, a odlagati zadovoljstvo, sa snažnim Merkurom biće snažnija logika, kritičnost i nezadovoljstvo (Venera je u padu u Merkurovom znaku Device), sa jakim Suncem osoba će snažnom voljom ugušiti svoju potrebu za zadovoljstvom, itd. U svakom slučaju, ako su ove dve ženske planete u disbalansu, ženski deo je tada na neki način ugušen, tada nema onog mekanog dela, lakoće i finoće i to će se ispoljiti kao prejaka oštrina ili grubost, bez sposobnosti za neku jaču toleranciju.

Na fizičkom nivou se loš aspekt Venere i Meseca ispoljava kao hormonski disbalans, gojaznost, zatim kao česta promena raspoloženja, naglašen PMS sindrom ili kao veći problemi u menopauzi. Na psihičkom nivou odustajanje od zadovoljstava i kreativnosti (Venera) vodi u apatiju, a nesposobnost uživanja u ljubavi i bliskosti (Mesec) vodi u depresiju. Ovaj aspekt takođe u kombinaciji sa još nekim ugrožavajućim faktorima kod žena može da dovede do problema sa ciklusom (odlivi ili učestali ciklusi), zatim može doći do spontanih pobačaja ili neplodnosti.

Balans Meseca i Venere ili 4. i 2. čakre omogućava sposobnost da se privuče (Venera) ono što se najdublje želi (Mesec), da se sa zahvalnošću ceni (Venera) osećaj bezuslovne ljubavi (Mesec) i da se spontano uživa (Venera) u bliskim odnosima (Mesec). Kod žena će ukazati na izražene obline i ženstvenost, na sposobnost da budu srećne i kao žene i majke i kao ljubavnice u isto vreme, jer imaju sposobnost da vole i da budu voljene. Kod muškaraca njihov balans govori da su emocije i eros vrlo važni, da imaju određenu popularnost, protežiranost i voljenost od suprotnog pola i da se uvek nalaze u okruženju lepih ljudi i žena. Kod oba pola ukazuje na određeni umetnički talenat, na dobre manire, na harmoničan brak i mir u porodici, na plodnost i rađanje dece.

Mesec i Mars

Loš odnos Marsa i Meseca je jedan od najizazovnijih aspekata, jer je osobi jako teško da se odvoji od preplavljujuće energije osoba sa kojima je fizički (Mars - 1. centar) i emotivno bliska (Mesec i 4. centar). Kako je ovde lična energija iz 1. čakre gde genetika ili neko iz porodice utiče na osobu, povezana sa 4. srčanim centrom preko kojeg se osoba otvara ka drugim ljudima, ovaj aspekt ukazuje da je osoba suviše preplavljena uticajem tuđe energije iz bliskog okruženja, najčešće majke ili nekoga po ženskoj liniji (Mesec). U zavisnosti od same postavke, kvaliteta i drugih aspekata Meseca i Marsa, ovaj aspekt može ukazivati na neke stvari koje osoba na nesvesnom nivou nosi iz najranijeg detinjstva, jer Mesec govori o periodu od rođenja do 4. godine deteta i koje su posledica dubokog unutrašnjeg nemira koji osoba sada ima. Osoba je možda u detinjstvu (Mesec) umesto ljubavi i nežnosti u porodici ili od bliskih osoba dobijala ljutnju, bes, batine i povrede. Sada ta osoba ima duboko ukorenjene strahove, plaši se bliskosti zbog eventualnih povreda na bilo kom nivou (fizičkom, emotivnom, mentalnom) i jako se lako uznemiri, jer nesvesno namere drugih doživljava kao ugrožavajuće ili kao napad. To ispoljavaju kao nesvesnu potrebu da se brane ili da napadaju i to su uglavnom one osobe „kratkog fitilja“, eksplozivne, koje brzo planu i reaguju ljutnjom i besom. Ako je Mesec slab (u Škorpionu ili Jarcu ili opterećen i od drugih malefika) to ukazuje da u Duši osobe leži mržnja (Mars) i ova osoba može biti opasna i sklona nasilju i sadizmu, naročito ako je npr. Venera koja takođe govori o emocijama ugrožena ili ima nekih drugih negativnih astroloških uticaja. U blažoj varijanti i kod nešto manjeg oštećenja Meseca, osoba je odgajana u strogom okruženju (disciplina, red, rad) i u takvim „spartanskim“ uslovima svaka emotivnost ili nežnost je bila sramotna ili se kažnjavala. Ovo je zastupljeno naročito kod nas na Balkanu, gde se, na primer, smatra da je sramotno da muška deca plaču ili da pokazuju nežnost prema drugima. Takve osobe sada ne podnose ili mrze bilo kakvu slabost i osetljivost, to kod njih izaziva osećaj straha zbog nemogućnosti da budu zaštićeni na bilo koji način, jer im je blokirana 4. Mesečeva čakra za empatiju i osećanja prema bilo čemu. Rezultat tog straha koji nose na duboko nesvesnom nivou je grubost u blažem ili jačem obliku, naročito prema ženama ili prema svojoj deci kada ih dobiju, jer ih svaka ranjivost i osetljivost iritira, ne mogu sa tim da se nose i žele da to na bilo koji način preseku i da se oslobode ili pobegnu od toga.

Sa ovim aspektom takođe postoji potreba stalnog prebacivanje krivice na druge, osoba se stalno žali na nekoga ili pak, stalno sažaljeva nekoga. Mesec govori o osećaju bliskosti, otvorenosti i samilosti prema drugima, a iz 1. centra ima osećaj povezanosti sa precima i osećaj lične energije ili agresije, a sada u napetom aspektu između ova dva centra osoba tu oseća fizičke povrede i agresiju i neko ili nešto joj stalno crpi energiju. Ovo se uglavnom dešava u velikim ili mnogočlanim porodicama gde neka žene (najčešće majka) odvlači energiju osobi stalnim prebacivanjem da joj nije dobro, da je „žrtva“ i da je treba zaštititi, ona je na taj način dobijala pažnju, ali je neko drugi ili sama osoba uvek bila krivac za to.

Takva, negativna energija koja preplavljuje osobu i daje joj osećaj da mora nešto da uradi za nekoga, ili pak, da se žali na nekoga ko je kriv zato što ona nešto ne može da uradi („Jadni oni!“ ili „Jadan ja!“) uglavnom dovodi do toga da se osoba ne oseća dobro u svom domu i sa osobama sa kojima živi, jer uvek neko doživljava da je napadnut i da je žrtva onog drugog (Mars napada Mesec).

Ovo je najosetljiviji disbalans koji osoba može da ima preko 1. ali i preko 4. centra i zato njegovom balansiranju treba pažljivo pristupiti. Generalno, astrološki savet je da se osoba fizički izmesti i ode iz takvog okruženja, ali zbog raznih okolnosti ponekad to ne može da uradi. Tada osoba mora puno da radi na prihvatanju sebe kako bi povredu koju nosi iscelila od agresije. Ponekad kada ta osoba koja se npr. osećala jadno dobije više energije, ona postane agresivnija i oštrija prema drugima, a to će ih naravno povrediti. Da bi ovu ranu zacelila i prestala da se oseća kao žrtva ili neprijateljski i agresivno, rešenje je da najpre napravi balans u Mesečevoj 4. čakri i počne da ispoljava nežnost, a zatim da iz tog stanja nežnosti polako počne da gradi snagu.

Kada je ova energija u balansu, osoba ne žali ni sebe a ni druge, ima ličnu sigurnost i stabilnost, ima poverenje prema drugima i pravi osećaj za inicijativu i akciju da uspostavi pravilan i zadovoljavajući odnos sa drugima, jer se ne oseća kao žrtva i štiti osobe koje su osetljive, slabe i nežne.

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD