Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Karmička astrologija Mundana astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Seminar: Magnet Srca Na ovom seminaru se polaznici obučavaju da preko natalnog horoskopa imaju uvid u nasleđenu energetsku strukturu. Seminar je organizovan tako da kroz lično iskustvo svaki polaznik može prepoznati zakonitosti svojih energetskih centara kao i tehnike isceljivanja. U nedelju, 29. septembra od 16h do 20h, dr Lea Imširagić će održati predavanje iz modula Energetska Astrologija, a ovaj seminar će biti predviđen za rad na 4. čakri, ili tj Mesecu. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Seminar: Tehnologija svesti Meseca Tokom kursa Tehnologija Svesti praktikovaćemo određene vežbe koje će nam omogućiti da celu oblast Energetske Psihologije oživimo u svom svakodnevnom životu, u odnosima sa ljudima, ličnom odnosu prema poslu, finansijama, i pre svega prema sebi. Aleksandar Imširagić će održati seminar iz Tehnologije Svesti na temu 4. čakre ili tj Meseca, u nedelju 29. septembra od 12h do 15h. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Predavanje: Superkomunikacija uz Energetsku Psihologiju "Možeš postati superwomen ili superman ako naučiš super-komunikaciju sa sobom jer baš od ove primarne svakodnevne komunikacije sa sobom nastaju svi drugi odnosi. Namera ove radionice je da podelim sa vama dar u vidu jednostavnih tehnika Energetske psihologije kojima možete da naučite da komunicirate sa najinteligentnijim delom svog Uma - sa svojim telom. Jer vi zaslužujete da koristite svoj prirodni dar - da naučite svoju energiju da radi za vas." Dr Lea Imširagić će održati predavanje "Superkomunikacija uz Energetsku Psihologiju" u hotelu Tulip Inn Putnik, 20.09. u 19h.
» prikaži celu vest
Predavanje i promocija knjige: Anđeli Zodijaka Svi imamo određenu svetlosnu prirodu, što je u suštini priroda naše Svesti, jer Svetlost predstavlja kvalitet Svesti. I svako od nas ima svoju energetsku strukturu, odnosno svoj energetski zapis kojim privlači sve događaje u svom životu. Čovek je spoj Neba i Zemlje i predstavlja energetsku matricukoja nosi čitav niz svih njegovih sećanja. Aleksandar Imširagić će održati javno predavanje o Anđelima Zodijaka uz istovremeno predstavljanje istoimene knjige, u hotelu Tulip Inn Putnik.
» prikaži celu vest
Kurs: Anđeli Zodijaka “Radost je emocija koju stvara svetlost. Svi astrološki pokazatelji koji opisuju inerciju bića u natusu, govoreći o njegovim nesvesnim potrebama – što ukaz sudbine jeste – dobijaju svoj smisao i srećan ishod onda kada su prožeti svetlošću. Svetlost je inteligentna sama po sebi, a osnovna jedinica inteligencije svetla jeste Anđeo”. Sedmomesečni kurs Anđeli Zodijaka počinje u subotu, 28. septrembra od 12h do 19h na Kepler Institutu. Moguće je pohađati i online.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti
AstroHealing

AstroHealing četvrte čakre - 1. deo

Četvrta ili centralna čakra je odgovorna za bliske odnose i zajedništvo, za nežnost i brigu o drugima. Ona je centar saosećanja i ljubavi iz kojeg imamo osećaj privrženosti i posvećenosti.

Četvrta čakra se nalazi u sredini grudnog koša ispod grudne kosti u predelu srca i integriše 3 donje čakre koje se odnose na fizički plan i 3 gornje čakre koje se odnose na mentalni plan. Na nivou natalne karte 4. čakra se odnosi na Mesec i njegovog dispozitora, kao i na celu seriju 4 (planete u 4. kući, vladara 4. kuće i planete u znaku Raka). U ovoj čakri se povezujemo sa sobom i sa drugima i tek kada je u potpunom balansu - volimo bezuslovnom ljubavlju. Na to ukazuje i samo ime ove čakre koje je na sanskritu Anahata, što u prevodu znači bezvučni ili neudareni (neoštećeni) zvuk koji nastaje kada se bezuslovno voli i nema sukoba ili “oštećenja” u odnosima sa drugima ili sa sobom. Njen osnovni problem je tuga.

Element 4. čakre je vazduh, što ukazuje da ona sama i stepen njene balansiranosti utiče na naš intelektualni potencijal, kao i na komunikativnost i socijalne kontakte. U Anahati se bude saosećanje i ljubav, otkrivajući nam istinu da je sreća drugih i naša sreća i da je davanje isto tako lepo kao i primanje.

Boje 4. čakre su zelena i ružičasta. Zelena boja je boja prirode i simbolizuje plodnost, rast, sklad i svežinu. Ona ima emocionalnu vezu sa sigurnošću, smiruje, poseduje moć lečenja i pojačava viziju, što možemo povezati sa činjenicom da Jupiter (vizija) egzaltira u centru Raka (u centru naše Duše). Zelena boja ponekad označava nedostatak iskustva i osetljivost (u prirodi zeleno ili nezrelo voće ili povrće, a kod ljudi kada se kaže za nekog da je “zelen”), predstavlja i rast, nadu i bezbednost (zeleno svetlo), a koristi se i kada se naglašava da je nešto zdravo, prirodno i sigurno (kao oznaka za organsku hranu, bio proizvode ili lekove). Maslinasto zelena boja je tradicionalna boja mira, ali npr. tamno zelena se povezuje sa ambicijom, pohlepom i ljubomorom, žuto zelena ukazuje na slabost, kukavičluk, zavist i bolest, što sve može da se poveže i sa disbalansom u 4. čakri kada je ona ili suviše otvorena, ili blokirana.

Ružičasta ili roze boja simbolizuje ljubav, nežnost, romantiku, mekoću, ženstvenost, smirenost, sigurnost, prijateljstvo i smatra se da ima umirujući efekat. Ova boja nastaje kombinacijom crvene i bele, pa svetlo ružičasta nema naglasak na stimulativni karakter crvene boje, već više ima umirujući i inhibirajući karakter bele. Ona je komplementarna boji ljudske kože, tako da deluje nenapadno i prirodno, dok intenzivnija ružičasta može izazvati razdražljivost.

Na fizičkom nivou 4. čakra je povezana sa srcem, grudima i grudnim košem, plućima i disajnim putevima, dijafragmom i timusom ili grudnom žlezdom.

Temelj ili osnova Anahate je 3. solarna čakra i dobar osećaj sopstva, jer u njoj dobijamo svesnu potrebu da se realizujemo i imamo inicijativu za postignuća. Tu Duša izlazi iz egocentrizma i sigurnosti ega u sopstvenu nezavisnost i samodovoljnost 3. čakre i spoznaje da ima potrebu za ljubavlju ka drugima ili od drugih, jer srce je esencija Duha. Ljubav nas čini otvorenijima za promene ali i ranjivijima, jer kada smo zaljubljeni imamo osećaj da se širimo, rastemo, da možemo da poletimo, a kada volimo nemamo emocionalnu ograničenost i uverenje samodovoljnosti i stav da smo izolovani od drugih. U ovoj čakri širimo svest, izlazimo izvan sebe radi ljubavi i dobra za drugog.

Kada je 4. čakra u balansu osećaj zadovoljstva koji dobijamo, pre svega, iz osećaja ljubavi prema sebi samima širimo i prenosimo na druge oko sebe. Srce ili Anahata nam je dovoljno otvoreno, tolerantno i puno poverenja i ljubavi koja obasipa svakoga ko se nađe u našem prisustvu, volimo bezuslovno, osećamo se voljeno, radosno, imamo empatiju i saosećamo sa drugima bez gubljenja lične sigurnosti i stabilnosti i bez straha od svoje ranjivosti.

 

Ova čakra, kao središnja ili centralna, je od izuzetnog značaja jer je ona, kako je već pomenuto,  faktor integracije parova suprotnosti donjih i gornjih čakri i kao takva je faktor balansa celog našeg bića. Preko nje dovodimo u balans telo (prve 3 čakre) i um (gornje 3 čakre), našu svetlu i tamnu stranu, muški i ženski princip i sebe u odnosu sa drugima. Preko Anahate se formiraju i ostale 3 nematerijalne čakre koje su van fizičkog tela: 8. Uranova čakra koja nastaje kruženjem 3. i 5. čakre, 9. Neptunova čakra koja nastaje kruženjem 2. i 6. čakre i 10. Plutonova čakra koja nastaje kruženjem 1. i 7. čakre i ona utiče na njihov kvalitet. Znači, kada imamo balans u 4. čakri, imamo i proširenu ili Univerzalnu svest i dovoljno stabilnosti da održavamo balans u svim segmentima života bez napora ili borbe.

Disbalans ili poremećaj u 4. čakri astrološki prepoznajemo preko aflikcije Meseca i serije 4 (planete u 4. kući, vladara 4. kuće i planete u znaku Raka) u poziciji ili dispoziciji. Svaki poremećaj u ovom najsuptilnijem centru može se na emotivnom i mentalnom nivou odraziti dvojako: ili kao zatvorenost i blokiranost ili kao prevelika otvorenost ovog centra.

Blokiranost ili zatvorenost Anahate nastaje usled emotivnih povreda, gubitaka, odbacivanja i prevara, zapravo kao posledica šoka i bola uzrokovanog takvim situacijama. Takva iskustva nas dovode do neosetljivosti, emotivne hladnoće i nepoverenja prema sebi ili drugima, do niskog samovrednovanja, samoće, unutrašnje praznine, tuge i straha od bliskosti sa drugima. Pod takvim okolnostima pravimo razne ograde i zidove kako bismo se zaštitili od narednih povreda, nismo spremni i sposobni za nova iskustva, ne možemo da prihvatimo sebe i druge, ne možemo da primimo i damo ljubav i „uzletimo“ naviše i proširimo svoju svest. U situaciji kada „zapnemo“ u svoju ogradu i kada nam se aktivira mehanizam odbrane, mi se vraćamo ili regradiramo naniže u prve 3 čakre. Tada u odnosima možemo biti manipulativni i arogantni (sa jačom 3. čakrom ili Suncem), u 2. Venerinoj čakri čak možemo doživeti privlačnost, zaljubljenost, zavodljivost i seksualnost, ali bez uključivanja srca i 4. čakre to se neće pretvoriti u ljubav i trajati, već će biti samo nešto prolazno. Ljubav možemo imati samo sa otvorenom i balansiranom 4. čakrom, kada je uključena i bliskost na jednom višem nivou, jer sve ono što ide preko 2. čakre i Venere su samo emocije bazirane na našim potrebama. U 2. čakri imamo iskustvo privučenosti nekom osobom i potrebu da nas ta osoba navede da je volimo, ali tek u 4. čakri osećamo ljubav i njen preplavljujući osećaj zadovoljstva koji obasipa sve oko nas (ne samo tu jednu osobu), jer ljubav je naša odgovornost i kada prihvatimo i volimo sebe, mi možemo bezuslovno voleti druge.

Kod teških povreda i blokiranosti Anahate osoba može potrebu za nezavisnošću da zameni izolovanošću i snažnom emotivnom distanciranošću od drugih, a nežnost i potrebu za bliskošću može doživljavati kao slabost. U najtežim oblicima gde je osoba toliko odvojena od sopstvene Duše, ona može postati okrutna i nasilna i iz osećanja mržnje imati potrebu da povredi sebe ili druge, jer odbacivanje i neprihvatanje sebe može biti najrazornija sila.

Prevelika otvorenost 4. čakre uglavnom nastaje kada nemamo stabilnu 3. Sunčevu čakru i kada nemamo dovoljno samopouzdanja ili volju kao podršku Anahati. Tada volju i energiju prepuštamo drugima, zapravo suviše živimo kroz druge gde imamo preveliki upliv i međusobnu zavisnost, što vremenom dovodi do sukoba i emotivnih povreda. U takvom stanju dominira samosažaljenje usled osećaja nepotrebnosti, odbačenosti, odbijenosti, zanemarenosti i nezahvalnosti drugih.

Kada ne možemo da prihvatimo sebe i damo sebi ljubav (4. čakra) jer nemamo jaku osnovu i potporu za to u 3. čakri (samopouzdanje, volju, nezavisnost, autentičnost i osećaj sopstva), tada imamo potrebu da živimo kroz druge ili da budemo zavisni od drugih. Na taj način svoju ljubav pretvaramo u posesivnost, imamo tendenciju da se suviše mešamo u tuđe živote i da kroz veliki uticaj na njih stvorimo njihovu zavisnost od nas, kako bismo imali kontrolu nad njima. Te druge osobe se osećaju sputano, nezavisno i „ugušeno“, a takva „gušiteljska ljubav“ može kod obe strane da se ispolji kao plitko disanje i asmatično gušenje, a kada dođe do sukoba, tada se osećamo kao žrtve (Sve sam dao / dala, a kako mi se to vraća!).

Na fizičkom nivou disbalans u srčanom centru može da se odrazi preko slabijeg imuniteta jer je, kako je već pomenuto, 4. centar povezan sa grudnom žlezdom timus, koja proizvodi odbrambene ćelije koje štite organizam. Organizam je tada sklon prehladama, raznim infekcijama i upalama disajnih puteva i pluća, asmatičnom gušenju i alergijama. Pored toga mogu postojati kardiovaskularni problemi: poremećaji cirkulacije i srčanog ritma, bolesti koronarnih arterija, angina pektoris i infarkt srca. Javljaju se i određene autoimune bolesti: reumatoidni artritis, lupus, miastenija gravis (neuromuskularni poremećaj slabosti skeletnih mišića za kretanje), zatim anoreksija i bulumija kao poremećaj ishrane. Takođe može postojati i poremećaj zadržavanja vode i tečnosti u organizmu, stvaranje cisti i tumora u grudima i organima grudnog koša, a mogu se javiti i bolovi u torakalnom delu kičme između lopatica ili u ramenom pojasu i rukama.

Duhovna životna lekcija ili izazov za 4. čakru je spoznaja, suočavanje i prihvatanje sopstvenog nagomilanog emotivnog tereta. To mogu biti razna iskustva emotivnog bola i povreda, ljubomora, odbačenost i posesivnost koje su posledica nedostatka ljubavi, kao i ograničavajuće ili uslovljene ljubavi. Takva “oštećujuća” iskustva stičemo najpre u najranijem detinjstvu (u periodu Meseca do 4. godine) ili kasnije kroz emotivne i bliske odnose sa drugima, mada mogu da datiraju i iz prenatalnog perioda ili su neka sećanja iz prošloživotnih iskustava i onih koja se nasleđuju iz genetike. Kada spoznamo razlog svoje emotivne povrede ili tuge, najpre je potrebno da prihvatimo tu svoju osetljivost i ranjivost, zatim treba da oprostitmo sebi i drugima i da pošaljemo poruke zahvalnosti i ljubavi i sebi i drugima, jer samo ih na taj način možemo otpustiti i prevazići. Tek nakon toga smo spremni da razvijamo empatiju i saosećanje ka sebi i drugima, poverenje u život i neuslovljenu ljubav, jer imamo osećaj unutrašnjeg balansa sa sobom i sa spoljnim svetom. Kada prestanemo da reagujemo i da se borimo i kada imamo lakoću postojanja i bivanja, tada prepoznajemo šta nas čini sretnima i idemo ka tome, a na tom putu imamo podršku Univerzuma jer smo u balansu sa svim što nas okružuje.

Anahata je energija ženskog ili Jin principa koja je povezana sa Mesecom i sećanjima koja na podsvesnom nivou nosimo i prenosimo kroz sebe, u svojoj Duši ili srcu. Elektromagnetno polje srca je stotinu puta jače od elektromagnetnog polja mozga koji je centar misli, što govori da su osećanja uvek dominantnija, jer upravljaju i uslovljavaju misli i razum. To potvrđuje da od stepena balansiranosti Anahate zavisi naša sposobnost da volimo i budemo srećni, a kako su odnosi sa drugima uvek odraz primarnog odnosa sa samim sobom, jasno nam je da potpunu ljubav možemo ostvariti tek kada bezuslovno prihvatimo i volimo sebe.

 

- U sledećem članku će biti više reči kako se kroz aspekte Meseca sa ostalim planetama uočava kvalitet protoka energije kroz 4. čakru.

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD